Meg is beszéltük. Ha esetleg Pesten laksz felküldöm neked egyik cimborámmal a közeljövőben, ő ott melózik. Egyébként a dobosuk később a Dire Straits-ba igazolt, énekesük meg a Van Der Graaf Generator egyik későbbi lemezén (asszem a "World Record"-on vagy a "Still Life"-n) hangmérnökösködött.
A spinet a barokkban mást jelentett, no jó hasonlót, kis billentyűsszerűséget, meg könnyű nő is lehet :-)
A Hammondokat (főleg a férfiak) túlhonban she, old lady-knek titulálják. (a nők cavalier :-)
Szóval a spinet a kis nőci Hammond orgona. Az első, az M: Cinderella.
Ismertetőjele a 2×3,5 oktáv elcsúsztatott billentyűzet a 2×5 oktáv helyett. Kisebb, könnyebb, típustól függően kevéssé vagy jelentősen lájtosabb súlyban, hangban. Minőségben nem, mert ugyanazon alkatrészekből áll, takarékosabb alkatrészmennyiséggel.
A nagyokat Console- hívják. Érdekes viszont, hogy az M3-on is ennek ellenére Console van ráírva a rendszámára.
Például King Crimson összes. Genesisből is jó sok.
Abban meg magnószalagok vannak, amikre előre fölveszik a hangot, aztán egy magnófej előtt lefuttatják.
A Rhodes-ot megint elfelejtettem, mit is csinál, az annyira nem mániám...
Erre ráhibáztál:)
Szerintem olvasd végig a topicot... eléggé sokat csámcsogtunk rajta. Röviden: fogaskerékszerű műanyagkerekeket forgatnak egy elektromágnes előtt, az így keletkezett jelet erősítik, modulálják és a billentyűkkel kapcsolod be, hogy melyik kerék "hangját" hallod.
Jó hogy van még hasonló előadó ebben az Emerzonos stílusban. Az Egg meg tiszta Nice. Az sem semmi? Hogy hívják ott az orgonistát? Valami Dave *****?
De sajna több Emerson klónt nem ismerek, pedig vevő lennék rá.
Szepen szol rajta a C3-as ketsegtelen...tisztan elesen kopog, mint emerson Tarkus-an!
Nem hiaba, a jel a csoves elofokrol lehet leszedve!:-)
Ugye Tehtube koma!??Neked mi a velemenyed? Mint szakerto, Hammond-kultivator!:-)
Hammond ügyileg az első, 1972-es "Mediterranean Tales" című korongjuk a legvirtuózabb, de a 2. lemezük, a '74-es "Illusions On A Double Dimple" is egészen finom. Az "Old Loves Die Hard"-tól kezdve (1976)viszont szerintem már gyengül a zenéjük.
Ha már agyonhallgatta valaki az ELP klasszikus 5-6 lemezét, újításként Jürgen Fritz mester Triumvirat-ját javallanám. Mintha ki nem adott ELP lemezek kerültek volna elő. (majdnem, néha már kísértetiesen:-) A Spartacus, meg a Pompeii eszéletlen. Köszi Laurens bácsi :-)
Ha igazi Hammond orgiat akartok latni, nezzetek meg ezt a weboldalt....Le kell tolteni 60perc videoanyag......
Dobtam egy hatast, ugy jatszik a fazon, ahogy ember fia ritkan Hammond-on "B3-on"
Viva la Hammond orgel!!!!
A tied igen hasonló, de nem ugyanaz. Ennek a dán átirata. Különbség 5th harmonic perka pluszban, és a fölső manuál fölött egyből végződik. A kapcsolók baloldalt az alsó manuál mellett vannak.
Az XK3 elég rossz kritikákat kap.
Ha valakit érdekel:
Hammond Porta-B. A legkisebb, legkönnyebb mechanikus, csöves Hammond, Made in USA. Ritka példány. A P100 hasonlít hozzá, de van különbség.
Múlt héten kicsit betegeskedett a lacika. Jót tett neki a gondoskodás. Hiába, kopnak ott is az alkatrészek mint a kocsiban. Nem lehet azóta abbahagyni az orgival a döngetését. Ámbár nagyon érdekes és jó stílus a lezli nélküli orgonálás is, mint Jimmy Smith, Jon Lord, Brian Auger. Ott minden tisztábban kijön. Viszont ezt a stílust végképp nem lehet scanner nélkül, mert.... csak.
Direk a vibrátó miatt kivallattam a B4-et. Ezt a részt az oldotta meg a legkorrektebben.
Üdv, ZS.
Well well, nagyon igaz amit Cs? kollega ir!
Ez tenyleg igy van.....volt spinettem nem is egy-ketto, de a percussion, es a femes scanner-hangzas teljesen mas!
Amiota egy M3 van a birtokomban azota ez egyertelmuve valt.....Mindig fihyeltem, hogy a Tarkusban, vagy a child in time-ban hogyan kppan akkorat a percussion, es nem tudtam kihozni azt a hangszint pont ugy, csak megkozelitoleg,de most!!!
Valaki azt mondta, hogy a cd-rol megy a Purple...pedig, csak kintrol hallotta utcarol a Hammond-omat..ez mar jo jel!:-)
Emerson már a Nice-ban elkezdte a C3 orgonát használni. A Karn Evil-ben - mint a legtöbb számban - a 888400008 kihúzva, perka 3. gyors, finom, és a scanner C3 - tehát a chorus3 a fölső manuálra ráadva. Ilyen a klasszikus. Sajna a többi típusból nem jöhet ki ez a hang. Én is próbáltam sokat, biztos valami trükkjük volt az öregeknek. Semmi. Megjött a HANGSZER, bekapcsoltam, kihúztam amit kellett, ráadtam amit gondoltam és AZONNAL PONT ÚGY SZÓLALT MEG!!!!!
Ha a scanner vibrátó/kórust választjuk (C1, C2, C3) az orgonának élesebben, sokkal fémesebben kell mexólalnia. A keyclickek is baromira bekeményednek és jól hallhatóan a leakage zaj is hozzátesz egy felharmonikus félét. És akkor már mindegy min szólal meg, Vermonán vagy 122-esen vagy a kettő közt valamin, üvölt belőle AZ a hanxín. Nemszólva, hogy a klasszikus típusok percussionja is dinamikusabban nagyobbat üt.
Sajnos a titok a szerszámban rejlik, nem a kezelőjében. Amíg csak a 8888----- van használva, a legtöbb orgona nagyon becsületesen hozza a rockos alaphanxínt, de a percussionnál eléggé és a scanner C3-nál teljesen elvéreznek. A legtöbb digitális is. Viszont a N I B4 szoftvere pont a scanneros hangzást nagyon szépen eltalálta. Az meg másban rossz, de javaslom kipróbálni.
Hammondos üdvözlettel, A Cső.
Ja, ha valakit érdekel, nálam szinte bármikor meggyőződhet róla, szívesen látom.
Lenne egy kérdésem.
Vajon Emerson a Karn Evil 9 First Impression part two-ban a szólónál mit nyom be (mit húz ki), hogy hirtelen elkezd kopogni, meg kaparni, meg élesebb lesz a hangszín?
Ilyet nem tudok csinálni (még) az orgonámon... Hogy kell:)?