Na... a levelek végi elhalások hasonlítanak a phythopthora-ra és a botritiszes nyavalyára is... a bogyókon mindkettő hasonló változásokat okoz... ez is stimmel.
A Phythopthora hidegebb időben indul a botritisz meleg kedvelő...
Üdv!Nagyon szépen haladnak a paradicsomok amiket a tőled kapott magról ültettem viszont az egyiknek főként az alsó levelei kicsit összekancsarodnak. Mi lehet ennek az oka?Ez az egy nem a kertben van mert ebből a fajtából csak ez az egy maradt így szerettem volna kicsit jobban szem előtt tartani.
Habár teljesen laikus vagyok,a tünetek alapján nekem is palántadőlésnek tűnik. De akármi is,az majdnem biztos,hogy valamilyen gomba,ami a sok esőtől alakult ki. Ma jó alaposan befújtam őket Dithannal és a talajba is öntöttem Dithan oldatot. A nagyon ramaty állapotban levőket meg eltávolítottam. Megtettem a tőlem telhetőt,most már csak várni tudok.
Ó,az említett tálcákhoz még palántajelölő táblákat is szereztem,gondoltam profit "játszok":)))))Nem jött be,az alább leírtak miatt:-(Nem baj,táblák megmaradtak.
Na most mint említettem tök kezdő vagyok.Se magot nem vetettem soha,se palántákat nem ültettem.Eddig a kertben csak és kizárólag gyümölcsfa illetve dísznövény volt.Ősszel szeretnék veteményest.
Az a pár tő zöldség ami van is csak kísérletképpen sikerült,vajon mi marad meg az én földemben:-) Cukkini,padlizsán,paprika,paradicsom,zeller.Ez így együtt 60 palánta.Szóval nem egy nagy durranás.De igyekszem megtartani ha már vannak.Bár van most problémám elég a cukkinivel és padlizsánnal is,de paprikával is.Főleg a hülye csigák miatt.
Tavasszal lakásban vetettem pari és paprika magokat.Minden szép és jó volt,előbújtak,kétlevelesek lettek,aztán fonnyadtak,nyúltak,barnultak,kidobtam....... Ablak előtt déli oldalon voltak az említett tetős tálcában.Közben rájöttem nem ártott volna szellőztetni,meg nem agyonlocsolni és hasonló.Akkor döntöttem úgy,na ez nem nekem való,legyen palánta.A fent említett palántákat április legvégén ültettem. De azért nem adom fel,egy ilyen egyszerűnek tűnő műveletet nehogy ne tudjak már megcsinálni,ha trópusi növényeket kisebb sikerekkel tudok szaporítani.
Amúgy általános földbe ültettem őket:-)most már tudom,jobb a palántaföld. Persze menetközben arra is rájöttem,lugasparinak rendes támaszték kell.Csak dróthozvezetni zsinegen édeskevés.Van súlya rendesen.Majd jövőre okosabb leszek,remélem:-)
Mindegy, miben csíráztatod. Mi valami kis műanyag tálban csináltuk, margarinosdoboz, akármi. Nedves papírtörlő az aljára, tető, hogy ki ne száradjon. Öt-tíz sor mag elfér benne. Filccel ráír, melyik sor melyik mag. Előnye, hogy látom, melyik csírázik. Ha csírázik, (csipesszel könnyebb) bele a kétdecis poharakba, földbe. Lyuk, gyökérke betemet, öntöz. Ablak. És így 95%-os a kelés a poharakban. Nem vakondtúrásozok, régebben abban a földben dőltek a palánták elfelé. A Garritól vettem földet, olyan, mint a "kertiföld". Háztáji viszonylatban, mondjuk száz pohárig nem jelentős macera. Nem kell pikírozni, gyökereket széttépni a zsenge növénykéknél. Minden fajtából három pohárnyi. Merthogy ki szoktam ültetni korán, már április közepén. Nem nagyon nő, de magához tér, mire jön a jóidő. Eddig sose fagyott el - nyilván helyfüggő, - de ha elfagyna, ott a pótlás a pohárkákban.
Nem szabad túl sűrűn hagyni,mert megnyúlnak. Ha boltban veszed a magot eleve ritkásan veted (4-5 cm-re), ha sajáttermés van bőven lehet sűrűn vetni és kiritkítani. Bent nappalra az ablakba tesszük, éjszakára beljebb hozzuk melegebb helyre.
Az idén nagy hó volt nálunk, nem kerestem vakondtúrást hanem teszkós virágföldbe vetettük(palántaföldbe kellett volna) Nyüzgék lettek a palánták, vettünk is a piacon 5 palántát, ezekről ettünk először. Vetettem szabadföldbe is, de azért kiültettem a virágföldes nyüzgékből is és ezek is erőre kaptak a kerti földben. Már ezek is kezdenek érni. A szabadföldi vetésű még le van maradva, még zöld, hiába, egy hónap késéssel indult.
Amikor azt mondod, lehet, hogy palántadőlés, akkor rögtön azt is elárulod, hogy hol tartasz a kertészkedéssel.Ez a palánta el fog dőlni, persze. A megelőzésre koncentrálj! Nincs kemikáliamentes kertészkedés.
Köszönöm szépen,ez most szerintem mindenkinek hasznos tanács volt:)
Van pár darab csíráztató tálcám,műanyagtetős.Ez is megfelelne a célnak vagy ezek talán kicsik?Nem fogtam még be,későn vettem az idén,lakásban gondoltam.
(de kipróbálom jövőre a kerti magvetést is,azért bebiztosítom magam palántákkal is.Valahogy ez a magvetés dolog nálam nem működik.Fény,víz,permetszer stb.....kibújnak aztán nem dőlnek,inkább megnyúlnak)
Nem nagy művészet a magrólvetés, február végén szoktam a kertből vakondtúrásföldet szedni és ebbe vetjük a palántákat bent a lakásban virágládába. Áprilisban a kertbe is lehet vetni egy félnégyzetméteres helyre, fóliával letakarni és megnőnek a palánták csak később fog teremni.
A Ridomil Gold MZ egy felszívódó szert(mefenoxam) és egy kontakt szert (mankoceb) tartalmaz. A Dithane is mankoceb, úgyhogy ezt ne váltogasd hanem használj a dithane helyett Ridomil Gold MZ-t.Az ÉVI-je paradicsomban 4 nap.
A Ridomil Gold Plus is ugyanezt a felszívódó szert(mefenoxam) tartalmazza csak a kontakt partner rézoxiklorid. ÉVI 7 nap.
És hogy a felszívódó szert is variáljam használom az Amistart, ÉVI 3 nap.
Én sem gondoltam,hogy tuti palántadőlés,de eléggé úgy néz ki,bár a képek alapján vacilláltam,mert palántadőlénél alulról van barnaság a száron.Ezeken pedig felülről.Ráadásul dőlni szokott és nem hajolni....... Megelőzni jobb lett volna valóban.Nem tudom,nekem eddig Dithane-nal nem volt bajom.
Kezdő vagyok,soha nem vetettem paradicsomot magról.A mostaniakat is palántaként vettem,de azt hiszem jövőre is.Viszont mielőtt ültettem,igyekeztem összeolvasni ezt is azt is és még idejében védekeztem.
Már csak azt kell tudnom,melyik a kevésbé betegségekre hajlamos folytonnövő,mert jövőre mindenképpen szeretnék csak azokat.Egyszerűen nem tetszik a féldeterminált és a bokros(manó van),tiszta káosz.Azokkal nem is igazán foglalkozok.
Igen tudom.Virágkötéskor Gold plus,növekedéskor MZ.Talán,ha jól mondom?? Ezeket én nem váltogattam,hanem néha kontakt gombaölőként Dithane-t használok.