Keresés

Részletes keresés

Halsaman Creative Commons License 2004.07.10 0 0 734
Nesztek pangó topik!:)
Szívem szerint egyetértenék Borzassal a sznobság tekintetében, de az a helyzet, hogy nagyon könnyű a Hammondot a műhammondtól elkülöníteni. Két napja sétálok a Városligetben barátnémmal, hát egyszercsak hallom, hogy Hammond szól. Oda is mentünk, tényleg az volt (L-100, TRB).
A Farfisákkal kapcsolatban annyi, hogy vannak hangszerek, amiket könnyebb szimulálni, vannak, amiket nehezebb, nem tudom ez hogy van a tranyós orgonáknál, én még nem játszottam egyen sem. A Hammond elég nehéz eset. Túl véletlenszerű a hangja. (Mikor mennyire nyomod le a billentyűt, annyi kontaktus lesz, emiatt más a keyclick, leakage zajok változó mennyiségben, plusz még a Leslie két fázisban, térben szétszórt hangja - sok a változó paraméter). A lényeg az, hogy olyan tökéletlen a hangszer, hogy nehezen tudsz direkt olyan igazán tökéletlent csinálni:)
Borzas Creative Commons License 2004.07.10 0 0 733
standardizálva-uniformizálva az elméletet: akkor játszik be a sznobéria, mikor a zenész szar, vagy legalábbis túl szar ahhoz, hogy maga erejéből tegyen különbséget, és mégis különbséget tesz... VAGY ha különbséget tenni tud, de a képességei alapján nem érdemli meg a jó drága eredetit.
Borzas Creative Commons License 2004.07.10 0 0 732
ez oké, de azért némi sznobéria is bejátszik itt. gitároknál (én ahhoz tudok szólni kicsit) például biztosan; így pl. jazzgitárosok körében általában az obligát Gibson "archtop" modellek, vagy mondjuk az ES335-ös a menő, bár nem feltétlenül az a legjobb (komolyan néha azt hiszem, ha a diplomával adják, pély "balfasz" barnának is az van) - a gitárokat eleve nem a név "teszi", olcsó hgszer esetén is becsúszhat a szerencse, hogy pl egy leszólt távolkeleti gityó (csinálni kéne olyan tesztet, mint a kocsikkal - állítom ugyanaz lenne az eredmény, ti.a japánok mindent visznek) kurva jól sikerül (persze az olcsó fájin elektronikából nem lehet várat építeni), és ez fordítva is igaz, lásd pl azt a zöld Gibson féltömör ES nemtomhányast, ami vagy 3 éve porosodik  westendbéli Eldorádó üzletben, és a kutya nem veszi meg, mivel marha drága, viszont szar (próbáltam). bocs a sok zárójelért...
Előzmény: tehtube (731)
tehtube Creative Commons License 2004.07.10 0 0 731
Ha a koncerttermeket nézzük, zeneakadémiákat, stb... akkor valahogy leszűkül a választék a hagszertípusokból, szinte egyfélére. (a Yamaha 1:1-ben Stw koppintás) Úgylátszik a fentiek mind sznobok :-). Meg a nagy gitárosok is, hogy viszonylag kevés típust használnak. Jimmy Smith meg végleg. Ráadásul odáig fajult a sznobériája hogy nem is egy hanem két 122-es lezlit akar a háta mögé. Itt nem arró van szó hogy gyengébb cuccal nem lehet zenélni, de ha valaki valamelyest ért már a hangkeltéshez, az elvárásai is megnőnek a célszerszámmal szemben. Mert vannak olyan hangszerek, melyek szélesebb kifejezőeszközzel rendelkeznek, jobb játszhatósággal, megbízhatóbbak. Ez a néhány kivételezett típus azt érzékelteti, hogy a zenész ezeknél megfelelőbb kifejezőeszközt már nem talál a naprendszerben.
Előzmény: Borzas (730)
Borzas Creative Commons License 2004.07.10 0 0 730

Szerintem zongorában nincsen standard

A Bösendorfer vajon mennyivel rosszabb, mint a Steinway?

Félek semmivel, ez tényleg sznobéria legfeljebb.

(amúgy a zenész játszik hangszeren, és nem a hangszer a zenészen, monnyuk egy jolana se szólhat szarul Al Di Meola kezében)

Előzmény: tehtube (728)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.07.09 0 0 729
En azt mondom, ha van ra lehetosegetek:hallgassatok meg eloben egy igazi Hammond-ot "nem klon-t"!!!es megtudjatok mirol is nem erdemes hasonlitasokat elemezni! Mas persze, es aranyos ahogyan a Caravan-ban, vagy a Soft Machinben szol, de Hammondon meg jobban szolna! Egy pelda...imadom az If-et, es ott valoban, en sem tudtam sokaig az europai koncert cd-n Vox,vagy farfisa szol....viszont ha meghallgatod a waterfall-t, vagy az elso lemezt, talan a masodik is...szerintem ott Hammond szol, es igencsak van kulonbseg...A farfisa vekony,es testetlen leslie-s tangoharmonika hangu, meg egy L100-as mellett is, nem beszelve a B3,C3 klasszikus Hammond-okrol. Agogy Tehtube klubbtars mondta...Jolana-n is lehet jol jatszani, de nem ugy szol, es egy eredeti hangszernel, ami nem olcso persze...ott nincs mese! Regeben emlitettem ezen a forumon ugy remlik, hogy a legendas Tarkus, child in time féle kopogas, vagy a kasas Jimmy Smithes csikorgas, nem studio utomunka! Sokaktol hallottam olyat, akiknek nem volt eredeti Hammond "ha lehet amerikai"a birtokukban, hogy ez utomunka+effekt,studio...stb Lehet, de nem egeszen....Ugy szol, hogy az embernek libaboros lesz a laba-keze!:-) Nem sok lehetoseg van meghallgatni,kiprobalni egy autentikus klasszikus Hammond orgonat leslie-vel, eppen ezert nyugottan megkereshettek a szamomon, es szivesen latok minden Hammond imado embert! 70/512 2889 Viktor Vagy Szabo Zsolt-ot :0620/347 9517 ui:es tenyleg nincs "agyarmutogatas":-) vagy mit is irtal:-)
Előzmény: shaddam (721)
tehtube Creative Commons License 2004.07.09 0 0 728
Meg lehet filozofálni hogy pl a Jolana gitár is egész jó, de valahogy ha valaki igazán akar és tud zenélni, nem azon akar majd gitározni. Ezek a villanyorgonák nem véletlenül kevésbé elterjedtek. Pedig az áruk alapján nagyon elterjedtnek kellene lenniük. Inkább speciális effektekre, hanghatásokra használták. Leginkább a mellotronokat, hegedűgépeket helyettesítették velük. Aztán jöttek a Moogok, Solinák, ARP-k. Amíg egy Hammond önálló hangszerként is megállta a helyét mint pl. egy zongora, egy gitár, addig ezek kötelezően csak színesítő szerepet játszottak. Vagy tévedek? A 70-es évek Pink Floyd felvételein is csak Hammond az orgona. A legnagyobb klasszikus felvételeiken (darks, wish, meddl) mutatóban sincs már tranyós orgona. De amíg fiatal, feltörekvő volt Rick Wright, természetesen egy kezdő hanxerrel kellett indulnia, mint Emersonnak az L102-vel, Jon Lordnak L100-al. Kb 1970-re mind átváltott az "igazira" Sajnos ez tény, nem agyarászás kérdése. If....Ha megnézzük az If példaképeit BS&T -Al Kooperrel !!!-, a Chicagót, Chase-t.... miről is beszélünk? Egyébként az If Waterfallon is Hammond van a D6, MKI mellett. Kb 1970-re, ha könnyűzenében elktromos orgonát értünk, annak a szinonímája a B3 és testvérei Hammond lett. A többi helyett lett - főleg ha polifónikus - a szintetizátor. Elektromos zongora = Fender ugyanezen okból. Nem is szólva a sípos orgona utánzatokról. Zongora = Steinway. Szóval így váltak egyes hanxerek szabvánnyá. Csak példaként, ma a Clavia, Korg, Orla, Roland, Suzuki, Viscount, Voce, Wersi készít elektomos orgonákat. Mind Hammond B3 klón! Ez nem véletlen. Szerintem sorolhatnánk a millió hanxertípusból melyek lettek még szabványok, az igaziak, a végállomás. Ha valaki mester mellett van, erre hamarabb rájön, ha nincs, sokkal hosszabb a felismerési út, de nincs mese, ídővel akkor is rájön. Nekem sajna 20 év "kísérletezésbe" került. Sajnos anyagi oldalról is erősen megmutatkozik.
Előzmény: shaddam (721)
Varus Creative Commons License 2004.07.09 0 0 727

Shaddam, van CAN lemezed??? Hmm, hmm...

Igen, azon a múltkori TD képen tényleg nem orgona látható, ennek ellenére a nagyobb  méretű képen kivehető hogy Farfisa termék.

De még 2 kérdés:

-Milyen hangszer az a Mellophonium ?. Pl. használt ilyet a TD, meg Peter Bardens is a

Camel-ból.

-Al Kooper a Super Session lemezen meg valami tök érdekes billentyűs hangszeren

játszik, totál skót duda hangja van neki. Asszem valami Ondilium nevű szerkezet.

Bocs hogy ilyen hülye kérdéseim vannak, de én ezekhez nem értek, de nagyon tetszenek a korabeli billentyűs hangszerek hangjai, varázslatosan szólnak.

almost famous Creative Commons License 2004.07.09 0 0 726

Pink Floyd - Time

Composers: Mason, Waters, Wright, Gilmour.
Track sheet: Intro: bass, Farfisa organ, Rototoms, guitar, electric piano, heartbeat, VCS3, clocks 4 tracks. Main track: bass, Farfisa organ, drums, guitar, electric piano, harmonies, vocals, girls d/t, VCS3, solo guitar, stereo solo, heartbeat, translated girls.

RICK WRIGHT was a founder member of the Architechtural Abdabs, along with Roger Waters and Nick Mason, in 1965. Later that year, with the addition of Syd Barrett, they became the Pink Floyd. The band established itself on the London underground scene with WRIGHT's Farfisa organ a distinctive element in their sound. After two Top 20 singles and a Top 10 album in '67, Pink Floyd looked set for a successful career but Syd's personal disintegration scuppered their prospects.

Rick Farfisa orgonája az Interstellar Exhibition-ön:

Ezzel indult a zenekar, és ezt láthatjuk a Pompeii videón egy Hammond L-100 (javítsatok ki, mert tuti tévedek...) társaságában.

thx to google...

Előzmény: tehtube (719)
shaddam Creative Commons License 2004.07.09 0 0 725
Ó, imádom Irmin Schmidt játékát (már azt a keveset, ami felismerthető belőle).
Előzmény: Gentle (724)
Gentle Creative Commons License 2004.07.09 0 0 724
Gentle Creative Commons License 2004.07.09 0 0 723
A CAN és a Farfisa! :-)
Gentle Creative Commons License 2004.07.09 0 0 722

Az autós példa a legjobb a hangszerek közti különbségek, hangulatok megmagyarázására. Mindenkinek más az ízlése, nem vitáznék azon, hogy melyik a jobb hangzású, mert olyan nincs.

Lehet, hogy megfeszítetek, de mostanában nagyon rá vagyok kattanva a lo-fi orgonák hangjára. Érdekesek, és látni bennük is fantáziát, nem is keveset. VIVA CAPRI! :-)))

Hálistennek egyik sem azért jött létre, hogy utánozza a Hammondot, hanem "templomi orgonaszimulációnak" vagy harmóniumpótlónak születtek. Más kérdés, hogy mit tett velük a rockzene! :-)

Ízlések és gyárak! Ennyi.

Hja, és persze ezeket maga a zenész teszi naggyá, és nem a hangjuk!

shaddam Creative Commons License 2004.07.09 0 0 721
Üdv, sztem nem érdemes leszólni a Farfisát meg a többi orgonát. Egyáltalán nem rosszabbak, mint a Hammond, más a hangzásuk. Kevésbé elterjedtek. A Doors nem lenne Doors a Vox nélkül, az If sem szólna olyan jól Hamonddal a Farfisa helyett, és Mike Ratledge sem tudott volna olyan jellegzetes orgonahangzást létrehozni a Soft Machine-ban Hammondon. Ja, meg Wright sem használta hiába a Hammondot és Voxot egymás után, egy számon belül. Mindegyiknek megvolt a funkcója szépen. És egyébként is: mi köze van a Hammond hangjának az igazihoz? Vagy a Hammond lenne az igazi? Szóval hátrébb az agyarakkal, béke.
Előzmény: tehtube (715)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.07.08 0 0 720
A mindenki alltal jol ismert vox hang az a House of rising sun-ban hallhato, Eric Burdon-ekkel, es az Animals eloadasaban....szepen szol de vekonyka:-) Egyebkent Burdon-t abban az idoben csak ugy beceztek a road-jai, hogy Eric Burbon:-))) Vajon miert.....szerethette a Whisky-t?:-)
Előzmény: tehtube (719)
tehtube Creative Commons License 2004.07.08 0 0 719
Azért a kép az klassz :-) Pink Floyd, Animals is azthiszem Vox-ot használt. (angol)
Előzmény: Varus (718)
Varus Creative Commons License 2004.07.08 0 0 718
Varus Creative Commons License 2004.07.08 0 0 717
Tangerine Dream & Farfisa
Varus Creative Commons License 2004.07.08 0 0 716
Rendben, köszi! De ugye a Farfisa az olasz cucc? A Mike Oldfield meg kezdetben valami Gemini fantázianevű orgonán játszott. Hát annak sem volt valami feltűnő hangja.
tehtube Creative Commons License 2004.07.08 0 0 715
Semmit nem érdemes. Egy gyenge hangú villanyorgona. Akkor már inkább Vermona. A klasszikus Hammond olyan mint a Mercédesz S. Van a többi meg AZ. Még a Mercédesz kis A, C típusai is csupán névazonosságról szólnak. Semmi közük az igazihoz.
Előzmény: Varus (714)
Varus Creative Commons License 2004.07.08 0 0 714
És mit érdemes tudni a Farfisa orgonákról? A legendás német elektronikus rockzenekar, a Tangerine Dream előszeretettel használta őket a 70-es években. Szerintem nincs olyan erőteljes és jellegzetes hangja mint egy Hammond - nak. Az említett banda korabeli lemezein legalábbis nem szól ez a hangszer feltünően, igaz ezeken a lemezeken inkább az analóg szintik, szekvencerek, mellotronok dominálnak.
LaurensHammond Creative Commons License 2004.07.07 0 0 713
Sorry: Heckstall
Előzmény: LaurensHammond (712)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.07.07 0 0 712
Csoda, hogy meg eljon erre a turnera Hecktal Smith! Jojjon mindenki, ha igazan elo, es inprovizativ progressziv zenet akar hallani, vagy jazz/blues-t! Jimmy Smith-hez meg nincs hozzafuzni valom...mar azon gondolkodom, hogy viszem a Hammond-omat dedikaltatni:-))he he
Előzmény: tehtube (711)
tehtube Creative Commons License 2004.07.07 0 0 711
A Jimmy Smith koncert mellett NAGYON javallom a Colosseum koncertet!!!! Egy, mert fantasztikus volt novemberben is. KETTŐ: A nagyon súlyos beteg Dick Heckstall Smith szaxofonos úgy-ahogy felépült. 68 éves. Ezen turnéjuk utolsó állomása Budapest. És D H S több turnét nem vállalhat. És nélküle a többieknek sincs kedvük tovább csinálni. Szóval úgy néz ki, hogy ez lesz a Colosseum legutolsó koncertje. Mellesleg David Greenslade sem rossz orgonista, aki tavaly egy dió A100-ason játszott. Sajnos rendes lezli helyett HK Rotosphere-t használt, de azért így sem volt rossz. Jimmy Smith meg a zongoratermes Cseke László B3-asán+122 lezlijén fog játszani. A bökkenő az volt, hogy a szervező megkeresett mert a művész úr két 122-el kíván játszani. Ha adni nem is, de legalább biztos helyre irányíthattam. Pedig nem (csak) a lezli teszi. The Cat.
Előzmény: LaurensHammond (708)
tehtube Creative Commons License 2004.07.05 0 0 710
Szerintem sem pang. Volt szerencsém végignézni a Leon Kuypers videót. Óriási. Már a videófelvétel is szuper, az amatőr, egykamerás. Végre nem a néhetetlen 3 mp-ként vagdalkozó klipszerű trendi szar, hanem tényleg mutatja a lényeget. És a lényeg! Az első 20 perc átugorható, de onnan ami jön: A Valentyne-t jobban játssza mint Jimmy Smith (meggondolom tényleg megnézzem e) A Tico Tico imrovizációja fenomenális. Ehhez képest bármely Jon Lord, Keith Emerson videó tömény unalom. A Bombay Calling (childintime)-ot Lord soha nem játszotta mégegyszer olyan szépen mint a hivatalos stúdióverziót. Leon igen. A végén meg a Rhoda Scottos téma KO! Szóval ez a jazzzenész a kisujjából kirázza a legnagyobb rocktémát, jazztémát. Fordítva - mint köztudott - ez nem áll fenn. (jó, ő nem komponista) Kár hogy ilyen nincs kis hazánkban és nem is volt soha. Én ezt tenném mércének. Ha valakinek szintén lassú a modemje, átvehetem neki, a dvd is lejátssza. Üdv.
Előzmény: Halsaman (709)
Halsaman Creative Commons License 2004.07.04 0 0 709
Ahhoz képest, hogy speciális rétegközönségnek szóló, félkultúra-féltechnika topik, szerintem nem pang...:)
Előzmény: LaurensHammond (708)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.07.04 0 0 708
Nagyon pang ez a Hammond oldal.... Nezzetek meg a videot, toltsetek le..megeri!!!!
LaurensHammond Creative Commons License 2004.06.30 0 0 707
:-))Igen en meg elek... Egy legenda halalaval le is zarult a klasszikus hanggeneratoros orgonak gyartasa.... Pl a Roger Waters koncerten tavaly, vagy tavalyelott...nem is tudom...olyan gyorsan repul az ido...Hoztak magukkal a profi Kurzweil synthiket stb, de a Hammond az ott allt a maga 130 kilojaval....es bizony a Floyd szamokban az ugy is szolt.... Tevhit az, mig valakinek nem szol ugy az orgonaja ahogy a kedvencei lemezein! Egy autentikus eredeti scanner-es,mechanikus csoves Hammond ugy szol!!! Ha valakinek ketelye tamad....es azt hinne studiomunka ..egyeb, az keresse fol a Tehtube komamat, vagy engem. 0620 3479517 0670/512 2889
Előzmény: tehtube (706)
tehtube Creative Commons License 2004.06.30 0 0 706
A csöves, elektro-mechanikus Hammondok gyártását 1974 őszén hagyták abba, rögtön Laurens Hammond halálával. Béke poraidra L.H.:-) Az utolsó darabok 1975 májusában "gördültek ki" Azután jött mélyrepülés. Azóta sincs ezeknek méltó ellenfele. No jó, az új nyúbéhárommal nem találkoztam.
Előzmény: Borzas (704)
LaurensHammond Creative Commons License 2004.06.30 0 0 705
Az mar Japan Suzuki Hammond......digi, tranyos klon....szar...!!! A video elso negyed orajaban klonokon nyomja a Leon Kuypers, aztan beul a jo oreg B3 moge, es megall a levego,,,,az ugy szol, mint semmi mas!!! Nezd vegig...es MINDENKINEK MELEGEN AJANLOM, MERT EZ EGY HAMMOND ORGIA!!! kurva jo az akcentusos urge..egyebkent Holland! ui:megjegyzem....negyon komalom Emerson-t pl....vagy Rhoda Scott-ot, de ez az ipse lejatsza..... na most majd kapom a korrigalo leveleket!:-)
Előzmény: Borzas (704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!