Keresés

Részletes keresés

Ferig Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2690
Azt látjuk, hogy a gyerekek szorgalmasan dolgoztak, de Te is csináltál valamit? :-)) 
Előzmény: Zalancelot (2688)
Vork12 Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2689

Hát ilyenkor minden kéz elkel.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Zalancelot (2688)
Zalancelot Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2688

Mára megjött az erősítés, és befejeztük az első menetet.

 

 

 

 

 

A másik ültetvény is kottára azt hozta, amit az előző.

Szüken belefértem a nagyhordóba, már annyit nem fogok préselni, ami gondot okozna, sőt a végét biztosan nem öntöm rá.

A forrás is beindult, gyönyörűen muzsikál már a kotyogó.

Szóval elégedett vagyok.

Előzmény: Zalancelot (2680)
Ferig Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2687

Olaszrizling - 2007-08-25

Szeptember végén szeretném szedni, de addig még sok víz lefolyhat a Murán.

Vork12 Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2686

Gratulálok nagyon jó a mustfokod.

Biztosan minőségi bor lessz belőle.

Ma szüreteltük le mi is a szüleimét. Hát nem produkált ilyen minőséget. 16-os 17 foknál.

Én a hűtőben hűtöttem le 17 fokra.

Igaz, hogy nekünk kevés van. Lett 100 liter must. A vörösből van több. Az is szépen érik. 

Előzmény: Zalancelot (2680)
Ferig Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2685

Cserszegi fűszeres -2007-08-25

Ebből csak néhány tőkénk van, nagyon finom a szőlője, érdekességként rakom fel.

Ferig Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2684

Rizlingszilváni - 2007-08-25

Jövő héten próbaszüretet tartunk, ha a cukorfoka legalább 18-as lesz leszedjük, ha nem, még egy hetet várok, persze nem mindegy mit mondanak az időjósok.

Ferig Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2683

Megnéztem ma a szőlőm, így állunk.

Zweigelt-2007-08-25

Törölt nick Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2682
Ma volt a kezemben a Bognárvin árlistája, 67 ft-ot adnak a szőlőért, 16,1 foktól, és ami érdekes, ha gyengébb a fok, 2 ft-ot levonnak fokonként, ha erősebb, nem adnak pluszba semmit
megint mondtam egy cifrát...
A pláne az, hogy az egyik Bognár gyerek azt mondta, hogy ennyi a szőlő ára és pont, el lehet menni, ha hoz a paraszt (így) szőlőt akkor hoz, ha nem hát nem, majd vesznek "bort" az olaszoktól. Erre már nem mondtam semmit...
Előzmény: zsebpiszok0510 (2681)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2681

Az igen!Pedig kb 200 m-re van tőle az ültetésem!Szintén bianka.Szerencsére elég szépen megfogta,a hiányok inkább a horolótól van.

Soltvadkerten az 54 úton Kecskemét fele 64 ft-ért veszik,de csak annyi van kiírva hogy fehér.

Zalancelot Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2680
Hát belekezdtem.
Mivál a várt nagyobb szüretelő brigád láthatóan nem jött össze szombatra, úgy döntöttem egy nappal korábban elkezdem a szüretet szükebb családi körben.
20.-a óta minden nap esti órákban kaptunk vagy 25-30 mm csapadékot, -volt úgy hogy kevés jég kíséretében (szerencsére kártétele nem látható)-, hát komolyan aggódtam, hogy a szilváninál megindul a rothadás.
Az első nap ismeretében azt gondolom helyes a döntés.
Most még nagyon kellemes, jó ízű a must, rothadt ízt abszolut nem érezni, talán egy enyhe mazsolás beütést. A cukorra sem lehet panaszom.
2 hónappal ezelőtt 18-ra prognosztizáltam, annak ellenére majdnem megüti azt, hogy az utóbbi napokban inkább csak hígult a must a sok eső miatt.(reggel még vastagon benne volt a Szent János áldása, az éjszakai vihar következményeként)
A lényeg a cáger 17,2-mutat 25C fok mellett.
A mennyiség is jó, kb 550-600 l lehet a 900-as hordóban, a prés 300l-es garatja tele. Egy 100-ast még azt gondolom ki bírok belőle szorongatni.
Holnap a másik ültetvénnyel folytatjuk, ott jóval kevesebb lesz, de nem biztos hogy 1 hordóba beleférek.
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2679
A Biankát 57 Ftért veszi az István borház. Hát a jó édes nénikéjét! (by Horn)
Előzmény: zsebpiszok0510 (2678)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.08.23 0 0 2678

A biankátoknak jó volt a cukorfoka!Beszüretelitek vagy leadjátok?

A kadarka reped a sok esőtől.

lalá Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2677
-Óvatosan a savtompítással! Vörösnél az almasav lehetőleg legyen 0g/l. A fehérnél kóstolni. Savösszetételt mérni ma már nem nagy ügy, de a laborok úgy szeretik ha sorozatot lehet mérni. (ha pl. enzimatikus) Ugyanis egy mérés miatt felbontani egy tíz mérésre elegendő csomagot, nem túl gazdaságos. Neked meg drága. Az idén mustot nem hiszem, hogy kell tompítani.
Előzmény: RAMBO (2672)
BZoltan Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2676
Meseszépek a fürtjeid! így tovább... :)

A jég elkerült minket 80-100km távban, de a vihar az átment rajtunk is. De a hegy jó szokásához híven kettécsapta a felhőt és az a nyugati-keleti irányba elment :) ha szabad így laikusan fogalmazni.

Nálunk az első nap leesett 80mm amit el is nyelt a szomjas föld, de a másnapi 20mm már nyomot hagyott. Most levelezni fogunk, hogy száradjon és érrjen a gyümölcs. A juhfarknak eléggé tömött a fürtje és a belső oldalon van a rothadásveszély amin a fürtpermetezés sem segít. Viszont ha most száraz és mérsékelten meleg idő jön akkor az aszúsodás sem kizárt. Szóval lutri a dolog :) de a remény hal meg utoljára.

A cirfandlit te milyen cukorfokkal szereted szedni. Ha jól emlékszem a savakkal neke dnem szokott gondod lenni.
Előzmény: Cirfandlia (2674)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2675
"almasav-borkősav optimuma mennyi" hát, az érett bogyóban mindenképp a borkősavnak kell túlsúlyban lennie;borkősav/almasav arány < 1. Almasavat kicsit bonyolultabb mérni, sztem csak labor, de ott sem mindegyik tud. (nekem idén a Szőlészeti kutatóban nem tudtak, v. nem akartak ezért azokhoz küldtem le Siklósra akiktől te az élesztőt rendelted.) Próbálkozz a Badacsonyiakkal hátha; vagy pesten a Borászati tanszéken.
Én kértem idén a névnapomra "házi borteszt" eszközt, ezzel fél gramm pontossággal meg lehet mérni a must savait már - szóval szüretkor már látom majd.
A tavalyi év eléggé savasra sikerült - meglepő de az adatok ezt bizonyítják.

Amit szaki pali mond az nem csak vörösre lehet megtenni; ő a spontán almasavbontást "űzi" sokan fehérnél is csinálják; de vigyázz, nehogy olyan legyen a borod mint Jásdié! :). Ehhez azért sok feltételnek kell teljesülnie; ph, hőmérséklet, kénszint, szóval nem könnyű, és állandó jelenlét sem árt. Inkább próbáld a teljes érést megvárni. (Ha meg túl savas a must akkor lehet már ott szénsavas mésszel tompítani.)
Előzmény: RAMBO (2672)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2674
Nálunk nem volt olyan nagy, ha a múlt hétvégiről (aug. 11-12) beszélsz, "csak" 40et kaptunk az nyom nélkül eltűnt; benyelte a föld meg elfolyt. Pár hiperérzékeny csemege repedt kissé meg. Most hétvégén is jókora esők voltak, felétek jégről is hallottam (Halimba, Dabrony) mi megint alig kaptunk, bár nem is tudom, hogy bánom e.... Szóval a szőlő szép, gyakorlatilag érett, refraktoval 17-22 közötti értékeket mértem a pirosra szineződött bogyókról. Pár fürön van azért lemaradt érésű szem; most, hogy megint szárazra fordul az idő, várok. itt van két kép arról hogy néz most ki:

Tőkeérett fürt
Előzmény: BZoltan (2671)
szaki_pali Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2673
tompulni tompul de nem csak a palackban kellene erre várni.
bár én vörösboros vok ezért mindent a kádon illetve hordóban bonyolítok.

a kádon savtompítok ha kell, amit most mondok az rád nem vonatkozik. Az almasav saját seprőjén bomlik, finomodik. Első fejtéskor azt tanácsolják a "nagyok" hogy mindjárt ne kerüljön bele a kén. De tudomásom van róla, hogy borászboltban lehet almasavbontót is kapni. Én nem használom a nevét ezért nem tudom, de kérdezz rá. esetleg keress rá itt a neten.
Előzmény: RAMBO (2672)
RAMBO Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2672
OK, tovább kérdezek.

Van valami hányados arra, hogy az almasav-borkősav optimuma mennyi?
Hol lehet megméretni az alma- és borkősavat, valamint van-e erre kapható kézi műszer? Vagy csak labor?

A tavalyi muskotályom gyönyörű illatúra fejlődött palackozás után, de nagyon savhangsúlyos. Valahogy tompítanám az idén, és akkor azon az ágon büfé leszek.

A rizlinggel várok még palackban, az is szépen alakul, csak a végén az általam nem kedvelt / nem kívánt savharmóniáé a főszerep. Ez még tompul az évek során, ugye?

BZoltan Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2671
Nálatok amúgy mi a helyzet? A cirfandli hogy bírta a nagy zuhét?

Nálunk majd 100mm esett le két nap alatt és ez eléggé kritikus most. A hárs és a furmint bírja a kiképzést de a juhfarkot bizony érzékenyen érintette a sok víz... a cukorfok is visszaesett és a rothadásveszély is komoly.

z
Előzmény: Cirfandlia (2670)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2670

Lehet, hogy nem az idei borhoz kell neki? :) Nálam a tiszta CaCO3 bejött (laborban adták) csak sokáig üllepedik 6-8 hét; szóval türelmesen várni vele.

Egyébként mért vki már próbaképp savat is nemcsak mustfokot?

Előzmény: Törölt nick (2668)
szaki_pali Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2669
szénsavas meszet (calcium carbonát)

67gr csökkent 1 ezreléket hektónként de max 3 ezreléknél nem javasolnék többet mert üres lesz a borod! szüretkor én a mustot tompítom vele.
Előzmény: RAMBO (2667)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2668
Savat kell tompítani ilyen nyár után?
Ha mindenképpen muszáj, itt nézz körül:
http://www.kerttradenet.hu/kerttradenet/index.php?id=20070511kristalystabiliz
Előzmény: RAMBO (2667)
RAMBO Creative Commons License 2007.08.21 0 0 2667
Uraim!

A savtompításhoz mit ajánlotok?
Jani71 Creative Commons License 2007.08.20 0 0 2666
Az Ezredéves (ahogy nálunk hívják) bogyói gömbölyűek. Ez meghatározó különbség a két fajta között (egyébként erre is gondoltam annak idején).
Előzmény: Zalancelot (2664)
Jani71 Creative Commons License 2007.08.20 0 0 2665

Na, csak hogy tovább bonyolítsam egy kicsit! Annak idején, amikor megpróbáltam meghatározni könyvből ezt a fajtát, az első, amire gondoltam, nálam is a Gloria volt:

 

"Vesszői középvastagságúak, hosszú ízközűek, világos pirosasbarna színűek. Rügyei nagyok, kúp alakúak. Vitorlája teljesen csupasz, barnáspiros, fényes. Levele nagy, hosszabb, mint szélesebb, ötkaréjú. ... Fogai egyenlőtlenül nagyok, hosszúak. Karéjainak csúcsfogai szembetűnően nagyok. Levele pirosas árnyalatú, sötétzöld színű, felülete elég sima. Fonáka csupasz, vagy az  ereken serteszőrös. Levele vastag szövetű, bőrszerű. Levéllemeze kiterített. Ereinek töve pirosas, levélnyele pirosas zöld, feltűnően hosszú. ... Fürtje nagy (fürtátlagsúlya kb. 18 dkg), kissé vállas, hosszú, kimondottan laza, igen nagy fürtnyéllel. Bogyói nagyok, kicsit megnyúltak, oválisak (20,5 × 17,5 mm), vékony, de erős héjúak, megfelelően húsosak, sárgásfehérek, s napos oldalukon aranysárga színűek. Ízük kellemes, savai finomak. Bogyói túlérve könnyen peregnek. ... Szeptember elején érik. ... Gazdag, tápdús talajt kíván. Fekvés iránt nem igényes. Rothadásra nem hajlamos. Kielégítő termést csak hosszú metszés mellett ad."

 

De az Afuz Alinál meg ezt olvastam: "Fő ere az első elágazásnál megtörik."

 

Na, hát ez kavart be, ugyanis az első leírás nagyjából stimmel a szőlőmre, viszont a levél főere ugyanúgy törik (furcsa mód nem az összesnél), mint az Afuz Alinál!!! Ebből a szempontból olyan, mintha a kettőt keresztezték volna... Hangsúlyozom, az összes többi viszont passzol (amit a Gloria-nál leírtak)!

 

Na, varrjatok rá gombot! :-)

Előzmény: merlan (2660)
Zalancelot Creative Commons License 2007.08.20 0 0 2664
Ez nem azonos az Ezeréves Magyarország emléke fajtával?
Mert abból is van egy vagy 2 tő, és az biztosan nem az általunk keresett fajta.
Előzmény: Zalancelot (2663)
Zalancelot Creative Commons License 2007.08.19 0 0 2663
Nehezen hinném, mert a Kocsis Irma kilós fürtöket nevel, és egy hónappal később érik. Ráadásul a cukortermelése köszönő viszonyban sincs ezzel.
Előzmény: merlan (2660)
Zalancelot Creative Commons License 2007.08.19 0 0 2662
A leírás tökéletesen ráillik.
De én még rothadt szemet nem láttam a fürtjén, hacsak a darazsak meg nem kezdték.
És korán beérik. Nem szakítja szét a kordont a termése -(hacsak a lomb nem, ha nem nyírom drasztikusan)-, de a cukra az utolérhetetlen.
Én csak azért vagyok bizonytalan az azonosságban, mert nálam a lomb a képeiddel ellentétben átláthatatlan sűrűségű. (persze a talajadottságok os tehetik)
Előzmény: Jani71 (2659)
Akka81 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 2661

Aham, jó rágós :( Egyébként ez az Irma-testvér a Kati, vagy tévedek?

 

Üdv

Előzmény: merlan (2660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!