Két hónap múlva időközi parlamenti választás lesz a belső-ferencvárosi választókerületben (Budapest, 12. sz.). Elsőnek a Humanista Párt jelöltje, Várady Tibor gyűjtötte össze a szelvényeket, majd John Emese (Szadi) és Bánsághy Tamás (Szoci). Rajtuk kívül még a jelöltségért küzdenek: Polgár Tamás/Tomcat (Zöld Párt, elnök: Stekler Ottó), Szegedi Csanád (Jobbik), Agárdi László (MIÉP), Dézsi Mihály (MDF), Bácskai János (Fidesz-KDNP) és Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt, elnök: Thürmer Gyula). Ki lesz a győztes - de ami talán még érdekesebb: ki lesz rajta a szavazólapon ebből a vegyes társaságból?
SZDSZ-es ajánló? Soha nem hittünk volna ilyenben. Mégis, gyűjtő-párom oldaláról egy mondatot hallottam: "Ez ellenkezik minden elvemmel!" Fiatal párttagunk pedig lehengerelte a helyi lakost. Egyszerűen: észérvekkel. A jól fésült, harmincas férfi tudta, hová tartozik, mikor kinyitotta az ajtót. Rögtön meg is kérdezte: kinek lenne az ajánlószelvény? A Munkáspárt szót meghallva nevetni kezdett, majd közölte: ő bizony SZDSZ-es, nem szeretné elfecsérelni a szavazatát. Remek volt a replika: ez még egyáltalán nem választás, ez csak lehetőség arra, hogy többen megmérettessenek az igazi szavazásnál. Ekkor jött a fent idézett mondat. És a jól szituált, liberális úr kommunistának adta az ajánlását.
Elég életszerűtlen, szerintem... erre az egy mondatra egy Szadi-hívő hirtelenjében átváltson az MKMP-re...
Egyébként eben a kerületben az elnök lánya (Thürmer Marianna) a KB-megbízott. Ez annyit jelent, hogy adott esetben neki kellene megkezdeni a gyűjtést, neki kell jelöltté válnia. Paulik Péter a külső-ferencvárosi (13. sz.) kerületben KB-megbízott.
John Emese hol éldegél? Szerintem valahol Budán... ehhez a kerülethez aligha van köze... vagy nem?
Én a Középső Ferencvárosban lakom, mégis választás lesz. Szóval akkor a Belső és Középső Ferencvárosban lsz a választás. Mondjuk tök mindegy, aki kap cetlit, az mehet:-)
Én a Humanista Pártnak adtam a kopogtató cédulát vagy mit. Amúgy fgalmam sincs miért. Odaadtam azt a cetlit is, amin rajta van, hogy melyik szavazókörhöz tartozok. Remélem ugyanoda kell menni, mint multkor. Be az iskolába, majd az "uszoda" feliratú ajtó mellett balra.. Vagy jobbra?
Nem az egész Ferencvárosban lesz választás, csak a Belső-Ferencvárosban. Ez a 12. számú egyéni választókerület Pesten. Ha jól emlékszem, a Vámház körútig. A másik ferencvárosi választókerület (a 13-as), a Külső-Ferencváros, az észak-pestszenterzsébeti résszel fonódik össze, a déli pedig Soroksárral. Bánsághy neve pontosan Bánsághi, természetesen.
Honnan lehet azt tudni, hogy ki az első szelvénygyűjtésben? Én csak abból indultam ki, hogy mikor lett egy jelölt hivatalosan is az. Elvégre aki beadja az ajánlásokat, elméletileg még el is bukhat az ellenőrzésen. Akkor aztán hiába hivatkozik arra, hogy ő volt az első.
Hülyeség, pláne annak fényében, hogy az értelmiség körében megest megugrott a szadi népszerűsége, meg ugyi a rendszerváltás óta szdsz-es a polgmeister, no és a maszop beérte a fővárosban a fideszt...
A IX. kerületben a rendszerváltás óta egy jónak mondható önkormányzati munka folyik, az egyes pártok rendszeresen le tudják vetkőzni magukról az országos politika hatásait...soha rosszabb önkormányzatot sem a kerületnek, sem bármelyik más területnek, helységnek...köszönet mindenkinek aki részt vesz benne...
Ne feledjük, hogy az első fordulóban Gegesy csak 22,47% kapott és azért nyert, mert a szocik visszaléptek (mert ő nem lépett vissza a javukra).
Amúgy az a 22% sem a libsiknek köszönhető, hanem a polgármesteri munkának. Itt lehet böngészni, hogy mennyit kapott Gegesy és mennyit az SZDSZ a listán: