Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2787
Kata!

mielőtt lefejezed Rambot kérdezz már rá miért 10 litert osztatott be a tőkével egész évre. lehet hogy még a végén igazat is adhatsz neki!
Előzmény: kata 03 (2785)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2786
dehogy, világossá akarták tenni, hogy nemsok keresnivalója van a piacon a kistermelőnek.

mellesleg sikerült is tönkretenni a kicsik piacát. vágják is kifelé az emberek a szőlőt rendesen. akkora maradt amennyit megisznak, a többit meg termelje meg aki akarja.
nem is lehet hobbiméretű szőlőt rendes áron eladni. inkább azért vesznek lakható tanyát mert árban a negyede a galambdúcoknak.
Előzmény: lalá (2784)
kata 03 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2785

Gratulálok a 10l vízes ültetésethez.

Ez a hozzánemértés csucsa.

Valahol te is lehetsz első.

Előzmény: RAMBO (2763)
lalá Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2784
-Ja, nem eszik azt a kását olyan forrón ahogy főzik.(hihi) Talán csak arról volt szó, hogy ezer palackból az első is, meg a negyvenharmadik is, meg a nyolcszáz-tizenkettedik is, meg az ezredik is ugyanolyan legyen. A másik ezer meg másmilyen.
Előzmény: szaki_pali (2782)
Derekhegy Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2783
Én is gratulálok!
Előzmény: Cirfandlia (2769)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2782
az uniformizálásról azt mondta az OBI itteni képviselője hogy majd azunió ottan majd egységesen x ezer egységes palackkal kell ám és az egységes minőség és stb.
aztán tisztáztuk, hogy a termelés 90%-t kistermelők (1 ha alatti) adják. engedjék már meg, hogy ők is piacot találjanak
Előzmény: lalá (2779)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2781
előre is köszi

az enyém 1967 évjárat
Előzmény: lalá (2780)
lalá Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2780
-Alapvetően Ő sem mond mást. Ez a Borászat 1998-as kiadású. Megpróbálom valahogy lemásolni a dg-t. (persze nem igérem, hogy azonnal, hihi)
Előzmény: szaki_pali (2778)
lalá Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2779
-A fehér fajták általában jobb savtermelők. Savtartalmuk azért is magasabb, mert technológiai érettség stádiumában ajánlatos szüretelni (illatok, fajtajelleg megőrzése végett) A kékszőlő fajtákat kicsit később, így több a cukor, csökken a sav. (egy vörösbor legyen legalább "12,5°-os") Természetesen nem az uniformizálás a lényeg, hanem az, hogy az évjárat adta lehetőségből a legjobb minőséget hozzuk ki, a fogyasztó és nem utolsó sorban, a saját kedvünkre.
Előzmény: szaki_pali (2776)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2778
sajna nekem a Rakcsányi féle Borászat van meg.
Előzmény: lalá (2777)
lalá Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2777
-Nem a kiegészítés a fontos, hanem a természetes savak megőrzése, szabályozása a lényeg, illetve az átalakítás.
Nyilvánvalóan ha szükséges, természetes borkősavval (főként az Alföldön, ha "elégnek" a savak) és citromsavval (fehértörés megelőzése végett) pótolni kell a hiányt.
A Koch-féle cukor-sav diagram a Borászat(Eperjesi-Kállay-Magyar) 165. oldalán (is) megtalálható.
Előzmény: szaki_pali (2775)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2776
még egy kérdés:

az "istenadta" savak hogyan alakultak? a vörös vagy a fehér volt "gyárilag" magasabb?
Előzmény: lalá (2774)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2775
ezt a diagrammot lehet valahol látni?

érdekelne egy két dolog!

de az hogy 10-15% magasabb legyen az azt jelenti, hogy az istenadta értékekre jön még 10-15% ugye? vagy megálmodott értékre kell kiegészíteni!

én a borászkodást empírikus uton gyakoroltam eddig és ezután is. igazából nem is kívánok vele pancsolni meg titrálgatni, egyik évjáratot éppen azért szeretem mert különbözik a másiktól, jó látni a különbözetet.
Előzmény: lalá (2774)
lalá Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2774
-A "meaculpát" nyugodtan felejtsd el!(hihi) Anti bácsi, a régi cégem udvarosa mondogatta:-Főnök! A leghülyébb embertől is lehet tanulni! (főként akkor, ha valamit elmagyaráztam neki, hogy így, meg úgy) Én vagy harminc éven keresztül nézegettem a labornaplókat és úgy próbáltuk a savakat beállítani, hogy a fehérek 10-15%-kal többet tartalmazzanak. A lágy bársonyos csersavakhoz nem illik a markáns sav, a fehéret élénkíti, frissíti és tartósitja a magasabb sav. Ha netán maradék cukrot vagy édesítésből származó cukrot tartalmaznak, a harmóniához szintén picivel magasabb sav szükségeltetik. (Koch-diagramm) Magyarországon a francia stílus uralkodik a vörösbor készítésben, ami 0 cukrot, 0 almasavat jelent. A soproniak akik korábban az élénk savú vörösbor jelleget produkálták, mára csöppet módosítottak a fazonon.
Előzmény: szaki_pali (2771)
tomlaker Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2773

Gratulálok!

reméljük jó évjarat lesz:)

a lány meg külön öröm:))

 

Előzmény: Cirfandlia (2755)
csite Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2772
érkezés utánra, egy közös koccintásra felajánlva a cirfandli gyűjteményem!
Előzmény: Cirfandlia (2769)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2771
Amit mondtál az teljesen meglepett. Talán régi tanulmányaimból vagy tapasztalati úton de az a kép alakult ki bennem, hogy a fehérek a lágyabb borok. Erre mondtad, hogy fordítva. Kicsit utánanéztem a dolognak. Találtam egy oldalt itt a neten, ahol summázottan azt írják, hogy kb 10% mértékben de a fehérek a savasabb borok. Hogy melyik fajtát takarja azt nem részletezi. Megnéztem egy régebbi borász tankönyvet is hogy az mit mondana erre az esetre. Alföldi borvidékre 4-5 gr savat (kadarkára érti), Balatoni borvidékre 5-6gr (fehér fajták), Egri borvidékre 6-6,5 gr (vörös fajták), Móri 7-8gr (ezerjóra érti), Sopron 6-7 gr (vörös fajták Kékfrankos), Szekszárdi 5-6 gr (kadarkára érti), Villány 6-7 gr (vörös fajták).

Én is azon gondolkodtam, hogy fajtaváltás eredménye lehet-e az, hogy megfordult a savas jelleg a borok között. Vagy csak rosszul gondoltam volna. Érdekes lenne nézni egy korábbi mérési sor eredményét is.

Nem tudom, laboreredményeket nem látok mert nem ezzel foglalkozom. Természetesen elfogadom az álláspontodat pláne hogy objektív méréseken alapszik. Már nem volt hiába hogy beszéltünk róla.

Mea culpa
Előzmény: lalá (2770)
lalá Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2770
-A termesztésben lévő minőségi fehér fajták túlnyomó többsége magasabb savtartalmat képez mint a kékszőlő fajták. (számoljunk 21 fehér és 7 vörös fajtát) Így vannak genetikailag kódolva, de mondhatjuk azt is, hogy ezeket szelektálták ki borkészítés céljából.
Ezért azonos hőmérsékleten és alkoholtartalom mellett a fehérborok magasabb savtartalmúak. Ehhez még hozzájön a vörösboroknál szinte kötelező almasavbontás ami szintén csökkenti kissé a savtartalmat. (természetesen a pH emelkedés és az tejsavképződés a lényeg.) Így a vörösborok titrálható savtartalma 5,0-5,5 g/liter körül, a fehérboroké 6,0-7,0 g/l körül alakulhat.
Előzmény: szaki_pali (2768)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2769
Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat, (bár előre inni ugye csak óvatosan) Mikulás és Karácsony között várjuk érkezését!

és hogy ontopik is legyen
A koracél falára a szépen kivált borkősavam -ami le sem lehetett volna robbantani a tartály faláról- a nyári melegben ami a pincét is elérte, szépen visszaoldódott a boromba... szóval a kiválás egy dolog.... (tartályban először télen a savasabb Rajnai volt, utána került be Cirfandli, majd nyár elején a Chard.)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2768
akkor fejtsd ki légyszíves
Előzmény: lalá (2765)
lalá Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2767
-Csak egészség legyen de sok!
Előzmény: Cirfandlia (2755)
lalá Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2766
-Csak arra utaltam, hogy a "van"-tól nem kell félni. A borkősav az erjedés és lehűlés hatására tisztességesen kiválik. Az almasavat pedig át lehet tejsavvá alakítani. (ha kell) Azzal viszont tisztában kell lenni, hogy milyen a savösszetétel.
Előzmény: Cirfandlia (2739)
lalá Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2765
-Nagy általánosságban és hazai tapasztalatok alapján nem. Így azután a következtetések sem helytállóak.
Előzmény: szaki_pali (2742)
Jani71 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2764
Én is csatlakozom az előttem szólókhoz (kicsit irigyellek is!). :-)
RAMBO Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2763
http://szolo.blogspot.com/2006/05/ezen-htvgn-fajtaszelekci-sorn-kivgott_03.html

Idén a telepítés előtt a lukat feltöltöttem 10l vízzel, hagytam beszívódni, és csak utána ültettem.
Előzmény: vulkánok tüze (2750)
RAMBO Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2762
GRATULA!
Küldök egy üveg muskotályt, ha megszületett!
Előzmény: Cirfandlia (2755)
BZoltan Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2761
Az igen :)
Gratulálok én is!
Előzmény: Cirfandlia (2755)
vulkánok tüze Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2760
Én is gratulálok!Vigyázzatok rá nagyon!:-)))
Előzmény: Cirfandlia (2755)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2759
csatlakozom a gratulálók köréhez.
Előzmény: Cirfandlia (2755)
shiraz Creative Commons License 2007.09.04 0 0 2758
gratulálok a jó hírhez :)
Előzmény: Cirfandlia (2755)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!