Kapnak autóbuszrekonstrukció címen x db autóbuszra pénzt évente. Ha ezt összahasonlítod ezt a vasút támogatási rendszerével, még te is elröhögnéd magad. Ha százalékosan nézed azt, hogy mennyi összeget fordít az állam a vasútra és mennyit a volánokra, szintén röhögni vagy sírni támadna kedved.
Ha a vasút is annyi pénzt kapna az államtól, mint amit a volán, egy csésze kávét nem tudnának főzni belőle MÁV-ék.
A győri IC-kre és az M1-en közlekedő buszokra éppúgy érvényesek a kedvezmények, tehát így lehet, hogy mindkettő nyereséges, az államnak mégis költséget jelent. Itt éppúgy elvárható lenne a költségcsökkentésre való törekvés, vagyis a versenyképesebb közlekedési mód megtartása.
(feltételezzük hogy megvalósul az egységes díjszabás)
Akkor nem mindegy, hogy a Volánnak vagy a MÁVnak fizeti ki az állam mondjuk a diákok után járó 67.5% fogyasztói árkiegészítést? A költségvetésnek milyen megtakarítása származna abból, ha az egyiket vagy másikat rendeletileg betiltanák?
Igen, elnézést, én néztem el, Somogyszob - Nagyatád tényleg megmarad... Nekem igazából csak ezzel a vonallal volt bajom, de ha ez megmarad, akkor nagyjából el tudom fogadni a listát.
Na, ezt se akarta T. úr megérteni... Egyébként szerinte a Volánok nem kapnak támogatást. (Rákérdezésre végül az üzemanyagnál elismert valamekkora kedvezményt.) /a/
Engem megkerestek Eger kapcsán, hogy segítsek egy SVRV-hez hasonló anyag összeállításában, de nincs kellő helyismeretem, annak hiányában pedig nem vállalkozhatok döntések befolyásolására (nem úgy, mint egyes tanácsadók, akik pl. elfogadhatónak tartanak nagyvárosban 800m rágyaloglási távolságot és sértődötten fogadják, ha ezt marhaságnak minősíti valaki). Jó lenne, ha valaki segítene a helyieknek... /a/
A győri IC-kre és az M1-en közlekedő buszokra éppúgy érvényesek a kedvezmények, tehát így lehet, hogy mindkettő nyereséges, az államnak mégis költséget jelent. Itt éppúgy elvárható lenne a költségcsökkentésre való törekvés, vagyis a versenyképesebb közlekedési mód megtartása. Megértem, ha a komádiak vagy a körösnagyharsányiak ezentúl csak busszal tudnak majd utazni, de azt is el lehet várni, hogy Győrből Budapestre az állam ne támogassa a távolsági buszközlekedést.
1996-97-ben történt, hogy az autópálya-építés miatt elkezdtek nagyobb tételben követ szállítani a recski bányából. A tréség országgyűlési képvielője rögtön interpellált is az akkori miniszterhez (Lotz), aki a pálya állapotára hivatkozott, majd bejelentette, hogy megerősítik a pályát, hogy 17,5 tovva mellett lehessen szállítani. És ígéretet tett a felújításra.
Ami 2 éven belül meg is történt, bontott 54-es anyagból (1-es fővonal vissznyereményi anyaga).
Az M5-ös építéséhez is közúton akarták hozni a követ, a MÁV CARGO egyik lelkes munkatársa "harcolta ki" a fuvart a vasútnak. Sajnos a Szolnoki Cukorgyár Rt.-vel nem boldogult, így 2 éve közúton viszik szinte mindenhonnan a cukorrépát...
Úgy mesélték, hogy régen az árufuvarozás nyeresége keresztfinanszírozta a személyszállítás veszteségeit. Ha csak a személyszállítás marad, akkor miért ne finanszírozhatna egy nyereséges szolgáltatás egy veszteségest: egy (szerintetek) nyereséget termelő fővonal a (szerintetek) veszteséges, de a fővonalra ráhordó mellékvonalat?
És még egy kérdés, tudom, nem könnyű...
Nagyatád - Somogyszob: 9 kilométer, egy állomás, munkanapokon 15 vonatpár, jó csatlakozás Kaposvár felé: megszűnik
Tiszalök - Ohat-Pusztakócs: 65 kilométer, öt állomás, munkanapokon 4,5 vonatpár (egy vonat csak Polgártól), sehonnan-sehová: megmarad
Van erre valami magyarázat? (a bizottság hozzá nem értésén kívül...)
Egy ilyen esetről tudok, de az nem azt jelenti, hogy nem lehetett több.
A TESCO szeretett volna egy megállóhelyet a 87-es vonalon Egervár és Felnémet közé, éppen az áruházai mellé. Egy jelentős összeggel beszállt volna az építési költségekbe, nagyjából annyival, amiből ki lehetett volna hozni azt a peront, persze nem számolt a gonosz MÁV elvtársak anyagi jellegű motivációjával.
Mellékesen jegyzem meg, hogy az új buszvégállomást is a TESCO finanszírozta, tehát a szándékát és a képességeit korábban bizonyította.
Számomra érthetetlen módon éppen a mélyen tisztelt Személyszállítási Szakigazgatóság volt az, aki a projektet megakadályozta, pedig éppen ők lettek volna azok, akik ezzel bevételhez jutnak, hiszen utasokat nyernek. Ezt ők nem így gondolták, szerintük a városon belüli személyszállítás nem a MÁV feladata, nem látták megoldottnak a jegykezelést (a kalauz nem tud közlekedni a Bz-kocsik között). Hiába próbáltuk az illetőt győzködni, hogy ez az egész vonal forgalmára jótékony hatással lehet, nem sikerült őket (vagy inkább őt) meghatni. Sajnos nem tudok másra gondolni, az illető vagy nagyon buta volt, vagy pedig az "anyagi jellegű motivációt" várta.
Megállóhely persze azóta sincs, a bélapátfalviak vagy mónosbéliek pedig jönnek busszal a TESCÓ-ba...
Most hallom a hírekben, hogy a reptér kapcsán az állam éppen bukni készül úgy 60 milliárdot, ha nem többet. Gondolom ezért is fog járni egy Kossuth díj... /a/
"akik meg tehetnének ezügyben, azok gondolom magasról tesznek rá"
Remélem Te itt most a helyi önkormányzatokra gondolsz, akik éveken át tiltakoztak, demonstráltak, petíciókat adtak be, hogy most aztán márpedig ide még egy megállóhely kell, és fizetjük a peronépítést meg az esőbeálló építést. A gonosz MÁV elvtársak pedig jókat röhögtek a irodájukban, és fogadásokat kötöttek, hogy mikor adják már fel végre a megállóhely követelésüket az önkormányzatok.
Vagy ez nem így történt? Miért nem? Akkor most ki a hibás azért, hogy nem lett még egy megállóhely? Akarta egyáltalán valaki, hogy legyen?
Azokon a településeken, ahol ugyanilyen probléma áll fenn, ott jó lenne felébredni és tenni is valamit érte, nem csak arra várni, hogy majd valaki valamikor építeni fog.
És azok is ugyanúgy a vasútállomás előtt rakják le az utasokat??
Ugyan szegedi vagyok, de ezzel kapcsolatban most hirtelen nem vagyok képben...
Ha igen, akkor ugyanaz a helyzet, mint eddig, ha viszont ezek csak a Mars térig mennek, akkor lehet, hogy egy picit többen választják a vasutat, hiszen mégiscsak egyszerűbb a vasútállomáson átlibbenni a másik vágányra, mint a Mars térről még tömegközlekedni a vonathoz...
Szombaton kipróbáltam 2 eddig általam be nem utazott halállistás vonalat.
Kazincbarcika-Rudabánya
Vonattal akartam kifelé is menni, de nem jött össze részben műszaki hiba, részben a debil miskolci csatlakozáshiány (Nyíregyházáról IC érkezik 12.06 - Ózdra személyvonat indul 12.05) miatt, ezért odafelé busszal mentem.
Miskolc, autóbuszállomásról kb. 40 utassal indult 12.30-kor Kazincbarcikára az Ikarus C56-os. A sajószentpéteri félpályás útlezárás miatti várakozás ellenére cak 1 perc késéssel érkeztünk 13.08 helyett 13.09-kor Kazincbarcika, Szent Flórián térre.
Onnan menerend szerint 13.05-kor (ez is, de szép összehangolás...) indul a 4083/395. sz. buszjárat Rudabányán át Szendrőre.
Szerencsére késett, így éppen elértem az IK 266-ost ,amin ekkor már csak 2 szabad ülőhely volt, ami 43 utast jelent. Rajtam kívül itt más felszálló nem volt.
Múcsonyban 1 felszálló, 3 leszálló volt,onnantól csak leszállók, Izsófalván és Ormosbányán is 5-6 fő. Rudabánya, vá. bej. útnál más leszálló nem volt, 5 perccel a vonat érkezése után értünk ide.
Rudabányán a központban már 14.00 körül 6 utas várta a 14.14-kor induló kazincbarcikai buszt.
A Rudabányáról 14.25-kor induló 35315. sz. vonattal ketten indultunk a teljesen szétvet állomásról, ahol legnagobb meglepetésemre nem a jegyvizsgáló, hanem a zelágazástól odaballagó forgalmista menesztett. A másik utas MÁV dolgozó volt és Kazincbaricikáig nem akadt rajtam kívül más, aki a vonaton váltot volna jegyet.
Ormosbányán utascsere nem volt, sorompótkereő bakter igen. Izsófalván nem csak sosrompótekerő bakter, de forgalmista és 3 felszálló is akadt, 1 nagymama 2 unokával, akik Szuhakálló-Múcsonyig utaztak, ahol 7 felszálló volt.
Kazincbarcikára így 9 utassal érkeztünk, ebből 2 Miskolc felé, 7 Putnok felé szállt át, a várost senki sem célozta meg.
Putnok-Szilvásvárad
Putnokon a Szilvásvárad felől pontosan érkező 35544. sz. vonatról (érk. 16.05) 4 leszálló volt.
A menetrend szerint 16.10-kor induló 35543. sz. vonat bevárta a vágányzári menerend szerint 16.11-kor érkező miskolci személyt (5424. -vajon a vágányzári menetrend kiadásánál ere miért em figyeltek, hogy legalább lábjegyzetként jelezzék ezt a csatlakozást?).
Átszálló nem volt, 11 utassal indultunk Putnokról, 16.15-kor.
Királdon (16.39) 7 le, 0 fel, ennek a hosszú falunak kevésnek tűnik az egy megállóhely, de már ugye úgyis mindegy.
Kiskapud (16.49) - utascsere nem volt, Sáta (17.04) 1 le, 1 fel, Csokvaomány (17.09) utascsere nem volt, Nekézseny (17.14) 0 le, 2 fel , Nagyvisnyó-Dédes (17.21) 3 le, 0 fel, innenetől ketten maradtunk utasok a vonaton.
Szilvásváradtól már rögtön volt kb. 20 utas a csatlakozó, 17.30-kor induló 35523. sz. vonaton, ahol a 4 részes Bz - ülőhelyileg - átlagosan jó 2/3-ig telt Szalajkavölgy után, a szembejövő 35526 (kereszt Mónosbélen) 3/4-es kihasználtsággal jött, az egyik kocsi egy diákcsoport miatt teljesen teli volt.
Nem mondhatod, hogy ezek a helyzetek nem lesznek eszményiek az akkori döntéshozó gárda számára. Gondolj bele: ha véletlenül "jól" jönnek ki belőle, akár szobrot is kaphatnak, bronzból, beépített madárleszarásgátlóval. És akkor senki sem fogja mondani, hogy "de a helyzet voltaképp mesterségesen jött létre", illetve páran biztos mondani fogják, de tökmindegy, hinni senki sem fog nekik.
Nyugi, a legnagyobbat majd azon bukjuk, amikor az EU a már szétlopott és tönkrement műtárgyak teljes értékű elbontására és talajcserére, meg hasonló finom dolgokra fog kötelezni. Akkor persze majd sóhajtozni fognak, hogy "kényszerhelyzet", meg "utólag nem volt gazdaságilag igazolható", de felelős akkor sem lesz, vagy ha megteszik valamelyik szerencsétlen, ma mit sem sejtő vasutast, abból még nem fog visszajönni a kár... Vagy az is lehet, hogy egy félreértett öbölbeli katonai akció miatt hirtelen felmegy az olaj ára a mai háromszorosára és akkor majd elgolfozgatunk az autópályáinkon, mert se munka, se üzemanyag nem lesz... /a/
Engedelmetekkel még egyszer utoljára felhívnám a figyelmet a bezárásra itélt vonalak és épületek bezárás utáni állagmegóvásának, lopásvédelmeinek költségeire, ami a bezárásokkal "megspórolt" pénzt csökkenti.
Azonban ha nem kívánunk foglalkozni tovább velük akkor a bezárt vonalak anyagi és erkölcsi értékeiről akár le is lehet mondani. Kiszámolhatná valaki mekkora bukta lenne. Nehogy kiderüljön, hogy mindent egybevetve a bezárások többe kerüljenek mint a megtakarítások! Nagy égés lenne kedves döntéshozók!