Tegnap mi is elkezdtük a szüretet, leszedtük a rizlingszilvánit. cukorfok(20 C-fokon): 17, savtart:11. A mennyiség brutálisan sok lett, le se merem írni. A cukorfokkal nem vagyok elégedett, de látva a jövő hétre várható további esős napokat, nem mertük tovább a tőkén hagyni, no meg hát jövő héten kezdődik az iskola, s fogy a segítség. Szép egészséges szőlőt szüreteltünk, a korábbi évekkel ellentétben a rothadással egyáltalán nem volt gondunk, ami a szilváninál nagy szó.
Fajtája válogatja. A kései szőlők, olaszrizling és társai köszönik jól vannak, az eddigi csapadék nem okozott komoly bajokat,a korábban érőket, meg aki tudta, már lementette.
Ma egy vörös előszüretet tartottam, hiszen az Oportó már rég kádon lehetett volna, de kicsit vártam vele, hogy a később érők, veszendőjét is vele leszedhessük. Remélem így már kibírják még 2-3 hétig. Nem sokat szedtünk, talán 250 l a lebogyózott cefre, 18 -as mustfokkal. (az oportó maga már aug 20 környékén 19-es volt.) Azért is vártam vele, hogy az idő és a présház lehüljön, hogy az erjesztést kézben tudjam tartani.
A jövő hétre ígért további lehülés és bőséges csapadék, persze lehet hogy változtat a terveken, de azt majd a bekövetkezte után lehet értékelni.
A szilváni túl van a zajos erjedésen, csendesen pöfög még, gondolom legalább biztosan egy-két hétig.
Badacsonyi csapadékadat augusztusban: 245mm!! Nagyon durva, főleg egy ilyen száraz nyárelő után. Zalai, balatoni "kollégák" mi a helyzet rothadás fronton felétek?
Igen; 100-150e a kütyü ( link ) azt ki tudja mennyi még hozzá a rendszeresen fogyó tartozékok. Ez nem az én (mi) kaliberünk, de azt el tudnám képzelni, hogy a hegyközségeknél működne ilyen, és mindenki vihetné oda -persze pénzért- a mintáját.
-Nem lebeszélésként, csak reményeim kifejezéseként mondom, hogy talán - akár a közeli jövőben is - a "lötyögtetek, titrálgatok" módszerek helyét átvehetik a zsebben hordozható fotométerek. (pl. az RQflex 2 mérete:19x8x2 cm) Ezekkel a hordó mellett a pincemester azonnal megnézheti amire kiváncsi, a molibdén-tartalomtól, a pH-ig (hihi).
Savtartalmat (must, bor) egyszerűen a Házi (?) borteszt nevű eszközzel tudsz mérni; ez beszerezhető -talán- borászboltokban és mintha a praktikerben is láttam volna. Ez 4 kis üvegcséből álló minilabor; titrálni kell a savat (ehhez minimum kell 10 ml must vagy bor); ill. szabad kénszint mérésére jó még. 0,5ös pontosságot tud.
A must savmérésére szolgáló eszköz engem is érdekelne. A szomszéd a szőlőszem cukrát egy akkumlátorsavmérővel méri. Rácsöppent egy cseppet a szőlőszem levéből egy kis szenzorra, rácsuk egy fedelet és egy így kialakult messzelátó szerű csőformájú szerkezetbe belekukkatnva le tudja olvasni a savértéket az optimális szüreti időpont kiszámításához.
Van ilyen herkenytyű kifejezetten szőlőre kifejlesztve is? ha igen hol lehet utánanézni?
Itt többször volt eső, sőt, baromi nagy viharok, a múlt hét végén már nagyon ehető volt, vékony héjú, itt is kikezdték a darazsak, és picit félek a rothadástól. Őz is jár erre, madarak egyelőre nem voltak.
1. De. Írtam alább a hozzáállását. 2. Nem megy. A termelők többsége anyagilag padlón van, még ez a kis pénz is sokat számít. Ezt használják ki a felvásárlók. 3. Nem. Működik a "lobbi" 4. 67 ft/kiló 16,1 foktól fölfelé, alatta fokonként -2 ft.