Mi ezt nezegettuk, a terkep alatt lehet a napok kozt elore menni. 15-17 fokokat is josol mostansag, egy honapja nekunk 7-12 volt, visszamennek szivesen. :)
Koszonom, atkuldtem nagyobb meretben, bar hatter kepnel nincs jelentosege, de nezegetni megis csak jobb nagyban a reszletek miatt. :) Nagy szerencse volt, hogy meg a nap is kisutott...
Udv a topiclakoknak Izlandrol! :) Az ido remek, eddig csak egy randa szeles/esos napunk volt, de aznap barlangasztunk, ugyhogy mindegy volt. Mar most latom, hogy keves lesz a harom het. De sebaj, jovunk meg...
Beállok én is a dícsérők sorába, bár fájt kicsit végignézni ezeket a képeket:) Hát igen, nekem is nagy kedvencem Izland... Ha nem veszed zokon, a jökulsárlóni panorámaképet lenyúlom háttérnek. Lehet, kicsit bután fog kinézni egy csík háttér, de annyi baj legyen.
Igy van, Izlandon csak fantasztikus kepeket lehet csinalni. :) persze kell egy kis szerencse is, legfokepp, hogy napos legyen... Az is egy jeg darab, a kekseg csak optikai csalodas, a fekete resz pedig a magaval hozott fold es szennyezodes a gleccserrol. Eves szinten 3m-t csuszik lejebb egyebkent, de ami ijesztobb ettol, hogy 20m elolvad a felmelegedes miatt!
Koszi mindenkinek. :) A tulipanos adta magat, Faskrúðsfjörður a hely neve, kis halaszfalu, nagy csatahajoval. :) Jökulsarlón valoban leirhatatlan, latni kell, persze a tobbi helyet is! Berakok egy kepet amin latszik mennyire ment kozel a gleccserhez, a mi hajonk nem emlekszem milyen kozel volt, mert vagy fotoztam, vagy tatottam a szamat. :) Szervezett volt teljes mertekben, SUK programjai kozul neztuk ki, augusztusban is lesz egy ilyenjuk, annyi kulonbseggel, hogy atszallas Amszterdamban. A programok ugyanazok, kicsit valtozott a sorrend, a kisrepulost fakultativ pl. az elejen van, nalunk a vegen lett volna. Szivesen visszamennek, ha megtehetnem...
Kedves Yozef! Köszönet a képekért, nagyon jól sikerültek. A csúcs az a tulipános, szerintem Te hordtad a növényeket oda a fotó kedvéért:))) Azért a képeket nézegetve még mindig úgy érzem, hogy Jökulsarlón a csúcs... Úgy tűnt számomra, hogy a kétéltűek nagyon közel vittek Benneteket a jégfalhoz. Tényleg így volt, vagy ez csak optikai csalódás? 2006 nyarán nekünk csak jóval távolabbról volt szabad csodálni a Breidamerkurjökull-t. Mennyire szervezett út volt ez egyébként? Üdv!
Igy hazaerkezve kezdem megerteni azokat akik azt irjak, akar mar holnap indulnanak vissza... Tenyleg hihetetlenul szep tajakat lattunk, pedig csak egy sima buszos "turista" ut volt. Nem konnyu feldolgozni a rengeteg elmenyt, valogattam par kepet amit itt tudtok megnezni. Egy het alatt szepen korbeutaztik a szigetet, bar lett volna meg boven latnivalo. Osszessegeben elegedettek lehetunk, kellemes ido volt, kiveve az utolso nap Rejkjavikban, emiatt sajnos elmaradt a kisrepulos tura. :(
Még a végén rábeszélsz, hogy végig bérautóval menjek :)
Száguldozni biztos nem fogok, egyrészt mert hallottam a brutális bírságokról, másrészt mert ismeretlen úton amúgy sem szokásom, harmadrészt lassabban közlekedve többet látok a tájból is.
Rá is érek, van rá egy egész napom oda és vissza is.
Egy előnye mindenképpen van az autóbérlésnek, Höfn-ből is kötetlenül kirándulhatok majd :)
Ez a 939-es út, amit ajánlottál rövidítésnek, ugye? Az 1-esről gondolom Egilsstadirnál kell letérni.Ki van valami táblázva?
pedig az akureyri egilsstadír könnyű, egyenes szakasz. innen le a tengerpartra nagyon szép út, gyönyörű plató, ami meredeken, sok szerpentinnel szakad le a tengerhez. az út viszont jó minőségű. forgalom alig. ha lassan, nézelődve (meg-megállva) mész, nem fárasztó. km-ben nincs oly messze höfn, de 5-6 órát számolj rá. lent az 1-esen leginkább a kamionok veszélyforrások, nyomják rendesen és nem nagyon érdekli őket a többi közlekedő. a sebességhatárokat jobb betartani, brutálisak a bírságok. ne aggódj és hajrá:) ja, és itt bármilyen autó megfelel. legyen kicsi, olcsó és takarékos.
Köszi! Nagyon örülök, hogy válaszoltál, a Te útleírásod alapmű, én is nagyrészt az alapján állítottam össze mit kell feltétlenül látnom :)
Tudom, hogy a busz is drága, mint minden Izlandon, csak már vettem neten egy bérletet, azzal utazhatok 7 napig bármennyit, és ha Egilsstadirban bérlek 2 napra is elég bérelnem. Meg sose vezettem még egyfolytában ennyit, félek nagyon kifárasztana, így a fele utat kellene csak vezetnem.
Megnéztem, és lehet ott is bérelni.
Stopposokat persze, hogy felveszek, mégiscsak vidámabb társaságban :)
A térképet is köszönöm, akkor ezekszerint az az út is járható bármilyen autóval?
ilyen szűkre szabott idővel én a stoppot nem kockáztatnám (bár az 1-esen nem reménytelen). egilsstadír jelentős település keleten (biztos lakják vagy 3000-en:), val lehet kocsit bérelni, keress rá. bár én rögtön akureyriben tenném, a busz sem olcsó, ráadásul lassú is. ne félj egyedül nekiindulni, bajod nem lesz, béreld nyugodtan a legolcsóbb kiskocsit, az 1-esen megteszi. és vedd fel a stopposokat:)
Gyakorlott Izland járók tanácsai alapján jó előre megszerveztem, elterveztem az izlandi programom, erre most keresztbetett az autóbusztársaság. Két hete még simám el tudtam volna jutni egy nap alatt Akureyriből Höfnbe és újabb 2 nap múlva vissza. Erre most úgy alakították át a menetrendet, hogy ez immár lehetetlen.
Van-e valakinek alternatív javaslata milyen módon tudom ezt az utat megtenni. Természetesen ott az autóbérlés, de kérdés, hogy egyedül vállalhatom-e ezt a hosszú utat, mik a javaslataitok.
Esetleg nem jár véletlenül valaki július 14-én az Egilsstadir- Höfn útvonalon, vagy 16-án az ellenkező irányba? Egilsstadirig egyszerű eljutnom, ott tudok kocsit bérelni? Vagy álljak neki stoppolni?
Mindenkitől szívesen látnám az ötleteket, semmiképpen nem szeretném kihagyni ezt a kirándulást, innen mennék a Jökullsárlonhoz és a Vatnajökullhoz is.
LeifEriksson: Rengeteg hm... furcsaságot hordasz össze. Becsületedre legyen mondva, hogy a tudásod annak ellenére tág, hogy nem élsz itt. Az adatok, amiket idézel, általában pontatlanok [néha csak túl régiek].
A heimsferðir honlapján találsz közvetlen Budapest-Keflavik járatot már 100 ezer forint környéken oda-vissza. Vegyél egy jegyet, és inkább informálódj elsö kézböl.
Vegig olvastam az osszes hozzaszolast, igy kerdesem mar nem is maradt... Hetfon ejjel 1-kor indulunk, gondolhatjatok milyen nagy az izgalom. :) Elorejelzes sajnos nem valami biztato, bar ott az eso az termeszetes dolog, azert remelem lesz napos ido is, mert szeretnek sokat fenykepezni. Visa electron kartyam van csak, meg paromnak Maestro, ahogy olvastam a Visa jo lesz, autot nem fogunk berelni, csak vasarolgatni aprobb dolgokat, megkostolni helyi specialitasokat. Buszos szervezett ut egyebkent, 35 fos a csapat + idegenvezeto. Kivancsi leszek mennyire erezheto, hogy mar "csak" 2.1 Ft a valtoszam. Vacsorat nem kertunk, mivel sokallottuk a 79e Ft/fo 6 alkalomert, csak olcsobban kijon az ember, ha vesz ezt-azt. Olvastam itt, hogy talan E man tett nagy biciklis turat es, kolbaszt, szalamit is vitt, nekunk azt mondtak ezeket nem szeretik.. csak szerencseje volt vajon? Inkabb nem kockaztatunk es felpakoltunk konzervekbol, porlevesekbol, tartos kenyer, muzli szeletek, kekszek. Jetx-el megyunk, ott marad meg a 20kg es 5kg kezipoggyasz, a Malev mar megemelte kicsit, 23kg illetve 10kg kezi. Majd lesz elmenybeszamolo is, meg kepek (remelem).