Ehh, bocs, tényleg elnéztem. De mondjuk tök mindegy, mert az sem biztos, lesz-e legközelebb. Trump nem egy ifjú titán vagy egy haza bölcse ellen indult, hanem egy korrupt, vérszomjas cichopata tyúk ellen. És ez a demokraták bűne.
1. A szotyivezér tökéletesen uralta/uralja a pártját, Trumpnak viszont rengeteg belső ellenlábasa van.
2. A szotyivezér pártja 2010-ben tönkre verte a nagy ellenfelet, a republikánusok idei győzelme viszont nüanszokon múlott (a leadott szavazatok száma pl. a demokratáknak kedvezett).
3. A szotyivezérnek kétharmada volt, ráadásul Rezsiországban, ahol a zemberek nagy többsége szarik a közjogi intézményekre. Az USA nem ilyen ország. Ráadásul Trumpnak kétharmada sincs.
4. A szotyivezér 2010-ben gyakorlatilag semmilyen konkrét dolgot nem ígért, így számon kérni is nagyon nehéz volt. Trump viszont a nagy kampányhevületben túl sok kézzel fogható ígéretet tett.
Szerintem ez így még nem jelenthető ki, mert abban tökéletesen igaza van a Trump-hívőknek, hogy a demokratákkal szimpatizáló médiumok folyamatosan szítják a feszültséget.
Ugyanakkor Trump is veszélyes játékot űz. Őt nyilvánvalóan azért választották meg, mert olyan dolgokat ígért, amiket hallani akartak az amerikaiak (bebörtönzés!, kilépés!, felmondás!, falépítés, kitiltás!). Minél inkább kihátrál ezek mögül, hogy a "hagyományos" republikánus stílusban próbáljon kormányozni, annál több lesz a dühös és elégedetlen ember, aki becsapva érzi magát.
Na, valami ilyesmit vártam. Képtelenek felfogni, gondolhattuk, hogy most még ez jön. Újraszámolás? Lesz? Nem lesz?
"Eine Gruppe von Computerspezialisten will Anzeichen für Wahlmanipulationen gefunden haben und drängt Hillary Clinton, das Ergebnis anzufechten. Die Unzufriedenheit mit dem Ausgang der Präsidentenwahl geht aber noch weiter."