Sziasztok, most találtam ide. Gyönyörűek ezek a sok színű és formájú paradicsomok. A magokat honnan szerzitek be? Én is vettem több félét, kerek, hosszúkás, koktél, sárga. A boltokban kb. ennyi volt a magválaszték. Amikor direkt rákérdeztem a lucullus fajtára csak tátották a szájukat.
Szóval hol lehet beszerezni magokat? Szívesen kipróbálnák sokfélét...
Ha puha, akkor szedj le egyet és kóstold meg... (csak nem kevertem össze az Aunt Ruby's German Greennel... az hasonló nagygyümölcsű, csak zöldre érős.. :))) )
Üdv Mindenkinek! Nekünk vmi csodálatosan finom paradicsomunk van, ami csak úgy nőtt a kertben ezért nem tudom a fajtáját. Mostmár kb 2 m magas a tő, a paradicsomok is képesek nagyra nőni, de viszonylag kevés terem rajta , bármilyen magas. Gondolom ezért képes ilyen finomra kinevelni.
a Chocolate cherry mag hol kapható? a piros koktélparadicsomok közül a Cherolla nagyon ízlik a családban, és tényleg bőtermő - csak az tényleg kireped :(
A Jersey devil még nem érik, valóban nagyon hasonlít, de az hosszúkásabb, talán még paprikásabb. Az Aunt R. G. G.-t és a Strawberryt nagyon megtámadta az a levélsodródással járó valami, amiról azóta sem tudom, mi lehet. A virágok többnyire leestek, illetve a terméskezdemények aprók maradtak, a növény alig nőtt. Green Zebrát szerintem nem küldtél, Green sausage-ot viszont igen, de ezt néhány másikkal együtt jövőre vetem el. A Big Rainbow papírjára eleve kérdőjelet írtál, én abból ültettem, többet nem tudok róla. A Brandywine Pink szép nagy már, még zöld, de szerintem épp pirosodás előtt áll. Ezt viszont támadja a burgonyavész, lehet, hogy elrohad, mire beérne, pláne, ha folytatódik a tél.
Így van, kevésbé savas. Igazából nekem pont a savanyúbb fajták jönnek be nyersen. Szinte teljesen olyan ez, mint az ökörszív, csak az egy picivel savasabb, azért dicsértem meg jobban. Amúgy a nagyon azonosnak kinéző paradicsomok is lehetnek eltérő fajták, a tomatofest oldalon is sok, küllemre egyforma van.
1., 2., 3.: olasz ökörszív(cuore di bue): húsparadicsom kevés maggal és lével, nagyon jó íz nyersen is.
4., 5.: paprika alakú: ezt máshonnan szereztem, beltartalmilag az ökörszívhez hasonló, inkább befőzésre való.
6.: egyszerű piros koktél, nagyon finom, viszont ilyen időben könnyen szétreped, nehéz épen leszedni a kocsányról és nem egyszerre érik egy fürtön belül.
7. Braune pflaume: érdekes íze van, de szerintem inkább csak szószt fogok belőle csinálni, nekem annyira nem jött be.
8. Zahnrad: szerintem egyike az olyan befőzőparadicsomoknak, amelyek nyersen is jók, határozottan tetszik, formailag is érdekes.
9. "datolyaparadicsom" bolti magról, ez eddig az egyetlen olyan paradicsom, ami boltból véve jobban ízlett, lehet, hogy hibrid, vagy ez a téli időjárás nem kedvez a zamatának.
10. máshonnan szerzett valamilyen befőzőparadicsom, determinált, nagyon bőtermő, de nem igazán jó ízű.
Az itt általam már korábban bemutatott furcsa tünetek és az azóta megjelent burgonyavész ellenére jónéhány fajta termett a Beetee-től kapott magokból kikelt palántákon.
Tavasszal kaptam marhaszív paradicsom palántát. Most kezd érni. Van ugyan rajta pár napégés folt, de egészséges, finom.
Még nem láttam eddig ilyet, azt szeretném kérdezni, hogy a vonalak és befűződések a fazonjához tartoznak? Ilyennek kell lenni? Ez a példány 51 dkg. A nem éppen jó képen melléje tettem a normál paradicsomokat.
Szerencsés vagy ha ennyi permetezéssel meg tudod védeni a paradicsomot.
Húsz éve mi még egyáltalán nem permeteztük és termett bőven. Aztán jöttek a bajok, volt hogy egy szemet sem tudtunk enni mert még zölden elvitte a fitotóra. Először egy kertész tanácsára Miltox speciállal (réz+dithane) kezdtem védeni több-kevesebb sikerrel, aztán rátaláltam a Ridomilokra, ez most jónak tünik. Muszáj mert enélkül nem megy.
Mi háromszor permeteztünk Cuproxáttal, utoljára aug. 1-én már eléggé elkésve. Akkor már megjelent néhány fajtán a fitoftóra. A szárazabb időben megállt a terjedés, most az eső után meglátjuk, mi lesz. Akárhogy alakul, én már többet nem fogom semmivel permetezni. Nálunk sokszor már szeptember végén jön az első fagy, nem éri meg és ilyen állapotban már úgyis inkább az időjárás a meghatározó. Az ellenálló fajtákról így is fogunk tudni enni, a többin is van még bőven ép termés, abból valamennyit eltenni is tudok. Mire a paradicsom tönkremegy, lesz úgyis újra saláta meg retek, majd esszük azt.