Curzate-val még megfékezheted a fitotórát. 7 nap az ÉVI-je.
Én eddig is permeteztem a palántázás óta felváltva Ridomil Gold Plus, Ridomil Gold MZ és Amistarral 10-14 napos fordulóval, nagyjából egészséges a paradicsomom. Szeptember közepéig terveztem folytatni a védelmet, közben ami érik leszedem az ÉVI figyelembevételével. Utána meg már csak nem viszi el a betegség a fagyokig, de ha mégis beütne a fitotóra akkor Curzate.
Mi 40kg-t szedtünk le a héten befőzésre. (kecsap, lecsó, paradicsomlé) .Erős a fitoftóra fertőzés. kezdenek tönkremenni. Egyszer permeteztem az érés előtt schampionnal, de nemsokára rá esőt kapott. Most már érésben nincs merszem permetezni. Ti mivel és hányszor permeteztetek eddig és fogtok e még ezután is?
A fitotórát nekem is sikerült megelőzni úgyhogy jó termés várható.
A naggyümölcsű fajtából (talán ökörszív?)április közepén kiültettem néhányat, ez reckír volt mert ápr végén még jöhetnek fagyok, de szerencsére nem jöttek. Azokon most voltak félkilós paradicsomok is és most érnek. Ugyanebből a fajtából amiket májusban ültettem ki még zöldek és aprók. Nem baj csak sok legyen belőle és kivárjuk míg beérik.
Kösz. Már próbáltam azonosítani a betegséget, valószínű fitoftóra – de azokkal a különbségekkel, amiről írtam, hogy lényegében csak a termő töveket támadja, a tüneteit évek óta látom, de még a termést sosem nem bántotta, továbbá, csakis eső esetén terjed tovább, azaz felfelé, permetezni sosem permeteztem ellene, ennek ellenére ha nincs eső, eddigi években megállt a terjedés (idén más lehet a helyzet). A szomszédok évtizedek óta termelnek p-t, de nem törődnek ezekkel a tünetekkel, mondván, így is megérik valahogy. Szóval, ez nem egyezik azzal a képpel, hogy napok alatt mindent elpusztítana.
Itt láthatod a paradicsom betegségeit, leginkább a gombabetegségeknél nézd az altenáriát vagy a paradicsomvészt (fitotóra), ezek tarolnak ilyenkor a paradicsomban. Eső sem kell neki, elég a hajnali harmat. Az alsó leveleken kezdődik és terjed felfele, abban ne bízz, hogy a termést nem érinti.
Sziasztok! Azt látom, hogy minden eső után alulról felfelé tovább terjed egy betegség, vagy nem tudom, mi: hirtelen barnára szárad a növény alján kezdve minden levél, és fonnyadtan lógnak lefelé. Ha nincs eső, nem terjed tovább, úgy látom. A termést nem érinti, csak annyiban, hogy a végén levél nélkül persze nem érik be igazán. Legfőképpen a már termő növények mennek így tönkre fokozatosan, a később ültetetteket csak kis mértékben károsítja. Minden szomszédos kertben ugyanezt látom. Ez vajon melyik betegség?
"Egyébként, azzal együtt, hogy ültettünk eddig vagy harmincféle paradicsomot, azt az igazi paradicsomízt, amit utoljára öt-hat éve éreztem egy barátom kertjéből való paradicsomon és néha nyomaiban egyes boltiakon, nem sikerült megtalálni. Fene tudja, miért. Nekem úgy jó a paradicsom, ha van az ízében valami közelebbről meghatározhatatlan 'mély' íz. Kicsit túlmutat a friss zöldség kategórián."
Nekem van egy olyan fajtám,amit keresel. 2 méteres futó fajta,közepes,kerek termésekkel fürtökben. De a nevét ne kérdezd,mert fogalmam sincs. Az egyik szomszédomtól kaptam,de ő se tudja. Egy biztos: nagyon finom! Édes,zamatos és puha,szinte olvad a szájban,mint a puha vaj. Az egyik legfinomabb paradicsom,amit valaha is ettem.
Kicsit sűrűbben kellett volna permetezni, az 1 hónap túl ritka és megelőzni jobb mint utólag gyógyítani.
Valószínűleg altenária vagy fitotóra kapta el a paradicsomodat, hamar kell cselekedni mert tönkremegy a növény. Most szedd le az érett termést be a hűtőbe, szedd le a beteg leveleket be a szemétbe és permetezd meg este napszállta után hűvösben. Ezt ismételd meg egy hét múlva(vagy akkor amikor lejár az ÉVI-je (élelmezési várakozási idő).
Ha kicsit visszaolvasol láthatod én a Ridomilt használom, de ha már megvetted az Eclairt használhatod azt is. Másik gyártó terméke, én nem ismerem de biztos jó az is.
Elnézést a "betolakodásért", de hátha ti tudtok segíteni.
A paradicsomjaim gyönyörűen teremtek/teremnek idén, kétszer voltak bordói lével permetezve, utoljára 1 hónapja. Viszont most elkezdtek a levelei száradni a külső felüktől befelé. Ez milyen betegség? És hogyan kezeljem?
No, közben hazajöttem, és megnéztem a vetőmagos ládikámat, hogy ne írjak hülyeségeket. :-))
Tőled kaptam háromféle magot: Brandy Wine Pink, Great White, és Aunt Ruby's German Green.
Sajnos ez utóbbiból nem lett palántám, pedig nem volt "klasszikus" palántadőlés. A másik kettőből 4-4 tő lett, jó nagyar nőttek. Ahogy említettem, a Pink van kicsit lemaradva, de talán ez fajtajelleg. Egyelőre még vad zöld mind.
A bugyros ezek szerint nem tőled van. Azt saccolom, hogy a boltban vett "Marmande" lehet. Ilyet idén ültettem először. A nálam sztenderd fürtös lugasparadicsomból is van három tő (ebből palántát vettem), de idén nem túl bő a termés. Van még Roma fajta is, ezt is magról vetettem. A korai zömökön alig volt pár szem. Lett viszont - csiribá-csiribú, fogalmam sincs hogyan :-))) - egy nagy tő San Marzano, és egészen elvarázsolt helyen, a garázslejárónk szélső kb. 40 cm-es füves sávjában két koktélparadicsombokor. Egyiket sem kacsoltam, hihetetlen, hány oldalhajtása van...! Van, amelyiket 5 karóval szurkáltam körül. :-)
Nálam pl. a kumato se tavaly, se idén nem lett olyan fekete, mint a magot adó alany. Jó eséllyel keresztbeporzódott a többi piros paradicsommal. Viszonylag kicsi a veteményesem, nincs igazán hely a távolságtartásra.
beetee, kezdenek érni a Tőled kapott fajták. :-) Sajnos a nádkarókra felírt nevek lekoptak, de azért nagyjából be tudom azonosítani őket. A "bugyros" formájú nagyon finom, az egész családnak ízlik. Érdekes, hogy ennek _rengeteg_ magja van - próbálok is fogni belőle. A másik, húsosabb fajtában viszont alig van mag.
A fehérből még csak egy érett be, a lányoknak ízlett. :-) A rózsaszín nagyon le van maradva érésben. Ez normális?
Én szeretem mindegyik paradicsomot de ennek a paprika formájú paradicsomnak azért örülök mert az ebből készült töltött paprikától nem ég a gyomrom.
Apropó fajták: ki hogyan oldja meg, hogy ne keveredjenek a fajták?
Nekem is van háromféle paradicsomom plusz a szomszédoknak is kitudja hányféle, attól tartok pár év alatt mind elfajzik. Pedig jó lenne egy-egy jó fajtát tisztán megtartani.
De fura. Én azt hiszem, ha nálatok ettem volna a Gardener's Delightot, nekem is ízlett volna. Mint ahogy a San Marzano nálunk a futottak még kategóriába került, egy barátomnál meg tök finom volt. Akkor most ennyit számít a talaj, a termőhely?
Az említett fajtákból nekünk volt Manó, nálunk savanyú volt és nem ízlett. A Gardener's Delightot pedig nagyon szeretjük, csak kényes a fitoftórára, ezért fal mellett cserépben tartjuk.
Mi pont ezen vihogtunk tavaly, mert nekem a savasabbak jönnek be, kedvesemnek meg az édesedők. Arra jutottunk, hogy nem édesednek be: Lugas F1, Saint-Pierre, Korall; beédesednek: Cherrola F1, (Bp-i Kertimag) Mini Piros. A többi ültetettet nem írtuk fel ebből a szempontból.
A Cherrola attól még egy egész jó fajta, korán kezd teremni, sokáig terem és bőven, nagyra nő. És ha nem várom meg, hogy teljesen beérjenek a bogyók, hanem leszedem jó narancssárgán, akkor pont kellemes. Jó még a szintén a Budapesti Kertimag Mini Sárgája, ami egy koktélméretű, körte alakú, sárgára érő paradicsom. San Marzanoval is érdemes kísérletezni, bár ahogy észrevettük, talajtól függő lesz az íze. Meg talán még a Pantano. Meg a Manó, de az olyan kicsike. Idén jónak néz ki a Harzfeuer.
Nem jött be ízre a Sárga Königin, Kremser Perle, Rio Grande, Gardener's Delight, Hellfrucht. És sem ízre, sem növekedésre és terméshozamra nem jött be egyetlen kecskeméti fajta sem. Igaz, nem alföldön, hanem meszes hegyoldalban vagyunk.
Egyébként, azzal együtt, hogy ültettünk eddig vagy harmincféle paradicsomot, azt az igazi paradicsomízt, amit utoljára öt-hat éve éreztem egy barátom kertjéből való paradicsomon és néha nyomaiban egyes boltiakon, nem sikerült megtalálni. Fene tudja, miért. Nekem úgy jó a paradicsom, ha van az ízében valami közelebbről meghatározhatatlan 'mély' íz. Kicsit túlmutat a friss zöldség kategórián. Már gondoltam arra is, hogy nem feltétlenül a frissen szedett a tuti. Talán leszakítva, pár nap alatt valami ott átalakul benne, 'érik', mittudomén. Csináltam ilyet is, hogy tartottam pár napig, néha volt valami biztató íz, néha nem.
A normális paradicsom édes. A multiknál kapható, tömegtermelésben előállított kényszerérett, paradicsomnak csúfolt valami nem szokott édes lenni. SZVSZ.
Olyan különbség van, hogy mennyire édes, vagy savas egy-egy hagyományos fajta.
A strawberry, ökörszív és egyéb befőzők inkább édesek, a salátának valók inkább savasabbak.
A konzervipariak kevésbé édesek, kemények.
Ha ilyenre vágysz, akkor megnézem milyen fajtát vettem két éve véletlenül. Tojás nagyságú és baromi kemény gyümölcsű, determinált. Az íze szerintem az elvárásod. :)