"Végigolvastam az utóbbi pár hozzászólást és ilyedten tapasztaltam, hogy itt néhányan összehasonlítják a Hammond orgonákat a Vox-al és a Farfisa-val...
Nagy hiba. Kb olyan, mint egy akusztikus zongorát egy Rhodes-hoz hasonlítani. Végülis mindkettő zongora..."
Na, ez a lényeg. Ezért felesleges leócskavillanyorgonázni a Farfisát.
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁlllllllllllllllllllaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hát......nem semmi. A B Movie Heroes megvan. Minden egyben ott van. Megvan neked a többi?
Végigolvastam az utóbbi pár hozzászólást és ilyedten tapasztaltam, hogy itt néhányan összehasonlítják a Hammond orgonákat a Vox-al és a Farfisa-val...
Nagy hiba. Kb olyan, mint egy akusztikus zongorát egy Rhodes-hoz hasonlítani. Végülis mindkettő zongora... Én személy szerint mindegyik fent említett hangszert nagyon tisztelem, mindegyik nagyszerű a maga módján. Igen, a Vox egy szúrósan tranyós hangú orgona, de ha annak idején (65-ben) Ray Manzareknek lett volna pénze egy Hammondra, akkor mi most szegényebbek lennénk valamivel...
Vagy ha Hammondnak sikerül tökéletesen utánoznia az orgonájával a templomi orgona hangját, ahogy tervezte...
Más. Megnéztem a Leon-videót, tényleg sok 'nagy öreget' maga mögé utasít a fickó, iszonyatosan profi (Leon a profi...). Főleg a lábtechnikáját csodálom, de lehet, hogy csak azért, mert eredetileg zongorista vagyok, így ez a fajta 'lábmunka' tőlem nagyon távol áll. Meg a bal keze is nagyon jó, nagyon szépen kidolgozottak azok a tört glissandók... De az a B3 nem egy 'jó öreg' (valaki ezt írta), hanem az új, digitális cucc. Tényleg jó utánzat, ugye? Össze sem lehet hasonlítani a hangját az XB-1-el, vagy az XK-2-vel. A triggerelése is fokozatos, úgy, mint az eredetié. Kíváncsi vagyok, hogy 15-20 év múlva milyen klónokat fognak gyártani...
No a Grand Funk Phoenix-en valoban nagyon ordas a Hammond....mar a nyitoszamban ahogy berobban, es ahogyan rofognek rajta...huuuuu nagyon jo...azt hiszem flight of the phoenix a cime...Mindenkinek ajanlom meghallgatni!!!
Sam Paglia-t ismeri e valaki....most a Hammond-ban Ő a csaszar szerintem...
Olasz, es idaig 3 lemeze van.....a legjobb C3 hang.....libaboros leszek ha meghallom!!!
Erosen ajanlott...csak izelitonek nezzetek meg a weboldalan a kepeket...mindent elerul a faszirol:-)
www.sampaglia.it
Üdv! Szeretem a jó zenét, ezért kukkantottam be ide, de így hirtelen nem volt kedvem végigolvasni az összes hozzászólást, úgyhogy csak úgy spontán beírom, melyik lemezeken szól szerintem a legjobban a hammond, azok közül amik nekem is megvannak, és akkor várom a véleményeket.
Colosseum: Live / Reunion Concerts
Collegium Musicum: / Live
Deep Purple (na tőlük van sok lemez, amin jól szól)
Grand Funk: Phoenix
Babyface: Unplugged (bár nem annyira virtuóz, de mégis folyamatosan áll tőle az ember szőre :D)
Medeski, Martin & Wood: összes lemez
Pink Floyd: szintén
SBB: szintén
szóval hirtelen ennyi jutott az eszembe, várom a véleményeket
Valoban a masodik szam a Birth Control lemezen"suicide"!
Az elkepeszto....nem tudom, hogy az spinet ott vagy C3....Hallgasd meg Te is tehtube koma!
A szam kozepen van egy kiallas, jazz-be mennek at, es ott valami katharzis...!
Koszonom a lemezboltom dicseretet mindenkitol...talan mar jart is nallam nehanyotok....
Igen ,csakis igenyes zene a cel, es jo hangzas, es a Hammond is ott talalhato, ugyhogy ha netan valaki erre jar, szivesen fogadom meghallgatasra, vagy kiprobalasra...plane ha vesz is lemezt:-)))
Ismeritek e a 2066 and then nemet formaciot, vagy a Murphy Blend-et?
Na ott dobtok egy hatast a hammond hangjatol...vegig az a fo hangszer......gyilkos hangzas!
Hammond kizarolag!!!
Le a muanyag "szarokkal" !
Szarul szólna vele a Soft Machine..... Ha nagymamámnak gumikereke volna eset.....
A kecskeméti boltban úgy szól a Hammond, hogy magyarországi nagynevű profitól ilyet nem hallani, nem szólva a célorientált félelmetes választékról. Birth Control - spinet. Érdekesen más Hammond hangzás. Idővel jól kihallható a különbség. De nagyon jó. Sőt a Frumpy is csúcs, pedig ott csak egy tranyós-mechanikus T100 van. De a Gimme Some a Lavórba már nem az való. Offtopic: csúcs a Bizottság első lemezén a Konyhagyeplő!!! Igazi csíkosra mázolt Bontempi.
Volt már lehetőségem igazi hammondot hallani párszor. A világ legjobb billentyűs hangszere a Rhodes után. De attól még szarul szólna vele a Soft Machine. Sztem a legeslegeslegjobb Hammondkopogás a Birth Control Hoodoo Man lemezének első számában hallható. ezen nem vitatkozom, mindenki hallgassa meg. Laurens, neked nem Kecskeméten van lemezboltod?
Hidd el, elég jó az a farfisa meg vox. Arról van szó, hogy mára a Hammond vált standarddá, teljesen jogosan, ezt nem vitatom. És nyilván, ezekben a zenékben, amiket itt felsoroltok, a Hammond pótolhatatlan, kiválthatatlan. Ettől még el lehet ismerni a többit. Mi lenne, ha mindenhol Hammond szólna? Igencsak egysíkú lenne a zenei világ.
If: hallgasd meg a Europe'72 koncertlemezt. Full Farfisa hangzás, a borítón jól látszik az orgona. Na, ott aztán nem csak színesítő szerepet játszik a hangszer. Meghatározza az egész lemez hangulatát.
Azt a "tényt", hogy Wright hamar lecserélte a Farfisáját, és a '70-es évek összes felvétele Hammonddal készült, pár dolog azért megcáfolja. Először is almoust famous lenti hozzászólása a Time-ban használt hangszerekről (1973). Aztán: a pompei-i koncert, ahol Wright egyszerre használja az Echoesban a két orgonáját (1972). Az Echoes stúdiófelvétele is '71-es (Meddle).
Isten ovjon a "snob-izastol",es az agyarmutogatastol, plane tehtube klubbtars kivetelezesetol, mivel "Hammond tulaj cimbora,es sokat tanulok Tolle kategoria":-), de nagyon igaza van!
Tulajdonkeppen, ertem az erveteket, ha meg nem hallottatok ,probaltatok igazi eredeti Hammond-ot, mint ami pl Neki van!
A100=B3,C3, es 2 rotoros Allsound Lelsie
Nekem is volt mar nem 1-2 Hammond-om, es bizony tranyos Hammond is volt kozte, nem beszelve Vox Farfisa sound-rol, de az igazi csoves ,hanggeneratoros hammond tipusokkal nincs verseny!!! Legyen az L,M,P,B,C,A tipuskezdesu...ezek klasszikus darabok, mind 1974 elott keszultek...Nincs mirol beszelni....minden prog rock csapat ilyeneket hasznalt abban az idoben, es szolnak is rendesen!
Tenyleg sok ma mar nagy banda csak azert hasznalt az elejen "nem Hammond-ot" mert arra futotta...pl Floyd,Animals,If....Teljesen igaza van tehtube kolleganak!
Ismetlem onmagamat, de keressen fol egy szeansz-ra akit erdekel hogyan kell szolni egy ilyen hangszernek, engem, vagy "tehtube" komát!!!A szam olvashato mar elozo hozzaszolasunnal is...
"igazság felismeréséhez viszont úgylátszik idő kell"
ez nagyon igaz!!!
sz'al ezeket is standardként említed? Műfajoktól természetesen függően. Ilyen az orgi is. Jazz, rock, blues - B3, klasszkus zene - Allen, Theatre - ez a műfaj mára kihalt sajnos. Helyette jöttek az automatikus hozzá sem kell nyúlni csodák. (Tyros, Va..) Pedig milyen jó volt régen, egy dobos és orgis Vermonával a győri Richards-ban. A kocsmaközönség néha elhallgatott és még tapsolt is lelkesen a "presszózenének". Ha ez B3 + dob lett volna akkor Erkel színház, Rhoda Scott. Érdekes az öregeket felkeresni akik anno még a lábukat is használni tudták, nagyon sokat számít. Én kb 1 éve keztem lábazni, de egyből minőségi változást jelentett. A két kéz kevés. Így meg basszus, harmóniakíséret, szólam - teljes.
Ezért gondolkozom Kovács Jani bácsin is-basszuskísérettel. :-(
Nem is tud orgonálni!!! Viszont nagyon akkurátus ember volt. Jő ötlet, még jobb magvalósítás.
Halsaman! Olyan csavarokat egy pc szervizestől fillérekért szerezhetsz. A Miklandos az Attila úton (ha még ő van ott) elég rendes.
A Colosseum féle buli óriási lesz. Kezd Jackie bácsi, nagyon jó igazi orgonistával (nem billentyűssel) 1 óra, Spencer Davis asszem' Eddie Hardinnal, Pete Yorkkal (nagyon nagy dobos, Lorddal többször is) 1 óra, Climax bb 1 óra és Colosseum min. 2 óra, kifulladásig, mert ez lesz nekik a legeslegutolsó együttes szereplésük szegény Dick állapota miatt. (szive)
Vannak hanxerek, melyeknek nincs alternatívája, kár erőlködni, hogy mégis, esetleg, hátha...stb. Az igazság felismeréséhez viszont úgylátszik idő kell, nem is kevés. Addig hányhatom a falra a borsót :-)
Ez a zongorás párhuzam nem volt túl jó, mert itt van 3 kb. egy szintű csodahangszer, amik között tényleg csak stílusbeli különbségek vannak. Koncerttermekben azért van Steinway, mert az a "klasszikus" zongorahang, a Bösendorfer kifejezetten jazz-zongora. A Yamaha pedig "jamahás", de ez is inkább klasszikus zongihang. De ezek elég pici különbségek...
Szerintetek hol lehet Pesten nagy mennyiségben számítógépházhoz való csavart szerezni? Csak azért, mert annak is albán szabvány menete van és ki lehet cserélni az orgonám összes billentyűrögzítő csavarját vele. Ez azért fontos, mert előregedtek a csavarok és hiába vettem negyedinches csavarkulcsot, beletörnek a fémbe. (Plusz a computercsavar kereszthoronnyal is el van látva, tehát kevesebb ideig kell szenvedni vele).
Tudtok valamit? Kellene vagy száz ilyen csavar.
Leon Kuypers. Nagyon jó! Többször megnéztem, hát szuper, amit művel! Ízzel játszik. Most győzzetek meg, miért is akarok Jimmy Smithre menni, amikor nála sosem volt ilyen katartikus élményem!
Viszont a Colosseumra igyekszem eljutni. Meg most a (off) Fripp is jön holnap...