Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2868
Szüret képekben

a tőkén



már vödörben

a reggeli

az ebéd (kokas)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2867
Én egy aszú készítéséről olvasnék szívesen, amúgy szájbarágósan!

Ez kimaradt az életemből.
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2866
Sározásos technológia "szájbarágósan"!

Szekszárdi borvidéken elterjedt technológia volt a kádon elfort csömöge lezárása. Történelmi adatok szerint a készítés /eljárás balkáni eredetre utal, amit az elmagyarosodott rácok , svábok finomítottak ki a jobb minőség érdekében.
Az erjedés ideje alatt naponta többször (5-6) kell a csömögét csömöszölni. Mindezt addig míg a kádon elforrt must habzott. A törköly kalapot simára kell egyengetni, utána szőlőlevéllel letakarni. Löszből híg sarat kell készíteni majd vékonyan 3-5 cm bekenni úgy hogy a széleken sem maradjon hézag. Néhány napos száradás után elődeink a vastag sárazást alkalmazták. Ez azt jelentette, hogy keményebb sárral 8-10 cm vastagságban kenték be a törköly tetejét. A kádon ezek után igen változatos ideig volt a bor. állítólag gyakori volt karácsonyi préselés is. De manapság is maradhat 3 hétig.


Ami azóta változott! A kalapot nem szőlőlevéllel borítom. Egyik ismert szőlész azt mondta legjobb az a cukros zsák amivel kicsit javítjuk a napfény mennyiségét a borban. Valóban tökéletes mert próbáltam. Van aki fóliát tesz rá és csak homokkal szórja be. Én maradtam a sárnál. További jó megoldás a szőlőlevél mellett a csomagolópapír. Az a barna melynek egyik oldala matt a másik meg fénylő. A sározásnál pedig a következő eljárást követem. A kád tetejét a présnél használatos fával ledöngölöm.Egyengetem. (majd elfelejtettem beírni, hogy aki bogyózza a fürtöket az dobjon vissza a kocsányból mert meglepetés fogja érni. A kalap nem áll meg és korán belesűlyed a borba. nem áll össze. szóval egyengetés után papír következik. A bort felülről vizsgálom ezért legegyszerübb módja, hogy a kalapba illesztek egy akonadugót. Ezt kihúzva hébérrel meg tudom nézni a bor állapotát és vissza tudom zárni anélkül, hogy a muslincák hozzáférjenek a cefréhez. Tehát simogatás, papír, dugó, majd jöhet a sár. Én a vakondtúrást használom mert nagyon jó. Ebből a felrázott kefírhez hasonló sűrűségű masszát csinálok és csak olyan vastagságban terítem, hogy a papírt eltakarja, felesleges vastagabban a zárás a feladata semmmi más! Figyelem! erre a műveletre a zajos erjedés végén kerüljön sor mert ha korábban akkor állandóan javítani kell a széleket mert a gáz kiemeli a kalapot, ha meg későn lehet, hogy a kalap elmerül aztán nem akar feljönni. Én ezt úgy csinálom, hogy egyhetes csömöszölés után amikor a kalap feljön de kissé már nehézkesen (lassan) akkor döntöm el, hogy ha még egyszer -kétszer csömöszölök akkor bizony lent maradhat a kalap és akkor most nics tovább jöjjön a sár.
Préselés. Az anyagot addíg mindenképpen a kádon kell tartani míg ki nem hül és le nem tisztul a bor. (Akkor pedig mineképpen le kell venni, ha a kalap el kezd sűlyedni mint a Titanic.) Különben mi értelme van az egésznek. Ennek vizsgálata ugyan az a kémlelő nyílás amiben az akona van. Dugó ki hébér le dugó vissza. Én a bort egy szűrőn keresztül felülről veszem le a kádról de le lehet engedni a kád csapján is. TISZTA BORT lehet nyerni egyből, csillog villog mint a ... Amikor a bor elfogyott a kalap összeér a seprővel és jöhet a préselés. Mint a szőnyeget felgöngyölítem a sarat aztán mehet a dolog. A színlevet (kádról lejőtt tiszta anyagot ) nem keverem a préslével majd esetleg később amikor a préslé is letisztult. így nem kenem össze a hordómat a fejtések pedig sokkal kisebb mennyiségeket érintenek. Kevesebb hordómosás kisebb munka tiszta bor, almasavbontás kádon, lehet sorolni az érveket . Hát elsőre ennyi, akinek kérdése lenne szívesen állok .....








Előzmény: Derekhegy (2858)
Zalancelot Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2865
Helyzet ugyan az.
Persze más itt a kiindulási pont, mint a mint mondjuk Pécs környékén, hiszen az elmúlt héten folyamatosan esett, és legalább 100 mm.
Akinek annyi szőleje van, hogy éppen egy évre elég, az jogosan gondolja azt, hogy nem hagyja a rothadásnak elvinni jó részét, ráadásul a nyári rengeteg napsütés amúgy is koraérési állapotba hozta a kései fajtákat is.
Tegnap csak szemrevételeztem a helyzetet, még nem annyira nagy a baj, hogy változztassak az előzetes terveken.
Ma előkészülök és hétfőn egy kisebb darabot letakarítunk-(ez eredetileg is ide volt tervezve).
Az olaszrizling, kövidinka és a kései kékszőlők még maradnak, van talonban kb 50 l permetszernek való Teldor, valószínű megkapják.

A kádon levő vörös cefre lassan készen lesz, mosom annak is a hordót, hogy amikor úgy érzékelem hogy kész, mehet a présbe.
Előzmény: Ferig (2860)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2864
Én tegnap szedtem, a papa megjegyezte, hogy olyan egészséges, hogy akár hagyhatttam volna még. Egyébként 19-es lett. Cabernet majd 2-3 hét múlva kiderül.
Előzmény: Ferig (2860)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2863
egytizedet (0,1) vonj le az értékből!
Előzmény: zsebpiszok0510 (2859)
gertibor Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2862
Pedig szerencsés ember az, akinek a munkája a hobbija.
Előzmény: kisszszoros (2839)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.09.08 0 0 2861
Mivel permeteztél? ÉN, megmondom őszintén, jelenlegi állapotban már nem nagyon hiszek a rothadás elleni szerek hatásában, egy levelezés, válogatott szüret többet segíthet. Sajnos ha megvan cukor és a nedvesség is akkor a botritisznek nem nagyon állja útját semmi. Pláne ha kireped itt ott a bogyó és kibuggyan a cukros lé.
Nálunk "alig" volt 35 mm csak de egész héten borult hideg szitálós idő volt, szóval romlott a helyzet a múlt hétvégihez képest. Ma 15-26 között erősen szóródó mustfokokat mértem refraktóval; szedhető lenne (már 3 hete az volt); de korábban eldöntöttem idén az utód tiszteletére (meg az év első felének extém jellege miatt) megpróbálok vmi maradékcukros töppedtszőlős anyagot összehozni. Múlt héten leaszuztam egy sort ! ;-)
Előzmény: Ferig (2860)
Ferig Creative Commons License 2007.09.08 0 0 2860

A kéthetes eső megtette a hatását. Az emberek, inkább legyen gyengébb, de hordóban legyen alapon, mint az őrült szüretelnek. A környezetemben már szinte mindenki leszüretelt, én meg ma még újrapermeteztem az olaszrizlinget, mert a kiadós eső után elkezdett egy kicsit rothadni.  A jövő hét végen tervezem leszedni a zweigeltet, az olaszrizlinget meg a hónap vége felé. Mi a helyzet felétek?

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 2859

16 Celsius hőmérsékletű 16 cokrfokos must az valójába hány fokos?

Én is ültettem már nyár elején szőlőt,tavaly június elején.Igaz csak 1 tőkét,mert véletlenül az iskolából kihúztam 1 élő vesszőt.Megfogta szépen hajtott az idén.

Derekhegy Creative Commons License 2007.09.08 0 0 2858
Villányiak közül még ma is csinálják ezt páran. A konkrét gyakorlati megvalósítása engem is érdekelne (olyan szájbarágósan). :-)
Előzmény: szaki_pali (2857)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2857
most nem fejtem ki a részleteket, majd néhány nap múlva megteszem, de addig is hallottál róla, hogy sározással hogyan tartják kádon a bort? hogyan is kezelték az öregek a kadarkát még néhány évtizeddel ezelőtt is?

én követve a hagyományokat ezzel a módszerrel indítom útjára a boromat.

részleteket később
Előzmény: Ferig (2856)
Ferig Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2856

Érdekelne hogyan kezeled a kékszőlőt, mielőtt az a hordóba kerül. Tudom, hogy vannak "szakmai titkok", de hátha mégis megoszható a publikummal. Nem feltétlenül ma, jó lesz szüret után is.

Előzmény: szaki_pali (2855)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2855
Blauburger-t
Előzmény: Ferig (2852)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2854
barátaink laknak közelben veresen, kicsi ez a világ!
Előzmény: RAMBO (2853)
RAMBO Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2853
Én Mogyoródon lakom, a szőlőm van Dörgicsén. Ezen a hétvégén nem megyek, mert a várbeli borfesztiválra megyünk a kollégákkal. De a kóstolást bármikor állom!
Előzmény: szaki_pali (2851)
Ferig Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2852
Milyen szőlőt szüretelsz holnap?
Előzmény: szaki_pali (2851)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2851
RAMBO

ott leszel badacsonyban a hétvégi fesztiválon?
én holnap szüretelek de vasárnap elképzelhető hogy megyek!
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2850
néha én is szoktam, de amióta elkezdtem öregedni valahogy egyre többször de egyre rövidebbre sikerül
Előzmény: Törölt nick (2849)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2849
Néha aludni is kell :))
Előzmény: szaki_pali (2830)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2848
Balatonfelvidék az ugye nem Pécs környéke?

valakivel keverlek bocsi!
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2847
Rambo beijedt és eltűnt!

beijedt attól hogy megkostolják a borát! Én megmerem ám mutatni az enyémet :)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2846
Rambo!

megvagy még?
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2845
nincs mit, de nem csak érted teszem, hanem maga a szakma szenvedett csorbát.

egyebekben jövö hétvégén szüreti napok, úgy tudom te pécs környéki vagy, meg valami muskotályosról beszéltél, ott megvitathatnánk a dolgot (hehe)


u.i. a muskotályost természetesen te állod
Előzmény: RAMBO (2844)
RAMBO Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2844
Ó, köszönöm! :)

Szerintem egyébként túlragoztuk ezt az ültetési dolgot, szárazság volt, sok víz kellett, oszt' jónapot! Kínos ennyit szerepelni. :)
Előzmény: szaki_pali (2843)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2843
mondd meg nekem, miért jelent problémát, hogy nem csak a visszatöltést nedvesítjük, hanem a környezetet is, annak érdekében, hogy minél több nedvesség legyen a közelben és a környezet ne szárítsa a gyökér környékét?

azért mert a tankönyvek öszi tavaszi telepítések alkalmával ahol a környezet is nedves nem említik, akkor már eltúlzott dologról beszélhetünk? Ha Rambóra biztam volna a telepítésemet és ő így csinálja mint ahogyan akkor én áldanám az eszét, hogy gondolt arra, hogy nem lesz csapadék belátható időn belül!

De gondolj csak arra, hogy telepítések előtt trágyával (tápanyag) illik a talajt feltölteni. ott senki nem reklamál miatta, miért kell több évi termésnek megfeleő ganyét a talajba juttatni?

Valszeg tudta vagy sejtette, hogy sok jóra nem számíthat ezért nyomta neki a vizet, magyarán ezen ne múljék az eredés boldogsága. Nem azt modta, hogy rizshez hasonlóan vízben tárolta, hanem csak beiszapolta. Normális gondolat, normális tett. Én vállon veregetném!
Előzmény: kaires (2842)
kaires Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2842

Részben igazat adok a kata03 jeligéjü valakinek.

Mert józan paraszti ésszel gondolkodva,ha az elültetett szőlővesszőre öntjük a vízet akkor tömörítjük is és le is megy a gödör aljára.

 

Előzmény: szaki_pali (2841)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2841
Nem az én dolgom, hogy Rambo tevékenységét bíráljam de mint szakmabelit és a szakmát védve meg kell említenem, hogy egyáltalán nincs igazad. nem azért mert a mundér becsülete előbbre való hanem azért mert józan paraszt ésszel bárki ezt tette volna. Gyakorlatilag csak annyit, hogy annyi vizet adott az ültetéshez, hogy a gödörben megálljon. Először a környezet igényét elégítette ki , majd maga a beiszapolás következett. Ha nem tett volna ennyi vizet és pl porba ültett volna akkor az idei ültetés eredési %-a lehet, hogy a 0 -hoz közelít. Tehát el kell mondani, hogy jó gazda gondosságával járt el.
Az már senkinek nem tünt fel, hogy nem őszi nem tavaszi, hanem nyári telepítésről beszél. Ha kötözködni akarok akkor arról faggatnám, hogy ugyanmá' kedves Rambo miért nyár derekán telepítesz szőlőt. Nem azon a két vödör vizen kell agonizálni, hanem azon, hogy nem túl kései-e a nyári telepítés, egyáltalán hogy szerzett oltványt, mert az szokatlanabb mint az, hogy porszáraz talajba beleborít 2 vödör vizet.
Előzmény: kaires (2840)
kaires Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2840

Azért nem lett leszólva annyíra az Úr.

Csak túlzásba visz néhány dolgot,és ezt nem mindenki vette jó néven.

Előzmény: kisszszoros (2839)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2839
"egy agrármérnöki diploma elegendő háttér ahoz, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos hobbit válasszak magamnak"

Általában kizáró ok szokott lenni a szakma hobbi megválasztásánál, úgyhogy minden tiszteletem a "leszólt" úré!!!!

Nekem a kert a hobbim úgy általában, mindamellett informatikusként dolgozok :-)

Amúgy olvasmányaim és tapasztalataim szerint a szőlő, illetve gyümölcsös felszíni öntözése inkább káros, mint hasznos, mert kedvez a "harmatgyökerek" kialakulásának. Ezért általában a kerti telepítéseim során kb félméter mélyre öntözőcsővel vezetem a gyümölcsök tövéhez a vizet, ez a 3. évtől akár el is távolítható....
Előzmény: RAMBO (2835)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!