Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
A legkényesebb rész következik, a szélétől indulva a felragasztás. A filc szélére teljes hosszban kétoldalas ragasztót húztam ki, majd lefektettük a táblát a filcre és (utolsó lehetőség!!!) beigazítottuk pontosan a karcolásokhoz. Ezután felhajtottuk a szélet és rányomkodtuk a táblára. PowerTape-pel megerősítettük.
Innen a geometria már fix, ha ferdén csináltuk akkor örökre vasalva.:-)
Felállítjuk a táblát majd szép minták rajzolásával a kétoldalassal jól megküldjük a filcet. Megint kétemberes rész jön, a segítő finoman kifeszítve tartja a filcet miközben a másik dönti rá a táblát.
Innen már pimfli a dolog, a másik szélre is ragasztó, felhajtás és PowerTape.
Az első képen már a ragasztás utáni fázis van, a szél felragasztását fektetve kell csinálni. A szél alatt nem a tábla szélét értjük hanem a filc szélét ami a tábla aljára kerül. A tábla szélét nem ragasztjuk.
A második kép egyértelmű, a harmadikon látszik a filc szélén a ragasztó még a felhajtás és ragasztás előtt.
Messze vagyok attól, hogy oktathassak, de elmondom, hogy én hogy csináltam. Aztán jön valaki más aki szebbet és jobbat csinál ügyesebben és jobban és majd ő is elmondja képek kíséretében.
Az alap elképzelésem az volt, hogy [b ]erős kétoldalas padlószőnyeg ragasztóval a 4 darab táblából 1 nagyot csinálok és ezt borítom be a műfűvel.
Megcsináltam az éleknél a ragasztást (elég erős lett), majd PowerTape-pel alul-felül masszívan megerősítettem, nem eshet szét semmiképpen.
Ezután a padlófilcre rátettem a táblát és bejelöltem karcolással a széleket (ide kell a csavarhúzó) majd a fémvonalzó mellett erősen bekarcoltam (stancoltam) az anyagot. Természetesen ez nem a színe hanem a fonákja, ez fog ragadni majd a táblához.
Aztán élére állítottam a táblát és az aláhajtáshoz szükséges újabb karcolásokat is megejtettem.
Természetesen ezek általában nem egyemberes munkák, feleségem lelkesen segített eközben amikor kellett.
A képeken először a nyers tábla már összeragasztva, majd az előkarcolás, végül a mélykarcolás, aminek okán szépen sarkosan lehetett hajlítani az anyagot.
Helyes, rituális nullázás meg is volt, akkor építhetünk.
A két darabos munkaasztalom szét lett "robbantva" kétfelé, s az egyik része a nappali másik oldalára került. A mérete 190x95, de egy picit lelóghat róla a terepasztal, így 100x200 lett meghatározva. A hordozó anyagot hamar el tudtam dönteni, az 50x100-as építkezési habszivacs (Nikecell, Hungarocell, satöbbi néven ismert) táblából kell 4 darab, mitadisten volt is a padláson...:-)
Igazából a borításával voltam csak gondban, A visszahajtásokkal együtt bő 2,5m2 fűszőnyeget is elvinne, sokallottam. Bementünk tegnap a Bricostore-ba (csak nézelődni) és mit látok a padlószőnyeg részlegen? Vékony, fűzöld, a leírása szerint is fűutánzatú padlófilcet, négyzetméterenként 700 forintért... A hülyének is megéri, nem hogy nekem, azonnal levágattam a kétméteresből 120-at és boldogan mentünk haza.
A garázsból előkerült vagy 4 tekercs különféle kétoldalas meg PowerTape ragasztó, egy fémvonalzó meg kézbe akadt a trabantos korszakomból egy fanyelű csavarhúzó (fontos szerepe lesz).
Az első képen a célpont, a másodikon az alapanyagok.
Hát akkor kezdjünk neki. Jelen asztalnál a cél a következő volt: - beleférjen 100x200 cm-es határok közé (adott helyre kerül) - olcsó legyen - gyorsan kivitelezhető legyen - élményt is adjon ekkorában