Én is csináltam viderben dugványozást. 1 picivel lett jobb a csemegénél az eredés, mint a sima földben, mert itt is árnyék volt. Vizzel nem volt gond, hisz a tetőről kapta az áldást... Talán még sokat is. Én még mindig amellett vagyok, hogy a magas párát részesíteném előnybe. Persze ez csak saját véleményem. Még készül a gyökereztető/csíráztató. Tekintettel, hogy K.István mondta, hogy ne a gyökérzetet fűtsük, hanem a az oltás helyét, ezt simán megoldom, hogy a fűtést felülre teszem és nem lesz légkeverés, így a hő felfelé száll és fent melegebb lesz mint lent. Ez oltásnál jó is lesz. De lesznek dugványaim amelyeket gyökereztetni akarok, ott már gondban leszek, mivel a földet kellene fűteni, hogy gyökér képződjön. De majd mindenről beszámolok, ha érdekel valakit.
12 literes közönséges műanyagveder lyukakkal az alján. 50% homok 50% kerti föld.
és a vödröket teljesen tele töltöttem. Vödrönként 10-12 vesszőt tettem, ami meg sem indult azokat még a nyáron kihúzgáltam. Bár letalpaltam a vesszőket és csak a legfelső rügyet hagytam meg a többit ledörzsöltem. és a ledörzsölt rügyek helyén is jöttek gyökerek de most mikor kibontottam levágtam őket csak az alsókat hagytam meg.
kb. 25-35 cm re vágtam őket. Ezek vékonykák voltak csak sajnáltam kidobni, kísérletnek, tapasztalatgyűjtésnek jó volt. Ha oltani akarnám akkor ezeknek szerintem még kéne egy év.
Sziasztok!
Ezek szerint érdemes vödörben gyökereztetni szőlőt?
Már sokat gondolkoztam rajta.
Egy évig gyökereztetni, utána helyére ültetni és oltani.
Mennyi vesszőt raktál egy vödörbe és milyen földet használtál, sima kerti földet?
Hány centisek voltak a vesszők?
Köszi a választ.
A vidrest hol tároltad? Én is építem megfele a gyökereztető/csíráztató eszközömet. Most kaptam pár ritka vesszőt, azokat nem fogom oltani, egyből gyökereztetem. Én itt is a magas párában + 28 fokos melegben látom a reményt.
Tekintettel, hogy a szabadföldi dugványaim totál csőd voltak, míg a fóliában a palánták is olyan gyökeret vertek, hogy elképesztő. Természetesen ha tavasszal bejön a jó idő, a fóliában is fogok gyökereztetni, hisz az olcsóbb.
Persze hobbi szinten az oltást is meg akarom tanulni, de szerencsére nem szorulok rá, csak hajt a tudásvágy :)
Tegnap kíváncsi voltam valamire... 2013 őszén Ali-bá val szedtünk vadalanyt egy elvadult területről. Akkor hoztam pár vesszőt, volt amit próbáltam oltani (nem sikerült) és volt amit dugványoztam. Pár darabot egy vödörbe és volt amit szabad földbe. Tegnap szétszedtem a vödröst és alig bírtam szétbogozni a gyökérzetet. külön külön be fogom konténerezni. Az érdekesség, hogy a nyáron volt, hogy elfeledkezdtem róla és nem sok vizet látott és mégis micsoda élni akarás. A bal képen már megnyírt gyökérzettel van. A jobb oldali a szabad földből kiszedett.
Azt szeretném kérdezni hogy ahogy irta Kramcsák István a fűtőszállal való izzasztásnál vagy halytatásnál hogy 5-10 cm re kell legyen lejebb az oltás helyétől,hogy hány watos kellene legyen métere a fűtőszálnak láttam 6 watost az elég vagy kell erősebb .És ez behelyezéskor lehet direkt a vessző mellet nem okoz bajt.Láttam olyan termosztátot ameik kapilláris csöves és +-3 fokkal működik,az ilyen megfelelne.Gondoltam hogy mire jön a hajtatás ideje áttárgyalódik ez a téma de ugy látom hogy nem fog összejönni.
30 éves oltványok :) Visszavágott, idősebb tőkéket oltottam át tavasszal, zöldbe fás oltással. Világos rügyek bőven maradtak alul, ki fognak ezek hajtani, azzal nem lesz gond. Csak a termőkar kialakítása tolódik egy évet.
Idén (tavaly) én is így jártam az oltásaim 80-90 %ával. Gyönyörű, 2,5-3 méteres vesszőket hoztak de sajnos a sok csapadék, illetve a (szerintem lisztharmat miatt) túl hamar lehullajtott levelek miatt nem értek be rendesen és elfagytak. Szerencsére az oltások épek de 10-15 cm-re vissza kell vágnom a vesszőket... :(
A szilvát (mást is) lehet télen is ültetni, ha nem fagy. Vigyázva kell a gyökerekhez tömöríteni a földet, nem a tövére lépkedni, mert akkor megszakadhat a gyökér. (Mélyebbre tenni, kevés porhanyós föld a gyökerekre, aztán feljebb húzni rázogatás közben, megint föld....)
Egész nyáron szedtem a vadhajtásokat. 1,5-2 méteres nemes hajtások fejlődtek és vastagok, az oltás nincs elmozdulva, már őszön gyanús volt... Sajnos száraznak tűnnek szinte kivétel nélkül.
Télen esetleg lehet a vadat (szilvát) ültetni, amikor nincsen fagy?
Most látod? Egész évben szorgalmasan levágtad az alany összes hajtását és csak az oltványt hagytad? Az szép nagyot nőtt? Kisujj vastag veszzői lettek? És most szárad??? Ilyet még nem láttam. /Olyat igen, hogy nem gondozták az oltványt, az alany hajtott összevissza, az oltvány gyengén, nem érett be a vesszője és télen visszafagyott./
Ha mielőbb (nem későn) elülteted a vadszilvát és kihajtáskor oltod-szemzed, akkor sikerülhet minden további nélkül. Legjobb az angolnyelves párosítás, de szemezheted is. Ha nem adja a héját, akkor chip-szemzéssel.
Szolo vizben gyokereztetessevel nem vagyok temaban.Tobben irtak hogy van pozitiv tapasztalatuk.En is probaltam de nallam nem jott ossze.En azt vettem eszre hogy mihejt a vizbol kikerult a vesszo alja rogton jottek a gyokerek.Azon gondolkoztam hogyha vizbe alitom a vesszoket es ugy hajtatnak akkor nem hajtana gyokeret es nem elne ki a vesszo tapjat.De akkor ebben az esetben a legalso ruhutol tavolabb kellene megtalpalni?Mivelhogy a rugyben halmozodnak fel a tapok es ha vizalatt nem e karosul? Es mikor kaluszosodott lenne utolag megint talpalnam a rugy alatt hogy majd onnat bujanak elo a gyokerek.Meg ez a sotetben kaluszosodtatas is uj volt nekem.Ha igy megkaluszosodtatnam az oltas hejerol beszelek.Egy hetre ra ki lehetne tenni,nem szukseges hogy vilagosban zolde valtoztatni a hajtasait?Mert igy akkor keves tap cseszodne ki a vesszobol.Nem volnatok olyan szivesek hogy temabategyetek engemet.
Boldog ujevet kivanok .Mi a kulombseg a hideghajtatas es a meleghajtatas kozt?En meg edig nem is tudtam hogy ilyenek is vagynak.Nem tenne valaki temaba ?Nagyon halas lennek.Csak meleghajtatasrol tudtam.