1., 2., 3.: olasz ökörszív(cuore di bue): húsparadicsom kevés maggal és lével, nagyon jó íz nyersen is.
4., 5.: paprika alakú: ezt máshonnan szereztem, beltartalmilag az ökörszívhez hasonló, inkább befőzésre való.
6.: egyszerű piros koktél, nagyon finom, viszont ilyen időben könnyen szétreped, nehéz épen leszedni a kocsányról és nem egyszerre érik egy fürtön belül.
7. Braune pflaume: érdekes íze van, de szerintem inkább csak szószt fogok belőle csinálni, nekem annyira nem jött be.
8. Zahnrad: szerintem egyike az olyan befőzőparadicsomoknak, amelyek nyersen is jók, határozottan tetszik, formailag is érdekes.
9. "datolyaparadicsom" bolti magról, ez eddig az egyetlen olyan paradicsom, ami boltból véve jobban ízlett, lehet, hogy hibrid, vagy ez a téli időjárás nem kedvez a zamatának.
10. máshonnan szerzett valamilyen befőzőparadicsom, determinált, nagyon bőtermő, de nem igazán jó ízű.
Az itt általam már korábban bemutatott furcsa tünetek és az azóta megjelent burgonyavész ellenére jónéhány fajta termett a Beetee-től kapott magokból kikelt palántákon.
Tavasszal kaptam marhaszív paradicsom palántát. Most kezd érni. Van ugyan rajta pár napégés folt, de egészséges, finom.
Még nem láttam eddig ilyet, azt szeretném kérdezni, hogy a vonalak és befűződések a fazonjához tartoznak? Ilyennek kell lenni? Ez a példány 51 dkg. A nem éppen jó képen melléje tettem a normál paradicsomokat.
Szerencsés vagy ha ennyi permetezéssel meg tudod védeni a paradicsomot.
Húsz éve mi még egyáltalán nem permeteztük és termett bőven. Aztán jöttek a bajok, volt hogy egy szemet sem tudtunk enni mert még zölden elvitte a fitotóra. Először egy kertész tanácsára Miltox speciállal (réz+dithane) kezdtem védeni több-kevesebb sikerrel, aztán rátaláltam a Ridomilokra, ez most jónak tünik. Muszáj mert enélkül nem megy.
Mi háromszor permeteztünk Cuproxáttal, utoljára aug. 1-én már eléggé elkésve. Akkor már megjelent néhány fajtán a fitoftóra. A szárazabb időben megállt a terjedés, most az eső után meglátjuk, mi lesz. Akárhogy alakul, én már többet nem fogom semmivel permetezni. Nálunk sokszor már szeptember végén jön az első fagy, nem éri meg és ilyen állapotban már úgyis inkább az időjárás a meghatározó. Az ellenálló fajtákról így is fogunk tudni enni, a többin is van még bőven ép termés, abból valamennyit eltenni is tudok. Mire a paradicsom tönkremegy, lesz úgyis újra saláta meg retek, majd esszük azt.
Curzate-val még megfékezheted a fitotórát. 7 nap az ÉVI-je.
Én eddig is permeteztem a palántázás óta felváltva Ridomil Gold Plus, Ridomil Gold MZ és Amistarral 10-14 napos fordulóval, nagyjából egészséges a paradicsomom. Szeptember közepéig terveztem folytatni a védelmet, közben ami érik leszedem az ÉVI figyelembevételével. Utána meg már csak nem viszi el a betegség a fagyokig, de ha mégis beütne a fitotóra akkor Curzate.
Mi 40kg-t szedtünk le a héten befőzésre. (kecsap, lecsó, paradicsomlé) .Erős a fitoftóra fertőzés. kezdenek tönkremenni. Egyszer permeteztem az érés előtt schampionnal, de nemsokára rá esőt kapott. Most már érésben nincs merszem permetezni. Ti mivel és hányszor permeteztetek eddig és fogtok e még ezután is?
A fitotórát nekem is sikerült megelőzni úgyhogy jó termés várható.
A naggyümölcsű fajtából (talán ökörszív?)április közepén kiültettem néhányat, ez reckír volt mert ápr végén még jöhetnek fagyok, de szerencsére nem jöttek. Azokon most voltak félkilós paradicsomok is és most érnek. Ugyanebből a fajtából amiket májusban ültettem ki még zöldek és aprók. Nem baj csak sok legyen belőle és kivárjuk míg beérik.
Kösz. Már próbáltam azonosítani a betegséget, valószínű fitoftóra – de azokkal a különbségekkel, amiről írtam, hogy lényegében csak a termő töveket támadja, a tüneteit évek óta látom, de még a termést sosem nem bántotta, továbbá, csakis eső esetén terjed tovább, azaz felfelé, permetezni sosem permeteztem ellene, ennek ellenére ha nincs eső, eddigi években megállt a terjedés (idén más lehet a helyzet). A szomszédok évtizedek óta termelnek p-t, de nem törődnek ezekkel a tünetekkel, mondván, így is megérik valahogy. Szóval, ez nem egyezik azzal a képpel, hogy napok alatt mindent elpusztítana.
Itt láthatod a paradicsom betegségeit, leginkább a gombabetegségeknél nézd az altenáriát vagy a paradicsomvészt (fitotóra), ezek tarolnak ilyenkor a paradicsomban. Eső sem kell neki, elég a hajnali harmat. Az alsó leveleken kezdődik és terjed felfele, abban ne bízz, hogy a termést nem érinti.
Sziasztok! Azt látom, hogy minden eső után alulról felfelé tovább terjed egy betegség, vagy nem tudom, mi: hirtelen barnára szárad a növény alján kezdve minden levél, és fonnyadtan lógnak lefelé. Ha nincs eső, nem terjed tovább, úgy látom. A termést nem érinti, csak annyiban, hogy a végén levél nélkül persze nem érik be igazán. Legfőképpen a már termő növények mennek így tönkre fokozatosan, a később ültetetteket csak kis mértékben károsítja. Minden szomszédos kertben ugyanezt látom. Ez vajon melyik betegség?
"Egyébként, azzal együtt, hogy ültettünk eddig vagy harmincféle paradicsomot, azt az igazi paradicsomízt, amit utoljára öt-hat éve éreztem egy barátom kertjéből való paradicsomon és néha nyomaiban egyes boltiakon, nem sikerült megtalálni. Fene tudja, miért. Nekem úgy jó a paradicsom, ha van az ízében valami közelebbről meghatározhatatlan 'mély' íz. Kicsit túlmutat a friss zöldség kategórián."
Nekem van egy olyan fajtám,amit keresel. 2 méteres futó fajta,közepes,kerek termésekkel fürtökben. De a nevét ne kérdezd,mert fogalmam sincs. Az egyik szomszédomtól kaptam,de ő se tudja. Egy biztos: nagyon finom! Édes,zamatos és puha,szinte olvad a szájban,mint a puha vaj. Az egyik legfinomabb paradicsom,amit valaha is ettem.
Kicsit sűrűbben kellett volna permetezni, az 1 hónap túl ritka és megelőzni jobb mint utólag gyógyítani.
Valószínűleg altenária vagy fitotóra kapta el a paradicsomodat, hamar kell cselekedni mert tönkremegy a növény. Most szedd le az érett termést be a hűtőbe, szedd le a beteg leveleket be a szemétbe és permetezd meg este napszállta után hűvösben. Ezt ismételd meg egy hét múlva(vagy akkor amikor lejár az ÉVI-je (élelmezési várakozási idő).
Ha kicsit visszaolvasol láthatod én a Ridomilt használom, de ha már megvetted az Eclairt használhatod azt is. Másik gyártó terméke, én nem ismerem de biztos jó az is.
Elnézést a "betolakodásért", de hátha ti tudtok segíteni.
A paradicsomjaim gyönyörűen teremtek/teremnek idén, kétszer voltak bordói lével permetezve, utoljára 1 hónapja. Viszont most elkezdtek a levelei száradni a külső felüktől befelé. Ez milyen betegség? És hogyan kezeljem?
No, közben hazajöttem, és megnéztem a vetőmagos ládikámat, hogy ne írjak hülyeségeket. :-))
Tőled kaptam háromféle magot: Brandy Wine Pink, Great White, és Aunt Ruby's German Green.
Sajnos ez utóbbiból nem lett palántám, pedig nem volt "klasszikus" palántadőlés. A másik kettőből 4-4 tő lett, jó nagyar nőttek. Ahogy említettem, a Pink van kicsit lemaradva, de talán ez fajtajelleg. Egyelőre még vad zöld mind.
A bugyros ezek szerint nem tőled van. Azt saccolom, hogy a boltban vett "Marmande" lehet. Ilyet idén ültettem először. A nálam sztenderd fürtös lugasparadicsomból is van három tő (ebből palántát vettem), de idén nem túl bő a termés. Van még Roma fajta is, ezt is magról vetettem. A korai zömökön alig volt pár szem. Lett viszont - csiribá-csiribú, fogalmam sincs hogyan :-))) - egy nagy tő San Marzano, és egészen elvarázsolt helyen, a garázslejárónk szélső kb. 40 cm-es füves sávjában két koktélparadicsombokor. Egyiket sem kacsoltam, hihetetlen, hány oldalhajtása van...! Van, amelyiket 5 karóval szurkáltam körül. :-)
Nálam pl. a kumato se tavaly, se idén nem lett olyan fekete, mint a magot adó alany. Jó eséllyel keresztbeporzódott a többi piros paradicsommal. Viszonylag kicsi a veteményesem, nincs igazán hely a távolságtartásra.
beetee, kezdenek érni a Tőled kapott fajták. :-) Sajnos a nádkarókra felírt nevek lekoptak, de azért nagyjából be tudom azonosítani őket. A "bugyros" formájú nagyon finom, az egész családnak ízlik. Érdekes, hogy ennek _rengeteg_ magja van - próbálok is fogni belőle. A másik, húsosabb fajtában viszont alig van mag.
A fehérből még csak egy érett be, a lányoknak ízlett. :-) A rózsaszín nagyon le van maradva érésben. Ez normális?