Szia!Én májusban a 20cm-es basjoomat kiültettem a kertbe.Nagyon szépen megnölt.Olyan nagy lett,hogy cserepezni már nem tudtam volna,így kinnt maradt takarásban.Hogy milyen eredménnyel,az tavasszal kiderűl.Tudomásom szerint hűvösebb helyen kell teleltetni.Talán lesz valaki aki már tapasztaltabb e téren,és tud neked tanácsot adni.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy kb. 1 méter magas musa basjoo banánom. Nyáron kint volt a kertbe cserépbe, nem merten kiültetni a szabad földbe, úgy gondoltam még kicsi, majd jövőre ha szép nagy lesz. Ősszel mikor behoztam még nőt, de nemrég megállt és elkezdet elsárgulni az összes levele mostmár a törzse is. Szerintem tönkre fog menni. Van mellette egy kis sarj ami még él és nő is egyenlőre. Az lenne a kérdésem hogy a kis sarjat válasszam-e le az elhaló félben lévő anyanövényről? A kicsi kb 20 cm-es. Attól félek hogy magával fogja rántani a kicsit is.
Szerintetek mi lenne a jobb? Mi lehet a baja? Hogy teleltessem, hogy ne történjen ilyen máskor?
Az utazók pálmája név abból a legendából ered, hogy a megszomjazott vándor számára a levélnyélben összegyűlt esővíz frissítőként szolgálhatott... Ezt a pálmaliget oldalról másoltam ki.Egyébként nem banán,strelitziák családjába tartozik,és tényleg gyönyörű.
Szerintem nem. Hajtanak mintha tavasz lenne. Majd jön egy fagy és elviszi a hajtásokat, ami erővesztést jelent a növénynek, mert kezdheti elölről az egészet később.
Ha 75-ben születtél esetleg megbocsájthatok a tegezésért,mert egyidősek vagyunk!:-)Örülök hogy tetszik a kertecském. Nyaraló sajnos nem ott lakunk:-(Sikkimensis,Zebrina és Ornata magokat rendeltem szívesen adok belőlük,ha lesz többlet!"Úgy legyen"
Örülök, hogy tudtam segíteni! Végig néztem a képtárad és csak gratulálni szeretnék a növényeidhez + az egész kertedhez! Nem kis munkád fekszik benne az látszik, de szerintem megérte a fáradtságot. Még 1x grat és bocsi, hogy tegeződtem! Üdv., krobi75 (U.i.: Egy M.sikkimensis magoncra vevő lennék, ha valakinek lenne felesleges példánya.)
Esetleg itt is körülnézhetsz: http://www.goldenpalm.hu/bananmag.html A csíráztatáshoz pedig sok türelmet kívánok! Legalább annyit, mint amennyi az egyik barátomnak volt. Ő 1 évig babusgatott egy datolya magot, ami 1h-2 hónap alatt kiszokott csírázni. Üdv. Krobi75
Szia!2 napig áztak langyos vízben.Utána novobalt,virágföld,perlit keverékbe ültettem.Mivel én nyáron kaptam meg a magokat,elég volt neki az a meleg amit az ablakpárkányon kapott.A pálmaligetes fórumon egy illető csak tiszta perlitbe rakta a magokat.Szépen keltek neki.Nagyon nehezen kelnek,hiszen nekem a 40 db magból eddig csak 7 db kelt ki.Azért még reménykedek,hogy tavaszig még kelnek.Úgy tudom,hogy a kelés 1 évig is elhúzodhat.
Mióta behoztam egyáltalán nem kaptak tápot, meleg és fény van mert az ablak és a radiátor előtt vannak. Pára nincs, azt majd pótolom. Az öntözés lehet a kérdéses: nyirkos lehet a föld vagy inkább száradjon ki a föld teteje az öntözések között?
Szia!Nekem már kelt ki banán mag.Igaz,hogy nem sok.A few-től rendelt magokból 5-ből 1 velutina,5-ből 2 sikkimensis darjeeling kelt.A pálmaligetes magokból 10-ből 0 velutina,10-ből 2 itinerans,10-ből 2 utazók.A velutina 3 hét,darjeeling 4-5 hét,itinerans 3hónap,utazók 2 hónap alatt kelt.Nem tudom mi lesz a többi maggal,remélem azért még azok is kikelnek.
Üdv! Van valakinek tapasztalata banánmag-csíráztatásban? Átlagosan mennyi idő alatt kelnek ki, milyen hőmérsékleten tartva és milyen arányban? Köszönöm!
Végül is a szobában télen csak vegetálnak. Ez meglátszik a leveleken is. Tavaszig ki kell húznunk és akkor a jólevegőn a napfényen megint egészséges lesz a banánunk.
tulontozes, esetleg tultapozas? a levelek nagyon "konyulnak" ha tudsz mindenkepp parologtass azt szereti. sok feny, telen keves viz, idonkent tapozas para es meleg!
szobaban a nyaron nekem termett musa basjo 3.5 ev utan ez alapjan mondom.