Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1133
Koszi a javitast, varhattam volna egy kicsit mielott laikuskent belekotyogok...
Előzmény: Törp (1132)
Törp Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1132
elvileg a vízszolgáltató hozzájárulhat ahhoz, hogy a szomszéddal megegyezve szolgalmi joggal kerüljön a telkükre abból a irányból a vezetékes víz. nem gyakroi megoldás és nem is minden szituációban megoldható, ja, és szolgáltatója válogatja.
Előzmény: Axióma (1130)
Törp Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1131
építési ngedélyhez mindegy, úgyis megkapod feltételnek az ivóvíz minőségű víz biztosítását . ha van vízvezeték a közelben rá kell h köss, ha nincs akkor meg úgyis kell kút, de az nem önkormányzatos engedélyes kút hanem környezetvédős, le kell menned uis az első ivóvízet adó vízadó rétegig. amúgy használatbavételhez kell minden közművet teljesítened.
Előzmény: teveful (1129)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1130
Ep.eng-hez eleg, ha a tarsulas megalakul, es kiad papirt, hogy tag vagy es nincs elmaradasod. Legalabbis nekunk anno csat.tars.-nal ezt kertek, igaz az addigra az mar letezett.
Az mas kerde,s hogy fizikailag kelleni fog neked viz az epitkezesen, de mind a ket peldat amit mondtal ugy nyersen nem tul otletes bejelenteni, mert szabalytalan (kuthoz ugye elvileg engedely kell pont onkoritol, a szomszedod meg semmilyen modon nem oszthatja meg szerintem a szolgaltatast hivatalosan a szerzodese miatt). Viszont a tenyleges megoldasra az onkori nem kivancsi, viszont haszn.vetelit csak akkor ad ki, ha mar a vizmuvel szerzodtel.
Előzmény: teveful (1129)
teveful Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1129

Sziasztok,

Lenne egy kérdésem, építési engedéllyel kapcsolatban.

Van egy telkünk, amin jelenleg nincs semmilyen közmű. A víz, a villany és a gáz bevezetése folyamatban van, de még nincs.

Az lenne a kérdésem, hogy az építési engedélyhez milyen víz hozzáférés szükséges?

Amit meg tudnánk oldani:

- ásatunk egy kutat,

- egyeztetünk egy szomszéddal, hogy használhassuk az ő hálózatukat, akár mellékmérővel is.

Alakul a viziközmű társulás az utcában, de októberre kellene jogerős építési engedély és addigra tuti nem lesz megoldva...

Köszi a segítséget

Törp Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1128
mindenhez kell (lehet, hogy csak bejelentés, de az szinte csak az ügyintézési idő rövidítését valamint kevesebb dokumentáció pld számot jelent) irányadó jogszabály: 193/2009(IX.15.) Korm.rendelet 
Előzmény: Ford42 (1118)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1127
Köszi a választ.A viz folyásiranyával nincs gond, az nem akadály.
Előzmény: Törp (1125)
Galgamaci Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1126
Kedves Törp! Nagyon szépen köszönöm a jogszabályhelyeket. Azonnal nekikezdek az áttanulmányozásuknak.
Előzmény: Törp (1123)
Törp Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1125

2009. október 01-től nem bővíthetsz bejelentés nélkül. feltöltés 1 m alatt nem engedélyköteles, úgyhogy ha problémásnak gondolod a szomszédot inkább tölts. arra vigyázz, hogy a víz folyási iránya a feltöltésed miatt nehogy gondot okozzon a szomszéd felé. (oké lejtős terep, lehet eddig is feléje folyt, de ha nem akkor nehogy a feltöltés megváltoztassa a víz irányát.) - amúgy meg félszemmel vagyok itt, közben ügyfeleznem is kéne :)

Előzmény: Törölt nick (1116)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1124
??? 1116 ???
Törp Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1123
az építési törvények változásai a szolgalmi jogos megközelítést már egyáltalán nem említik. rendezett ill építési telek van, előbbi ld 193/2009 (IX.15.) KOrm.r 28 § (3) és (5) vmint Étv. (1997. évi LXXVIII. tv.) 2 § 6. pont valamint Oték (253/1997(XII.20.) korm.r. 33 § (1-4). egyben téved a vevő, a telekalakítást most jan 01től a körzeti földhivatalok végzik.
Előzmény: Galgamaci (1122)
Galgamaci Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1122

Kedves Törp!

Nagyon hálás vagyok a gyors válaszért. A vevő ügyvédje még tavaly novemberben kérelmezte a földhivatalnál a visszajegyzést. Ez jelenleg is folyamatban van, épp készülök bemenni és személyesen asztalt borogatni:-) A fő gondom az, hogy a vevő szerint ha visszakerül a tulajdoni lapra a szolgalom, az úgysem elég az építési engedélyhez, mert állítása szerint ahhoz magánutat kell kialakítani (megegyezés a szomszéddal, földmérés, vázrajz, ügyvéd, önkormányzat, földhivatal...8-10 hónap...halom pénz) és ennek lebonyolítása márpedig az én eladói kötelezettségem, aminek lehetőleg január 15-ig tegyek eleget, mert különben eláll. Ezért kérdeztem, hogy a szolgalmi jog (feltételezve, hogy a földhivatal visszavezeti) nem elegendő egy építési engedélyhez? Hiszen ennek a polgári jogi jogintézménynek épp az a funkciója, hogy a közúti megközelíthetőséget biztosítsa?

Előzmény: Törp (1121)
Törp Creative Commons License 2010.01.06 0 0 1121

ha nincs rajta a tulajdoni lapon sajnos nem elegendő :((((

próbáljatok a földhivatalnál intézni valamit, elvileg meg kell még lenni visszamenőlegesen az ügyiratoknak papíralapon is, ha nem kerül rá vissza a szolgalom akkor tényleg igaza van a vevőnek sajnos :(( 

Előzmény: Galgamaci (1120)
Galgamaci Creative Commons License 2010.01.06 0 0 1120

Kérlek segítsetek gyorsan valami jótanáccsal!

Anyagi gondjaim miatt eladni kényszerülök egy, az 1900-as évek elejétől a család tulajdonában álló ingatlant. Az ötvenes évek államosításai során adminisztrációs "hiba" miatt kimaradt az elvételekből. Ennek az lett a sajnálatos következménye, hogy mostanra olyan helyen fekszik, hogy nincs közvetlen kapcsolata közúttal. A telekszomszéd ingatlanára - pereskedést követöen - bírósági ítélettel gyalogos-, és gépkocsis átjárási szolgalom lett alapítva 1987-ben, s ezért akkor meg is fizettük az ítéletben meghatározott összeget. 1 hónappal ezelőtt jelentkezett egy vevő, és az adásvételi szerződés megkötése előtt az ügyvédi irodában derült ki, hogy a tulajdoni lapról "eltűnt" a korábban bejegyzett szolgalom. Feltehetően a földhivatali nyilvántartás digitalizálása során eljárt ügyintéző lefelejtette. (Mi, tulajdonosok, meg ugye nem néztük sűrűn, hogy vajon milyen bejegyzések szerepelnek vagy tűnnek el.)  A vevő viszont építkezni akar a telekre és most el akar állni a vételtől, mondván, hogy csakis akkor kap majd építési engedélyt, ha az ingatlan úgynevezett magánúttal csatlakozik a közúthoz, szerinte ha a földhivatal korrigálja is a mulasztását, a szolgalom megléte önmagában nem lesz elegendő az engedélyhez. Megjegyzem, a szolgalom figyelembevételével kaptunk korábban építési engedélyt egy faházra, ami a mai napig ott áll és fizetjük az építményadót utána.

Nagyon el vagyok keseredve, mert pillanatnyilag létszükséglet lenne ez az eladás.

A kérdésem az lenne, hogy az építési engedély megadásához valóban nem elegendő egy ítélettel alapított és megfizetett telekszolgalmi jog, ami biztosítja az uralkodó telek mindenkori közútról történő megközelíthetőségét?

Előre is köszönök minden választ!!

_lala_ Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1119
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy 1970-ben épült ház építési engedélyében egy lépcsőfordulónál zárt, nem nyitható átláthatatlan üvegfal szerepel, lehet-e azt módosítani egy átlátható nyitható ablakra? Tehát egy 40éves házra az akkori építési engedélyben szereplő szabályok vonatkoznak vagy már a legújabban hozott jogszabályok? Köszönöm

A már felépült és használatba vett ház átalakításánál nyilván a mostani szabályokat kell figyelembe venni. Ha a változtatás önmagában engedélyköteles, akkor a változtatásra kell építési engedélyt szerezni. A megváltozó dolgoknak a mostani szabályoknak kell megfelelniük; a változtatással nem érintett dolgokat viszont nem vagytok kötelesek átalakítani, ha az nem felelne meg a mostani szabályoknak már. Ha nem engedélyköteles a változtatás, akkor is kötelesek vagytok betartani az építési szabályokat!
Előzmény: tscsabi (1117)
Ford42 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1118

Helló!

Biztosan volt már róla szó: kicsi faházhoz (lakható) kell építési engedély? Ha igen, van valami méret/feltétel, ami alatt/mellett nem kell?

Az ezzel kapcsolatos szabályozásokat hol találom?

Köszi a segítséget!

tscsabi Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1117

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy 1970-ben épült ház építési engedélyében egy lépcsőfordulónál zárt, nem nyitható átláthatatlan üvegfal szerepel, lehet-e azt módosítani egy átlátható nyitható ablakra? Tehát egy 40éves házra az akkori építési engedélyben szereplő szabályok vonatkoznak vagy már a legújabban hozott jogszabályok? Köszönöm

Csaba
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.04 0 0 1116
ÜDV. Van egy lejtős terepen,betonalapra megépített konténer szerü szerszámos kamrám,9nm-es.Kérdésem a magasságára vonatkozik,mert ,hogy a sarkain mérve van ami nem éri el a 250 cm-t ,,viszont egy sarka 260 cm. Mit tegyek:hagyjam ahogy van, vagy töltsek 10 cm-t? Tudom apróságnak tünik ,de nekem mégis gond,mert a " jóindulatu" szomszédom bármikor ezért is feljelenthet. Bővithető ez néhány nm-el anélkül ,hogy bekelljen jelentenem? Kössz. a választ.
teveful Creative Commons License 2010.01.03 0 0 1115

Sziasztok,

Szeretnék építtetni egy házikót, durván 130-150 négyzetméter lenne, földszintes, Prokoncept szerű falakkal, E-gerenda+béléstest födémmel, nyeregtetővel.

Később (ha lesz pénz) szeretnénk építeni egy szabadon álló garázst is, két autónak (kb. 45-60 m2).

Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a beruházáshoz milyen terveket kell készíttetnem és kb. mekkora költségre számítsak?

Illetve még egy elvi kérdés: ha szabadon álló házat szeretnék építeni, de oldalhatáros van előírva (nem tudom, még nem tudtam kinyomozni), akkor létezik-e olyan minimális telek szélesség (akár abszolút, akár relatív /tervezett ház + x m/), aminél mégis lehet szabadon álló a ház, vagy az ilyenkor kőbe van vésve?

Köszönöm a segítséget! :)

éphatSanyi Creative Commons License 2010.01.01 0 0 1114
Bocs!

Muszáj voltam megnézni, a jogszabály következő hatályos állapotát és minden várakozásomat felülmúlta amit láttam.
Nem fogjátok kitalálni! 2010.01.02. :-D
ez már döfi! minden elismerésem!

nem baj! azért, ha építési engedélyeztetésre adjátok a fejeteket, bátran jelentkezzetek, mert olyan még nem volt, hogy ne legyen sehogy!!!!

üdv!
éphatSanyi Creative Commons License 2010.01.01 0 0 1113
Sziasztok!

:-)
Úgy látom kicsit izgul a társaság, és ki kell ábrándítsam a tisztelt olvasókat, hogy az októberi jogszabályváltozás már a múlté! A legfrissebb változások január elsejei dátummal léptek életbe. Nem néztem még, hogy mikor lesz a következő, de ha a tendenciát figyelembe vesszük, akkor talán márciusig, vagy áprilisig ki fogják bírni ezek is.
Nagy vonalakban annyit, hogy a 37-esből megmaradt a bevezető és a végszó, valamint a telekalakítási ügyek nem tartoznak mostmár az építéshatóságok feladatkörébe.
Csak néhány hozzászólást olvastam, és egy szemet szúrt!
Az, hogy kis faluban laksz, még nem jelenti azt, hogy nincs építéshatóság! Meg kell találni a területileg illetékes hatóságot, és ott érdemes érdeklődni.
Ha esetleg akadozik az ellátás, szívesen rámozdulok a témára, mivel a szabadidőm és a modern technika lehetővé teszi, hogy az ilyen kényes ügyekben el tudjak járni!
A részleteket az elérhetőségeimen meg tudjuk beszélni! azt hiszem, hogy a regisztrációnál elég részletesen kitértem mindenre. Ha nem, akkor a mélcímemet ideírom: epitesiengedely@gmail.com :-) hehe nem véletlenül

B.ú.é.k
Múzsla Creative Commons License 2009.12.03 0 0 1112

Szia!

Az a helyzet, hogy ezen a téren legutóbb éppen október 1-én változott a jogszabály. Vannak benne bőven ellentmondások.

Bár a jogszabály területi hatálya Magyarország, én azt javaslom, hogy keresd meg az illetékes építéshatóságot és velük beszéld meg, hogy ők mit kérnek. A jegyzőtök biztosan megmondja, hogy "hová tartozik" a falutok.

A megbeszélés már csak azért is lényeges, mert - bár csak bejelentés köteles az építési munka - ha olyan helyre teszitek, ahová a rendezési terv szerint nem lehetne, akkor bontás a vége. 

Ha mindent megbeszéltetek, azért utána a kivitelezés is legyen szabályos (bejelentés, kivitelező. építési napló...)

Remélem segítettem!

Jó munkát!

Előzmény: Törölt nick (1111)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.02 0 0 1111
Nekem ez az egész kinai,ezért gondoltam hátha valaki végigcsinálta már és megosztja tapasztalataait,vagy a témában jártas szakember és segiteni is hajlandó.
De az is lehet,hogy az olyan ember -mármint,hogy önzetlenül segit embertársán-már kihalt kishazánkban.
Előzmény: _lala_ (1110)
_lala_ Creative Commons License 2009.12.01 0 0 1110
A szabályozás idén változott, és nem egyszerűbb lett.

Ha gondolod, olvasd végig az idevágó jogszabályokat, kiváncsi vagyok, hogy mennyi energia megtalálni, hogy mit kell ehhez beadni.

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900193.KOR
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700037.OTM

Hová kell bejelenteni,ugyanis ez egy kis falu és nincs épitésügyi hatósága.

Mindenhol van építési hatóság. Ahol a jegyző székhelye van, ott van az is. A polgármesteri hivatalban mindenképpen meg kell tudják mondani, hol is van ez. Jó eséllyel valami körjegyzőség keretében üzemel egy nagyobb, környező településen.
Előzmény: Törölt nick (1109)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.01 0 0 1109
Lehet ,hogy egy kihalt topikba irtam?
Előzmény: Törölt nick (1108)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 1108

ÜDV. Szeretnék épiteni a kertembe egy 10 m2 -es 3 méter magas nem lakás céljára szolgáló épületet,ami ugye bejelentésköteles. A kérdésem az lenne hogyan kell ezt bejelenteni. Írásban,szóban, rajz vagy vázlat kell-e? Hová kell bejelenteni,ugyanis ez egy kis falu és nincs épitésügyi hatósága. A bejelentés ingyenes?Köszönöm ha valaki válaszával megtisztel.
eragka Creative Commons License 2009.11.02 0 0 1107
Szia!
Köszi a választ!
Közben azért csináltattunk hozzá számítást, rajzot, hogy ellenőrzésnél is rendben legyen.
De az engedélyt nem módosíttattuk.
üdv. eragka
Előzmény: Múzsla (1106)
Múzsla Creative Commons License 2009.11.02 0 0 1106

A jogerős építési engedély, egy jóhiszeműen megszerzett jogviszony, tehát jogosan építettél fafödémet.

Az már egy másik kérdés, hogy valóban kellett volna tartószerkezeti terv és számítás valamint a műszaki leírásnak is ki kellett volna terjednie erre  a változásra is.

Szerintem ha nem kapsz építésfelügyeleti ellenőrzést és a használatbavételi engedélyt ugyanaz a személy bírálja el, aki az engedélyt is kiadta, akkor nincs gond.

Más esetekben lehet, de talán - jogilag - akkor is van esélyed.

Előzmény: eragka (1100)
Múzsla Creative Commons License 2009.11.02 0 0 1105

Szerintem nyugodj meg, átmegy (elméletileg) így is az ügy.

Előzmény: uancsa (1102)
memorix Creative Commons License 2009.10.23 0 0 1104

menj be az önkormányzathoz....ott minden infot megadnak

Van olyan átalakitás ami nem engedély köteles, csak bejelentés kell róla...

Előzmény: vyky20 (1103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!