Keresés

Részletes keresés

randell11 Creative Commons License 2010.10.22 0 0 188
Kérdésem az lenne,hogy Egyiptomról olyan dolgokat tudunk meg amit általában egy-két dokumentum film után már az ember az ismeretei között tudhat vagy tényleg kapnak dolgok új megvilágítást vagy annyira nem akar beleszántani mélyen a témába csak éppen,hogy megteremti az egyiptomi atmoszférát!?
Előzmény: Zetorforever (185)
Márják Creative Commons License 2010.10.20 0 0 187
Keresem:
Andrzej Wójcikiewicz: A fáraó felébresztése
című könyvét.
Hálás köszönetem, ha valakinek megvan, és felteszi, vagy elküldi a linket, ahonnan le tudom tölteni.
fundluka Creative Commons License 2010.10.19 0 0 186
Szia szerintem remek kiállítás én voltam most a hétvégén, mondjuk a fiatalabb korosztály számára van kitalálva de végre nem az a dögunalmas múzeumi cucc.
Szerintem megéri az árát.
Ezen felül játszóház, "zsibvásár" és körbe vezetnek.
Szerintem zseniális ahogy megcsinálták.
Akinek vannak még tapasztalatai az írjon!
Előzmény: Zetorforever (185)
Zetorforever Creative Commons License 2010.10.19 0 0 185
Ez a kiállítás engem is nagyon érdekel. Régebben amikor még néztem tv-t akkor csak a Discovery,Spektrum, National Geographic-t néztem a többi az egy vacak. Itt nagyon jó dokumentumfilmek vannak ilyen témákban, de azét sokkal jobb megnézni egy ilyet élőben és ott megtapasztalni hogy mégis milyen lehetett akkor az élet és hogy miként viselkedtek akkor az emberek. Az oldalon tényleg az van hogy 50-50 perc de ez teljesen egyénfüggő, vannak olyanok akik órákat tudnak bámészkodni meg kétszer is körbejárják az egészet:) Amit néztem és nagyon tetszik hogyha a neten lefoglalod a jegyet akkor nem kell sorban állnod hanem soron kívül bemehetsz! A jegy árak meg nem vészesek, más sokkal értelmetlenebb kiállításra drágábbak a jegyek!!
emeseee22 Creative Commons License 2010.10.15 0 0 184
50 perc szerintem teljesen ideális, hogy körbe járd a kiállítást. Nekem az volt eddig a rossz szokásom, hogy szinte rohantam egyik teremből a másikba, akár milyen kiállításon részt vettem, a végén pedig nem emlékeztem semmire. Úgy semmi értelme.
Előzmény: hanna85 (183)
hanna85 Creative Commons License 2010.10.15 0 0 183
ÓÓÓ, dekár, pedig én pont azért mennék, hogy megfogdossam a műkincseket. Igazán odatehettek volna pár kődarabot, amit mindenki megmarkolászhat és abban a tudatban mehet el, hogy több ezer éves tárgyhoz ért hozzá. :D
Szerintetek , nem rövid 50 perc egy ilyen kiállításhoz? Bár legalább nem unja meg az ember és nem gyalogolja magát halálra a termek között.
Előzmény: barhelg (181)
emeseee22 Creative Commons License 2010.10.15 0 0 182
Jól látod, most én is elgondolkoztam ezen a két mondatodon: "minden kultúrára igaz, hogy csak akkor lehet igazán megérteni, ha nemcsak a tényeket, hanem a mögötte álló eszmét, ideológiát, hiedelmeket is megértjük"
"És ezért képes az ókori Egyiptom annyira lenyűgözni bennünket"
És mennyire igaz, akárhányszor szóba kerül Egyiptom, pont ezek a gondolatok fognak el és nyilván mindenki mást is. Ilyen az élet, ennyire egyszerű.
Előzmény: Mirdad (175)
barhelg Creative Commons License 2010.10.13 0 0 181
Én is tervezem a gyerekekkel meglátogatni a kiállítást.

Bézsé84, a honlap szerint kb 50perc alatt végigjárható a kiállítás - persze ki mennyire szeret elmélyedni.

Én úgy olvastam amúgy - szintén a honlapon, saját tapasztalatot még én sem hallottam senkitől - hogy nem annyira az eredetiségre megy a kiállítás, meg hogy többezer éves, eredeti egyiptomi dolgokat mutasson be, hanem hogy tapasztalati szinten mutasson valamit Egyiptomról. Tehát ne nagyon számítson rá senki, hogy majd megfogdoshat ókori műkincseket :D

Előzmény: Törölt nick (180)
Peremy Creative Commons License 2010.10.13 0 0 179
Szia gyogyito2!

Állandóan a dokumentumfilmeket nézem a tévében, lassan mást nem is. Igaz sok időm nincs is kikapcsolódásra. Nagyon szeretem mikor 1-1 ország történetét mutatják be, fejlődéstől kezdve, gazdaságig és a többi. Egyiptom legszebb csodái a piramisok. Hol lesz pontosan ez a kiállítás, vagy már lecsúsztam róla? Várom válaszod!
Előzmény: gyogyito2 (177)
peterfizora Creative Commons License 2010.10.06 0 0 178
A mumifikálás, boncolás folyamatát igazából nem is olyan nehéz rekonstruálni.. ha ismerjük milyen eszközökkel és eljárásokkal dolgoztak akkor ma is könnyűszerrel megoldható. Az mondjuk igaz, hogy teljesen más környezetbe ágyazva történnek ezek az ókorban, éppen ezért más jelentéssel (jelentőséggel) bírnak ma, mint akkor.

Mindezektől függetlenül mai szemmel és gondolkodásmóddal valóban nagyon érdekes az akkori kultúra. Nem is csoda, hogy egy éven belül ez (amit említettek már itt a fórumon is, a Ramszeszes) már a második nagyszabású fáraós-múmiás kiállítás csak itt Budapesten.
Előzmény: gyogyito2 (177)
gyogyito2 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 177
Én is láttam dokumentumfilmet többet is az ókori Egyiptomról, sőt magáról a mumifikálásról is. Igaz, nagyon nehéz rekonstruálni egy ókori folyamatot, mivel teljesen megváltoztak a körülmények azóta, és nem csak a természeti adottságokra gondolok ezalatt, bár nyilván azok és a társadalmi rend változott a legnagyobbat az ókorhoz képest. Ettől függetlenül szerintem már az ókorban is egészen elképesztő dolgokra voltak képesek az emberek, ezek közé sorolnám a mumifikációt vagy például a piramisokat. Ez a kiállítás amiről érdeklődöm, szintén a mumifikálást próbálja rekonstruálni, és a képek illetve a leírás alapján nagyon izgalmasnak ígérkezik. :) Nagyon szeretném megnézni, de megvárom előbb, hogy valaki leírja a tapasztalatait, aki már megnézte, mert nem olcsó. Szóval aki volt már, az légyszi írja meg, hogy milyen! Köszi! :)
Előzmény: PETYUS (173)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.04 0 0 176
Elbeszélgetek ezekről, mint TEÓRIÁKRÓL és nem mint tényekről. Egy tudományos csatorna, ha tényként állít be (vagy akár ha csak sugall) teóriákat, akkor csal.
Ilyen egyszerű...
Előzmény: Mirdad (170)
Mirdad Creative Commons License 2010.10.04 0 0 175

"minden kultúrára igaz, hogy csak akkor lehet igazán megérteni, ha nemcsak a tényeket, hanem a mögötte álló eszmét, ideológiát, hiedelmeket is megértjük"

"És ezért képes az ókori Egyiptom annyira lenyűgözni bennünket"

Ez így van, de az ókori Egyiptom esetében fokozott ez az igény, hogy túl kellene lépni a pusztán materiális, és/vagy zsidó-keresztény szemüvegen történő nézelődésen!

Önmagában szomorú, mennyire leegyszerűsítették az archaikus ember szellemi világát, tudását, hogy beleférjen a mi kis tankönyveinkbe. Így maradt meg a legtöbb mai ember

fejében a macskák, krokodilok előtt térdeplő, napimádó primitív pogány ("eretnek";)

egyiptomi képe. Elég sivár kép.

Gyönyörködünk "Tuti" arany halotti maszkjában, rajongunk a piramisokért;

de nem üt szíven minket az a világosságnak az a sugárbősége, ami az írásaikból árad:

pl. a "KILÉPÉS A FÉNYBE" (európai nevén: "halottas könyv") közlése "a bennünk lévő végtelen tudásról", előző életeinkről, stb.! 

Pedig ha erre ráhangolódunk... megtörik a jég, felszakadnak bennünk a gátak és azt érezzük majd, amivel az Ani-papírusz is köszönti olvasóját:

"régi az írás, de valójában mégsincs olyan távol": Univerzális bölcsesség, mint annyi más. (Gnózis, Tao, Dharma). 

Nincs mese: az adott szellemiség megértéséhez olyanná kell válnunk, LÁTNUNK kell, amit adott szellemiség hordoz. Ez a legnehezebb, de a legbiztosabb és leghűebb "módszer" a megértéshez. Intuícó. Az ilyen intuitív géniuszokban ér(ne) össze a spiritualitás és a tudomány; erre azonban csak a legkevesebben képesek. (Pl. Tesla is ilyen volt: de meg is látszott az eredményein :)) 

Dr. Ramses Seleem könyvéből (is) kiderül, mennyire korlátoznak MINKET is ezek a

korlátozott elképzelések. Olyan élvezetesen tárja elénk 1-1 szimbólum magyarázatát, hogy az már maga megvilágosító hatású :)

Előzmény: barhelg (174)
barhelg Creative Commons License 2010.10.04 0 0 174
Az minden kultúrára igaz, hogy csak akkor lehet igazán megérteni, ha nemcsak a tényeket, hanem a mögötte álló eszmét, ideológiát, hiedelmeket is megértjük. Persze 21. századi aggyal én kétlem, hogy valóban meg tudnánk érteni.. épp ebben rejlik szerintem az is, hogy annyira felfoghatatlan a mai ember számára, hogy hogyan voltak képesek olyan fokú tudományosságra, amilyenre, holott a mai ember ezt mint a technika hathatós segítségével éri csak el. És ezért képes az ókori Egyiptom annyira lenyűgözni bennünket :)
PETYUS Creative Commons License 2010.10.04 0 0 173
A tv-ben láttam egyszer egy ismeretterjesztő filmet, amiben bemutattak egy közelmúltban lezajlott tényleges ember mumifikálást. Még a sziksót is onnan hozták, ahonnan annak idején, és az egészet igyekeztek úgy végigcsinálni, hogy a meglévő információk alapján legjobban kövesse az eredeti eljárást.
Előzmény: gyogyito2 (172)
gyogyito2 Creative Commons License 2010.10.04 0 0 172
Kedvenc történelmi témám az ókori Egyiptom. Rengeteg filmet láttam már, az előbb említetteket is többek között, illetve rengeteg könyvet is olvastam már. Érdekelne viszont valami ilyen témájú kiállítás is, mert voltam a Tutanhamon kiállításon is nemrégiben, ami lenyűgözött. Hallottam én is a Waxban megnyitásra kerülő Ramszesz-kiállításról, rá is kerestem a neten, és megtaláltam a honlapját. Van feltöltve egy videó oda a mumifikálásról, ami elég undorító szerintem, bár érdekel azért, hogyan kell mumifikálni. Bárkinek, bármilyen tapasztalata, élménye van, kérem írja meg, mert valóban érdekel ez a kiállítás! Köszi! :)
Mirdad Creative Commons License 2010.10.04 0 0 171

A Hórusz-szeme c. film egy misztérium-iskoláról szól; nem feltétlen igaz minden

belőle, de az egyiptomi beavatásokról, spiritualitásról végre nem a hagyományos módon tudósít.

Az egyiptomi kultúrát ui. lehetetlen megérteni az egyiptomi spiritualitás nélkül! Lehet akárhány feltárást is végezni, de az ERŐ, a szellem, ami áthatotta, ÉLTETTE azt a kultúrát, az nem az ásók nyomán lesz nyilvánvaló!

Hanem belső megértés, megnyílás által. A szív bölcsessége által: ahogyan az egyiptomiak is feltárták ég-és föld rejtélyeit.

Egyre több "felvilágosult" tudós munkája jelenik meg, amik a szimbólumok teljesen

más, "nem gépies nyugati" érelmezését adja. Üdítő munkák.

Ilyen pl. Dr. Ramses Seleem; Az illusztrált egyiptomi halottaskönyv c. munkája.

(Többször ajánlottam már.)

De ilyen legújabb kedvencem, egy itthon kevéssé ismert XX.szd eleji brit költő és amatőr egyiptológus, Gerald Massey legendás könyve:

"Ancient Egypt: The Light of the World."

"Ősi Egyiptom: A Világ Világossága." 

Fel is töltöttem az oldalamra :)

http://www.scribd.com/doc/38347152/Ancient-Egypt-The-Light-of-the-World-Gerald-Massey

Előzmény: Mirdad (170)
Mirdad Creative Commons License 2010.10.04 0 0 170

:) A Hórusz-szeme c. film "csalás", mondod, mert úgy érzed ez egy "tudományos

topik? ;) 

Kedves big, ehhez képest a Rejtélyes dolgok-ban jól elbeszégetsz Atlantiszról,

a rózsa vénuszi eredetéről, és hasonló agyrémekről :))

Nem érted hogyan tűzhette műsorára egy "tudományos csatorna"?

Úgy, ahogyan a History Channel a Philadelphia-kísérletet pl. :) ;) ...

Előzmény: Törölt nick (146)
malvin99 Creative Commons License 2010.10.01 0 0 169
Én is láttam már hirdetést erről, de megvárnám az itteniek véleményét, hogy megéri-e ^^
Előzmény: balckpanther85 (168)
balckpanther85 Creative Commons License 2010.10.01 0 0 168
Ha ennyire nagyon szereted Ramszeszt akkor nézd meg a most nyíló kiállítását :) nagyon érdekesnek tűnik.A wax-ban van a helye.
tirtikka Creative Commons License 2010.10.01 0 0 167
A fáraó kincse nagyon jó könyv csak ajánlani tudom, de az ára húzós, legutóbb a Tutanhamon és II. Ramszesz korát olvastam Nemere Istvántól, oda vagyok Ramszeszéééért :D
Előzmény: hargtibi (166)
hargtibi Creative Commons License 2010.10.01 0 0 166
hali! áprilisban jártam a tutanhamon-on kiállításon, azóta nagyon oda vagyok az egyiptomi kultúráért. nem tud valaki ajánlani pár könyvet vagy filmet a témában?
23 negedi Creative Commons License 2010.09.16 0 0 165
kiutve.. Creative Commons License 2010.08.07 0 0 164
?
23 negedi Creative Commons License 2010.06.22 0 0 163
23 negedi Creative Commons License 2010.06.22 0 0 162
hekki0 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 161
Köszönöm,de biztos hogy armageddon és valahol az ókori egyiptomban volt.
hekki0 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 159
Sziasztok!Valamelyik ismeretterjesztő csatornán láttam egy rövid részletet egy filmből,mely az igazi armageddoni csatárol szólt.A film szerint valahol egyiptomban van az armageddon sikság vagy város /nem emlékszem pontosan/ és itt zajlott egy területszerzési háboru egy fáraó vezetésével.Tud valaki részleteket erről a csatáról vagy valami forást ahol lehetne részleteket olvasni róla?Sehol nem találok róla leirást mindenhol csak az eljövendő bibliában leirt armageddonról irnakElőre is köszönöm a segitséget!.
23 negedi Creative Commons License 2010.05.31 0 0 158
23 negedi Creative Commons License 2010.05.31 0 0 157

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!