Keresés

Részletes keresés

voks02 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 170
Jó, akkor mondok még egyet. Bökj rá a topiknyitó nevére, válaszd ki a hozzászólásait, és olvass beléjük. Aztán döntsd el magad, hogy szerinted komolyan gondolta-e, vagy sem. Mérd fel a véleményét különféle kérdésekben, próbálj meg kialakítani valami képet róla, és ítélj ennek alapján.

Üdvözlettel,

Péter
Előzmény: vacuola (167)
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 169
Hát, nem én állítottam, h nem lett lefordítva..., ezt ne nekem mondd.

Másrészt miért ne fordították volna le?

Kurvajó könyv, és legalább annyi török vonatkozása van, mint amennyi magyar.

Más:

pár éve jártam Isztambulban, és jónéhány Égei tenger parti faluban, üdülőtelepen. A törökök egy turistaként kezelnek a sok közül amikor meglátnak. Ellenben ha megtudják hogy magyar vagy, akkor jónapotot mondanak, és megajándékoznak! Pl benzikúton útbaigazítást kérsz, le se szarnak "szarokrád kurva fritz" mentalitás. De miután kiderülül h magyar vagy, 4en mutogatják az iránynt, és apámnak egy csomag frissítókendőt is a kezébe nyomtak a kutasok.
Előzmény: rados timike (168)
rados timike Creative Commons License 2005.12.16 0 0 168
Előzmény: vacuola (163)
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 167
tévedsz, ez a 0-ik hozzászólásra a topiknyitó reakciója, az 1. hsz.
Előzmény: voks02 (166)
voks02 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 166
A következô hozzászólás nem érdekes, Mostittam1sörtöt már ismerjük. Jó, ha neked van igazad, és a topiknyitó valóban komolyan gondolta, amit egyébként továbbra sem hiszek, akkor visszavonulót fújok, akkor igazad van, és tényleg olyan ostoba, mint Makó Jeurzsálemôl. Akkor viszont nem érdemli meg a szavaidat és érveidet, amelyeket rá pazaroltál.

Üdvözlettel,

Péter
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 165
ez elég irónikus?
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 164
És a második hozzászólása. Nos ennyire volt ez irónia, móka tréfa.

"Mit szólnál, ha valamelyik szlovák író írna egy könyvet, melyben a magyar elnyomókat ilyen szinten negatívan, rasszistán ábrázolna? És történetesen megválasztanák a legeslegjobb szlovák könyvnek.

Ezen az alapon írhatnánk hasonló könyveket az oroszokról: 2 forrdalaomleverés, 2 Vh ellenség

románokról: 1848, karóbahuzatás, élve megsütés, stb,

szerbekről, 1848, 1 vh, 2 Vh, élve megnyúzás, tömeggyilkosságok..."
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 163
Hogy mennyire nem irónia, hogy mennyire komolyan gondolta a topiknyitó, és mekkorát tévedtek azok, akik hülyének tituláltak mindenkit, aki felháborodott a topikon, itt a topiknyitó hsz:

"nem jó üzenet az EU-ba igyekvő Törökországot megbélyegezni.

A könyvet törökre soha le sem fordították.

Hemzseg a rasszista szövegektől. Nem eurokonform. Szégyen a magyarokra nézve, hogy ezt a könyvet tartják a legjobbnak."

és mndjárt a köv hsz...
voks02 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 162
Viszont nem került be harrypotter, daniellesteel, lesliellawrence, vyvianfable, stephenking. Ez is valami nem?

Üdvözlettel,

Péter
Előzmény: Priluki (159)
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 161
Hidd el felmerült bennem, hogy az illető viccel, ám annyira erőltetett mókának tűnt, hogy nem tudtam mást elképzelni, mintsemhogy komolyan gondolja.
Előzmény: voks02 (151)
rados timike Creative Commons License 2005.12.16 0 0 160
Idézni sokmindent lehet. Pl. a Bibliában le van az is írva, hogy nincs isten.
Előzmény: véralkoholszint (154)
Priluki Creative Commons License 2005.12.16 0 0 159
Hát az ország nívója most itt tart.(Pedig mint már néhányan megjegyeztük, remek könyv) Mondjuk a 80-as években vitte volna a primet a Mester és Margaríta. Azóta eltelt 20-25 év, és ebben a pillanatban mondta a TV 1, hogy a Nagy Könyv programjának köszönhetően, megemelkedett a könyvtárba beiratkozók létszáma. Hát ez valóban jó hír. Csak ez olyan, mint a csoda. Úgy 3 napig, és 3 könyvig tart. Aztán lehet megint süllyedni a szellemi mocsárba. Lassan "verni" kell a gyerekeket, hogy egyáltalán olvassanak. Ha egyáltalán tistességgel megtanultak olvasni.
Előzmény: Don Alfonso (158)
Don Alfonso Creative Commons License 2005.12.16 0 0 158
Azért ez így is rettenetesen ciki. Kát általános iskolai kötelező olvasmány + egy megfilmesített regény, amelyet a többség nyilván csak filmként ismer. A film meg, legalábbis a férfiúknak, azért emlékezetes, mert benne látták először egy pucér nő kontúrjait :)
Előzmény: Priluki (156)
őszkaján Creative Commons License 2005.12.16 0 0 157
 Azt hiszem, hogy egyeseknek visszafelé sült el a puska. Na bumm.
Előzmény: voks02 (155)
Priluki Creative Commons License 2005.12.16 0 0 156
Tulajdonképpen örülhetünk neki, hogy nem a Valóvilág, vagy valami B.B. Andi könyvet tettek meg az elsőnek. Akkor gyanakodnék igazán a könnyűipar+média és az oktatásügy "alig" gyanus üzleti kapcsolatára.
voks02 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 155
Hát, nemtom, azoknál a könyveknél, amelyeket mondjuk én, személy szerint az elsôk közé sorolnék, szerintem sokszor húsz év sem változtatna a megítélésükön. Persze, én sem tudnék egyet nevezni meg, csak többet. Nyilvánvalóan nem lehet egy könyvet kijelölni, amelyik mindenki szerint a legjobb lenne. Nem is kell.

Egyébként ez a Nagy Könyv sem erre ment ki. Kellett a versengés, mert ebbôl van a show és az odafigyelés, ha van — talán volt —, de a lényeg mégsem ez volt, hanem az, hogy talán egy pár elolvasták most, amit korábban elmulasztottak. Nem biztos, hogy ennek ezt volt a legjobb módja, bár, fene se tudja.

Üdvözlettel,

Péter
Előzmény: m52 (153)
véralkoholszint Creative Commons License 2005.12.16 0 0 154
Meg Kölcsey is rasszista,meg Berzsenyi is, sőt Széchenyi is! Tudnék tőlük olyanokat idézni,amiket idióta álliberálisok rasszizmusnak,antiszemitizmusnak bélyegeznének!:-)))
Előzmény: Törölt nick (123)
m52 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 153
"két könyv közül mindig el tudjuk dönteni, hogy melyik a jobb"
A 2 < 3 mindig igaz, a két könyv közötti döntés mondjuk 20 év után megváltozhat.
Előzmény: voks02 (151)
the soft cushions Creative Commons License 2005.12.16 0 0 152
ha velem meg nem fordult elo ezerszer, akkor egyszer sem, h direkt odairtam a ;-)-t, igy, pontosvesszovel, miszerint kacsintos smiley, az ironia egyezmenyes jele, mert nem tudtam, az illeto, akinek irok, mennyire erti az ironiat, es persze juszt is felreertette.

nem a smiley kenyelmesiti el az embereket, az emberek egy resze egyszeruen alapbol hulye.
Előzmény: voks02 (148)
voks02 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 151
Hát, ha elôbújik belôlünk a matematikus, és feltételezzük, hogy két könyv közül mindig el tudjuk dönteni, hogy melyik a jobb, akkor van a világnak legjobb könyve is... Persze, a jobbság nem ilyen egyszerû, könnyen összehasonlítható kategória. Úgyhogy, ha akarod, enyhíthetünk a követelményeken, és mondhatjuk azt is, hogy az Egri csillagok nagyszerû könyv, de azért nyilvánvalóan nem kerül be a világirodalom legjobb n könyve közé sem (azért, n nem túlságosan nagy értéke mellett).

Fordítsuk meg, akkor sokkal vidámabban fog hangzani: olyan szerencsénk van a magyar irodalommal meg a világirodalommal egyaránt, hogy sokan vannak a kiváló könyvek, amelyek legalább olyan jók, mint az Egri csillagok. Így megfelel...?

Üdvözlettel,

Péter
Előzmény: Törölt nick (150)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.16 0 0 150

Nagyszerû könyv, bár nyilvánvalóan tévedés lenne a világ legjobb könyvének tekinteni.

Mint ahogy bármilyen könyvet.

Előzmény: voks02 (148)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.16 0 0 149
Te figyu, ha mégegyszer egy ilyen hsz-re, mint a 142, érdemben reagálsz, én belelövöm magam a Dunába:))
Előzmény: vacuola (145)
voks02 Creative Commons License 2005.12.16 0 0 148
Ha már így magadra vetted a szavaimat, errôl mind nincs szó. Arról van szó, hogy a topiknyitó szemmel láthatóan csinált egy viccet, írt egy ironikus indító hozzászólást, kifigurázott, ad abszurdum vitt egy ostoba gondolatmenetet (amelyet oda nem figyelôk természetesen hajlamosak lesznek valamiféle úgynevezett liberális gondolatmenetnek azonosítani, errôl persze szó sincs). A baj az, ha ezt: az író és a szöveg szándékát nem fedezed fel, és felületesen olvasva az elsôdleges, látszólagos értelmét veszed csak célba. Sajnos, az internetes kommunikációban túlságosan elterjedtek ezek a kis hahotajelek, annyira, hogy lassan a legtöbben úgy gondolják: ha az író nem rajzol oda egy :-)-t, akkor feltétlenül és mindenféleképpen komolyan gondolja. Elkényelmesít, elbutít ez a szokás, lenevel bennünket arról, hogy valóban odafigyeljünk a szövegre, hogy megértsük saját erônkbôl.

Az Egri csillagokkal pedig természetesen nincsen semmi baj. Nagyszerû könyv, bár nyilvánvalóan tévedés lenne a világ legjobb könyvének tekinteni.

Üdvözlettel,

Péter
Előzmény: vacuola (141)
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 147
sőt most kell mennem, de viszzatérek.
Előzmény: vacuola (146)
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 146
Ellenben Péter késik a válasszal.

Még van kb 15 percem...
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 145
Persze, de nem igazán vitáról, van szó vagyis nagyon is arról, inkább csak szeretnék némi konkrétumot is hallani a kollégától.

Dobó, pedig azért kért még egy embert, mert kellett neki annyi amennyi csak van, h megvédje a hazát.

Az a másik kevésbé illusztris történelmi személyiség pedig azért, mert egy választást akart megnyerni.

A kettő között van némi különbség.

(persze most rögtön érkezik egy mókus, és benyögi, hogy mindkét esetben a hazát kellett megvédeni, az azt kizsákmányolni vágyó barbár hordáktól, alantas népektől)
Előzmény: Törölt nick (144)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.16 0 0 144
Amennyiben egy építő jellegű vitában ütköztetjük érveinket, melynek végén közelebb jutunk az igazsághoz, úgy ezt nem nevezném konfrontációnak:)))))
Előzmény: vacuola (143)
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 143
aha.

Mivel (pillanatnyilag) te vagy az elnököm, ezért nem konfrontálódom veled.
Előzmény: Törölt nick (142)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.16 0 0 142

Miről is van szó az Egri Csillagokban? Mit is akart Gárdonyi? Mit olvasunk a sorokban, és mit KELLENE közöttük látnunk? Miért szűklátókörűség ezt a művet történelmi regénynek tekinteni?

Azt hiszem, én tudom a választ. A kolléga arra célzott, hogy Dobónak voltak olyan mondatai, melyekkel arra utalt, hogy mindenki hozzon magával még egy embert:)

Előzmény: vacuola (141)
vacuola Creative Commons License 2005.12.16 0 0 141
Kedves Péter!

Noha én egy természettudománnyak foglalkozom, nem áll tőlem messze a bölcsészettudomány.

Az olvasottságomat illetően, úgy érzem vannak komoly hiányosságaim, melyeket idő híján csak szép lassan tudok pótolni, túl sok minden érdekek a szépirodalomból.

A szavak primer értelme. Ez egy roppant tetszetős fogalom, érteni véljük is mit jelent, bár szeretném ha te előadnád a saját definíciódat.

A hozzászólásod roppant komoly, a benne megfogalmazott kritikia nemkevésbé.

Ám kérlek tisztelj meg azzal, miután burkoltan szűklátókörűnek, korlátoltnak tituláltál, hogy mondasz némi konkrétumot is.

Ha vagy annyira komoly ember mint emennyire e néhány sorból kiderül, akkor kérlek mondj is valamit.

Miről is van szó az Egri Csillagokban? Mit is akart Gárdonyi? Mit olvasunk a sorokban, és mit KELLENE közöttük látnunk? Miért szűklátókörűség ezt a művet történelmi regénynek tekinteni? Hogy hozható összefüggésbe az esetleg Török EU csatlakozással?

Mi az a rasszizmus?

Hogyan kellene azt látnunk, amit nem látunk, ellenben neked megadatott?
Előzmény: voks02 (139)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!