Keresés

Részletes keresés

Alpári Gnác Creative Commons License 2004.03.22 0 0 1643
"meg is veszem mondjuk max 5ezerért!"

Ha komolyan gondolod, akkor a tiéd!

Előzmény: csab_1HD1 (1640)
division by zero Creative Commons License 2004.03.22 0 0 1642
"akkor el kell vinni egy NEM márkaszervizbe, összehaverkodni a szerelôpalival, elbeszélgetni a problémáról, és szépen megcsinálja 5ezerért."
Én is így gondolom... de hol találni egy megbízható szerelőt??? Még mindig az F03 hibás Panával szenvedek...
division by zero Creative Commons License 2004.03.22 0 0 1641
"Pana videóra itt ebben a fórumban még NEM HAGZOTT EL FIKÁZÓ BEJEGYZÉS, mert nem lehet belekötni!!!"
Érdekes, ezt te írtad kb 50 hozzászólással ezelött:
"Az állókép remegését szintén ugyanezen gombok nyomkodásával optimalizálhatjuk. (jóféle Panasonic videókon például kiválaszthatjuk hogy a saját felvétele alul, hözépen, vagy felül remegjen.:-P )A beállítás a kazetta kivételéig megmarad, utána törlôdik, és alapállapotba áll vissza.
Amennyiben a videó mechanikája különösen gyenge (ebbe azért a Panasonic is beletartozik ám!) elôfordulhat hogy egymás után jó és zajos szélű állóképek is elôfordulnak ugyanazon felvételen."
csab_1HD1 Creative Commons License 2004.03.22 0 0 1640
Jaaaaj add nekem!!!! Hadd barmolom széjjel, azt úgy imádom! meg is veszem mondjuk max 5ezerért!

Tanulság: Amit szervizbe kell vinni azt szépen betolni az ágy alá, és menten venni egy újat helyette. HA fél év múlva is úgy gondolod hogy a régi annyival jobb volt, akkor el kell vinni egy NEM márkaszervizbe, összehaverkodni a szerelôpalival, elbeszélgetni a problémáról, és szépen megcsinálja 5ezerért.

A Video-part Kft. Panasonic cuccokat árul, tegnap láttam a katalógusukat, a ma mo-n kapható legdrágább 7 fejes inzert-audio dub, jog/shuttle S-VHS magnójukat 89.900-ért adják.
Az összes többi is 15-20ezerrel olcsóbb akciós árakon van. 6 fejes 29.900, simán veri az összes gagyi szemét névtelen mocskot.
Tehát tessék Panasonicot venni, mert 10x jobb, mint amennyivel esetleg drágább!!!!
Pana videóra itt ebben a fórumban még NEM HAGZOTT EL FIKÁZÓ BEJEGYZÉS, mert nem lehet belekötni!!! Nem gyári hibás, nem hulladék, van kijelzôje, van állóképe, van léptetése, van rajta elég bemenet, egyszerű és logikus a magyar menüje, kézreáll a távirányítója, meddig dícsérjem még hogy észrevegyétek, GAGYIT NE!!!! Jó az más kérdés hogy ma már a Thomson, a Grundig, a Sony, az LG, az állítólagos Aiwa, mind gagyi....:-(

Előzmény: Alpári Gnác (1638)
close652 Creative Commons License 2004.03.22 0 0 1639
ez volt az én dilemmám is tavaly decemberben...
Panát akartam, 3 napig volt is ilyenem....olvass vissza.
becseréltem egy sony slv-sv730-ra ami nagyon jól működik
Előzmény: Alpári Gnác (1638)
Alpári Gnác Creative Commons License 2004.03.22 0 0 1638
Na akkor, hogy milyet NE!

Thomson VTH6210

Rémtörténet:

Ez egy hatfejes video, amit igen sokat használtam, de azonban egyszercsak elkezdte bezabálni a kazettákat. Ez önmagában is elég ciki, szerintem, de olyan kazettákat is megevett, amiknek az elején nehezen pótolható filmek voltak.
Elvittem a szervízbe, ahol megígérték, hogy majd értesítenek, mennyibe kerül a javítás.
Talán nem meglepő, de persze a kutya sem hívott, nekem kellett bemenni a szervízbe, mert telefonon persze nem elérhetőek, ahol közölték, hogy már egy hete készen van és fizessek 19.000 HUF-t (Diószeghy Sámuel utca)
Alig kaptam levegőt, hát 19.000 duplájáért már egy újat kapok, nem egy javítottat, de megnyugtattak, hogy ez most már jó lesz.
Kérdeztem, mit cseréltek ennyiért.
Mondták, hogy fejdobot, meg vezérlő-elektronikát.
Mondom, mi köze a feljdobnak a kazetta-zabáláshoz? A diszpécser-csaj mondta, hogy ő nem tudja, de a szerelő ezt írta a munkalapra.

Na, jó is volt egy hétig, aztán hibajelenség újra.

Visszavittem, közölték, hogy valami rossz kazettát tettem bele, mert szalag-pályát kellett tisztítani.
Ugyanazokat a kazettákat használtam, mint előtte.

Most itt áll a padlón, arra várva, hogy beledobjam a kukába.

Mert én több kazettát nem vagyok hajlandó megetetni vele.

A poén az, hogy a másik videom szintén Thomson, 2-fejes, sokkal régebbi, és túlélt egy igen poros fürdőszoba-felújítást, kiválóan működik azóta is.

Szóval én most akkor milyet vegyek?

Mert Thomsont ugye nem, Philipset elvből nem, Sonyt szintén, akkor mi marad?

Most valami Panasonicon töröm a fejem, de semmiképpen sem a 40-50 ezer forintos kategóriából.
Inkább legyen drágább!

Van valakinek javaslata?

szilva Creative Commons License 2004.03.21 0 0 1635
El tudom képzelni, hogy amíg nem áll össze a kép (szinkronjelek), addig egy automatika lekapcsolja a hangot. Viszont a menüben meg ugye van kép (mert azt ő generálja), emiatt engedélyezi a hangot. Az is lehet, hogy amit ilyenkor hallasz, az a normál VHS-hang, és nem a Hifi - erről nincs valami visszajelzése a készüléknek? (Azt én is itt tanultam meg nemrég, hogy a Hifi hangot ugyanúgy forgófejekkel játssza le, mint a képet, tehát ha a Hifi hang sem és a kép sem jön elő, akkor leginkább a fejek körül lehet a gond, lehet, hogy tényleg összekente valami a dobot.)
Előzmény: e_dora (1634)
e_dora Creative Commons License 2004.03.21 0 0 1634
kézi tisztitás hogy mivel?

Kolás szalag? sajna kuka nem téma, kurvafontos szalagok, éppen digizni akartam őket.

és annyira bemocskolodhat egy régi szalagtol hogy _teljesen_ eltünik a kép?

amit nem értek (hifi egyébként), hogy mitől szól a hang jól ha menübe vagyok, és mitől semennyire, ha nem. ezért gondoltam, hogy vmi "szoftveres" hiba

köszi

Előzmény: csab_1HD1 (1633)
csab_1HD1 Creative Commons License 2004.03.21 0 0 1633
Kedves Dóra!

Ha Hifi a magnó, és elszennyezôdött a fej, ami leggyakrabban MÁSIK KAZETTA BETÉTELÉNÉL fordul elô, ha azt kifűzés közben olyaj vagy zsír vagy egyéb szennyezôdés érte (pl 17 éves magnóból vették ki és nem bírja már elég gyorsan visszahúzni a szalagot).
Ha a fejek koszosak, a kép szétmegy, és vele a Hifi hang is. A Hifi hang kimaradásakor belép a képbe a NORMAL hangsáv, ami az álló hangfejrôl jön, ha ez nem mocskos, akkor adja a hangot szépen. Ha az Auto tracking is szaraxik akkor a normal hangfej is kapott dzsuvát bôven.
Tehát: TISZTÍTÓKAZETTA!!! Ha nem használ akkor gép szétkap és kézi tisztítás.
A kazit ellenôrizni kell mert ha kólás lett a szalag akkor azonnal kuka!!

Előzmény: e_dora (1631)
e_dora Creative Commons License 2004.03.21 0 0 1632
másik kérdés: van mai olyan uj jo és olcso kat. videomagno, ami bir secam-ot? a mienk nem, és régi tv-felvételeim ezér feketefehérek.. nemtom pontosan milyen ilyen izé kell, régi MTV adásokhoz.
e_dora Creative Commons License 2004.03.21 0 0 1631
lehet, h kazettacserénél vmi mechanikusan elszállt? nincs itt egy szereléshez értő? :)
nem nagyon tudom itt svájcban szerelőhöz vinni, mert a javítási árajánlatkérés árából már lehetne venni két újat is :)
Előzmény: e_dora (1630)
e_dora Creative Commons License 2004.03.20 0 0 1630
a nyomógörgöt kérdeztem

a tisztitokaz./ fejszennyezés dolgot kizártnak tartom, ugyanis:
a tökéletes kép és a semmi kép jelenség közt nem volt _semmi átmenet_, és idő se max fél perc!
a hang sem jön, és semennyi kép nincs
DE a hang tökéletesen szól, ha a menübe lépek! (ha addig ne birja lejátszani, hogy meg se mukkan - illetve mukkangat -,akkor "honnét" a fenéből jön a tökéletesen szóló hangsáv a menü alatt?

Előzmény: em_laci (1629)
em_laci Creative Commons License 2004.03.20 0 0 1629
Idézek:
Hibajelenség: Lejátszott kép nincs, vagy "mákos" és nem színes
Oka: Videó-fej szennyezett
Elhárítása: Tisztítókazetta alkalmazása, vagy fejtisztítás.

Idéztem :)

Előzmény: e_dora (1624)
em_laci Creative Commons License 2004.03.20 0 0 1628
1627. hsz?
Előzmény: e_dora (1627)
e_dora Creative Commons License 2004.03.20 0 0 1627
az mi?

A dolog teljesen hirtelen, átmenet nélkül történt. Tökéletesen működve lejátszott egy kazettát. Megállítottam. Betettem másikat. Többé nem ment semelyik.

Előzmény: em_laci (1626)
em_laci Creative Commons License 2004.03.20 0 0 1626
De lehet, hogy a nyomógörgő sz@rt be...
Előzmény: em_laci (1625)
em_laci Creative Commons License 2004.03.20 0 0 1625
Szia!
Fejtisztítással próbálkoztál?
Mennyi idős a masina?
Előzmény: e_dora (1624)
e_dora Creative Commons License 2004.03.20 0 0 1624
help!

rejtélyesen elb.szódott a videonk (Orion stereo vhs)

Ment ment, kikapcsoltam. Es utana mar nem. Több kazettával, semmivel sem, nulla kép jön belőle, csak megy az autotracking is de nem talalja magát, néha felbüfög egy-egy szótagot, de hang sincs, és csak mákháború.
Ellenben! ha megnyomom a menü gombot és akkor a kék háttér és a menü jön fel, akkor viszont jön rendesen a hang, ahogy eredetileg szólna.

Mi a szar lehet ez??? egyik pillanatrol másikra, és nem nyultunk semmihez, és mindent próbáltunk.

szilva Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1623
Igazad van, áttereltem a témát privátba:) És bocsánatot kérek!
Előzmény: csab_1HD1 (1622)
csab_1HD1 Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1622
Bocs fiúk, csak az elsôt olvastam el tájékozatlanságból, keresve bármit ami VHS videómagnókra utalna, de ez az egész ez nem OFF véletlenül???
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.18 0 0 1621
Üdv!

A nemlineáríis effektusokat tekintve jogos az is amit Te írsz!

Viszont: ha PI (vagy R/2R) osztót csinálsz és annak a füldre menő lábait sima tranzisztorral kapcsolod GND-re avagy nem, akkor annak "karakterisztikája" meg fog egyezni a jelfogóéval, de olcsóbb és sokkal nagyobb bitszámban tudod megoldani (az jogos, hogy ekkor nem is érdemes a digi-poti).

Az energia-felvételre a TI uW-os (vagy a MChip nanowatt-os) technológián alapuló analóüg cuccaihoz képest értettem a zabálás kifejezést ;-D

Az ON-semi miatt bocs, én kattantam félre (3-4 tucat cég van bent a kedvenceim között, és sokszor a bőség zavarában már el is veszek :-)) )

Ellenben a Maxim-Dallas linkje (igaz látom megtaláltad, de azért így illik, hátha másnak is kellene...):

Maxim digitális potencióméterek főlapja

LCD: a VFC-t jobbnak ajánlanám, hiszen az LCD-ről már a jónevű cégek is leszoknak (újra :-) ), de a ChipCad-nél 2500-ért van 4x20-as háttérvilágításos (8 bites és soros is) LCD modul!
(www.chipcad.hu)

Persze a LED-es sor is érdekes lehet - a "láthatatlan" megoldásoknál mindenképp jobb (nézted már, milyen "régimódi" de milyen hatékony a mi kis SV-661GX-ünk kijelzője: sima 7-szegmenses LED-ekből van!!! :-))) ), innen jut szembe: számmal is lehetne (00%-99/100%) ÉS vonallal együtt (vö. OSD)! No?!

Üdv és sok sikert!

Robi
mm

Előzmény: szilva (1620)
szilva Creative Commons License 2004.03.15 0 0 1620
Köszönöm, amit elmondtál, igazán nem veszem kioktatásnak, nagyon is örülök, hogy megosztod velem fejlesztői tapasztalataidat. A relék lelkivilágáról közelebbit nemigen tudtam-tudok, csak józan ésszel próbáltam gondolkozni - nehezen hiszem, bár Tőled el kell, hogy fogadjam, hogy egy kontaktus nagyobb galibát okozna az átvitelben, mint pl. egy FET-es szintszabályozó vagy kapcsolóelem (amúgy is van éppen elég kontaktus, a csatlakozóknál, a bemenetválasztónál, vagy a yaxley-s hangerőszabályozónál, hogy a hagyományos potikról ne is beszéljünk). A megépített mintadarabbal sem volt ilyen jellegű problémám, de persze minden bizonnyal Neked van igazad és érdemes ezekre a dolgokra jobban odafigyelni.

1. Mivel "telefonos" családban nőttem fel (mindkét szülő részéről), az otthon kallódó "mintadarabok" eleve adták, hogy azokkal próbálkozzam. Amúgy tényleg nem erre valók, a többi elektronika méretéhez képest bazinagyok, 24V kell nekik, ami külön nyűg, és jelen alkalmazáshoz viszonyítva rettenet lomhák. Írtam, hogy végleges megoldásnak panelba forrasztható, amúgy reed-eket tartalmazó tokokban gondolkozom, szvsz ezek lényegesen jobbak erre a célra.

2. Félreérthettél valamit, mert nálam szó sincs energiazabálásról. A mintadarabban mindössze 5 db, egyenként 2 morzés relé végzi az 5 bites szabályozást (kicsit "egyéni tervezésű" csillapítótag-lánccal, amiben egy-egy tagot képes vagyok egy morze-érintkezővel ki/be kapcsolni, így a lánc bináris felépítésű). Az alkalmazott relék 1.8kohm ellenállású tekercsét valami BC107 kategóriájű filléres tranzisztorral kapcsolom a digitális áramkörből, az 5 relé összesen maximum 2W hőt disszipál, ha mind be van húzva. Panelba forrasztható jelfogók adatlapja szerint azok tartási disszipációja nagyjából 0.1W, ami szerintem nem nevezhető problémásnak.

3. A koppanásos problémába belefutottam, a relék lassúsága miatt. Az jelentkezett, hogy átkapcsoláskor talán gyorsabban húztak meg a relék, mint elengedtek. Ennek hatására előállhattak olyan kombinációk a csillapításban, amik mind az átkapcsolás előttinél, mind az átkapcsolás utáninál nagyobb hangerőt eredményeztek egy pillanatra. Ennek a zavaró hatását szoftverből úgy küszöböltem ki, hogy először elengedtetem azokat a reléket, amiknek el kell engedniük, és minimális időzítés után húzattam meg azokat, amiknek meghúzva kell lenniük. Ez a módszer az átkapcsoláskor legfeljebb minimális idejű hangerőcsökkenést eredményez, amit már egyáltalán nem találtam zavarónak. Persze nem tökéletes, de valszeg a panelos relékkel ennek a problémának is csökkenne a jelentőssége.

Az IC-mastert nem ismertem, köszönöm, regisztráltam magam, bár még nem találtam olyat ott, amit kerestem volna:) Majd ha odajutok, lesz talán mintadarab-rendelés is.

Amúgy az onsemi-nél (www.onsemi.com) nem találtam digitális potikat, lehet, hogy valami elvetemült módon hívják őket. Viszont arra jól emlékeztem, hogy a Dallas gyárt ilyet, csak már lehet, hogy nem Dallas, hanem Maxim-Dallax vagy mi. Sajnos logaritmikus elektronikus potiból többnyire csak kevés lépésszámú van, lineárissal nem akarok bajlódni. Ígéretes példánynak tűnik az összehasonlító táblázatukból a DS1801, DS1802 vagy a DS1666.

A tegnapi éjjel azért csak járt fejlődéssel, mivel egy régi próbapanelt megtisztítottam és egy AT89S8252-es uC-t bekötöttem rá úgy, hogy azt tudom programozni SPI interface-en keresztül. Azaz a majdani prototípus "magja" megvan, tudok bele progit letölteni, ami működik is benne, és van 32 szabad I/O lábam - tiszta dőzs:) Eddig ugyanis a (szintén saját tervezésű-kivitelezésű) fejlesztői kártyámon írogattam az infravevős progikat, és mivel eszközprogramozó cuccom nincs elérhető közelségben, ez tűnt a legegyszerűbbnek.

(Most, hogy ennyi szabad I/O a rendelkezésemre áll, már kezdek vérszemet kapni: tegnap a kezembe akadt egy halott nyomtatóból kiberhelt 16 karakteres LCD-modul, hirtelen eszembe jutott, hogy milyen jó lenne, ha látnám is, hogy mennyi a hangerő, illetve hogy melyik bemenet aktív...:)))

Mégegyszer köszi az információkat és a bíztatást is:)

szilva

Előzmény: Törölt nick (1619)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.14 0 0 1619
No akkor - ha nem haragszol, némi 15 évnyi fejlesztgetési gyakorlattal a hátam mögött :-D -kicsit "kioktalak":

(Előtte még: a mostani kiszajú cuccok azért már nem a TDA2020 korszaka! ;-D)

1) A relék (főleg a teflonosak) semmilyen jellemzője (az élettartamukon kívül :-))) ) nem teszi őket predesztinálttá HiFi (20kHz-es) "értékes" audió-lánc tagjaként történő felhazsnálásra: a teflon technikában (az analógban, az újban HF-ás kapcslásra nem, max csengetés és power kapcsolásra használjuk) 3,4kHz-es sávszélességben és meglehetősen megendgedő súlyozott zaj és ún. óránkénti zajbeütés (!) értékekkel lehetett tervezni. Ez a kisebb gond.
De ezek a relék NEM önkenőek, azaz elég tetemes (>>100uA, injkább mA nagyságrendű) kenőáramot általában igényelnek (ha nem is írja a gyártó akkor is, persze valahol minden relére ez igaz).
És az analóg HiFi (HF) jeleket bias-árammal terhelni szvsz öngyilokkal is felér:-)

2.) A relék vezérlése (kivéve a polarizáltakat, melyek viszont durva árúak!) minden esetben a mostani OP-AMP technológia fogyasztásához képest nagyságrendekkel több energiát igényel. Ez első közelítésben tán nem számít, de mind összhatás (24 relé) mind melegedés (táp) szempontjából szvsz igen fontos ellensúly.

3.) Relékkel megvalósított bármilyen kapcsolás-sor esetén nem tudod elkerülni a koppanást. (Átlapolásos időzítéssel, na jó, de akkor is lesz olyan időszak, amikor legalább plusz egy csillapítótag van a körben vagy plusz egyet kiiktatsz, megoldástól függően). Én értem a logikádat: szkópoknál, generátoroknál akár még táépegységegknél (lásd HP!) még a legmodernebbeknél is sok esetben az előosztó (durva) átkapcsolását jó minőségű relék végzik: igen, de ott NEM szükséges követelmény a folyamatos és stabil transzfer-karakterisztika - mármint időben értem a folyamatosságot.

A minta-rendelésről: nem pofátlanság, hiszen ha beírod, hogy <100 darab-ot gyártasu le (és Te pl. tényleg fejlesztesz, az Istenért :-DDD), akkor azzal nem állítasz valótlant, náluk pedig AZ is értékes "marketing vagy PR vonatkozás", hogy eggyel több felhasználó ismeri adott terméküket, melyet aztán ajánl másoknak. Igaz NEM sokan adnak ilyen lehetőséget, de állítom: akik adnak, azok termékeit ÉRDEMES IS használni!

A doksi kereséshez pedig: nem használod az IC-MASTERT?
Imhol: IC Master, regisztráció után szabad keresés, ahol adatlap forrás van, ott oda linkel, 80% feletti találati pontosság adatlap-linkre és 90% feletti eredményesség alaptáblázatra!

Üdvözöllek és sok sikert kívánok Neked, bárhogy is oldod meg a kütyüt!

Maus Robi
mm

Előzmény: szilva (1617)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.14 0 0 1618
ÉPP aztat írtam vala, hogy NEM off! :-D
Előzmény: szilva (1617)
szilva Creative Commons License 2004.03.13 0 0 1617
Azért ez itt OFF:) Tudsz jobb helyet az ilyesmire?

Köszi a tanácsokat:)

Amúgy a relék nem véletlenül maradtak, mint választás: a különböző elektronikus megoldások által a jelbe vitt zaj és torzítás kiküszöbölése végett. A relés megoldást én minden elektronikus, vagy szervómotoros-potméteres megoldásnál korrektebbnek érzem, mivel a jel útjában csak jó minőségű ellenállások és kontaktusok vannak, ennek ellenére nagyon jól vezérelhető bármilyen elektronikából, azaz a mai kényelmi igényeket is kielégíti. Jelenleg van egy 5 bites, lépésenként 2dB-lel csillapító (ez összesen 62dB, gyakorlatilag elég), 24V-os, Siemens telefonrelékből megépített, működő darab, ami két nyomógombbal vezérelhető (AT89C2051 a lelke). Úgyhogy egyelőre panelba ültethető reléken (pl. Hamlin) töprengek, de ezek ára kissé visszariasztott (ellentétes véglet: filléres 4051-es multiplexerekből megépíteni egy próbát) Ettől függetlenül megnézem az elektronikus reléket, én - ha jól emlékszem - a Dallas termékei között is láttam ilyet.

Amúgy még soha nem rendeltem mintadarabot sehonnan, a lehetőségekkel igyekszem nem visszaélni. Általában a neten szoktam kotorászni, ha kell valamilyen funkcionalitású cucc, és ha megvan az adatlap meg a típus, akkor utána lehet nézni, hogy hol és mennyiért lehet kapni. Mostanában pont az infra távirányító-adó IC-kkel voltam így, elég nehéz normális típust találni, amiről infó is van és kapni is lehet:( Volt egy eset, 1-2 évvel ezelőtt, amikor sehol nem találtam egy adatlapot egy RAM-ról, írtam egy emilt a gyártónak, hogy küldjenek legalább egy bekötést, ha lehet, és igencsak meglepődtem, amikor a postaládámban landolt egy levél, amiben a teljes adatlap fénymásolatát (10-20 oldal) küldték el hagyományos postán (asszem a Hitachi volt, és valahonnan az európai képviseletükből jött a levél).

Előzmény: Törölt nick (1616)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.13 0 0 1616
Szia Szilva!

A fogófejnek a szalaghoz viszonyított sebessége állandó - LP-nél "csak" a szalag effektív mozgási sebessége változik. Magyarán: LP-nél elvileg sűrűbben vannak a félképek egymás mellett - ha egy LP felvételt csak SP-s gépen nézel, akkor két félképet látsz egyszerre, mint a gyorskeresésénél - így a HiFi hangsávon elvileg LP módban sem szabadna csökkenie még az FM szintnek (vagy másként a mágnesen térerősségnek sem a szalagon), azaz tökéletes ugyanazt a minősget kell adnia.

Más lérdés, hogy LP esetében a szinkronizmus (tracking) és a szalagminőség (mágneses bontás) mennyire befolyásolja ezt a szintet.

Én nem érzek különbséget, igaz merőben messze vagyok az audiofil emberfajtától :-D

Az az OFF nem is OFF :-))

Szvsz használj digitális potit!! Ajánlom figyelmedbe az On-Semiconductor nevű amerikai céget, ahol elég sok ilyen cucc van: regisztrálj fel (egyszerű, csak nem magánebreként, akár saját munkahelyed nevét is beleírhatod, de a saját címedre!!) és ON-LINE rnedelhetsz (hetente) max. 5 féle aktív elemet ingyenes mintaként (áruktól függően 2-20 darabot típusonként!) - de ha lehet, ne élj vissza vele (általában uis igaz azt ilyen llyen normális cégekre) mert pl. a Microchip épp ilyen őrültek (ez NEM TE vagy!) miatt tiltotta le a free sample programról komplett "Kelet-Európát" (szó szerint a most belépő 10 EU tagállamot velünk együtt!!).

De van a TI-nek is (ingyenes minta dettó!) viszont számos kifejezetten ilyen alkalmazásra kiagyalt kiszajú, több csatornás (csatornaválasztós is!) műveleti erősítője, melyet uP/uC-s interfésszel láttak el és persze helyből tudják a 60-80dB-s hangerő szabáloyzást.

Üdv Néked és sok sikert hozzá!

Maus Robi

PS: Ja. Ha mindenképp "fusizni" akarsz akkor is ajánlom az asztalfiókból vagy inkurrenciából a TDA1028/1029 monó/sztereó bemenetváltót!

Előzmény: szilva (1614)
csab_1HD1 Creative Commons License 2004.03.13 0 0 1615
mikimaus!

Hú de jól el tudnánk játszani ezekkel a cuccokkal! Vegyünk egy raklapnyi videót 1986-1996-os évjáratig svájcból, és lássuk, ki mit tud kihozni belôlük!! :-)

Nekünk tök hasonló agylövésünk van!!!!! :-)

U.I. A babákat rutinosan digit géppel lefényképezem minden esetben, hogy álltak, és F-es alkoholos filccel meg is jelölöm, mielôtt széttekerem:-)

Előzmény: Törölt nick (1613)
szilva Creative Commons License 2004.03.12 0 0 1614
Köszönöm a válaszokat:)

Ha jól értem, a hifi hang forgófejjel és fm-ben kerül fel a szalagra. Akkor ezek szerint ez analóg, és ha a vivő szintje nem nagyon csökken LP-ben, azaz vissza tudja állítani rendesen, akkor elvileg nemigen romlik a hangminősége. Ugye jól gondolom? Amúgy jó 10 évvel ezelőtt hallottam olyan "hangbuzi" amatőrökről, akik akkoriban nem audio kazettákon, hanem hifi-sztereo videokazettákon spájzolták el a hangfelvételeiket (persze akkor elérhetetlennek tűnt ez a technika), és csak emiatt kérdeztem rá, hogy hogyan is van ez, nem valószínű, hogy nekiállnék ilyesminek, úgyis minden CD-n kerül, ha kerül. Amúgy én személy szerint jobban szeretem az analóg megoldásokat, és ódzkodom ettől a bazi nagy digitalizálástól. Főleg a DVD-ken lévő, tömörített hangoktól... dehát sajnos ilyen világban élünk, mi magunk is hozzákorcsosdunk:( Szívem szerint a mai napig bakeliten vennék zenéket.

OFF

Épp most gondolkodom, hogy a régi Unitra rádió-erősítőhöz, amire most a video kimenete is van kötve, hogyan csinálhatnék infrás hangerőszabályozást - az adó adott (tulképp akármilyen gyári megteszi) és a mikrovezérlős vevő-dekóder is megvan a fejlesztői kártyámon. Egy mikrovezérlővel működtetett, relés (!) csillapítótag-kapcsolgatós hangerőszabályozó pedig már elkészült régebben, de az jelenleg csak nyomógombokkal irányítható, a kettőt fogom egybegyúrni, ha minden jól megy, már nem sok hiányzik hozzá.

Előzmény: Törölt nick (1613)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.12 0 0 1613
Csab!

Szerintem nenm válszoltunk Szilvának :-)

Azt kérdezte HOGYAN is rögzül a HiFi hang.

Tudomásom szerint a félképek sávjai között röppen el 1-1 darab pörgő hangfej, amely (a hagpadon lévőhöz képest, amely a sima audió magnóhoz hasonlóan bias-törlőfrekin kívül mást nem kap, azaz magát az alapsávi hangjelet vesi - AZON A SEBESSÉGEN ami SP-ben is kevesebb mint fele az kazettás audiókénak és még a hangsáv is keskenyebb, ugye?) FM modulációban (mint a videójel) tartalmazza a hangot.

Hát igen: amíg bármilyen mozgó alkatrész is szerepel (beleértem a CD-t és a DVD-t IS!!!) az ilyen inkompatibilitásokra és érzékenységekre elméleti alapon KELL számítani.

Azért - Veled ellentétben - én NEM nyúlnék egyik babához sem. Főleg mert ezek már ugyebár nem olyan fonom menetesek, mint a 10 éves (sőt 15 éves) deck-ekben voltak és az életben nem tudod (tapasztalat!) kétszer ugyanazt előállítani.

És főképp (méginkább) az alábbiakban a kazettákról írt véleményem miatt. Szarból kalaosinast meg lehet próbálni építeni, de ehhez nem a szart kell egy élő kalaposinasra kenni mintavétel céljából (magyarán: talán nem a videót kellene a szalaghoz állítani :-) pedig ebbe a hibába én az elején már többször beleestem!)

És egy kis utóirat az előző megszólalásomhoz: ugyan nem sok készüék ment át a kezemen, de azokkal élvezetileg és szórakozásból nagyon sokat "játszottam", így a kevés szám is többet jelenthet - épp a márkaszervizesek (amúgy kis empátiával(!):JOGOS) munkaundorával ellentétben ui. én ezt csak szórakozásból csinálom...

És itt meg is védeném a szervizeseket szakmai oldalról is: azt nem mondhatja a kuncsaftnak, hogy a mi készülékünk (legyen az akár egy 200 ezres Thomson vagy Sony vagy Panasonic akár!) SEM tud mindent úgy, ahogy az elvárható (vagy elméletileg és megfelelő tervezés és gyártás esetén) elérhető lenne.
Azt sem mondhatja, hogy nincs igaza, mert akkor reklamáél (a hazsnáló szemszögéből ez is jogos persze).
És amikor a 100-adik készülék kerül elé olyan megoldhattalan(!) problémával, melyet annak a pár száz (!) mérnöknek kellett VOLNA ELŐRE látnia és megoldania, akkor most mit tegyen? Állítsa el és akkor még rosszabb lesz?

Nos kb. ezért vettem énmeg jó szívvel és örömmel ezt az SV-661-et: eleve többet tud 30 E-ért (szolgáltatásaiban!) mint 95-ben(!) 48 E-ért(!!!!) a Philips 451/59-es 4 fejes.
Pluszban még sztereó TV-vételt is szükségtelenné teszi (!) és jó minőslégű hangot rögzít.

Ebben visszatérve Szilvához:
Én 13 évesen (nem vicc, de mégis úgy tűnik innen 36-ról nézve :-D ) egy Tesla B70-esből VIDEÓMAGNÓT akartam csinálni (1980-ban, ekkor már írt a videótechnikáról az RT!) úgy, hogy jó gyorsan akartam tekerni a szalagot! :-DDD (Elvileg működhetne!)

Na most ugyanilyen alapon HiFi hagrögzítésre otta DAT meg a többi DIGITÁLIS készülék - úgyhogy én elvi alapokon sem keverném a kettőt.

Ha meg néha kihagy a sztereó hang, akkor csak az dühöngjön (az viszont joggal), ha 2-4 havi minimálbért költött a készülékére! :-DDD

ÜDV!

mm

Előzmény: csab_1HD1 (1605)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.12 0 0 1612
Szia Csab(a?)!

MEssze nem vagyok szakértő ebben atémában (meg sok másban sem!), a szóhasználat max. némi általános olvasottságot takar, de ez még nem feltétlenül tudás :-)

És: IGAZAD VAN, főképp mivel kipróbáltam és a Samsung SV-661-esen is szépen bejött amit mondtál.

És el is gondolkoztam, hogy mi a túró okozza ezt - 'olybá tűnik', hogy sokkal rövidebb ideig kap record engedélyt az elektronika az újabb masináknál egy-egy fejnél (ez lehet - és ez a vicc - a 4 fejes sőt 6 fejes üzem időzítésének problematikája: NA EHHEZ pl. már csak komoly utánaolvassásal menrék hozzászólni mélyebben.. szóvala fejeket a rec erősítőre kapcsolgati kell és üzembiztosan) és ez a lejátszásnál is így lehet, ezáltal egy félképnyi infót kvázi rosszabb minőslgben ír fel és olvas ki a (fizikai) elején és végén. És mivel a tracking igyekszik a burkoló ideális közepére beállni (szintén némi ráhagyással) amikor leáll és kockázik, összesen 3 hibaforrás eredménye jelentkezik egyszerre (felvételi, lejátszási fej-kapcoslások és a tracking beállási metódusa).

A régi, Általad is említett videók, ezt én is tapasztalom(!) tényleg gyönyörű állóképet tudnak adni...

(Azért a legjobbat nekem mégis a GRUNDIG/PHILIPS VIDEO-2000-es készüléke nyújtotta, és abban a "time lupe" NEM kockázott hanem folyamatosan haladt(!!!) - naná, hiszen ott a sávontartást a FEJEK függöleges eltérítésével //piezoelektormos maktuátorral// biztosították - ráadásul ott a kazetta fordítható volt így fél collos (=VHS, de az már akkor CrO2-os volt) szalagon összességében akár 8 óra elfért miközben a szalagsebesség nem változott! AZT lehetne most, a DSP-k korában tökéletesen megcsinálni - mellesleg legjobb tudomásom szerint a szalagos stúdiómagnók ezt a fejkövetési megoldást azóta is alkalmazzák...)

De épp azért (szerintem) mert csak 2 fejesek és a fejátkapcsolás miatt kevesebbet kell kivárni/ráhagyni időben... VISZONT: ezeka készülékek a gyorskeresésénél már elvileg nem képesek (ugye?) zajmentes (vagy relatíve zajmentes) képet szolgáltatni (a VIDEO-2000 EZT is tudta! :-DD)... azaz valamit valamiért.

Ha tévedtem volna, örülök a kiigazításnak, így okulok. (Na most eddig összesen mondjuk 20 készüléket láttam/javítottam, úgyhogy nincs pofám magam messze még félprofinak sem nevezni, igaz a VIDEO-2000-est annak idején jól kiismertem :-) ).

Üdv és várom reakciód, ha lenne.

mm

Előzmény: csab_1HD1 (1600)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!