Köszi a linket, azonnal írtam a mél ász-nak: No more concerts!!!!!!
He go on pension, relax between his family, friends.
Best regards:
Zsolt Szabo - Hungary, Budapest
Csak még egy szó a JS koncertről: Nézzétek meg szegény öreg schedule-ját, mennyire kikészíthetik az ügynökei... (http://www.jimmysmith.net/Performances)
Nallaci, esetleg tudnál küldeni nekem egy jó fotót a koncertről emlékbe? Sajnos én a nagy sietségben kint hagytam a gépem a kocsiban :) Előre is köszi. Itt a címem: nvarga@axelero.hu
Miután a 122-es Leslie-met odaadtam ingyen és bérmentve (csak azt kötöttem ki, hogy biztosítást kössenek rá) utólag visszagondolva odaadtam volna a B3-at is. Nekem is annyi idős a bíszrím, mint Csekéé, viszont az enyém be van játszva, ritka az a nap, mikor nincs bekapcsolva. A basszeros panaszkodott a két Leslie eltérő hangmagassága miatt, az viszont nem a mi hibánk ( Cseke Lacié és az enyém), az én felső rotorom a legalsó éxíjtácsára volt kötve, a Csekéé a középsőre. Ez a Doppler effektusnál annyit jelent, hogy kb. 1/2 hang különbség van a két Leslie hangmagassága között. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a gitáros az én Leslie-met hallotta, a basszeros pedig a másikat. A basszeros panaszkodott is, hogy állandóan transzponálnia kellett. Egyébként teljesen saját véleményem szerint a basszeros ász volt, csak nem ebben a régies és újabb (ACID) JAZZBEN! A pasi Victor Wooten stílusában játszott, tappingelt, slappelt, basszgitárhoz mérve nagyon jó volt, ehhez a stítlushoz képest nem volt jó, teljesen mást játszott. Még egyszer: nagy választási lehetőség nem volt, legjobb tudomásom szerint B3-ból összesen 3 db van Magyarországon, ebből Csekéé az egyik, enyém a másik, a harmadik pedig lakásdísz Miskolcon. Megfelelt volna egy jó A-100, VAGY C3 is (azom is van) belülről mindegyik egyforma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Az egyik pretty, a másik good looking, a harmadik pedig a sznoboké. Még egyszer: belülről TELJESEN EGYFORMA. De Rhoda Scott pld. XB-3-on játszik. Meg néha B-3000-en. XB 3-am nincs, B-3000-rem van.
A dolog lényege, hogy a hangszeren rendszeresen játsszanak!!!
A másik: Hammondhoz igazi Leslie kell! Ez bebizonyosodott a Spencer Davis és a Colosseum alatt is! Műanyagból nem lehet igazi koloniál bútort csinálni!
A Colosseum kolosszalis volt, es meg annal is nagyobb....azt , hogy a tavalyi bulit is ubereltek....en sem hittem volna!!!Nem lehet leirni..... Hiseman felesege egy az egybe hozta Dick-et.....nagyon jo volt!
Volt olyan pillanat amikor orgonalt pl Greenslade, nyomta a szolot, es egymasra nezett vigyorogva a basszista es a szologitaros:-)
Igazi oromzeneles volt...mindenki ver profi volt a csapatbol!!!!
Szegeny Jimmy Smith-t sajnalom csak.......Ő nem tehet rola....
Azert orommel hallottam ma Nagy Laci cimboramtol, hogy a fotokon amiket keszitett, es amelyen jol latszodik az arca, jobb pilanatoknal csillogott a szeme a Hammond mogul!
Ez az igazi zenesz.....meg ilyen fajdalmas pillanatokban is...!
Ma meg is hallgattam a Back at the chicken shack c. lemezet 1960-bol!
Zsenialis...Ő a Mester!!!
Kösz a választ! Ezek szerint csak azon a ponton volt furcsán tompa az egész, ahol megálltam. Legközelebb kipróbálom(ha mód lesz rá) több ponton is.
Mindenesetre ott, ahol álltam, egyetlen hangszert hallottam, az összes többi vagy sehogy, vagy csak tompán hallatszott. Visszaülve a helyemre újra hallottam mindet jó minőségben. :-)
elől nem a központilag vonalból kierősített hangot hallottad, hanem mindenkinek a saját erősítője szólt, tehát olyan volt, mintha klubban hallgattad volna. Nem a kinézet volt a fontos (legalábbis nekünk), hanem az igazi clubsound. Nem mindegy, hogy valamit a nagy dög hangfalakra kirakva hallgatsz, vagy a saját gitáralapját, Leslie-simulátorát:( hallod szólni. Ott sokkal élőbb volt a zene, mint hátrébb! (onnan is próbáltuk hallgatni).
A fő ok mindenkinél ez volt, senki nem a megasztár döntőjét akarta nézni!:)
tényleg, adhatnál pár tanácsot az Allsound mikrofonozásával kapcsolatban. Végül megvettem Tambitól azt, amelyikről beszéltünk telefonon :)
A VK-8 tényleg nem egy B3, viszont a torzítása nagyon el van találva. Az én új CX-3-am torzítása nem annyira dögös, szerintem, bár a hangja (meg a billentése is) inkább idézi (persze csak idézi) a B3-at.
Sziasztok, új vagyok az Index fórumán, más fórumokon kevésbé, üdvözöllek benneteket!
Mindjárt kissé off leszek, bár a Hammondot szeretem, sajna csak hallgatni, játszani nem tudok rajta, se más billentyűn.
Kérdeznék valamit! Kb. az 5. sorban ültem a Colosseum koncerten(tényleg csúcs volt), és mikor előre mentem a színpadhoz(mert mentek a többiek és semmit se láttam tőlük), érezhetően kevesebbet hallottam a zenéből, laikusként, gondolom azért, mert a cucc nem oda volt belőve.
A kérdésem az lenne, hogyha keveset hallottak a zenéből(gondolom ők se voltak ezzel másképp), mi a fenét kerestek akkor ott, és miért nem tágítottak onnan a koncert végéig? Ennyivel többet nyújt a puszta látvány? Ez a Barbara elég csinos, bár már koros kissé, a fiúk meg rondák, különösen Chris papa, szóval nem értem a dolgot. Előre is kösz a világos választ!
Nagyon igaz. Csekét nagyon korrekt embernek ismerem és szerintem maximálisan tiszteli a zenészeket - hangszereket, csak sajnos ő inkább gyűjtőként tekint a Hammondokra, nem olyan gyakorlatiasan, ahogy egy zenész, aki rendszeresen játszik is a hangszerén...
Ugyanez az erzes volt bennem is mint KarnEvil sorstars hozzaszolasaban!
Szomoru vagyok meg most is, es ez gyalazas volt, de ugyanakkor orulok, hogy lathattam a Mestert, csakhat nem igy szerettem volna.....
Valoban az Incredible jelzo rafer a Jimmy bacsira, de aki beteg annak meg ulni is nehez, nemhogy jatszani egy hangszeren, ami raadasul meg necces is volt!!!
B3.......? Az volt, de nem azt a hangot hallottuk, hol volt az igazi eroteljes koppanas ami annyira Jimmy-s....?Nem mondom ,hogy gyalazatosan szolt a Hammond, e nem igy kellett volna.
Harangozo Misi technikus mindent megtett, hogy meg a lefustolt maszek ekszijjat is potoljak egy kezi belokessel hogy a B3 beinduljon, aztan hamisan szoljon...Igy is en azt mondom, ha pl Tehtube cimboramtol, vagy akar tollem kertek volna el a Hammond-ot, nem hogy nem lett volna vele ilyen gond, de ugy is szolt volna ahogy annak meg kell szolalnia....felreertes ne essek nem fenyezesbol mondom!
Miert attetes gumiszijjal oldottak meg a sebesseget az amcsi B3-nak.....en a kis B3-nak amim van rendesen megvettem hozza az invertert, es a 110voltos atalakitotrafot, hog yilyen nehogy eloforduljon....es bejott a koncerten....aki nem hasznalja, csak disznek a Hammond-jat az ne csodalkozzon, hogy nem ugy indul egybol mint 1974-ben pl.......
Azt mondta a volt tulajdonosa a B3-nak, hogy nem kapcsolta be mert hogy ne kopjon......mirol beszelunk?Ezeket a hngszereket jaratni is kell.......Annal biztosabb, es jobb majdhogynem!Szoval a Magyar szervezes ismet megmutatkozott.....Liza Minelli utoerzes.....
Ingyen odadtam volna Jimmy bacsinak...szegenynek a Hammond-om!
Kar volt Neki 2 Leslie is!
Egy fantasztikus orgonista, akit az orvosok raknak ra a orgona pad-ra,...........belekepzeltem magamat a helyebe.......a kulvilagrol alig tudott szegeny!
Valoban voltak tipikus megvillanasok meg egy kezzel is a feletol, Mojo,Cat-ben, de halvanyan, es szerintem szandekosan is visszavette a hangeropedalt...valahogyan szegyelte Ő is ezt......lehet az B3-at is, es lehet az aznap estet is....
Mindenesetre a Cseke Laci orgonajatol sokkal tobbet vartunk hangban is, es motorbiztonsagilag is......haaaattttt No comment valoban!:-)
Valoban szomoru pillanat volt ,ahogyan a Mester is csalodottan tavozott a szimpadrol a toloszekbol integetve......
Kar volt igy elbucsuzni Tolle!
Egy "meg" élo legendat lathattunk, lehet ez is csoda volt!??
Hallgatni kell a regi lemezeit, es csodalni ahogyan az otvenes, hatvanas evekben jatszott!!!!
Nos akkor a váriról bővebbet.......1. Orszáczky Miki bácsiéktól NAGYON hiányzott az orgonista srác. A gyenge-közepes szaxis gyerek nem pótol(hat)ta.
2. Spencer Davis. Old Boys a javából. Hutchinson öreg basszer tényleg világszám, amit művelt, a veterán Miller Anderson zseniálisan énekelt és egész jól gitározott. (Jon Lord projectek) De, Eddie Hardin meglepően jó fizikai kondícióban, meglepően rosszkedvűen, ami érthető. Volt egy VK8. Szendvicsnek nevezték. Valójában nem rossz, de érteni kell hozzá, mert nem egy-az-egyben bíszrí. Mögötte a kis egyrotoros Allsound leslie. Ilyen nagy szabadtéri megmozdulásra nagyon kicsi. Az próba, klubcucc! Ráadásul rosszul volt az is beállítva és csak egy miksivel ment a jel. szegény Eddie szenvedett ! :-( Az a gyenge torz kása egyértelműen beállítási elégtelenség volt, de ekkora bulira lehetett volna komolyabbal is előhozakodni. Eddi szintén nagy legendás orgonista a Pete York dobossal maradandó lemezeket alkottak. Otthon egy 56-os szíszríje van hándredfortifájvval.
3. A Colosseum novemberben fenomenális volt, felülmúlhatatlan, életem egyik legjobb koncertje. Szegény Dick bácsit viszont (nagyon helyesen) nem engedték németroszágból ide ezért megint Barbara fújt.... És a mostani koncerttel überelték a novemberit!!!!! Mindenki szélsőségesen szuper volt!!!! Greenslade sajnos most is csak a Hughes And Kettner Rotosphere lezlieffektet használta az A100-ra ezért az orgi hangja síma, kicsit édeskés volt érdesség nélkül. A keverősök, mint mindig előszerettettel teszik indokolatlanul a háttérbe. AZért jól szólt. Dave biztonsági, finom játékot vállalt, semmi szélsőségesség. Rendben volt, helyén volt semmi több. De a többiek.... a két gitáros, Hiseman.... vadállatok. Huszonéveseknek nincs ilyen lendületük. Barbara is sokkal felszabadultabban játszott, nagyon jól. A szervező nyilatkozta a Fix rádióban hogy ez lesz az utolsó fellépésük, mert Dick nélkül nem akarják. Rákérdeztem Clarketól, Hiseman-tól.... szó sincs róla!!!!!!!
SZóval ezen a nagy hétvégén is elmaradt az igazi B3 sound :-( Laurens! Már csak nálunk marad? :-)
A-100 volt a Colosseumnál, a Spencer Davis groupnál VK-8. A Spencer Davis Group is nagyon állat volt, de a Colosseum szerintem mindenkit leütött: ez volt az utolsó koncert, amit Colosseumként adtak. Bár Orszáczkynak lenne olyan szaxisa, mint a Colosseumos tyúk volt.
Ez a koncert megérte az árát. Kovács Jani bácsi sajnos lisztharmat volt, (pedig az én Leslie 122-őm volt az egyik, ami szólt, de ott az orgonával nagy problémák voltak!
Techtube és Hammond Laurens barátommal valamint fiammal azért a Colosseum koncerten kaptunk némi kárpótlást!
Hogy legyen valami jó dolog is, az éjszaka (illetve már tegnap éjszaka) sikerült kilógnom egy barátom Budán tartott lagzijáról és felszaladtam a várhoz, ahol még hallottam a Colosseum utolsó két számát (kintről is egész élvezhető volt), ott nagyon korrekt Hammond hangzás volt, bár messziről nem láttam pontosan, hogy milyen Hammondot használtak... Na, most már megyek aludni, remélem végre sikerül...
Nem, sajnos nem késtem le. Az az igazság, hogy engem annyira elszomorított a tegnap este, hogy alig tudtam utána elaludni, és nem hiszem, hogy valaha is el tudom felejteni... Bár kissé ambivalens ez a dolog, mert szerintem tényleg 'incredible' a kisöreg, hogy ilyen betegen (szerintem lázasan is), öregen így tudott játszani. Le a kalappal Jimmy bácsi előtt! Igaz, a koncert elején, mikor gondok voltak a B3-al, aztán a következő számot gyakorlatilag végig hamisan nyomta végig szegény, én is majdnem elsüllyedtem a szék alá, annyira bűntudatom volt, hogy ebben az egészben részt veszek. Aztán később kicsit bemelegedett az öreg, mert elkezdett egyre jobb dolgokat belenyúlni. (Azért csak ő Jimmy Smith...) Aki maradt a koncert végéig, az hallhatta azt is, ahogy az 'I Got My Mojo Workin' '-t énekelte, szerintem nagyon benne volt az a mojo :)
A zenekar többi tagja egyébként tetszett, bár az öreg Philnek is kellett egy kis idő, amíg bemelegedett. Szerintem Babos sírt egy kicsit az elején, amikor nem nagyon akart összeállni az a Caravan... Viszont később annál jobb lett :) A basszeros srác pedig nyilván nem Ray Brown-on nőtt fel de azért érdekesen kiegészítette a csapatot. A dobos munkája nekem nagyon bejött, még akkor sem vesztett az értékéből, amikor - egyébként nagyon profin - George Benson stílusban kezdett énekelni.
Technikailag: B3: No comment. Hangosítás: Szörnyű volt. A dob rohadt hangos volt, a basszust alig lehetett hallani. A terem: Szörnyű az akusztikája. Mintha egy repülőgéphangár-méretű lóistállóban ültem volna. (Hokedlin.) Nem baj, legalább nem kell 9500 Ft-ot kiadnom a Chick Corea koncertre...
Mindenesetre soha nem fogom elfelejteni az öreg Jimmyt, ahogyan a koncert végén a tolószékből integetett a közönségnek. Iszonyatosan szomorú pillanat volt.
Teltház volt. Szerintem kétezren, de nem számoltam. Balázs Fecót, Török Ádámot, Babos Gyulát, Póka Egont megismertem és jó volt Orszáczky Miki bácsival is parolázni. Saqjna most nem hozta a vidám orgonistáját, helyette dudást hozott. (duda mert fújni kell, valami pipaforma :-)
Ádámmal legyintettünk. De ez infarktusközeli élmény volt. 3 nyugtatóval sem tudtam az éjjel aludni ,-(
Val'szeg cikk is lesz belőle, meg vissza a zsetont. A szakszis szintén nem volt és egy begipszelt szerencsétlen félórás kínlódása nem tükrözi a sztárárú jegy ellenértékét. A lincselést csak a zsűri fegyelmezett tisztelete, részvéte akadlyozta meg szerintem.
Hát most mondjam, hogy örülök? Hát nem örülök, még ha nem is maradtam le sok mindenről. Viszont bízom az ítéletedben. Meg egy dologban: egyszer talán Medeski,Martin&Wood, Pesten. Adná az ég.
Szakmailag: hát ebből is látszik hogy önmagában egy bíszrí még nem elég még két 122-essel sem a boldogsághoz. Ha nincs állandóan karbantartva, használva, ilyen szánalmasan is meg tud szólalni. Harangozó Misinek sem volt sok esélye hogy rendbehozza, ámbár a politúrja szép volt, de a hang egy másik lapra tartozik. Ez nem egy digitális ketyere hogy csak bekapcsoljuk és kész. Itt nagyon sok mindennek klappolnia kell, hogy hozza azt a klasszikus feelinget ami elmaradt, de ez most huszadrendű kérdés volt. A fő, a koncertszervezők lelketlensége, hogy egyáltalán ezt a haldoklót a színpad közelébe engedték!!!! Mégegyszer, ez iszonyat volt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Remélem lekésted Jimmy bácsit. Egész egyszerűen ez szörnyű volt!!!!!! Ezzel a szegény öregemberrel és rendes zenésztársaival ezt a szégyent csinálni!!!???? (ámbár a basszer nagyon kakukktojás volt) Gyalázat, gyalázat!!!!!!!!
Tolószékben betolni egy gipszelt karú bácsit, aki már egy rendes hangot nem tudott lefogni az amúgy is szinte használhatatlan B3-ból. Ez nem volt előadás, ez nem volt Hammond hang!!! Ilyennek nem lett volna szabad megtörténnie. Az első sor közepén ültem, de ki kellet az első taktusok alatt menekülnön :-( Amúgy bő félóra volt a szenvedés a többieknek. Menj haza Jimmy bácsi ha még tudsz!!!!!
Én is mennék a Jimmy Smith-re, bár már nem tudok jegyet rendelni, azt mondták, a helyszínen is lesz mindenképpen. A Colosseumot pedig csak most tudtam meg, hogy lesz. Miskolcon ezeket nem reklámozzák, bezzeg Liza Minellit igen...
A júl 18-i nem drága ha igazából négy klasszikust kapunk érte, és a negyedik zenetörténelmi esemény lesz. Novemberben dióA100 volt HK-val. Remélem most igazi lacikával jönnek.