Szia! Szép paradicsom. :) Alakjából itélve, azt hiszem a miénk is ilyen lehetett. Úgy egy-másfél hónappal ezelőtt szedtünk róla ekkora paradicsomokat. Ez a fajta birta a legtovább, de az utóbbi hét csapadékos időjárása teljesen lebarnította. Egyébként tavasszal kaptam két tövet a szomszédtól. Azt mondta ez olyan paradicsom, ha októberben a fagyok előtt zölden leszedjük, papírba csomagolva, fagymentes helyen tartva, Karácsonyra beérik. Sajnos ezt már az idén nem tudom meg. Kíváncsi lettem volna! Szedtem magot, talán majd jövőre.
Június egy kicsit késő,mi február utolsó hetében szoktuk elvetni a kertből hozott vakondtúrásföldbe (de lehet venni palántaföldet is) és bent az ablak mögött neveljük.
Ápr végén - május elején van a palántázás ideje amikor már nem jön rá fagy. Én egy részét korábban ki szoktam palántázni kb ápr 10 körül,így ha jó idő jön rá hamarabb terem, a többit rendes idejében ápr végén. A megmaradt palántákat meg leásom egybokorba, sűrű lesz és aprókat terem de sokat.
Gyönyörű paradicsom! Szerencsére idén csak 2 db magot ültettem el a 100-ból, úgyhogy majd jövőre lesz termés, ha egy kicsit hamarabb vetem el őket. Amúgy ezt mikor célszerű csinálni? Tavasszal április felé? Idén júniusban ültettem el őket, ezért nem csoda, hogy ilyen későn virágoznak. :-( Előre is köszönöm a válaszokat: Wuetryi
A növény génjeiben ott van a törekvés :-), hogy minél több magot érleljen. Tehát amíg csak bírja, virágozni fog (legalábbis a nem determináltak). Valszeg már nem fognak beérni.
Nekem a garázslejáróban kelt ki - egészen váratlanul - egy tő koktélparadicsom. Annak semmi baja, távol van a fitoftórás többitől. Majd' másfél méteres széltében-hosszában, és telistele van virággal, új hajtásokkal.
Három napig nem voltam hátul, gondoltam, tegnap leszedek pár szemet. Hát elkeserítő volt a látvány: pár napja még vadul zöldellt az összes bokor, csak alul voltak leszáradt ágak. Tegnap a bokor búbjáig fel volt száradva szinte az összes. :-((((((((( Ez az esős idő felturbózta a fitoftórát is. :-(((
Nekem meg rosszul indult az év aztán a végére jóra fordult.
Nagy volt a hó a kertben, nem kerestem vakondtúrásföldet hanem virágföldbe vetettük a paradicsomot. Vékonyak, nyüzgék lettek, vettünk is a piacon 5 szép palántát hogy legalább enni legyen a nyáron. Aztán a nyüzge palántáink is erőre kaptak és késve de teremtek rendesen.
Nem tudja valaki, hogy lehet-e még Prisca F1-es paradicsom magot kapni? Ha igen, hol? Vagy esetleg valakinek nincs még tartalékban? Nagyon megköszönném, ha segítenétek!
Írj egy mailt és küldök magot szivesen. Nem kérek érte semmit, de ha van valami növényed amit érdemesnek találsz és küldesz belőle magot örömmel fogadom.
Azért nehogy azt gondold, hogy csak csupa félkilós parik nőttek nálam, van néhány ilyen is de a többség 10-20 dekásak. Az idén sok volt az eső, adtam neki szervestrágyát, műtrágyát, levéltrágyát is és lugasra kötöztem fel mint a szőlőt.Kétszer adtam neki kalciumot is mert hiánytünetek jelentkeztek és rendszeresen permeteztem a fitotóra ellen.
Most is egészséges és terem, csak a nap süthetne hogy érlelje.
Van két paradicsompalántám (tudom, hogy túl késői...), egyelőre cserépben nevelgetem, csak sajnos valami megtámadhatta. Először a levelek vége kezd elszáradni, eleinte sötétzöld színű, majd az egész levél elszárad (immár a megszokott barnás színnel), ugyanez történik a szomszédos levelekkel, míg végül leesik az egész hajtás. Mit lehet ilyenkor tenni? Mitől van? Betegség vagy tápanyaghiány? Előre is köszönöm a segítséget!
Tudjátok, mi az érdekes? Talán említettem már, hogy érdekes módon (talán tavaly kidobtam az ablakon egy szem paradicsomot? :-))))) ) az előkertben, a garázslejáró szélén lévő keskeny sávban kikelt egy tő koktélparadicsom. Iszonyú rossz ott a talaj (kb. sitt, és a tetején 10 cm föld), ennek ellenére kb. méteres szélességű és magasságú hatalmas bokor lett belőle, és ontja a paradicsomfürtöket. Soha nem permeteztem, és kutya baja! Egy másik hasonló bokor van hátul, a többi paradicsombokor mellett, az ugyanúgy szárad, mint a nagyok.
Lehet, hogy jövőre virágoskert helyett paradicsomkert lesz az előkertben? :-D
Atom kemény, és kitartóan világoszöld. Közben egy nagyobb szem leesett, így bevittem a házba, feltettem az ablakpárkányra. Mostanra már rózsaszínesedik, de azért nem olyan telekom-pink. :-DDDDD
Érdekes módon ez a három bokor jól vészelte át a sok esőt-párásságot, abszolút nem száradnak a levelek. Ellentétben az összes többivel. :-(