És hány fajta magot küld a bácsi? Ja és hogy lehet könyvet rendelni tőle? Csak megírod,hogy mi kéne és küldi utánvéttel,vagy előre küldöd a pénzt és aztán küldi? Mennyi a postaköltség? EGYÁLTALÁN MIRŐL SZÓL A KÖNYV,MENNYIRE ÉRDEKES?
Én a csavarostetős befőttesüvegek fedele alá tettem az idén folpackot. Remekül zár és kibírja a dunsztolást is. Eddig mindíg azt hittem hogy nem bírja ki a 100 fokos meleget.
Köszönöm a válaszokat kérdésemre! (Mindenkinek!) Úgy gondolom, hogy ebben az évben folpack-kal zárjuk az üvegeket és erre kap védőrétegként egy befőző fóliát. -g-
Szerintem megéri. Én is kaptam a bácsitól magokat. Szép egészséges növények lettek belőlük, rengeteg paradicsom van rajtuk és nagyon finomak. A szívparadicsomja a gyerekeim és a férjem kedvence. Pedig van vagy 20féle paradicsomunk :)
Nekem a hajtásdugványozás eddig 100%-os eredményt hozott! Mind az 5 tő megfogta. Mondjuk nagy szerepe volt ebben az elmúlt hetek hűvös,esős időjárásának. Amikor meg kánikula volt,akkor naponta 3-szor is meglocsoltam. Szóval nyugodtan meg lehet próbálni akár most is,csak árnyékos helyre kell dugványozni a hajtást és persze sokat locsolni.
"de ha a gyökérnövesztésig eredeti helyén van..."
Igen,ez lenne az ideális,csakhogy az eredeti tövek más kertjében vannak,nem az enyémben... Az illetőt meg nem kérhetem meg,hogy ilyennel vacakoljon nekem. Alig ismerem,új szomszéd.
Örülök,hogy él. De a postaköltség oda-vissza 170 ft lenne,15 szem magért ez kicsit sok. Jó,mondjuk csak azért vagyok ilyen kötöszködő,mert épp le vagyok égve... Mi az a szívparadicsom? És milyen a kettő keresztezése? Tudna valaki fotókat mellékelni?
Él még a bácsi, tavasszal én is kértem tőle magot, kb 15 szemet küldött, meg 10 szemet a "szívparadicsomból". Megrendeltem a könyvét, vele együtt kaptam 4-5 szemet a kettő keresztezéséből.
Hát,akkor ezt most hagyjuk,de ha ősszel tudnál félretenni nekem pár száz magot,azt nagyon megköszönném. És akkor jövő tavasszal vetném. Őszre legalább lesz jiló magom is.
Amúgy a Schott bácsi él még? Valaki írta,hogy márciusban még kapott tőle magot az idősek otthonából. Nem tudom,hogy kb. hány szemet szokott küldeni? Mert lehet,hogy akkor holnap kérek tőle levélben.
Ha pedig bárkinek van bármilyen felesleges lugaspari magja,az legyen szíves jelezze! Az e-mailem publikus. Köszi előre is.
Sajnos csak 3 szemet találtam, de azt szívesen elküldöm, a mélem publikus. Pár hét múlva beérnek a parik, akkor tudok többet is küldeni. Szerintem necces most elvetni, nem biztos, hogy beérnek, főleg ha szobába viszed. De ez az én magán véleményem, majd az okosok megmondják.. :-))
Mégcsak hobbikertésznek sem vagyok mondható, s pusztán kíváncsiságból kérdeznék. A tavasszal egy salátakészítés közben a vágódeszkán maradt paradicsommagokat "csakúgy" alapon eldugdostam tejfölös dobozokba. Lett is több, mint 40 magoncom, majd szép palántáim. Egy része a testvérem kertjébe került, egy része a szüleim telkére. A telken elkezdtem közvetlen a vízpartra telepíteni a palántákat, mert ott szinte egész nap kapják a napot, de sajnos túl nehéz lett volna megharcolnom egy, a parton álló óriási fa gyökereivel, ezért a palánták nagy részét máshová telepítettem. A máshová telepített palántákon a paradicsomok zöldek és nőnek. A parton lévők viszont elkezdtek beérni. Szép, formás, és finom paradicsomok, viszont valahogy a "normál" 6-7 centis paradicsomokból "koktélparadicsomok" lettek... olyan 3 centi körüliek. Ez mitől lehet szerintetek?
Köszönöm szépen előre is!!! Nekem 10-20 szem is elég lenne és ha csak a fele kikel,az már jó. Jiló magot csak ősszel tudok küldeni,mert most még csak 10 centis palántáim vannak. Viszont van Daniella paradicsom magom (nagyon erős növekedésű,fürtös fajta,egy fürtön 6-7 db közepes nagyságú termés van) valamint a már említett lugas-koktélparadicsom magjából is tudok küldeni.
Szóval írjon lécci,akinek van bármilyen lugaspari magja,szívesen cserélek. De sürgős lenne,mert most szeretném elvetni,hátha terem még őszig. Legrosszabb esetben a fagyok előtt beteszem a növényeket cserépbe és a lakásba viszem.
Tudna valaki segíteni? Szükségem lenne egy kevés lugasparadicsom magra. Elsősorban a Schott-féle kellene,de bármelyik fajta megfelel. Nekem most csak egy fajta van. Nem tudom mi a neve,de picike,cseresznye nagyságú termései vannak. Pont olyan,mint a koktélparadicsom,csak 3 méteres futó. Szóval sürgősen szükségem lenne többféle lugaspari magra (főleg Schott). Cserébe sok mindent tudok küldeni. Daniella paradicsom magot,valamint Jilo (solanum gilo) magokat is. Ha valakinek van kedve cserélni,az jelezze lécci. Köszike! Ezer hála!
Mivel ide feltetted az aszalód gondolom nem áll szabadalmi védelem alatt, a férjem már készíti is sokkal jobbnak tartom mint a mi módszerünket, mert a levegő jobban átjárja.
A fekete ribizli olajat nem önnálló olajként használom, ez egy vegyes olaj egyik alkotó eleme, pillanatnyilag nincs itthon és amilyen szűk agyu vagyok nem jut eszembe a neve, pedig évek óta használom, nagyon kellemes jó ízű és illatú olajkeverék, több helyen is láttam már általában a Corában veszem.
Ezüst színű 1 l-es üvegben van nem átlátszó az oliva olajok között van ( az is van benne) kb. 1.2oo Ft.
Ezek aszalógépben kerültek előaszalásra, így nem kell besózni, és nagyon lerövidül a folyamat. A félig szárított termés teljes aszalása napon fejeződik be.
Napon is és sütőben is. Attól függ milyen az idő. Ha napon, akkor jól sózd be, hogy a legyek ne szálljanak rá. Ha sütőben, akkor minél alacsonyabb hőmérsékleten Kb: (50)C. Igen az egy sárga friss csili. Sok sikert. :-)
Megosztanád az aszalási technikád? Napon vagy sütőben aszalsz? A módszered Zsebiéhez hasonlít? Az üvegben az a sárga friss chili vagy valami más? Bocs a sok kérdésért, de nagyon szeretném, ha nekem is sikerülne!!! Üdv.: Marika