opp, persze nem a bort szedik szemenként; hanem az alapanyagot. Ejj hatott az ital- egyébként egy kiváló román bort iszom - Fekete Leányka; annak örömére, hogy kiderült lányom lesz.
Most nekem is. Ki tudja, mi volt a baj?! (Egyébként egy kis fehér négyzetben volt egy kis piros X, arra kattintottam a jobb gombbal, na ilyenkor szokott vagy látszani, vagy nem látszani a kép; ennek sem értem az okát...)
Igen, én is láttam ezt az ábrát, reméljük, nem fog beválni. Egy hónappal ezelőttig esőért imádkoztam,kicsit későn, de megjött, most meg már napsütésért kell. Ilyen az élet :-)
Tulajdonképpen úgy telepítettem, ahogy a Prohászka-féle Szőlő és bor könyvben is le van írva a szőlőtelepítés, szerintem nem azzal volt baj. (De ha van jobb ötleted, nagyon is kiváncsi lennék rá.)Én mindig ősszel telepítek, azok, amiket tavaly ősszel telepítettem, szépen kihajtottak tavasszal, nőttek is, aztán amikor már nem volt csapadék, akkor szépen megáltak a fejlődésben, majd lesárgultak a levelek, lehullottak, és ezek jórészt újra kihajtottak most augusztusban és hozzák a leveleket. Sajnos azok száradtak el, amiket 2005 őszén telepítettem, tehát már kétévesek voltak, és tavaly szép vesszőt hoztak, mire idén elszáradtak.
Szerintem (aztán lehet, hogy rosszul gondolom) a talaj az oka.Mint írtam korábban már, nálunk olyan a talaj, hogyha pl. vasárnap van egy nagy zivatar, akkor annak hétfő délután nyomát sem látod már, mert egyszerűen elfolyik a kövek között, a talaj meg olyan, hogy a kapát se lehet belevágni. (A telepítésnél kész szenvedés a gödörásás, néhány jobb minőségű ásó is beletörött már a földbe, volt, hogy csákánnyal "ástam" a gödröt)Nagyon hiányzott már a csapadék, főleg, hogy a télen is alig esett valami, és ezt nagyon másképp éli meg a szőlő mondjuk egy olyan talajon, aminek jó a vízmegtartó képessége.
Ha ehhez hozzátesszük, hogy a hét közepére még 15 c napi max hőmérsékleteket sem jeleznek, akkor elmondhatjuk, hogy ez nem az a szőlő érlelő idő, amit most elvárnánk. Ez a lehülés egyedül a kádon pöfögő vörös cefrémnek jó, biztosan nem lesz gondom a hőmérséklet megfutásával. Szépen komótosan beindult, szerintem 8-10 nap alatt készen lesz.
Nem akarlak még jobban elkeseríteni; de brutális dolgok néznek ki a hétre csapadékügyileg; ez egy közepesen fejlett hurrikán hozamával ér fel... Reméljük túloz a modell; a következő 6 napra várható csapadék Közép Európában:
Te hogyan telepítettél? Nekem a gyökeres oltványok 100%-an eredtek meg, pedig nálunk se volt eső, és júliusban ültettem. Telepítéskor kaptak 20l vizet, abból gazdálkodhattak.
Badacsonyban tényleg rengeteg eső volt augusztusban, de ennyire, amit írtál (245 mm) még én se számítottam. Szegény szőlőt nagyon megkeverte, mert talán metszéskor( márc. elején-közepén) volt utoljára normális mennyiség, utána meg végig nagyon kevés, de volt mikor egész hónapban egy csepp sem esett. (többször volt olyan, hogy az ország más részein esett, nálunk meg végig sütött a Nap, vagy épp csak elborult.) A júliusi 40 C -ok után már sajnáltam kimenni a szőlőbe, mert az oltványaim jó része elszáradt, és az idősebb "tükék" is sárgultak, többön beértek a vesszők, a szemek meg akkorák maradtak, mint virágzás után közvetlenül. (a talaj vízmegtartó képessége is gyenge, mivel elfolyik a víz a kövek között.)
Erre jött rá az augusztus, amikor szinte egyszerre leesett az, aminek áprilistól kellett volna. Az eredmény: a rizlingen meg a szürkebaráton kívül minden elkezdett rohadni, így a mostani hétvégén szüretelek (sajnos még addig is sok esőt mondanak, pedig már napsütés kéne).Viszont ami jó, hogy a kiszáradt oltványaim egy része újra hozott hajtást, remélem, lesz még belőle valami, sőt még több idősebb szőlő és hoz új leveleket, mintha tavasz lenne. :-)))
(off, de jó írtam egyoldalt és jól elszállt... rövidítve újra megpróbálom)
Szóval, kicsi sértettséget érzek a hangodból pedig a világért sem akartalak megbántani. Itt a topikon többségünk hobbiból borászkodik korlátozott technológiai lehetőségek és néha szakmai hiányosságok mellett munka mellett távszőlészkedve, szóval egy cipőben járunk, ismerősek a korlátok.
Szilvánink régebben nekünk is volt dédapai örökségként, ~ 250 tőke bakon; rövidcsapra metszettük de így is termett szépen, meg lisztharmatos volt no meg rothadt ha olyan volt az év. A bora nekem nem különösebben tetszett, szerintem a hagyományos borászkodással a hazai klímán nehéz belőle szép bort produkálni, én az esősebb hűvösebb évekből (98, 96) emlékszem jobbra; de a Mecseki forróságot általában nem szerették a savai – el is tűntek rendszeresen.
Ezért lepődtem meg kissé a te 11es adatodon, de ha nem pontos mérés és ha borként a ~ 11,5 alkohol mellett nem lesz több 6- nál a savtartalom akkor egy kellemes, harmonikus könnyű ivóborod lehet.
A terméseredményekben nálam is voltak szélsőséges esetek az elmúlt években; és valóban a metszés az első (egyik legfontosabb) művelete a termésmennyiség szabályozásának, de utána még számos tényező befolyásolja és beavatkozni is ennek fényében lehet. Azt viszont vitatom, hogy úgyis elviszi a felét a jég, a harmadát a betegség ezért hagyjunk rajta jó sokat, hogy maradjon szüretig.... Nálunk is volt jég – nefela ide vagy oda- utoljára tavaly, nem is kicsi, de erre én nem számítok minden évben és ezért nem terhelem túl.
A szüreti időt szerintem jól választottátok meg, szedik/szedték már sokfelé az országban, hasonló mustfokokról hallottam. A borod meg reméljük szépen kialakul, szurkolunk neki és kérjük oszd itt meg velünk az élményt; neadjisten a gondot vele! Üdv
Nézd! Az ember mindig a saját hibáján tanul és ebben ez a lényeg, le kell belőle vonni a megfelelő tanulságokat.
Túlzás lenne azt állítani, hogy akkor szőlészkedek, amikor szeretnék, sokkal inkább akkor, amikor éppen jut rá időm, vagy már nem halasztható.
Ugyanez igaz arra is, hogy akkor szüretelünk, amikor a családot sikerül összeszervezni egy közös akcióra, ami "18-20 éves, a szőlőt a hátuk közepére kívánó, szüretelő munkásokkal" hát nem is egyszerű feladat.
Az általában igaz, "minőséget szedünk, a többi a tőkén marad elv" sem mindig teljesül, ha nem Te magad szüreteled le az egész szőlőt, mert nem tudod fogni a szüretelők kezét.
Való igaz, hogy sok fürt maradt a tőkéken, de megjegyzem, hogy kb. azonos metszési koncepció mellett ugyanarról a 180 tőkéről 2005.-ben 150 liter, 2006.-ban 250 liter, most meg ~ 500 liter mustot szüreteltünk. A jelentős mennyiségbeli különbség alapvetően két tényezőnek tudható be: egyrészt az idén sikeresebben tudtam megvédeni (egyáltalán nem rothadt), másrészt az idén nem vitte el a termés felét a jégverés, ami gyakorlatilag szerencse dolga.
Szivesen követném én is az "egy vesszőn max. egy fürt koncepciót", de könnyen lehet, hogy volna olyan év amikor nem tudnánk mit szüretelni. Nálunk nincs NEFELA, nálunk csak Orbán szobor van.
Ez a szőlő még egy-két hetet maradhatott volna a tőkén, hiszen ilyen korán még soha nem szüreteltünk (ez is tanulság), viszont ennyi eső után/előtt újra permeteznem kellett volna rothadás ellen.
Szóval szép dolog az elmélet, amit az ember megpróbál következetesen betartani, amihez aztán hozzáadódnak az előre látható és nem látható körülmények, meg az a sok kompromisszum, amit a szőlőt szerető embörnek meg kell vivnia magával meg a közvetlen környezetével. Valószínűleg nem egyedül vagyok így.
Meg kell jegyezzem, hogy nem mindennap szoktam titrálni, vagyis ez nem nem egy labor pontosságú érték, azon kívül, hogy mikor vált át a "titráló sav" színe halvány zöldről kékre, hát van néhány cseppnyi (értéknyi) különbség, így ennek az értéknek túlzott jelentőséget nem tanúsítok, mert érzésem szerint, sokkal inkább túltitráltam, mint alul.
.... tudtommal a vörösnek kell savasabbnak lennie mint a fehérnek. nos a vöröset 8-as savval szedve, menetközben kettőt veszítve, nem savhangsúlyos bort lehet nyerni. valahogy mi így csináljuk.
azt is írja, nyugati savas mustok esetében, hogy ott már must korában tompítják a lörének valót. Ezt én is igy csinálom mert akkor (állítólag) a zavarosodás miatt fejteni kell. Így biztosan nem kell külön fejteni mert próbáltam, ez tuti . Azért javasoltam mert sztem ha veszít is 2-3 ezreléket akkor is sok a sava, annyit nem fog természetes úton veszíteni, hogy fehérnek jó legyen. de te vagy a gazda részemről egy tipp volt.
Hát azért ez a 11es sav a szilváninál ebben az évben "teljesítmény" és ilyen alacsony mustfok mellett a bor harmóniája finoman szólva is kérdéses lesz. Biztos belejátszott az utóbbi hetek sok esője zalában (mi egyébként pécsett 69 mm-el zártuk az augusztust) de látva Ferig kolléga korábban feltett képeit azért szépen tele voltak aggatva fürttel a tőkéi ...ami kedvezőtlenül befolyásolhatta a savtartalmat, és a mustfokot.
Megvolt a muskotály+fehér mézes+hárslevelű szüret, a fehér mézes rothadt egy cseppet, a többi nem, a barnuló szemeket leválogattuk (ez sem volt sok). A must érett szép vörösréz színű, szemben a tavalyi zöldes színnel. A cukorfok 18, de egész múlt héten esett az eső (ez kb. -2 cukorfok). Szerencsére péntektől már nem. Sok lett, több mint tavaly, akkora szemek voltak, mint egy-egy műhold. A mustból csak az önsúlytól lefolyót tartottam meg, az utóprésmustot megisszuk (16 liter). Idén nem fajélesztek, kíváncsi vagyok, mit tud saját magától.
A rizling elkeserítő, kb. 14-15 fokos lehet, zsiványecet. Alig nagyobb szemek, mint egy zöldborsó, már sárgul, de savanyú. Még legalább 3 hét a szüret, de abból a jövő hét (minimum) eső, ami nem egy jó hír. Szerintem rizlinggel szarban leszünk, bár még nem rothad, de nem tudom, meddig bírja.
Bormínősítéskor a minősítő bizottság elnöke szokta volt mondani:
Ha megkínálnak egy pohár borral és te még kérnél belőle, az a bor megérdemel egy oklevelet. Ez az oklevél még nem jelent minősítést, csak annyit jelent, hogy minősíthető a bor. Nos, mi minimum ilyen bort szoktunk/szeretnénk csinálni.
Konkrétan három féle borunk van: Rizlingszilváni, zweigelt, olaszrizling.
Azt írja a szaki(rodalom), hogy célszerűbb a bor savtompítása, mert nem tudhatjuk előre, hogy a must savtartalma milyen mértékben fog csökkenni borkőkiválás és biológiai savcsökkenés által. Még várok, a szilváni egyébként le szokott lágyulni.