Mivel ide feltetted az aszalód gondolom nem áll szabadalmi védelem alatt, a férjem már készíti is sokkal jobbnak tartom mint a mi módszerünket, mert a levegő jobban átjárja.
A fekete ribizli olajat nem önnálló olajként használom, ez egy vegyes olaj egyik alkotó eleme, pillanatnyilag nincs itthon és amilyen szűk agyu vagyok nem jut eszembe a neve, pedig évek óta használom, nagyon kellemes jó ízű és illatú olajkeverék, több helyen is láttam már általában a Corában veszem.
Ezüst színű 1 l-es üvegben van nem átlátszó az oliva olajok között van ( az is van benne) kb. 1.2oo Ft.
Ezek aszalógépben kerültek előaszalásra, így nem kell besózni, és nagyon lerövidül a folyamat. A félig szárított termés teljes aszalása napon fejeződik be.
Napon is és sütőben is. Attól függ milyen az idő. Ha napon, akkor jól sózd be, hogy a legyek ne szálljanak rá. Ha sütőben, akkor minél alacsonyabb hőmérsékleten Kb: (50)C. Igen az egy sárga friss csili. Sok sikert. :-)
Megosztanád az aszalási technikád? Napon vagy sütőben aszalsz? A módszered Zsebiéhez hasonlít? Az üvegben az a sárga friss chili vagy valami más? Bocs a sok kérdésért, de nagyon szeretném, ha nekem is sikerülne!!! Üdv.: Marika
Zsebi! Nagyon köszönöm, hogy beírtad az aszalás módját. Eddig csak gyümölcsöt sikerült, de nagyon szeretnék paradicsomot is. Most talán sikerülni fog a tanácsaid alapján. Milyen a fekete ribizli olaj? Még nem is hallottam róla.
Igen, engem érdekel, mert birizgál ez az aszalás egy idő óta. Közben elkészítettem a világ legolcsóbb napenergiával működő aszalóberendezését.:-)))) Próbaüzemelés is volt, de max. egy fél órát sütötte a nap és aztán jött az esős idő. Ezért bizony, szépen megpenészedtek a szeletek, de az első következtetéseket már levontam.
Íme. Az alapanyag: hurkapálcika (30 cm hosszú 4mm átmérő) és egy huzaldarab. A pontos elkészítéshez szükségeltetik egy darab léc, amibe bevertünk két megfelelő vastagságú szeget. Erre tekerjük a huzalt, amibe később a hurkapálcikákat dugjuk. Eddigi tapasztalatok: - A legfelső hurkapálcikát ki kell cserélni egy vastagabb lécre, mert a szeletek súlya meglebbenti. - Nagyon kevés helyet foglal el. Ki lehet akasztani mint egy vállfát akár a ruhaszárítóra is - Könnyen lehet a helyét változtatni szükség esetén - Jól körbejárja a levegő minden oldalról
Azt már kérdezni akartam, hogy meddig kell aszalni, de már megírtad. Én az ökörszívvel próbáltam, ez nem cseppent el egyáltalán, tehát nem volt szükség lecsepegésre. Igaz, nem sóztam egyáltalán. Remélem lesz még meleg nyár és akkor többet fogok tudni. Jó kertészkedést!
Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.
Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.
Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.
Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.
Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes
dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.
Megtaláltam ezt a régi leírást idehoztam, hátha érdekel valakit
nekem, nem szokott megromlani a paradicsom ivólém, még most is van a tavalyiból.
Csavaros üvegeim vannak, régi gyümölcsleves üvegek, de van tcavaros tetejü konyakos és más szeszes italos..
A tető alá, teszek folpakot, és még nagyon forrón megy a száraz dunsztba. Ott hül ki és sötés helyen van tárolva. Az üvegeim nagy része is sötét színű. A sok fény elősegíti a romlást. Tartósító szert nem teszek bele.
Minden amit elteszek a o szint alatti garázban van fénytől védve, nem szokott semmi megromlani tavaly megromlott egy kovászos uborka, de kiderült, hogy a fém csavaros tető lyukas volt.
A szultán is kissé hosszúkás pari és nekem nem is kerek a teteje hanem szögletes.(majd fotózok)Most ez valami hiánybetegség lenne vagy sem,azt nem tudom,de kíváncsi leszek a tiédre. Mikor ültettem karóztam,aztán meggondoltam magam és kétszáron hagytam.Azt hittem ha féldeterminált akkor azért valamennyire nagy lesz,de nem.Kár volt a karót kihúzni,most meg libeg.Viszont nem volt csak 10 palánta,maradt a nagy szelek és jég miatt 3db:-(kettévágta a jég a szárukat.
Lugasom már nekem is elérte a támot,kicsit oldalra még eltolom,utána tetejézés lesz,sajnos.Viszont leszedtem az első kötéseket,némelyik akkora mint egy nagy alma,ez is érdekes.Volt ami hatalmas,volt ami kisebb....
Ez az aszalás nagyon tetszik,gusztusos.Nem is tudtam,hogy lehet aszalni.Milyen típusúakat lehet?Vagy az mindegy?
Én is pálinkásba vagy valamilyen szeszes üvegbe töltöm őket.Most éppen el is fogyott az összes,így eltettem félliteres ásványvizes palackba is.Semmi baja nem lesz tőle.Meg kell várni,hogy a dunsztba teljesen kihűljön(nem csak langyosig)és no problema.Én a celofánt sem szoktam szalicilezni.
Most tettem el két rekesz paradicsomot,fóliástól kaptam,tehát még nem saját:-)) Sajnos rengeteg repedt paradicsomuk lett,beázott a fóliájuk.Lett egy 25 üvegem.
Sziasztok! Tanácsot, segítséget kérnék. Többféle paradicsomot ültettünk az idén, de egyik sem igazi piros, inkább narancssárga éretten. Valami hiánytünet vagy egyéb okozza? Előre is köszönöm, ha segítetek.
Igen, évek óta így használjuk kompótoknál és dzsemmeknél is. Nincs kiszáradás, nincs leapadás. A folpack jól tapad és az alufólia pedig egy fémréteg. Képlékenyek és egy gumikarika elég a lekötéshez.
Én nem merném folpackkal! Én sem sterilizálom, alaposan mosom, forró vízzel és hideggel is öblítem. (Csak ezután kezdek a paradicsom főzéséhez.) Felhasználásig egy tiszta konyharuhával bélelt kosárban "fejre állítva"lecsöpög. A lét forrón töltöm az üvegbe, és száraz dunsztba hagyom kihűlni. Tavaly előfordult, hogy nem volt időm a befőzéssel foglalkozni, így csak előkészítettem, s zacskózva betettem a fagyóba. Májusban főztem meg az utóját.
Igen, pálinkás, ivóleves, ezeket folyamatosan gyűjtöm, családommal gyűjtetem is. A szörpöket is ilyenbe teszem. Tisztára mosva elteszem a következő évre. Ha kevésnek bizonyul, akkor befőttes üvegekbe is teszek. Persze, nem a legnagyobb méretűbe.
Az üvegeket nemigen szoktuk sterilizálni, forrón beletöltjük a paradicsomlét és szárazdunsztba tesszük egy papírdobozba párnák közé. A celofánt meg szoktuk áztatni szaliciles vízben és ezzel lezárni. Lassan hül ki, sterilizálódik magától.
Dupla réteg celofánt szoktam használni. Az első rétegre szalicilt szórok, aztán jön a második. Magába a paradicsomlébe én nem teszek semmiféle tartósítószert.
(persze csak akkor, ha nincs elég csavaros üvegem :)))) )
Az üvegek sterilizálához másik trükk: vagy kifőzöd 5-10 percre forró vízbe, vagy fél deci vízzel beteszed egy mikróba 2-3 percre.
A második módszer jóval egyszerűbb, mint sok liter forró vízzel kinlódni....
Sziasztok! Általában csavaros tetejű üvegbe teszem, de annak híján celofánosba is. Amikor ráteszem az üvegre, legumizom, hajszárítóval kicsit felmelegítem, meghúzgálom. Ha meghűlt, szorosan, légmentesen zár. Üdv.: Marika