Gmailem sajnos nincsen, viszont csináltam egy kis rögtönzött weboldalt ahova feltöltöttem egy kis ízelítőt.
A képeknek csak a címe van kiírva, hogy ne kelljen feleslegesen letölteni, ha rákattintatok, akkor megnyílik nagyban. A képek minősége painttel van lerontva, hogy elviselhető méretűek legyenek.
A cím pedig: http://nagiweb.extra.hu/ . Jó nézelődést.
Már mi is itthon vagyunk:(. Egy hetet töltöttünk a Pariban és a Tátrában, s csak a szombati napunk lett esőnap, ekkor a Déményfalvi Szabadság barlangnál teszteltük az impregnáló spray hatását, teljes sikerrel.(Off : ilyen közel cseppkövekhez még sosem jártam, sokszor összehúztam magam, nehogy véletlenül is bajt okozzak. Nagyon szép barlang, a felvezető út is kényelmes, nekem is csak tíz perc volt, a túrák 15-20 percenként indultak, több nyelven volt vezetés. Sajnáltuk, hogy fényképezőt nem vittünk be, nem ellenőrizték a fotójegyet.) Harmadikán a Füleki vár megnézése után jött a Zejmár szakadék. A lányunknak nagyon tetszett, de a csúszós dorongok fiúnknak nem jöttek be. A következő két nap a Tátrában telt, majd szerdán Csingóból a sárgán elmentünk a Tamásfalvi kilátóig. Itt kellőképpen legeltettük szemeinket, majd indultunk a Hernád felé. A belépőjegy váltásakor a térképen mutogattuk a tervezett utat, kérdezve, melyik járható, sajnos a Klastoriskotól a Fehér patakhoz vezető sárga zárva volt, így csak a Létánfalvi malomig mentünk, onnan vissza a kéken a gyerekek ragaszkodtak hozzá, nagyon tetszett nekik a tálcákon való lépkedés- Csingóig. Így is elég volt, az előző napi Kő-pataki-tó - Nagy-Morgás Zöld tó Tátralomnic rendesen éreztette hatását. Az áradásra csak a Hernád mellett fekvő növényzet emlékeztetett. A Fehér patakhoz érve láttuk a behajtani tilos táblát. Alulról is megcsodáltuk a Tamásfalvi kilátót, míg lányunk megmosta kezeit a Fehér patakban, amit nem lehetett kihagyni. Csütörtök reggel Podlesokban a híd alatt tiszta volt a víz, így bátran indultunk a Sucha Bela felé. Elcsodálkoztunk a rengeteg emberen, aki ott ment előttünk, mögöttünk. A létrás szakasznál bizony forgalmi dugó alakult ki. A tömegben sokan fényképeztek, videóztak, de mindenki türelmesen megvárta a másikat. Már lényegesen kevesebb volt a víz, a dorongok is szárazok voltak. Az utolsó félóra(?) valóban szenvedés volt. Rövid pihenő után elindultunk a Maly Kyselben. Találkoztunk többször is szembe haladókkal, de még így is néha minket engedtek előre! Előztek is minket, két csapat is! Itt több volt a víz, s láthattuk az óvatlan lépés következményét, egy szlovák lány térdig lépett a patakba. A doronglétrák itt bizony veszélyesek, hiányoznak a fokok, a kisebb gyermek most nehezen tudott lemászni emiatt. A szabályosan haladóknak is jól esett a segítő kéz fentről ! A Kyselben is elindultunk, de amikor a tálcás szakasz után egy hídig értünk - ott egy kereszt- az előttünk haladó férfi alatt felcsapódott a híd elkorhadt deszkája, mérgében és az utána jövők védelmében lerúgta a mélybe, nekem bizony hirtelen elég lett és visszafordultunk. Pedig szép volt ez a pici szakasz is! Klastoriskónál pihentünk egyet, és a piroson mentünk vissza Podlesokba. A vége váratlan csapás volt, a rengeteg gyökér közt nehéz volt már a járás! Nekünk mind a két nap egész napos lett, hisz először járva itt, minden fánál találtunk valamit, ami szép, amit feltétlen meg kellett nézni, amit magunkba kellett szívni. Nem sajnáltuk, hogy csak ennyit sikerült bejárnunk, hisz nyár lesz jövőre is, és jövünk! A kiváltott koronánk vészesen kevés lett, a nagyobb belépőket úgy terveztük, hogy kártyával fizetjük. De a barlangnál csak készpénzzel lehetett fizetni. Betléren a templomnál álltunk meg, de a parkolóőr oda is lejött, és amikor férjem elindult a kocsival szép magyarsággal megfenyegetett, hogy az egész falu fizetős és utána megy na így falun kívül állt meg. Kiderült, a belépőket felemelték, legalábbis az interneten talált árakhoz képest, Betléren és Kraszna Horkán is 130 korona a felnőtt belépő, a gyerekeké 70. Mivel pont 400 koronánk maradt, sétáltunk egy jót a kastély parkjában és csak a várba mentünk be, nagyon hangulatos magyar idegenvezetést sikerült elcsípni. (A várban a büfés bácsi 9:1-hez váltotta a forintot.) Most szeretném megköszönni a fórumozók sok hasznos tanácsát különösen Műhódét- amivel felfegyverkezhettünk. Nagyon szép hetet tölthettünk el, szebbnél szebb túrákat téve. A Tátra után a Paradicsommal is megfertőzve értünk haza. Azt ne kérdezzétek, mi volt a legszebb, mert erre csak egy válasz van: mindegyik!
Hazaérkeztünk 1 hetes szlovák paradicsomi nyaralásunkról. KIS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ.
Első benyomás:D: ide még én is vissza fogok menni:).
Bővebben: Hétfőn indultunk, kis pesti dugózás után 1 óra körül érkeztünk meg Dedinkybe, ahol a fizetős parkolóba leraktuk a kocsit, majd elindultunk a Zejmár szurdokba. Sajnos miután felértünk a libegőhöz, csak akkor szembesültünk vele, hogy egyirányú utak is léteznek a paradicsomban, sőt:D. Szembejött egy magyar család tőlük kérdezősködtünk, majd elhatároztuk, hogy a gyér forgalom miatt megpróbáljuk szemben, ha már feljöttünk. Kb 8 ember jött szembe, ebből 3 vissza is fordult, nem bántuk meg a döntést gyönyörű hely volt.
Szerdán "átnéztünk" a Magas-tátrába. Reggel hamarabb felkeltem mint a többiek, és kis aggodalom járt át, mert sejtettem, hogy későn fogunk indulni, a tengerszem-csúcs volt a cél. Nem részletezném, mert a fórumnak nem ez a témája:), de nagyon fárasztó, gyilkos túra után lélegzetelállító látvány és irgalmatlan tempó lefelé, hogy ne sötétedjen ránk.
Csütörtökön jól meg érdemelt pihenőnap, Szepes várát lestük meg, majd Lőcsére mentünk, itt volt az első komoly kommunikációs problémánk a parkolóőrrel:). Itt körbenéztünk a városban, miután a 3 Apostol étteremben ebédeltünk. Az étteremben finom kaják voltak, csak számunkra kicsi adagok, főleg a hús volt apró. Ezután a márkusfalvai kastély következett, kisebb navigációs problémák után. Érdemes megnézni, nem a klasszikus óriás főúri kastély egy kisebb hangulatos 2 épületből álló kastély. Az egyik részen magyar tájékoztató papír, a másikon tájékoztató papír + angol idegenvezetés segített.
Pénteken: még nem sikerült teljesen kipihenni az izomlázat, de nekivágtunk a Cingov-Tamásfalvi kilátó-Kolostor-szurdok-Klastorisko-Cingov túrának. Ez volt a hét legváltozatosabb túrája, nem meglepő módón megint újat, és gyönyörű helyeket láttunk. A társaság eddigre eléggé kifáradt, és nap végére teljesen beborult a vidék, a héten először. A Sokolina Dolina, és a Velky Sokol a káposztafalvi tourinfos szerint le volt zárva, ezért egy autós program mellett döntöttünk, elmentünk volna a Dunajec folyóra tutajozni.
Szombat: reggel azonban bő csendes eső kezdődött, ezért a Bélai cseppkőbarlang mellett döntöttünk, ahol egy magyar tájékoztató segített minket. Hatalmas tömeg volt, a barlang maga szép, de pl szerintem az aggteleki változatosabb cseppkövekkel kecsegtet. Persze esőprogramnak tökéletes. Az eső elöl a kocsiba menekültünk ahol hosszas filózás után eldöntöttük, hogy elmegyünk még aznap Dobsinára. Elmentünk, már majdnem felértünk amikor egy túrista angolul szólt még idejében, hogy valami technikai probléma miatt zárva van a barlang. Úgy döntöttünk, hogy az idő miatt, inkább elmegyünk Műhód által ajánlott Ranc panzióba kajálni. Rendeltünk egy Ranc pizzát, ami mindenkinek nagyon ízlett. Három aranyos pincérnő foglalkozott velünk, a desszert is nagyon finom volt.
Vasárnap 8 körül indultunk haza, a dobsinai barlangot megnéztünk 10:20-kor magyar vezetésre bejutottunk, ahol 57-en voltak:). Este 6-ra értünk Veszprémbe.
Egypár szó még a tartózkodásról. A szállásunk a káposztafalvi Ascona panzióban volt, 335 korona/fő/éj. Nagyon igényes szállás zárt parkolóval, jól felszerelt konyhával, kényelmes ágyakkal, tévével, zuhanyzóval, wc-vel szobánként. Akik autóval érkeznek azoknak mindenképp ajánlani tudom. Egy hét alatt akikkel kapcsolatba kerültünk (szlovákokról beszélek), mind nagyon kedvesek voltak, egy-egy őszinte mosoly már sokat elmondott. Nyelvtudással hadilábon állnak, de aki egy picit tudott pl angolul, az már nem restellt megszólalni rajta. Autósoknak 100 korona körüli parkolódíjjal mindenhol számolnia kell.
Köszönöm a türelmet azoknak akik végigolvasták, és képeket hamarosan rakok fel, ahogy megérkeztek hozzánk.
Megvolt az 1. paradicsomos túránk július 27-30-ig. Nagyon nagy élmény volt mind a tízünk számára!! Eső egy csepp sem volt, szép napos időben volt részünk.
27-én először Dedinkybe mentünk, és a Zejmár szakadékot másztuk meg szó szerint. Belépőt nem szedtek itt. Elég sok víz volt, egymás hangját nem hallottuk tőle :), de nagyon szép volt. Egyik fémtálcán hiányzott egy rács, épp belefért a bakancsom, bele is léptem véletlenül, kis horzsolással megúsztam. Fent épp elértük az utolsó libegőt, nagyon jó a kilátás lefelé.
Ezután mentünk tovább a Hrabusicei szállásunkra. Eva-nál szálltunk meg. Nem volt igazából probléma vele, az udvarra be lehet állni akár 6 kocsival is, kicsit nehezen értettük meg egymást angolul, az erkélyről látszik a paradicsom, az északi szobák ablakából meg a Magas-Tátra.
28-án úgy terveztük, hogy a Sucha Belára megyünk, de a podlesoki parkolóban kiderült, hogy csak a Zejmár, Hernád, Kolostor szakadék és a Maly Kysel van nyitva, a Sucha Bela meg csak 31-én lesz, a többi meg még később. Alig voltak a parkolóban, úgyhogy Dagmar szépen elmesélte merre menjünk. Helyes volt, ahogy beszélt. Mivel már délután volt és másnapra is akartunk hagyni valamit, a Hernádon mentünk a függőhídig, és onnan fel a Kolostorhoz a zöldön, majd vissza Podlesokba. Elég nagy volt a sár, csúsztak a sziklák. A Kolostor szakadék hangulata nekem nagyon bejött.
29-én pedig a Kyselt és a Maly Kyselt jártuk be. A Kysel megmaradt szakasza nekem különösen tetszik. Főleg ilyen vízállásnál szép. Volt egy fémtálca, ami épphogy benne volt a vízben. A létraszerű vízszintes fahíd, amely mellett nincs lánc eléggé csúszott, itt nagyon vigyáznunk kellett. Az Óriás vízesés nagyon szép volt fentről, rengeteg víz jött rajta.
A Maly Kysel is bevadult: csúszós falétrák itt-ott billegő vagy hiányzó fokokkal, szép már-már lépcsőzetes vízesések. Nagyon tetszett, hogy kanyarog és nem látni mi vár ránk.
30-ára nem terveztünk különösebb túrát, egyszerűen visszamentünk a Dedinky tóhoz, és gyönyörködtünk, pihentünk visszaindulás előtt.
Összességében többet kaptam, mint amire számítottam, úgyhogy biztos, hogy fogunk még ott túrázni, és remélem bejárhatjuk a nagyobb szurdokokat is.
Szasztok! Pénteken délután megyünk Dedinky-be (végre!!! nem is tudom mennyi év után újra :) , a Hotel Raj-ban foglaltam szobát. Pár kérdésem lenne. 1. Van esetleg valami közlekedési probléma arrafelé esetleg amire fel kell készülni? 2. Van a környéken bankautomata? :) Igazából lényegtelen, csak nem akarok fölöslegesen koronát váltani, bár gondolom az eurót is elfogadják, szóval tulajdonképpen majdnem mindegy. Azért ha képben vagytok kb az árakkal akkor saccoljatok egy összeget mennyi koronát vigyek, elsősorban a kaja miatt. 2b: Van ott Imrikfalván valakinek kedvenc étterme/kajáldája/akármije ahol feltétlenül meg kell kóstolnunk valami retttttenetesen finomat? :) 3. Megvan még a tó partján a remek kis kocsma ahol be lehetett ülni a teraszon a víz fölé? :)))))) na jó ez lényegtelen, mert úgyis meglátom magam is ;)
Nagyon sok kellemes emlékem fűződik a Paradicsomhoz, és most ugyan csak hétvégére tudunk odamenni, de remélem a párom beleszeret (nyilván, nem lehet nem beleszeretni...) és megyünk majd többször. Sajnos neki most nem megy a hosszabb túrázás, ezért csak a környéken fogunk sétálgatni, illetve vasárnap Dobsina felé mennék a barlang miatt, de a terv az, hogy a jövőben hosszabb tűrák is legyenek. Nekem nagyon hiányzik az érzés ahogy az ember másik fel a létrán a vízesés alatt :) Meg még olyan sok minden más... :)
Előre is köszi ha valaki tud bármiben is segíteni, és nagyon kellemes túrázást, és ralítíve jó időt kívánok mindannyiunknka. Különösen most hétvégére... ;)
Sziasztok ma jottunk haza Vežký Sokol, Tomaovská Belá, Sokolia dolina vannak lezarva elore nem latott idopontig, a magas vizszint es a hidak rongalodasa miatt.