Keresés

Részletes keresés

Leopold Creative Commons License 2009.02.01 0 0 73
Közben készülődik a tároló és mozdonyjavadalmazó vágány is, itt lesznek a szenelő, homokoló, vízdarus szerkezetek. Szükség esetén egy vagy két hosszabb szerelvény is elfér. A második képen már a próbanyomatok vannak a sínek alatt, betonimitáció. A vágányrendszer ezen része Roco, olyan volt a háztájiban és így csak 1 váltót meg pár apróságot kellett vennem.

Leopold Creative Commons License 2009.02.01 0 0 72
A viaduktos fal belső része már szürke.

A teteje is megvan, szürke karton, ebbe lyukak lesznek fúrva és fehér LEDes megvilágítást kap. A tetejére pedig egy kis hegyoldali idill jön, bürgékkel, tehenkékkel, stüszi vadásszal, esetleg kefélő párocskával.

Leopold Creative Commons License 2009.02.01 0 0 71
Belülről még nyers a viaduktos fal de már áll. Törtem rajta a fejemet, hogy tükrözve kinyomtatom a külső részt és belülre felragasztom azt is, de inkább a belső rész - későbbi - szürkére festése mellett döntöttem.

Készül az alagút hátfala is.

Leopold Creative Commons License 2009.02.01 0 0 70
A viaduktos rész hátulja kap egy kis dekorlécet, így stabilan megáll saját magától is.

Utána az első szárazpróba, vajh átfér-e a villanymozdony az alagút bejáratán feleresztett áramszedőkkel?

Leopold Creative Commons License 2009.02.01 0 0 69
Rég építettünk terepasztalt, folytassuk.

Kinyomtattam a viadukt elemeit, összeragasztottam, majd kivagdostam a kivagdosnivalókat.

Eközben a viaduktos rész alapja már lefektetve, az alagútbejárattal az utolsó simítások, ellenőrző mérések vannak hátra.

Leopold Creative Commons License 2009.01.01 0 0 68
Per pillanat N-es érdekel Flesichmannból, az pedig a D&M-ben szintén csak rendelésre megy, szóval velük sem vagyok kint a vízből. Sok N-es cuccot vettem már ott, de ha egy nyűves alap váltó nincs náluk raktáron, akkor nem tudok velük mit kezdeni.

Közben építettem az asztalt, rakok be képeket. Alakul rendesen.
Előzmény: róbertke (67)
róbertke Creative Commons License 2009.01.01 0 0 67
BUÉK így a hajnalok hajnalán! Volna egy javaslatom, nem kell mindjárt fujjozni: D&M a Német utcában, évek óta H0 Fleischmann anyagot és kocsit náluk veszek, sőt mindenféle kiadványt is korrekt időben leszállítanak. N-es anyagból is van árujuk (Minitrixet én is meg szoktam csodálni). További jó modellezést kívánok 2009-re!
Előzmény: Leopold (64)
324 540 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 66
Én hétfőn jártam ugyan így. Örülök, hogy a negatív véleményemmel nem vagyok egyedül. Tudom, hogy melyik boltról van szó.
Előzmény: Leopold (64)
Leopold Creative Commons License 2008.12.22 0 0 65
Végül még este letakarítottam az asztalt, megnéztem, hogy egyenesek e a sínek, egy kis tartályvagont párszor meglökés által végig gurítottam a pályán, majd megkaptam az ukázt, hogy márpedig holnap (azaz ma) villannyal menjen a pálya. Úgyhogy ma drótozás, forrasztás (drótvégek cinezése) és próbamenet hegyek.

Ugyanis a szakaszolások már be vannak építve, csak ugye a szemaforok nincsenek még meg, amik azt kapcsolják. Marad a mezei rövidzár.

Aztán a háttérben alagút jellegű elemek tervezése, nyomtatása és a hátsó sínek feltevése.
Leopold Creative Commons License 2008.12.21 0 0 64
Hogy puffogjak is egy adagot...

A komolyabb (értsd nagyobb helyiség, árukészlet, satöbbi) boltok legfrissebbike (akkor sem mondom meg melyik, vagy rájössz vagy maradj tudatlan) webes áruházat is nyitott, ami rendkívül dícséretes.

Kemény dörgedelmek vannak az oldalukon, hogy 2 napon belül vigyem is ám el a rendelt holmikat, mert borzasztóan utálni fognak engem ha nem. Természetesen a mezei vágányelemek közül sincs minden raktáron, ezért csak egy része lenne elvihető. Fel is hívom őket, hogy ezért én megvárnám hogy beérkezzenek a cuccok. Kegyesek voltak, megvárhatom.

Bemegyek a boltba (fél óra parkolóhely keresés, satöbbi), ahol is közlik, hogy a tér túloldalán vannak. Mire én értetlenkedek, hogy legalább a honlapra kiírhatnák, mert akkor arra megyek parkolóhelyet keresni. A csaj lekezelően csak annyit szólt erre, hogy "nem kell kocsival menni, gyalog is lehet".

Egyrészt... 30 kilométerről jöttem, csak kocsival tudok jönni
Másrészt ennek megfelelően nem tundra öltözékben voltam, 10 perc séta a hideg szélben már szopás
Harmadrészt nem ezt kérdeztem, hanem hogy erről miért nem tájékoztatják a prolit

Na mindegy, átvágtam a hómezőkön, ahol orbitális káoszban próbálnak eladni ezt-azt a vevőnek (az egyiket éppen lebaszta az eladó, hogy miért pattog, mivel szerencsétlen ember megrendelte és telefonon visszaigazolták neki, hogy ott van a cucc csak éppen az eladó nem találta de ezért a vevőt baszta le) és ekkör jött a meglepi!

Mondom (én naív vevő), hogy jöttem a megrendelt cuccokért. Erre a faszi nem egy dobozhoz nyúl az összekészített anyagokért hanem elkezdi cikkszám szerint összevadászni a kupiból. A bájos az, hogy 2 nappal előtte felhívtak, hogy kész a rendelés, húzzak be érte. Köpni nyelni nem tudtam a meglepetéstől, de türelemmel vártam.
A bolt éppen átköltözés alatt van az új helyre, úgyhogy az iszonyat káoszt el lehet képzelni, hogy nem találtak semmit. Két tételnél a darabszámot is elbaffta az ipse, nekem kellett szólni, hogy az kevésnek tűnik, pedig ő a képernyőről dolgozott... Természetesen a harmadik (szerencsére nem kritikus) alkatrészből sikerült a 2 helyett egyet adnia, majd bemegyek érte... vagy nem.

Tulajdonképpen a tököm teli van velük (meg sok más majom kereskedővel is, félreértés ne essék). A nősülés után a világ második legdrágább hobbija a vasútmodellezés. Ha valami gördülőállományt is vesz az ember, 40-50ezer alatt nem lehet kijönni a boltból. Erre olyan helyekre költöznek előszeretettel, amit autóval megközelíteni lehetetlen, a parkolás meg egyenest csodaszámba megy. Persze a tömegközlekedés is szar arrafelé, de aki százezreket nyom bele a hobbijába, általában autóval szokott járni. Erre a szempontra szarnak a kereskedők, viszont - szerintük - elegáns helyen van a bolt.
Arra nem képesek, hogy a megrendelt cuccot összekészítsék egy dobozkába, holott ez még nekik is jobb lenne mert nem a többi vevő idejét és idegeit szabnák el fél órányi nagyságrendben, mellesleg még fel is hívtak, tehát nem én estem be túl hamar.
A képernyőről sem tud leolvasni egy darabszámot, úgy kapkod. Persze, mert idegesíti a sorban toporgó többi vevő, de én szopjak az ő hülyeségük miatt.
A másik eladó meg a vevőt cseszi le, hogy az mit képzel, hogyha a telefonba mondanak neki valamit, akkor az még igaz is legyen...

Ha a betérő vevőnek csak annyit mondanak, hogy elnézést de most költözünk és hosszabb a kiszolgálás, akkor az ember legalább azt érzi, hogy törődnek az idejével a pénzéért.

Mindezt a full gazdasági válság közepén, amikor egy ilyen pénzes luxushobbit ad fel az ember először, mert a liberalizált villanyszámla 40%-kal magasabb mint a diktatórikus monopolhelyzetű... Ugyanez gázra is, ahol a nagyker ár 3%-kal csökken, de a fogyasztónak már 8%-kal növekszik.

Na mindegy, meglátjuk milyen cserebogár lesz ezekből, mindenesetre megközelíteni őket egy kihívás és ez akkor sem változna, ha valaki elmagyarázná nekik, hogy a vevővel szemben hogy viselkedünk, hiszen a boltosnak még a cipőfűzője is az én általam otthagyott pénzből van...
Leopold Creative Commons License 2008.12.21 0 0 63
Miután a vágányanyag beszerzése nem úgy ment, hogy beestem a boltba a tervekkel és urasan ráböktem a listára, hogy "ezt kérem", a váltók jelenleg kézi állításúak, azonban az eBay-ről egyszer beszereztem egy maréknyi elektromos kocsiszétkapcsolót, ez most jól jött, a kézi kocsiszétkapcsolókat mind elektromosra cserélgetem. Ugyanis a próbapályát még a készletekből származó szétkapcsolókkal építettem meg, azok nem is bővíthetők elektromos aktuátorokkal.

A váltók majd időnként kapnak 1-1 akturátort meg a vezérlőpult elemeket. No meg majd a szemaforok, stb.

Leopold Creative Commons License 2008.12.21 0 0 62
Az előző képen látható egy hosszú alumínium csík, ezt vonalzóként használva rögzítem az egyenes részeket.

A párhuzamos vágányoknál a gyártó (jelen esetben Fleischmann) pontos értékeket ad meg a távolságokra - ez most 33,6mm -, melynek beállítását egy rögzített pocíziójú tolómérővel intéztem.

Előzmény: Leopold (61)
Leopold Creative Commons License 2008.12.21 0 0 61
Nu... hát akkor folytassuk.

A feleségem ismét befenyített, hogy ameddig ő a karácsonyi nagytakarítást csinálja, addig én folytassam a terepasztalt.

Miután a rögzítés nélkül lefektetett vágányzat alapján láttam, hogy merre kell egy kicsit eltologatni az egész vágányrendszert, így kiválasztottam a kezdőpontot (egy keresztezéses váltó kombinációt) és onnan kezdve elkezdtem:
- a szigetelő papucsokat felrakni
- a csatlakozási pontokat felrakni
- a síneket - az időközben beszerzett gombostűkkel - rögzíteni

Az ember ilyenkor jön rá, hogy alapjaiban véve egy vágánytervező szoftver nem azért kell, mert az ember nem tudna egy sablonnal is kafa terveket csinálni, hanem mert az megadja milliméter pontossággal az egymástól távol lévő pontok távolságát is. Magyarul egy forgáspontnál ha a rögzítéssel 1 fokot is hibázok, az 2 méterrel odébb már centis illesztetlenségeket okoz.

Úgyhogy a pálya egy negyedét a csomóponttal (váltók, keresztezés) rögzítettem, majd a fővonalat provizorikusan összerakva a teljes pálya illesztését megcsináltam.

Ilyenkor még csak épp hogy beleszúrom a gombostűket a vágányba és a főbb részeken rögzítem a vágányzatot. Értelemszerűen ez részleteiben vissza lesz bontva amikor ott is felteszem a csatlakozókat.

BoGar Creative Commons License 2008.11.18 0 0 60
Mármint a Webzine-en.
Előzmény: BoGar (59)
BoGar Creative Commons License 2008.11.18 0 0 59
A -en új rovat indult Terepasztal-építés: Lépésről lépésre címmel. Remélem megfelelő információkkal láthatom el azokat, akik most építenének terepasztalt.
Előzmény: BoGar (55)
Leopold Creative Commons License 2008.11.16 0 0 58
Gombostűvel fogom, de nem a színes, műanyag fejűvel hanem az eredeti régi, acél gombostűvel. Ebbe az alapba az a jó.
Előzmény: róbertke (57)
róbertke Creative Commons License 2008.11.16 0 0 57
Mivel rögzítetted a vágányzatot?
Előzmény: Leopold (56)
Leopold Creative Commons License 2008.11.16 0 0 56
Nem nyakonöntöm vele hanem alkohollal nedvesített akármivel húzom le a sín tetejét. Mint ahogy bútort pucol az ember nedves kendővel.
Előzmény: róbertke (54)
BoGar Creative Commons License 2008.11.16 0 0 55
Most kaptam csak meg eme topik linkjét. Pont azért, mert a webzine berkein belül elindult egy ilyen sorozat.
Előzmény: norbert85 (33)
róbertke Creative Commons License 2008.11.16 0 0 54
Biztos hogy jó az alkohol? Nem okoz problémát az alépítményben?
Előzmény: Leopold (31)
Briko Creative Commons License 2008.10.31 0 0 53
WintTrack ügyben küldtem levelet...
Előzmény: Leopold (52)
Leopold Creative Commons License 2008.10.29 0 0 52
8 giga papírmodellem

Ammán döfi... én most néztem, 2 Giga körül van...

Épületek lennének itt érdekesek és efféle tereptárgyak, nekem speciel most N-esben, de H0 is is izgalmas hosszú távon.

Roco N-es segédletről nem tudok, nekem Fleischmannból van meg minden anyag, abból legfeljebb a pályavezetést tudod használni konkrét elemekre lebontani neked kell.

A WinTrack-kel én is nyűglődök, főleg mert 6.1-es van és az upgrade-elése enyhén szólva sem sima ügy, az új verzióra upgrade-elni tudsz kb. teljes áron. Sőt, még angol nyelvi file sincs hozzá... Ez is egy üzletpolitika, bár asszem hanyagolni fogom a témát így.
Előzmény: bodo.barna (51)
bodo.barna Creative Commons License 2008.10.29 0 0 51

Sziasztok!
Úgy döntöttem, hogy valóra váltom régi álmomat és építek egy terepasztalt. Nah, ez volt a mese, jöjjön a lényeg:

150x200 cm-es alapterületet tudok neki szánni. A méret: N így "nagyobb" asztalt csinálhatok.

Letöltöttem a wintrack-et és Roco sínekkel dolgozva elkezdtem a tervet csinálni. Rájöttem, hogy annyira nem egyszerű a dolog, mint amilyennek először tűnik. Ezért egy kis segítséget szeretnék kérni.

Az lenne a legjobb, ha valaki így neten keresztül tudna segíteni a wintrack használatában.

De az is jó lenne, ha tudnátok ajánlani valamilyen honlapot, ahol vannak fent letölthető tervek.

Amúgy van vagy 8 giga papírmodellem (harckocsiktól kezdve épületekig, minden), szóval ha valakinek kell, az szóljon!

Előre is köszi!!!!

Leopold Creative Commons License 2008.10.24 0 0 50
A nagy eszemmel most indítottam 2 perce, ugyanis néha fagy a levelezőkliens és állandóan offline-ban tartom, s nem ment ki belőle.:-)
Előzmény: Janky (49)
Janky Creative Commons License 2008.10.24 0 0 49
A Te leveled nem jött még meg, ellenben én küldtem mégegyet.
Előzmény: Leopold (44)
Leopold Creative Commons License 2008.10.24 0 0 48
Az lesz a vége...:-)

Megmérem a Nagykőrösi utat, úgyis arra járnak a Csöreszek, azt szívesen modellezik a Fuggerth miatt. Aztán a méretarány már csak % kérdése.
Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.24 0 0 47
Valaminek kell lennie. Sajnos csak azt tudom mondani, hogy egy kis forgalmú úton mérd meg :)
Előzmény: Leopold (46)
Leopold Creative Commons License 2008.10.24 0 0 46
Köszi!
A felfestésekre van valami adat?
Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.24 0 0 45
1 sáv általában 3,5m széles
Előzmény: Leopold (41)
Leopold Creative Commons License 2008.10.24 0 0 44
Válaszoltam.:-)
Előzmény: Janky (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!