Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2876

 Feri bá!

 

Mivel ide feltetted az aszalód gondolom nem áll szabadalmi védelem alatt, a férjem már készíti is sokkal jobbnak tartom mint a mi módszerünket, mert a levegő jobban átjárja.

 

Köszi szépen!

 

Fogadd hálám virágait!

Előzmény: Feriba51 (2866)
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2875

A fekete ribizli olajat nem önnálló olajként használom, ez egy vegyes olaj egyik alkotó eleme, pillanatnyilag nincs itthon és amilyen szűk agyu vagyok nem jut eszembe a neve, pedig évek óta használom, nagyon kellemes jó ízű és illatú olajkeverék, több helyen is láttam már általában a Corában veszem.

 

Ezüst színű 1 l-es üvegben van nem átlátszó az oliva olajok között van ( az is van benne) kb. 1.2oo Ft.

Előzmény: krnemarika (2867)
il1321 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2874

Ezek aszalógépben kerültek előaszalásra, így nem kell besózni, és nagyon lerövidül a folyamat. A félig szárított termés teljes aszalása napon fejeződik be.

 

Előzmény: il1321 (2838)
il1321 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2873

Aszalás. paprika, és paradicsom.

 

Előzmény: il1321 (2838)
covycovy Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2872
Napon is és sütőben is. Attól függ milyen az idő. Ha napon, akkor jól sózd be, hogy a legyek ne szálljanak rá. Ha sütőben, akkor minél alacsonyabb hőmérsékleten Kb: (50)C. Igen az egy sárga friss csili. Sok sikert. :-)
Előzmény: krnemarika (2871)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2871
Megosztanád az aszalási technikád?
Napon vagy sütőben aszalsz? A módszered Zsebiéhez hasonlít?
Az üvegben az a sárga friss chili vagy valami más?
Bocs a sok kérdésért, de nagyon szeretném, ha nekem is sikerülne!!!
Üdv.: Marika
Előzmény: covycovy (2869)
covycovy Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2870
Üvegben.
covycovy Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2869
Tavalyi szárítás.
krnemarika Creative Commons License 2010.07.26 0 0 2868
Nagyon ötletes ez az aszalási technika!
Előzmény: Feriba51 (2866)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.26 0 0 2867
Zsebi!
Nagyon köszönöm, hogy beírtad az aszalás módját. Eddig csak gyümölcsöt sikerült, de nagyon szeretnék paradicsomot is. Most talán sikerülni fog a tanácsaid alapján.
Milyen a fekete ribizli olaj? Még nem is hallottam róla.

Előzmény: zsebi41 (2865)
Feriba51 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 2866
Üdv Zsebi41!

Igen, engem érdekel, mert birizgál ez az aszalás egy idő óta.
Közben elkészítettem a világ legolcsóbb napenergiával működő aszalóberendezését.:-))))
Próbaüzemelés is volt, de max. egy fél órát sütötte a nap és aztán jött az esős idő. Ezért bizony, szépen megpenészedtek a szeletek, de az első következtetéseket már levontam.Asz

Íme. Az alapanyag: hurkapálcika (30 cm hosszú 4mm átmérő) és egy huzaldarab.
A pontos elkészítéshez szükségeltetik egy darab léc, amibe bevertünk két megfelelő vastagságú szeget. Erre tekerjük a huzalt, amibe később a hurkapálcikákat dugjuk.
Eddigi tapasztalatok:
- A legfelső hurkapálcikát ki kell cserélni egy vastagabb lécre, mert a szeletek súlya meglebbenti.
- Nagyon kevés helyet foglal el. Ki lehet akasztani mint egy vállfát akár a ruhaszárítóra is
- Könnyen lehet a helyét változtatni szükség esetén
- Jól körbejárja a levegő minden oldalról

Azt már kérdezni akartam, hogy meddig kell aszalni, de már megírtad. Én az ökörszívvel próbáltam, ez nem cseppent el egyáltalán, tehát nem volt szükség lecsepegésre. Igaz, nem sóztam egyáltalán.
Remélem lesz még meleg nyár és akkor többet fogok tudni.
Jó kertészkedést!
Előzmény: zsebi41 (2865)
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 2865
   Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.

 

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha  megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.

 

Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.

 

Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.

 

Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal,  vegyes

dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.

 

Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.

 

Megtaláltam ezt a régi leírást idehoztam, hátha érdekel valakit

Előzmény: Feriba51 (2837)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.22 0 0 2864
Köszönöm!
Előzmény: covycovy (2859)
zsebi41 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 2863

nekem, nem szokott megromlani a paradicsom ivólém, még most is van a tavalyiból.

 

Csavaros üvegeim vannak, régi gyümölcsleves üvegek, de van tcavaros tetejü konyakos és más szeszes italos..

 

A tető alá, teszek folpakot, és még nagyon forrón megy a száraz dunsztba. Ott hül ki és sötés helyen van tárolva. Az üvegeim nagy része is sötét színű. A sok fény elősegíti a romlást. Tartósító szert nem teszek bele.

 

Minden amit elteszek a o szint alatti garázban van fénytől védve, nem szokott semmi megromlani tavaly megromlott egy kovászos uborka, de kiderült, hogy a fém csavaros tető lyukas volt.

éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.21 0 0 2862
Köszönöm a felvilágosítást magnyerésről:-)

A szultán is kissé hosszúkás pari és nekem nem is kerek a teteje hanem szögletes.(majd fotózok)Most ez valami hiánybetegség lenne vagy sem,azt nem tudom,de kíváncsi leszek a tiédre.
Mikor ültettem karóztam,aztán meggondoltam magam és kétszáron hagytam.Azt hittem ha féldeterminált akkor azért valamennyire nagy lesz,de nem.Kár volt a karót kihúzni,most meg libeg.Viszont nem volt csak 10 palánta,maradt a nagy szelek és jég miatt 3db:-(kettévágta a jég a szárukat.

Lugasom már nekem is elérte a támot,kicsit oldalra még eltolom,utána tetejézés lesz,sajnos.Viszont leszedtem az első kötéseket,némelyik akkora mint egy nagy alma,ez is érdekes.Volt ami hatalmas,volt ami kisebb....

Ez az aszalás nagyon tetszik,gusztusos.Nem is tudtam,hogy lehet aszalni.Milyen típusúakat lehet?Vagy az mindegy?
Előzmény: zsebi41 (2834)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.21 0 0 2861
Én is pálinkásba vagy valamilyen szeszes üvegbe töltöm őket.Most éppen el is fogyott az összes,így eltettem félliteres ásványvizes palackba is.Semmi baja nem lesz tőle.Meg kell várni,hogy a dunsztba teljesen kihűljön(nem csak langyosig)és no problema.Én a celofánt sem szoktam szalicilezni.

Most tettem el két rekesz paradicsomot,fóliástól kaptam,tehát még nem saját:-))
Sajnos rengeteg repedt paradicsomuk lett,beázott a fóliájuk.Lett egy 25 üvegem.
Előzmény: janijani (2857)
Ranyu Creative Commons License 2010.07.21 0 0 2860
Sziasztok!
Tanácsot, segítséget kérnék. Többféle paradicsomot ültettünk az idén, de egyik sem igazi piros, inkább narancssárga éretten. Valami hiánytünet vagy egyéb okozza?
Előre is köszönöm, ha segítetek.
covycovy Creative Commons License 2010.07.21 0 0 2859
Oliva olajba. :-)
Előzmény: krnemarika (2850)
Feriba51 Creative Commons License 2010.07.21 0 0 2858
Igen, évek óta így használjuk kompótoknál és dzsemmeknél is. Nincs kiszáradás, nincs leapadás. A folpack jól tapad és az alufólia pedig egy fémréteg. Képlékenyek és egy gumikarika elég a lekötéshez.
Előzmény: janijani (2851)
janijani Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2857
A pálinkás üvegre már én is gondoltam, a PET palackok kupakja pontosan passzol rá, csak nem tudom hogy bírja a melegen történő lezárást.
Előzmény: krnemarika (2855)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2856
Én nem merném folpackkal!
Én sem sterilizálom, alaposan mosom, forró vízzel és hideggel is öblítem. (Csak ezután kezdek a paradicsom főzéséhez.) Felhasználásig egy tiszta konyharuhával bélelt kosárban "fejre állítva"lecsöpög. A lét forrón töltöm az üvegbe, és száraz dunsztba hagyom kihűlni.
Tavaly előfordult, hogy nem volt időm a befőzéssel foglalkozni, így csak előkészítettem, s zacskózva betettem a fagyóba. Májusban főztem meg az utóját.
Előzmény: janijani (2851)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2855
Igen, pálinkás, ivóleves, ezeket folyamatosan gyűjtöm, családommal gyűjtetem is. A szörpöket is ilyenbe teszem. Tisztára mosva elteszem a következő évre. Ha kevésnek bizonyul, akkor befőttes üvegekbe is teszek. Persze, nem a legnagyobb méretűbe.

Előzmény: janijani (2853)
janijani Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2854
Az üvegeket nemigen szoktuk sterilizálni, forrón beletöltjük a paradicsomlét és szárazdunsztba tesszük egy papírdobozba párnák közé. A celofánt meg szoktuk áztatni szaliciles vízben és ezzel lezárni. Lassan hül ki, sterilizálódik magától.
Előzmény: beetee (2848)
janijani Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2853
Milyen csavarostetejű üvegbe teszed a paradicsomlét? Pálinkás üvegbe? Vagy szélesszájú uborkás üvegbe?
Előzmény: krnemarika (2847)
janijani Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2852
 Van a celofán és van a befőző fólia.

Nem kell összekeverni a kettőt!  (hasonló csomagolás)

 

Szerintem mi összekevertük, én mindíg azt hittem hogy a Befőző fólia a celofán hivataloskodó neve.

Előzmény: beetee (2846)
janijani Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2851

A folpackot használjátok lezárni az üveget? Jó ötletnek tünik, akkor nem bajlódunk celofánnal. 

Köszönöm az ötletet!

 

Előzmény: Feriba51 (2845)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2850
Hű, de guszta!!!
Milyen olajba teszed?
Előzmény: covycovy (2844)
beetee Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2849

Meg van a helye a celofánnak is. Éppen a nem tökéletes párazárása miatt.

A híg lekvárból így lesz tökéletes álagú lekvár, majd 2-3 év múlva tökéletes fánktöltelék... :)))

 

Befelé nem igazán enged semmit. Kivéve, ha nagyon párás pincébe-kamrába kerül...

Sokkal nagyob méretűek a romlást okozó mikroorganizmusok, mint a vízgőz-molekula mérete, amit kienged.

Előzmény: Feriba51 (2845)
beetee Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2848

Egy trükk. Nem kell megfogadni.

Dupla réteg celofánt szoktam használni. Az első rétegre szalicilt szórok, aztán jön a második. Magába a paradicsomlébe én nem teszek semmiféle tartósítószert.

 

 

(persze csak akkor, ha nincs elég csavaros üvegem :))))  )

 

Az üvegek sterilizálához másik trükk: vagy kifőzöd 5-10 percre forró vízbe, vagy fél deci vízzel beteszed egy mikróba 2-3 percre.

A második módszer jóval egyszerűbb, mint sok liter forró vízzel kinlódni....

Előzmény: beetee (2846)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.20 0 0 2847
Sziasztok!
Általában csavaros tetejű üvegbe teszem, de annak híján celofánosba is. Amikor ráteszem az üvegre, legumizom, hajszárítóval kicsit felmelegítem, meghúzgálom. Ha meghűlt, szorosan, légmentesen zár.
Üdv.: Marika

Előzmény: janijani (2843)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!