Vitaindítónak vázolom Pál apostol lényegesebb eltéréseit Jézus tanításaihoz viszonyítva.
1. Hit általi önigazulás az igazság megismerése helyett
2. Test és lélek ellenségeskedése a sötétség leleplezése helyett
3. Krisztus váltsághalála vagy Isten megbocsátása
4. A törvény betöltése vagy Jézus tanítása
5. Egyházi elöljárók vezetése vagy Isten Lelkének vezetése
6. Kárhozattól való félelem vagy az Isten szeretete
Részletesebb magyarázatot találtok az alábbi linken:
http://jezusvagypal.andreanum.hu/
Ha a bráhmin gyilkosság is bűn és nincs rá bocsánat, akkor a megbocsátáson meditálni teljesen felesleges. Nem olvasok mostanában Talmudot, mert más most a fontos, tehát nem tudom, hogy a prófétagyilkosságnak mi a visszahatása a Tóra szerint, de csak az beszélget keresztrefeszítős vízióban bűnbocsánatról, aki nem tudja, hogy a saját haláláért, ha azt más emberek, főleg papok okozzák(mert nincs más megoldás), mi jár érte nem csak az adott közösségnek, hanem komplett az egész világnak, mert a karma nincs szeparálva, szerteágazik...
A bosszú meg hogy jön ide? Koránban lehet van, hogy "bosszuld meg", és azt is csinálják ezek, de a zsidóknál ebben a gyakorlati értelmezésben tuti nincs. Ha valaki kiejti a Jehova nevet, azt sem bosszúból kövezik meg, hanem mert törvényt szeg. A főpap regélheti csak a Jehovát el, mikor áldozatot mutat be... a hinduban meg ugyan ez, hogy aki súdrának született(vagy kaszton kívülinek), mennyi mindent nem tehet meg. Ha nem értik az emberek a törvények és szabályozók értelmét, az az ő bajuk. Például hol fáj az valakinek, hogy nem mondhatja ki akármikor, vagy egyáltalán soha, hogy: Jehova? Fáj, iszonyatos kín? Nem. Ez csak ilyen "támadjuk már valamiért a központi hatalmat" feeling... A Jézus is ezt csinálta, csak egyszemélyes hadseregben ... ha támogatni nem tudta az ősit, akkor belekötött... Oka volt annak, hogy a zsidók nem karolták fel...
Mint ahogyan oka van annak is, hogy én sem tolerálom a nyugati hobbihinduzást, meg nem is fogom...
Mt 9:13 Elmenvén pedig tanuljátok meg, mi az: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot."
Nyilván saját magára is értette...
De leginkább azért, mert Ő nem tartotta semmire a Tórát, a benne lévő értelmetlen áldozatokat.
Az Ő világ-szemlélete teljesen más volt, mint a hébereké, Őt nem a bosszú- hanem a megbocsájtás elve vezérelte, ahol az ember nem bűnös az Isten szemében, nem úgy, mint Mózesnél.
"Jézus által igen. Annyira meg volt győződve róla, hogy neki ezt meg kell "halnia", hogy igazából szerintem a zsidók akkor sem tudtak volna csinálni semmit, ha nagyon akarnak..."
Eszében sem volt ilyen értelmetlen hülyeség:
Mt 26:42. "Ismét elméne másodszor is, és könyörge, mondván: Atyám! ha el nem múlhatik tőlem e pohár, hogy ki ne igyam, legyen meg a te akaratod."
Az hogy én mi lettem, azt én tudom csak igazán... de én legalább nem képzelgek mellé halálosztagot... Jézuson a zsidók sem életében nem segítettek, sem halálában... legalábbis helyes nézet szerint biztosan nem...
33. És maga mellé vevé Pétert és Jakabot és Jánost, és kezde rettegni és gyötrődni;34. És monda nékik: Szomorú az én lelkem mind halálig; maradjatok itt, és vigyázzatok.35. És egy kevéssé előre menvén, a földre esék, és imádkozék, hogy, ha lehetséges, múljék el tőle ez az óra;36. És monda: Abba, Atyám! Minden lehetséges néked. Vidd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied.
Mikor azt szoktuk mondani, hogy bár csak öregebb lennék egy nappal, akkor az azt jelenti, hogy tudjuk mi vár ránk(igazából ő csak képzelgett), de szeretnénk már túl lenni rajta...
Jézus által igen. Annyira meg volt győződve róla, hogy neki ezt meg kell "halnia", hogy igazából szerintem a zsidók akkor sem tudtak volna csinálni semmit, ha nagyon akarnak...
Ha Jézus "más szabályt" tudott volna magáénak, mint amit összerakott világképet magában - ismerte volna normálisan a zsidó vallás gyakorlatát, rítusait, satöbbi -, akkor nem jut erre a következtetésre ... hogy úgy mondjam: nem hallgatott volna a "hangokra a fejében"...
Az a bajom, hogy nem vezetted magadban normálisan végig ezt a gondolatot... holott elvileg a normalitásról beszélsz (...) Csak megálltál valahol itt félúton...
Hát nem megyek el rajtad? Most akik beleverték a szöget a testébe, azokról beszélsz? Mert mindegy, hogy végül a rómaiak végezték ki, a zsidók meg hagyták...vagy mi a bajod?