Nálam ismét előjött a szokásos probléma. Az idei új hajtások nagyok és zöldek, a tavalyiak száradnak el, mielőtt megérne rajtuk a málna. Ott a sok kicsi málnaszem rászáradva a vesszőkre. A málna homokos talajon van, földje takarva, kétnaponta locsolva.
Elég sok helyen így írják: Ültetés előtt áztassuk be a sarjakat, hogy megszívhassa a gyökérzet magát vízzel. A talajt 40-50 cm mélyen kell meglazítani, és 40×40 cm alapterületű és 60 cm mélységű gödröt kell ásni. A gödörbe tegyünk érett istállótrágyát hogy a málna fejlődését meggyorsítsuk. A trágyát fedjük le porhanyós földdel, hogy a gyökérzettel közvetlenül ne érintkezzen. Állítsuk bele az oltványt, és a gödröt töltsük fel porhanyós földdel félig, majd bő vízzel locsoljuk be (iszapolás). Ezután talajszintig töltsük vissza a kiásott földet, és tömörítsük.
Valaki árulja már el nekem, hogy a málnát miért kell úgy ültetni (olvastam valahol), hogy 60 cm mély gödröt ásni rakni bele trágyát, majd rá földet és abba ültetni a málna tövet?
A polka első évben inkább csak megmutatja magát, de jövőre figyeld meg a legszebb lesz. 2 méteres hatásokat
fog hozni és szaporító oldalsarjakat is. A polkának olcsó és könnyen kezelhető támrendszert lehet készíteni vízszintesen kifeszített szegfűhálóval. Nálunk ő a number one, főleg, hoyg tavaly novemberben is szedtünk róla.
Érik a málna...északkeleti oldalona Resa, a délkeletin meg a - szerintem - fertődi, ami teljesen zöld a kerítés felénk eső oldalán, de ami átlóg a szomszéádba és kapja a déli napot, az hatalmas méretű és már érett:
Az idei japán szamócamálna virágzik, nem hittem volna, hogy máris kóstoló lesz:
Ami meg a Polkát illeti, valóban nulláról (tavaszi ültetés) már ott tartunk, hogy zöldek a bogyók :) jó lesz ez
Ezért írtam én is, hogy fontos savanyítani a talajt, hogy a vasat, ami egyébként a földben jelen van, fel is tudja venni a növény. Egyébként nem tűnik vészesnek a növényed titusz, a kihajtó zsenge levelek mindig világosabbak.
Majd ha ilyen lesz és netán elkezd száradni is a levél széle, na akkor lehet elkezdeni aggódni:
A sárga levél - zöld erezettel, vas vagy, és magnézium hiányra utal. Mindkettőnek nagyon hasonló a tünete. A zöldítő komplex a lehető legjobb szer amit vettél, mivel vas mellett, jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, valamint további makró és mikró elemeket. Ha ez nem használ akkor valószínűleg a meszesgödörre telepítetted a málnát.
Én még egy dolgot kipróbálnék, ezt inkább megelőzésként, minden évben késő ősszel vagy kora tavasszal szétszórnák a tövek körül savanyú tőzeget. Ez által jelentősen savanyodna a talajod és nem kéne az év folyamán semmilyen kemikáliához folyamodni, megelőzhető lenne, hogy egyáltalán kialakuljon a klorózis.
Én momentán nagy bálás litván savanyú tőzeget szoktam venni (mert több savanyú földet kedvelő növényem van, magnoliák, japánjuharok, áfonya) Igaz egyszeri nagyobb beruházás, mert 300 l - kb. 3500 Ft. de egy családi kertben lévő málnáshoz akár 10 évig is elég.
Ne haragudj, de szerintem nem N-hiány, inkább magnézium.( amúgy nitrogénből is két fajta van, lassan ható és gyorsan ható nem mind1)
Véleményem szerint elég a fejtrágyázás. Vagy nagyobb dózisban egy öntözőkannába keversz a folyékony műtrágyával ( amiben több mikro, makro elem van) és beöntözöd.
Találtam egy jó kis anyagot, bár a fényképes példák nem gyümölcsösre vannak.
Nem volt vizsgálat,de meszes a talaj az biztos.Gazdaboltban ajánlották,ha sárgul akkor vas kell neki de a "Zöldítő komplex"-amit vettem nem csak vasat tartalmaz,miután marhat.komposzt nem hozott eredményt.És az is igaz,hogy minél többet esik annál sárgábbak.