mondd meg nekem, miért jelent problémát, hogy nem csak a visszatöltést nedvesítjük, hanem a környezetet is, annak érdekében, hogy minél több nedvesség legyen a közelben és a környezet ne szárítsa a gyökér környékét?
azért mert a tankönyvek öszi tavaszi telepítések alkalmával ahol a környezet is nedves nem említik, akkor már eltúlzott dologról beszélhetünk? Ha Rambóra biztam volna a telepítésemet és ő így csinálja mint ahogyan akkor én áldanám az eszét, hogy gondolt arra, hogy nem lesz csapadék belátható időn belül!
De gondolj csak arra, hogy telepítések előtt trágyával (tápanyag) illik a talajt feltölteni. ott senki nem reklamál miatta, miért kell több évi termésnek megfeleő ganyét a talajba juttatni?
Valszeg tudta vagy sejtette, hogy sok jóra nem számíthat ezért nyomta neki a vizet, magyarán ezen ne múljék az eredés boldogsága. Nem azt modta, hogy rizshez hasonlóan vízben tárolta, hanem csak beiszapolta. Normális gondolat, normális tett. Én vállon veregetném!
Nem az én dolgom, hogy Rambo tevékenységét bíráljam de mint szakmabelit és a szakmát védve meg kell említenem, hogy egyáltalán nincs igazad. nem azért mert a mundér becsülete előbbre való hanem azért mert józan paraszt ésszel bárki ezt tette volna. Gyakorlatilag csak annyit, hogy annyi vizet adott az ültetéshez, hogy a gödörben megálljon. Először a környezet igényét elégítette ki , majd maga a beiszapolás következett. Ha nem tett volna ennyi vizet és pl porba ültett volna akkor az idei ültetés eredési %-a lehet, hogy a 0 -hoz közelít. Tehát el kell mondani, hogy jó gazda gondosságával járt el. Az már senkinek nem tünt fel, hogy nem őszi nem tavaszi, hanem nyári telepítésről beszél. Ha kötözködni akarok akkor arról faggatnám, hogy ugyanmá' kedves Rambo miért nyár derekán telepítesz szőlőt. Nem azon a két vödör vizen kell agonizálni, hanem azon, hogy nem túl kései-e a nyári telepítés, egyáltalán hogy szerzett oltványt, mert az szokatlanabb mint az, hogy porszáraz talajba beleborít 2 vödör vizet.
"egy agrármérnöki diploma elegendő háttér ahoz, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos hobbit válasszak magamnak"
Általában kizáró ok szokott lenni a szakma hobbi megválasztásánál, úgyhogy minden tiszteletem a "leszólt" úré!!!!
Nekem a kert a hobbim úgy általában, mindamellett informatikusként dolgozok :-)
Amúgy olvasmányaim és tapasztalataim szerint a szőlő, illetve gyümölcsös felszíni öntözése inkább káros, mint hasznos, mert kedvez a "harmatgyökerek" kialakulásának. Ezért általában a kerti telepítéseim során kb félméter mélyre öntözőcsővel vezetem a gyümölcsök tövéhez a vizet, ez a 3. évtől akár el is távolítható....
Idén komoly aszály volt július-augusztus hónapokban. Bár a talajt megkultivátoroztuk, és megkapáltuk, ezáltal a hajszálcsöves szerkezetet elroncsoltuk, ami csökkentette a vízveszteséget, és növelte a csapadékbefogadó képességet, de a vízhiányt nem pótolta.
Mivel IDÉN nyári telepítésről volt szó (mert a tavaszi oltványok a meleg tél miatt már februárban elfogytak) ezért az oltvány körüli föld nedvesítéséről gondoskodni kellett. Ez látszott a kiásott lukon, mert míg a tavaszi telepítések esetén a 30-40 cm mély luk alján nedves föld szokott lenni, idén végig száraz volt.
Ezért a vízhiányt a kiásott gödörbe öntött vödör vízzel pótoltam, amit a föld kb. 15 perc alatt tökéletesen elnyelt. Ezután következett a tényleges ültetés, amely során a gyökerek beiszapolására és az oltványt takaró föld benedvesítésére elhasználtam még egy vödör vizet.
A belinkelt blogbejegyzés TAVALY készült, tavaszi ültetés során nincs szükség előzetes nedvesítésre.
Az oltványaim 100%-ban eredtek meg. Lehet itt szájkaratézni arról, hogy mekkora dilettáns vagyok, de egyrészt az eredmény engem igazol, másrészt az oltványkészítő is ezt javasolta nyár közepi ültetésre. Ha megnézed a blogomon az Aszály c. bejegyzést, láthatod, hogy az öreg tőkék is megsínylették a szárazságot, kockázatos lett volna tehát megfelelő víztartalék nélkül ültetni. Hozzáteszem, hogy az ültetés után még kb. egy hónapig nem esett számottevő eső, tehát az óvatosság semmiképpen nem volt hiábavaló.
A "kézműves" jelzőt köszönöm, remélem egyszer méltó leszek rá. Persze nem pejoratív értelemben (szerintem ez nem is lehet pejoratív), mert gondolom egy agrármérnöki diploma elegendő háttér ahoz, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos hobbit válasszak magamnak.