Az ékköves araszoló egy lepkefaj, a hernyója rágja a rügyeket, majd a zöld növényi részeket, de akkor már a szölö túlnövi a rágást, viszont rügy állapotban még a hernyó gyöz. Nem hülxe a lepke se, oda petéz, ahol dús zöld növényzetet talál, de van tavasszal hajtó friss rügy is. Minél inkább takart egész évben a szölö alja zöld növényzettel, az annál inkább vonzó a lepkének is, valósággal hívva, hogy ide petézz, mert itt lesz kaja a kölköknek.
az lemaradt, hogy a vezérdrót öt is vezeti -a kajához, ezért kell a lehetö legkésöbb lekötni a vesszöket, mert függölegesen csak ha muszáj, ma´sik, vízszintesen bármeddig elmászik.
Oda petéz, ahol kaját remél az utódainak. A szüret utáni gyomirtás nagyban lecsökkentette nálam a számukat. Éjszaka jönnek ki a talajból, esetleg a törzs köré ragadós szalagot (kétoldali ragasztósat, jó széleset) tekerve meg lehet fogni öket. Az is lehet megoldás, ha nem is biztos siker ellenük, ha közvetlenül rügypattanás elött/rügypattanáskor kötözzük le a szálvesszöket, mert a duzzadt rügyeket szereti.
Karate zeon hatásos lehet ellene, de éjszaka kellene kijuttatni.
Így szinte minimális talajmennyiseg, amit mozgatni kell.
Pacsoló.
Tripsz ügyében szombaton nézelődok majd.
A falu körül, ugyanonnan vett oltánybol telepítették több helyszínen, egymástól több kilométerre ugyanakkor. Mindegyik tábla ugyanúgy, nagyon későn hajt minden évben. Közvetlenül mellette zöldül a kékfrankos. Nekem eddig szent meggyőződésem volt, hogy valami olyan oltvanyra sikerült oltani, aminek ez a hatása. Nem tudom fajtajelleg e, de hiába a gyenge homok talaj, a de irtózatos erősek
a tőkék. Kb 15-20eves a terület de olyanok a törzsek, mint a szilvafa. A kezelhetőség határán van a mérete. Elfagyni sem akart, amikor a zala tövig fagyott.
Delaware fehér változata, kis bogyójú, nagy magvú, erős héjú, labruskás ízű, késői érésű, télire aggatható, házikertekben megtartható, de nem egy extra ízű fajta. Aki a labruskás vonalat kedveli, Supaga, Solnocka, Jupiter USA fajtával próbálkozzon, mert a labruska mellett sok más szép íz is van bennük. Egyébként meg bármi más rezi fajtát lehet találni, lásd: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9217758
Nagyszüleimtől örökölt ingatlan udvarának lugasán, ha minden igaz van pár tőke "Dalavári" fehér szőlő, kb 30 éves tőkék lehetnek. Olvastam róla, hogy elvileg 2000. végéig ki kellett volna vágni a bortörvény értelmében. Valakinek van ilyen szőlője? Tényleg vágjam ki? Mit kell róla tudni? Érdemes vele foglalkozni? A faluban elég sok háznál még mindig megtalálható.
Ez nekem úgy tűnik, mintha valami végigfolyt volna a vesszőn. Nem lett rövidebbre vágva, vagy kitörve belőle hajtás, és a szőlő nedve folyt végig rajta?
Egy-két tőkén ilyeneket látok. Ez lisztharmat? Ha igen, mivel permetezzem? Gondolom mindet, ne csak a problémásat. Utoljára húsvétkor kapott vegesol erest.
Nem félsz, hogy esetleg az egész ültetvényed tripszes? Mert akkor szokott elmaradni a fakadás, hasonlóan az atkaszívott tökékhez, csak jóval kiterjedtebben.
Nekem a Cabernet teljesen "halott" még. Metszés után egy "átsétálós" kötözést szoktam csinálni, ami azokat a tőkéket érinti, amik a szüret (kombájn) vagy a metszés után úgy állnak hogy traktorral mozogva a területen sérülnének.
Picit megcsúszott a csapat a metszéssel, ezért most kerül sor a kötözésre. Amikor pedig "leégetem" Kabukival, akkor törzstisztítunk picit és kötözzük fel a többit.
A pacsolóról teszek fel képet.
(A beiszapolás és telepítés utáni "locsolás" művelete, amit "pacsolóval" végzünk.)
Napszámosoknak jeleztem, 10éves, szakmai titoktartási szerződést kell aláírniuk telepítés után!
A karaszolásról még csak sejtem, hogy az a sarabolás, de mi az a pacsolás?
Meg mit kell kötözni? A szálvesszöket? Azt ilyenkor hogyan, hogy ne sérüljenek a 4-6 leveles hajtások? Nem kötözködni akarok, hanem a technika iránt érdeklödöm, mert nekem már a duzzadt rügyes vesszök lekötözése is nehézségbe ütközött (de megoldottam).
Egy kis segítséget szeretnék kérni. harmad éves kékfrankos levelein találtam ezeket a foltokat. Ha tud valaki segíteni abban hogy mi lehet ez megköszönném. A szőlő lemosózva lett fakadás előtt 1 héttel kb valamint eddig 1x fujtam flumite-ot atka ellen és 1x kapott ként.
A Zalagyöngye lesz a "kisérlet" tárgya ezévben, ha elcseszem megyek hozzád mert neked lesz;-)
A Zweigelt-tel óvatosabban bánok, oda a növényvédelmi tervet próbálom kiegészíteni egy kis roborálás/immunerősítés vonallal és figyelni mit lehet elhagyni a bogyófejlődés utáni időszakban ha az időjárás is kegyes lesz.
Sok "érdekes" termék van amit lehetne használni, pl. Biomit, Prev-B2, Vitisan, Botector és még sokan mások.
Azért a legnagyobb visszatartó erő ettől a vonulattól mármint a teljes öko/bio növényvédelemtől, hogy tudom milyen az amikor a fürt és levélzet egészséges és nem tudnám elképzelni mit jelent egy 10-40%-os veszteség.
Tavaly az 1 kilósat használtam, de most mindenféle kiszerelést találtam kivéve azt.
Mint mondottam, Szolnok nem kimondottan szőlős-gyümölcsös terület ahová kellene ilyen csomagolási egység vagyis ez nem releváns, hogy itt nem találtam de net-es boltokban sem mutat árat.
"Szerintem a preventív megelőző védekezés célravezetőbb, mint biózni" A bionak pont az a lényege, hogy preventive csinálod, ha már beütött, régen rossz, rézzel, kénnel utólag nem lehet gyógyítani... Persze a bioban nem csak ez a lényeg, eleve a megfelelő helyet meg kell keresni, mert vannak területek, ahol a bio-t nem lehet alkalmazni. Aztán a zöldmunka, amit szintén nem lehet elhanyagolni. Ha ész nélkül csináljuk, tényleg zsákutca.