Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Esetleg megkérhetnél valakit, hogy készítsen róla egy jobb képet, akkor talán többet lehetne mondani róla. Hívj meg valami ismerőst, akinek a makrofotózás a hobbija. Olyan kép kellene, ahol látszanak pl. az állatka lábai, meg az egész nagyobban és élesen.
Köszönöm a válaszod, de semmilyen étel vagy hasonló maradék nincs a szobában. Azt vettem észre, hogy mióta kicseréltük az ablakokat műanyag nyílászáróra, azóta jönnek elő az ablak környékén lévő apró repedésekből. 2-3 mm hosszúságúak, vörösesbarnák. Már az eszembe jutott, hogy nem lehet esetleg valamilyen szú lárva, ami a fa áthidalóban él? Gipszkarton fedés van az ablak körül, de nagyon apró repedések keletkeztek. Ez csak egy gondolat, mert már teljesen kikészültem, hogy képtelen vagyok tenni ellenük!
Nekem is gyanús, hogy valami moly lárvája lehet, a kép is erre enged következtetni. Az aszalványmoly lárvái a fehéres-sárgásak, de a készletmoly hernyócskái vöröses árnyalatúak is lehetnek. Ők inkább a 10mm illetve kicsit nagyobb mérettartományba tartoznak!
A képeden sztem molylárva van. Amit nagyon szeretnek még, az a fűszerkeverék, de a sima fűszerek közül is sokba belemennek, pl. a pirospaprika nagy csemegéjük. A látszólag zárt dobozokba is bemennek, tehát az olyanba, aminek tekerős teteje van, eltekerve kis lyukakkal. HA benne van, akkor kis szövedékes csomók lesznek a kajában, ezt könnyű észrevenni. A molyos fertőzésnél mindenképp kell látnod néha repülő molyt is, persze lehet, hogy egy spejzból nem repül ki messzire.
Minden olyan kaját nézz át, ami nem hűtőben van, legyen az keksz, csoki, gabonaféle, műzli (!!! ezt nagyon szeretik!!!), olajos magvak, spéci barnalisztek (a sima fehér búzaliszt nem nagyon érdekli egyiket se, elvégre nem hülyék ők se :-)), ilyesmik. Ha a hálószobában vannak CSAK, akkor ott valami kajaforrás kell legyen! Ágy alá becsúszott kekszmaradvány, vagy bármi.
Mindenképpen nagyon alaposan nézd át a konyhát és a kamrát! Lezárt zacsikba, dobozokba, üvegekbe is kukkants bele; lisztnemü dolgokat rázogass meg, hogy nem látsz-e benne ilyen finom szövedéket.
Bár az állat maga szörösnek látszik, ami nem teszi valószínüvé, hogy élelmiszermollyal van dolgunk, lakásokban mégis ez a leggyakoribb eset, nekem már nagyon sokszor meggyült velük a bajom.
Szerintem mindenképp valami molyféle lárvája lehet.
A legfontosabb, hogy ne félj töle, semmi olyan kárt nem tud okozni, ami neked komolyan árthatna, azon kívül, hogy esetleg ki kell dobnod pár kiló gyanúsnak bizonyuló élelmiszert.
Nincs véletlenül dió a lakásban? Nekem abból másztak elő, amit dísznek használtam a gyümölcsöskosárban. Beletelt egy kis időbe mire rájöttem (kellett az anyag a karácsonyi süteménybe). Azóta eltűntek....
Ezek a hálószobában vannak, de már szétszedtem a házat és nem tudok rájönni honnan indulnak. Amikor szellőztetek akkor kezdenek előbukkanni, de nem kintről. Mit tegyek?
Elég vacakul látszik, de hernyócskának tűnik. Molyok nem szoktak lenni?
Az nem jelent semmit, hogy a csupasz falon másznak, jöhetnek valami zugban rejtőző cuccból. Nálam is voltak egyszer aszalványmolyok, csapatostul másztak fölfelé a konyhában a falon. Később megtaláltam a forrást, a kamrában eltett karácsonyi mézeskalácsokból jöttek. Csak azok fehér kukacok voltak.
Én soha, semmilyen élő állattól nem irtóztam. Gyerekkoromban viszont iszonyodtam a döglött pókoktól. Talán mert egy szétesőben lévő, lábahagyott pók láttán átérzi az ember, hogy mi is a halál. Most már hozzáedződtem. Emberei agygcseretermékeken és a padlóösszefolyó tartalmán kívül nem nagyon undorodom semmitől, ha nem kell megenni. Húst nem eszem, akkor eszembe jut, hogy az holttest.
Én egyedül a parlagi galambot gyűlölöm az állatok közül, semmi mást... De azt is csak a károkozásáért.
Melóhelyen, érdekes módon, ha berepül egy denevér (elég sok van arrafelé és sok be is talál), sose a fiúk fogják be és engedik ki az ablakon szegénykét... Van olyan erős, nagy darab férfikollégám, aki sikítva rohan el, ha egy muslica közelít. Van olyan kolléganőm, aki retteg a legszebb, színpompás lepkéktől.
Én nem vagyok hajlandó megfogni a meggy, cseresznye, szilva és hasonló gömbölyű, kemény magvú gyümölcsöket, ha valaki megpróbálna megetetni vele, már attól sugárban hánynék.