Keresés

Részletes keresés

Borzas Creative Commons License 2004.06.30 0 0 704
Izé, volt itt az a kis realmedia video, amit Laurens belinkelt. Szóval azon a csávó láthatólag HAMMOND márkajelzésű hangszereken "grindol" (Organ Grinders Swing by JS :). És ezek közt a hangszerek közt van olyan, ami annyira újszerűen néz ki, mint monnyuk egy Roland vagy mittoménmilyen szinti. Aki látta: na az a csúnya ezüstszínű, amivel kapcsolatban a rettenetes angol kiejtéssel operáló fószer még MIDI dolgokról is vaker (épp a kiejtés miatt nem nagoyn értettem, mit, pedig nem sok gondom van az angollal), ami szintén új dolog. Ám itt a topikban "elhangzott", hogy Hammondot már mittomén mióta nem gyártanak. Vagy félreértettem valamit??? MErthogy ez a cucc biztosan az utóbbi 4-5 évben készült.
Borzas Creative Commons License 2004.06.30 0 0 703
"édesanyámék", meine ich
Előzmény: Borzas (702)
Borzas Creative Commons License 2004.06.30 0 0 702
ehh, édesaányáék is csak kósza pajzán gondolatok voltak még akkor. hát még én...
Előzmény: LaurensHammond (700)
tehtube Creative Commons License 2004.06.30 0 0 701
Kicsit hozzátennék a Hammond működéséhez: A hullámos szélű kerekek tényleg egy elektromos gitár hangkeltését utánozzák végtelenített módban. Ezek a kerekek kettesével vannak meghajtva a főtengelyről fogaskerekekkel meghajtott melléktengelyekkel. Van teljes hosszban egy olajteknő és textilcsíkok, amelyek a vályúból odavezetik minden csúszócsapágyhoz az olajat. Ebbe rendszeres használat során évente "motorolaj" kell! Meg a többi forgórészbe úgyszintén. Ez a színuszjel nem tökéletes és ez a jó benne. A jó Hammond, ha kihúzunk csak egy regisztert is, akkor billentyűnként eltérő halk háttépbrummogást és ciripelést hallunk. Ez a leakage zaj. Szóval az igazi felharmonikusok nem is elsősorban a húzóregiszterek állítgatásával hanem magától keletkeznek a hanggenerálás során. De ez után jön még a lényeg! 1945-től betették a scannert egy forgókondenzátor félét egy késleltető áramkörrel mechanikus vibrátót létrehozva. Ez is olajozást igényel. Ennek a chorus üzemmódja során a hangszín rendkívül éles, fémes lesz és olyan "kriptaszerűen" hátborzongtató. A nagy, klasszikus előadók a c3 üzemmódban többet használták hangszerüket mint símán, vibrátó nélkül. Ebben az esetben a fenti leakage is még jobban felerősödött és a billentyű lenyomásakor létrejövő kontaktusok kapcsolási zaja is lényegesen élesebb lesz. Szintén nem mellékes hogy 1955-től percussion effektet tettek a fölső manuálhoz. Ez a monofón oktáv v. kvint lecsengő hang (c3-al) nagyon plasztikus szólókra adott lehetőséget. A jazzisták szinte kisajátították, de a rockerek is szeretik. Emellett fontos még a csöves erősítés, a lényegesen virtuózabb játékra lehetőséget biztosító kocka (waterfall) billentyűzet és a vibrátó manuálonkénti választhatósága. (selectiv vibrato) Híres, ismert előadók (jazz, blues, rock, progresszív) csak a legritkább esetekben nem a fentiekre jellemző hangszereket használnak ezért felsorolásuk lényegtelen. Típusok: A,B,C,D,M,Rt Korábban írtam, a Native Instruments B4 programja igencsak jól érzékelteti a felsorolt jellegzetességeket. (brummogás, ciripelés, fémes scanner hang, ütős percussion) Nem helyettesít egy igazi hangszert, de segít annak megismerésében és beállításaival korrekt, valóságközeli hangzást produkálhatunk. Érdekes az ettől eltérő theatre-vendéglátós orgonálás, ami szintén komoly hozzáállást igényel, de más hangzással operál. Nekik jó a visítós, vinnyogós hangszín, az elvileg szélesebb hangspektum, ezért ők inkább a későbbi Hammondokat favorizálták, amelyek részben, vagy teljes egészében tranzisztorizáltak és elvileg, műszaki paramétereiket tekintve előreléptek a klasszikussá vált típusokkal szemben. E,H,R,T,X66,X77 Az X66 háromszor annyiba került mint egy B3-as pl. Elsősorban spanyol nyelvterületen hódított a trombitás hangja miatt. Ilyen előadó Klaus Wunderlich, Ole Erling....folytatás???? Üdv mindenkinek.
Előzmény: Walkmann (686)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.06.28 0 0 700
Kozeleg a nagy nap!!! Mar alig varom....egy elo legenda szo szerint...Jimmy Smith......!!! Meg elkepzelesben sem voltunk, amikor Ő mar Hammondon nyomta az otvenes evekben! Ő a kiraly!!!
Előzmény: tehtube (698)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.06.25 0 0 699
Nagy igazsag...pedig irni akartam,.....Ennyit a magyar Hammond-os felvetelerol!!!
Igen a Bergendy-ben valoban nem szol rosszul a Hammond....ez ugy el is van felejtve!
Ami meg jo, de csak sajna 2-3 szam..az 1970-bol az elso Pege Aladar lemez!
Montreaux invention a cime, es az utolso szamokban, Szakcsi L. Bela kis spinet-en nyoja, es kurva jol, szepen csikorog....de csak 2 szamban:-(
Utana, es elotte ma napig zongoran jatszik sajna..
Valoszinuleg probalkozas volt, vagy kiserlet..mindenesetre ajanlom azt a lemezt mindenkinek, mert egy progressive jazz-t hallhat, es Syrius egyik agat!!!Raduly Misi ugy fuj rajta, hogy csak na!!!
Előzmény: tehtube (698)
tehtube Creative Commons License 2004.06.25 0 0 698
Annyit kifelejtettél Laurens bácsi, hogy az egyetlen normálisan szóló Hammond felvételt, ami a Syriushoz köthető, Ausztráliában vették fel. Ennyit a magyar hammondos felvételekről. Presseré legtöbbször túltorzított géphang. Papp Gyuláé a Skorpióban huppogó bödön. (szégyen egy A100-tól) Cserháti - cincogó háttérzaj. Balázs Fecóé is elég vékony. Még a legelfogadhatóbb tényleg a Patakié és a Lerch Pistié volt (M100, M100)Gidófalvy egész jól játszott a nyolcvanas évek elején, kár hogy hamar "korszerűsített".
Fogarassyt nem hallottam. Van tőle valami? Ki van még magyar?????? Bergendyben Latzin Norbert?
Előzmény: LaurensHammond (696)
Varus Creative Commons License 2004.06.24 0 0 697
Na meg van itt egy másik banda amely érdekes lehet még nektek. Az ATTILA-ról van szó, egy 1 lemezes amerikai formációról 1970-ből. Én nem értek a Hammondokhoz, meg ilyesfajta analóg hangszerekhez, de ennél a bandánál nagyon súlyos Hammond van! Billy Joel-aki később elég gagyi zenéket hozott össze,játszik itt a Hammond-on, de még hogy!! Egy Hammond B3-ast megbütykölt, és rákötött egy gitárpedált. Így valami eszméletlen jól, szól az orgona, nagyon kemény részek vannak benne, sír meg visít a Hammond, szóval tök jó acidos részekkel van tele az egész,nem éppen meditatív zene... A dobos, John Small (ketten voltak) is egész klasszul dobol, szóval csak ajánlani tudom Hammond érdeklődésűeknek.
Kell majd ez is?
Előzmény: Halsaman (694)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.06.24 0 0 696
Koszonom a kimerito spinet leirast!
Ettol jobban en sem birtam volna elmagyarazni!:-))
Mindenesetre a "konnyu n?-k"-hoz kepest is a hangjuk még, es a sulyuk hatarozottak!
A rhodes egyebkent nem ennyire bonyolult felepitesu mint a Hammond, de a hangja amit tud az magaert beszel!
Mint minden nagy billenttyus hangszer ez is total analog, es elektromechanikus!
kalapacsmechanikas, ezert is hivjak elektromos zongoranak!
Miutan a kalapacs megut egy fempalcikat ami tovabadja a rezgest egy elore behangolt réz "hangvillaszerusegnek" majd onnan pick up-ok altal amibol termeszetesen 73 db van, a 73 billenttyus tipusokon jon a jel....
Mint egy gitar hangszedo....hor rezges, itt pedig egy kalapcs altal megrezegtetett femtest....Ettul van az a klasszikus bim-bom hangja.....
Amikor a triangulum is rezeg, vagy a hangvilla...es eszt meg elektromos uton kihangositjak!
Innetol kezdve mar elektronikusan lehet manipulalni a hangot, sot a Rhodes-ot hangolni is lehet olyan iranyba, hogy a pick up-okat, ha a csavarral kozelebbre-tavolabra csusztatjuk, akkor erosodik lagyul, femesedig tompul a hangja!
Igy aztan meg, ha egy kis vibrato efektet, vagy netan kis overdrive-ot ad ra az ember, akkor jon az a klasszikus Jazz-rock-os hang amit pl a Chick Corea hasznal, vagy a Nemet Karcsi a korai Mini lemezeken!
Erdekesseg pl....magyar viszonylatban a Rhodes-okat nagyon jol tudtak felvenni,kihangositani...ha csak a Vissza a varosba, vagy a Aphrodite c. szamot meghallgatod a Mini-tol....vilagklasszis ahogyan szol...meg asszem meg a Piramisban is....Syrius masodik felallasa a 70-es evek kozeperol...sorolhatnank!Meg talan Cserhai Zsuzsa korai lemezein is ott van....etc
Ellenben a HAMMOND-okat szarul szolaltattak meg itthon....Szegyen hogy pl a P Box lemezen milyen sapadtan szol az A100...pedig annak ugy kellene szolnia mint Jon Lord Hammond-janak!
Talan egyetlen felvetelen szol jol"de ott tenyleg jol":-) a Hammond, az a Syrius -ordog allarcosbalja-....
Valoszinuleg bonyolultam hangszer...mikrofonozasilag is, es kapcsolasilag is!
A P Mobilban is jo Hammond-ok voltak...M3,RT3, de igazan csak azt a torz hagot vetek fol a lemezeikre!Nem az az igazi Hammond sound....egy fajta.
Igazabol Magyarorszagon nincsen olyan igazi orgonas combo zenekar aki tenyleg Hammondon jatszana...
Presser Gabor-nak jol szolt a Hammond-ja, spinet L100, de meddig....?Csak az elso 2 LGT lemezen hasznalta...????Miert?Balazs Feconak szinten ki volt hajtva full-ra, es pedig tranyos Hammond TR200-ony klimpirozott...Nem szolt ugy mint egy Triumvirat-ban pl....de azert legalab ezek voltak kis hazankban is a nagy korszakban a 70-es evekben!
We salute all Hammond fan!!!!
Viva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: tehtube (690)
Halsaman Creative Commons License 2004.06.24 0 0 694
Pesten lakom.
Előzmény: Varus (693)
Varus Creative Commons License 2004.06.24 0 0 693
Meg is beszéltük. Ha esetleg Pesten laksz felküldöm neked egyik cimborámmal a közeljövőben, ő ott melózik. Egyébként a dobosuk később a Dire Straits-ba igazolt, énekesük meg a Van Der Graaf Generator egyik későbbi lemezén (asszem a "World Record"-on vagy a "Still Life"-n) hangmérnökösködött.
Halsaman Creative Commons License 2004.06.24 0 0 692
Engem érdekel...
Előzmény: Varus (691)
Varus Creative Commons License 2004.06.24 0 0 691
Mellotronos zenéből ajánlom neked a "Spring" nevű angol formációt 1971-ből. Tömény mellotronos prog. rock, 1 lemezük volt. Ha érdekel átírjuk neked.
Előzmény: Törölt nick (685)
tehtube Creative Commons License 2004.06.24 0 0 690
A spinet a barokkban mást jelentett, no jó hasonlót, kis billentyűsszerűséget, meg könnyű nő is lehet :-)
A Hammondokat (főleg a férfiak) túlhonban she, old lady-knek titulálják. (a nők cavalier :-)
Szóval a spinet a kis nőci Hammond orgona. Az első, az M: Cinderella.
Ismertetőjele a 2×3,5 oktáv elcsúsztatott billentyűzet a 2×5 oktáv helyett. Kisebb, könnyebb, típustól függően kevéssé vagy jelentősen lájtosabb súlyban, hangban. Minőségben nem, mert ugyanazon alkatrészekből áll, takarékosabb alkatrészmennyiséggel.
A nagyokat Console- hívják. Érdekes viszont, hogy az M3-on is ennek ellenére Console van ráírva a rendszámára.
Előzmény: Borzas (689)
Borzas Creative Commons License 2004.06.24 0 0 689
Uhh, pedig a Rhodes is megérdemelne egy topicot. Gyönyörű hangja van.

Laurens, a spinét, az valami régi billentyűs hangszer, nem? Miért emlegeted annyit? Magyarázd el plz.

Walkmann: helló.

Halsaman Creative Commons License 2004.06.24 0 0 688
Például King Crimson összes. Genesisből is jó sok.
Abban meg magnószalagok vannak, amikre előre fölveszik a hangot, aztán egy magnófej előtt lefuttatják.

A Rhodes-ot megint elfelejtettem, mit is csinál, az annyira nem mániám...

Előzmény: Törölt nick (685)
Halsaman Creative Commons License 2004.06.24 0 0 687
Erre ráhibáztál:)
Szerintem olvasd végig a topicot... eléggé sokat csámcsogtunk rajta. Röviden: fogaskerékszerű műanyagkerekeket forgatnak egy elektromágnes előtt, az így keletkezett jelet erősítik, modulálják és a billentyűkkel kapcsolod be, hogy melyik kerék "hangját" hallod.
Előzmény: Walkmann (686)
Walkmann Creative Commons License 2004.06.23 0 0 686
Ez engem is érdekel hogy működik a Hammond orgona? Úgy mint a hagyományos orgona? Szóval ilyen billentyjűi vannak azon kell játszani?
LaurensHammond Creative Commons License 2004.06.23 0 0 684
Dave Steward...igen, nagyon jo a manus, es spinet-es!!!
Meg egyebkent jatszott egy Khan nevu 1 lemezes formacioban, ami szinten hatalmas!
Előzmény: tehtube (683)
tehtube Creative Commons License 2004.06.23 0 0 683
Jó hogy van még hasonló előadó ebben az Emerzonos stílusban. Az Egg meg tiszta Nice. Az sem semmi? Hogy hívják ott az orgonistát? Valami Dave *****?
De sajna több Emerson klónt nem ismerek, pedig vevő lennék rá.
Előzmény: LaurensHammond (681)
sziti Creative Commons License 2004.06.23 0 0 682
Nálam Mediterranean - Spartacus - Illusions volt a nagy trimuvirátus anno tőlük (e tetszési sorrendben):-)
A Pompeii-t nem csíptem annyira.
Előzmény: Varus (680)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.06.23 0 0 681
Szepen szol rajta a C3-as ketsegtelen...tisztan elesen kopog, mint emerson Tarkus-an!
Nem hiaba, a jel a csoves elofokrol lehet leszedve!:-)
Ugye Tehtube koma!??Neked mi a velemenyed? Mint szakerto, Hammond-kultivator!:-)
Előzmény: Varus (680)
Varus Creative Commons License 2004.06.22 0 0 680
Hammond ügyileg az első, 1972-es "Mediterranean Tales" című korongjuk a legvirtuózabb, de a 2. lemezük, a '74-es "Illusions On A Double Dimple" is egészen finom. Az "Old Loves Die Hard"-tól kezdve (1976)viszont szerintem már gyengül a zenéjük.
tehtube Creative Commons License 2004.06.22 0 0 679
Ha már agyonhallgatta valaki az ELP klasszikus 5-6 lemezét, újításként Jürgen Fritz mester Triumvirat-ját javallanám. Mintha ki nem adott ELP lemezek kerültek volna elő. (majdnem, néha már kísértetiesen:-) A Spartacus, meg a Pompeii eszéletlen. Köszi Laurens bácsi :-)
Előzmény: LaurensHammond (678)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.06.21 0 0 678
Sorry itt van megegyszer:
http://www.ke-musik.dk/Upload/HtmlArticles/Article1070/index.htm
Előzmény: LaurensHammond (677)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.06.21 0 0 677
Ha igazi Hammond orgiat akartok latni, nezzetek meg ezt a weboldalt....Le kell tolteni 60perc videoanyag......
Dobtam egy hatast, ugy jatszik a fazon, ahogy ember fia ritkan Hammond-on "B3-on"
Viva la Hammond orgel!!!!

http://www.ke-musikdk/Upload/HtmlArticles/Article1070/index.htm

Előzmény: Halsaman (676)
Halsaman Creative Commons License 2004.06.21 0 0 676
Nekem ott a Leslie-kapcsolók vannak. Bár nem arra vannak bekötve.
Előzmény: tehtube (675)
tehtube Creative Commons License 2004.06.21 0 0 675
A tied igen hasonló, de nem ugyanaz. Ennek a dán átirata. Különbség 5th harmonic perka pluszban, és a fölső manuál fölött egyből végződik. A kapcsolók baloldalt az alsó manuál mellett vannak.
Az XK3 elég rossz kritikákat kap.
Előzmény: Halsaman (674)
Halsaman Creative Commons License 2004.06.20 0 0 674
Engem már csak akkor érdekel a Porta kezdetű orgona, ha úgy folytatódik, hogy ble-B3...
Előzmény: tehtube (673)
tehtube Creative Commons License 2004.06.20 0 0 673
Ha valakit érdekel:
Hammond Porta-B. A legkisebb, legkönnyebb mechanikus, csöves Hammond, Made in USA. Ritka példány. A P100 hasonlít hozzá, de van különbség.
Előzmény: almost famous (651)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!