Nem tekinthetô foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak az a szívességi munkavégzés, amely során a felek megállapodása ugyan meghatározott tevékenység kifejtésére irányul, azonban a munkavégzés ellenértéke nincs meghatározva munkabérben, díjazásban vagy egyéb juttatásban (például építkezés kalákában).
1997. évi LXXIV. törvény az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről
A fenti törvény foglakozik vele. Arról egyelőre nem láttam utalást, hogy ki nem alkalmi munkavállaló. lehet, hogy kimaradt a dologból. Azt monja viszont, hogy akkor kell járulékokat fizetni ha te pénz kapsz érte. Az geyeneságbeli rokont mondja veled egy sorban álló munkáltatónak. Tehát megfordítva a dolgot jelentheti azt, hogy neki veled együtt nem kell járulékot fizetni.
Még idő rövidségére tekintettel nem volt időm végignézni a dolgot , majd ha találok valamit akkor visszatérek rá.
Ha nem bolondultam vona bele Gyöngyöspatába és az ottani szőlőkbe, már régen elhúztam volna ebből az abszurd országból, nagyon sok területen direkt kontraszelekció zajlik, na ennyi. A gazdasági következményeken kívül az a legrosszabb, hogy a szüretnek, ennek a gyönyörű ünnepnek a jókedvét, varázsát keserítik ezzel meg.
Sajnos ez az idézet az újságírótól származik, jó pédája az állam működésére:
Kerestem a jogszabályt, hogy idézni tudjam, hogy is szól pontosan a szívességi alapon történő segítségnyújtás ha van ilyen.
Aztán feladtam a keresgélést és felhívtam a szegedi Regionális Munkaügyi központ jogászát, aki elmondta, hogy a magyar jogalkotásban nem ismert fogalom az ingyen munka, tehát nem létezik szívességi alapon történő segítség. Elmesélt egy konkrét esetet is: építkezésen büntették meg a tulajt, mert a szomszédok segítettek az alapozásnál.
Aztán felhívtam a munkaügyi felügyelőséget Kecskeméten, gondolván, hogy mint ellenőrző szerv tudják, milyen szempontok szerint vizsgálódnak. A jogszabályról sem tudott az egyébként készséges hölgy és belátta, hogy ez egy nagyon hülye helyzet, de elmondása szerint is csak az egyenes ági rokon segíthet könyvecske nélkül.
A többi segítőnek pedig vagy elhiszi a munkaügyi felügyelő, hogy semmit sem kap a munkájáért vagy nem. Tájékoztatással azonban nem foglalkoznak, csak bejelentésekkel! Így az ügyintéző a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz irányított, ahol éppen négyszer adtam elő ki vagyok és mit szeretnék, de mindig tovább passzoltak.
Az utolsó telefonszám viszont lapzártáig elérhetetlen volt.
Összegezve tehát: az illetékesek többsége az egyenes ági rokonokat jelölte csak meg legális segítőkként (vagyis nekik nem kell kiskönyv).
Jogszabályra, amelyik a szívességi segítségnyújtásra vonatkozna, nem sikerült bukkannunk. Tehát a gazdák alapvető feladata: sorban állni a kiskönyvekért, bélyegekért és felkészíteni a szüretelőket, pontosan mit kell mondani, hogyan kell viselkedni.
A szomszéd bácsi szerint még a rettegett Rákosi rendszerben sem volt ilyen.
Utolsó mondat kiemelése tőlem. Szóval akkor ha le akr jöbbi szüretelni az unokatesóm, akkor előtte kérjem meg, hogy keresse meg és menjen el a terültetileg illetékes munkaügyi központba és váltsa kia kis rohadt könyvüket és utána én menjek el egy másik ilyen központba és vegyek bélyegeket. Ráadásul az a durva, hogy tényleg sok helyen elfogytak ezek a könyvek meg bélyegek a hivatalokból. Na , akkor mondja meg a paraszt a szőlő fölvásárlójának, hogy várjon már, úgy egy-két hetet, talán akkor lesz könyv és akkor indulhat a szüret...Ja hogy rohadás meg seregélyek meg tolvajok meg tecnológia? Á, az nem érdekes, fő a könyvecske!
a vasvellát régen használtam már de, ha itt előfordulna akkor bizony lehet, hogy előkerülne az adott esetben.
nálam több mint tíz éve a barátok szedik a szőlőt. nehogymá' ne főzhessek nekik egy pörit a munkájuk fejében. ez akkora baromság mint az volt amikor megkináltam a havert aztán be kellett írni hogy 1 dl fogyás (eladásból) és befizetni utána az adót.
Aki kitalálta, azzal tudnék valamit kezdeni, az biztos!
bár szerintem inkább a feketemunkára száltak rá, azt hajkurásszák ezerrel, de ahogy írod az egy kicsit túlzás!
Még a legjobb esetben is, ha ez tényleg így lenne, akkor is járjon bíróságra az ember és ezen stresszeljen? Ha tőled ellopnak x tonna szőlőt akkor viszont mehetsz akár Brüsszelig is akkor se látsz semmit viszont...
//"A törvénynek viszont van egy lényeges kitétele, amiről szinte tudatosan hallgatnak az illetékesek. - A kölcsönös szívességi alapon történő segítségnyújtásra gondolsz, ami valóban lehetővé teszi, hogy ne kelljen kiskönyvekért sorba állni a családtagok részére és valóban benne van a törvényben. Arról van szó, hogy csak akkor van a gazdának közteherviselési kötelezettsége, ha ellenszolgáltatást ad a munkáért.
Tehát ha megy az ellenőr, akkor egyszerűen azt kell mondani, hogy bizony önként, minden hívás nélkül jött segíteni a családnak - a sógor, koma, a vő vagy a menyecske - és az égvilágon semmilyen ellenszolgáltatást nem kap ezért. Sem pénzt, sem étkezést, sőt még vissza sem kell segíteni, ugyanis ez már nem fér bele a jóhiszeműségbe. (Eddig) Ezt a munkaügyi ellenőrnek el kell fogadni és ha mégsem tenné, nincs az a bíróság, amelyik ne a gazdának adna igazat ebben az esetben."//
Ezt Font Sándor mondta, tegnap olvastam, éppen ideillik Forrás: http://www.regionaplo.hu/motor/php/index.php?f=13&c=2173&o=0&t=1&portal=kk&lang=1
Bocs mindenkitől, egy nem túl szívderítő témát fogok felhozni, részben, hogy mindenkit figyelmeztessek is. Gyöngyös környékén az eddigieknél sokkal nagyobb az aktivitása a szüreti kommandóknak, helikopter is van minden esetben. Ha elkapnak egy nem bejelentett munkást, akkor 100.000 büntetést kap a gazda és 50.000-t a munkás. Úgy tudom, az említett összeget 1-2 héten belül keményen be is vasalják. Ami durvább: csak az egyenesági rokonod szedhet legálisan ingyen, papírok nélkül a szőlődben, tehát már az unokatesód, nagybátyád vagy sógorodvagy barátnőd is adócsaló bűnözőnek számít (és te is), ha jön a szüretre.
Észveszejtő, hogy szüretkor, ami egy örömteli ünnep lenne, lesni kell az eget, hogy jön-e a helikopter. Én speciel szívesen ki is fizetném a napi x100 forintot a barátaim után, hogy rendesen, nyugalomban szüretelhessünk, de most egy pár órás munka miatt küldjem el őket valami munkaügyi hivatalba hogy kiváltsák a mittumdoménmilyen kiskönyvet ami kellene a kommandósoknak? Tragédia az egész. Egyik szomszédom azt hitte, tolvajbandát fogott egy szőlőben, aztán kiderült, hogy azért szedték lapulva, bújkáva a szőlőt, mert az apeh-kommandótól féltek.
Egészen halkan azt is megjegyzem, hogy tudtommal helikoptert gyilkosok ellen sem vetnek be ebben az országban. Arról se beszéljünk, hogy az egyre nagyobb mértéket öltő mezőgazdasági bűnözőkkel szemben (tolvajok, rablók) gyakorlatilag semmit sem tesz az állam. De te, a paraszt, bűnöző adócsaló vagy akit helikopterrel üldöznek, mert pl a barátaid segítenek neked szüretelni.
Mi lesz ennek a következménye? Még kétszer ennyi szőlőt fognak kivágni az emberek, pedig pl tavaly is Nagyréde határának felére adtak be kivágási kérelmet! Hiába, 2011-től jönnek a külföldi földbirtokosok és a honi latifundisták, kell nekik tisztítani a terepet!
Még egy apróság: feltűnő az összefüggés, hogy ott szaporodnak meg a szüreti kommandósok akciói, ahol van a közelben szüreti kombájn. Tavaly Szücsiben és Patán még nem volt ilyen gép, ellenőrzés sem. Idén már működik Szücsiben egy gép, jött is az ellenőrzés, Patára is. A patai hegyközségben is ki van téve a kombájn hirdetése...80 rugóért szüretelnek egy hektárt. A szücsi szedőasszonyok el sem mernek menni Patára sem dolgozni, mert szerintük követnék őket a kommandósok, nyilván a gépes érdekéből.
Mi lesz ennek a vége? Még lejjebb visszük majd a tehelést és ha leköltözünk, ketten a feleségemmel fogunk szüretelni. Barátoknak, rokonoknak sajnos megmondom, hogy nem szabad jönniük szüretelni, de még bográcsozni sem jöhetnek, mert a szemét paraszt az biztosan hazudik és igazából ők illegális munkavállalók, hiába csak a tűz körül ülnek!
vidámabb téma: múlt hétfőn szedtünk 50 kiló (100 átoltott tőke termése) pinot noirt, 20 mustfokkal (szépen erjed az előszobában), a kékfrankos pedig múlt hétvégén érte el szintén a 20-at, de fenolosan még fejlődhet, 2-3 hétig szeretném még tartani.
Engem érdekelne, hogy fog kinézni a szőlőd szüret előtt októberben, mert a furmint is késői szüretelésű és én is aug. közepén abba szoktam hagyni a permetezést,de ilyen csapadékos időben elégé kezd rohadnin, aszú meg már nem lesz belőle. Ha sikeres volt a védekezés akkor jövöre én is kipróbálom.
Azon kívül hogy tiszta bort nyersz , egy fejtéssel kevesebb, egy lényeges dolog is lejátszódik a borban. Mégpediglen az almasavbontás folyamata. Ez anélkül is végbemegy hogy te beavatkoznál. Hát ezért is megéri.
Még egy kicsit értetlenkedek, aztán befejezem. Teszem ezt pusztán azért, hogy jobban megértsem a koncepciód. Őszintén szólva egy kicsit meglepett, hogy a kiforrás után akár még egy hónapig is rajta hagyod a bogyókat a boron. Természetesen értem, hogy miért szükséges "hermetikusan" lefedni, de mi a remélt célja az 1 hónapos további bogyón való érlelésnek. Ezt már nem tudod mozgatni, nem tudod kevergetni. Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban?
Műanyag erjesztő kád, talán láthattál már ilyet. Ez egy 10 hektós négyzet alakú tároló edény, aminek kivágtam a tetejét. így nyitottá, káddá vált. Régebben borászboltokban is látni lehetett manapság nem látok. Ennek ketrece is van mert őnnmagában nem áll meg.
A zajos alatt elméletileg nyitva van, de a kivágott rész nagyjából vissza illeszthető. Le is szoktam takarni mert a muslincák túlságosan szemtelenek.
Az erjedést beoltással kezdem, ez eddig azt jelentette, hogy (szombati szüret után) hétfőre beindul az erjedés. A következő hétvégén, vagy hétfőre már sár van rajta. Ez azért a környezettől is függ. Milyen meleg van. A sarat gyakran 1 hónapig is rajtahagyom, azaz addig a seprőjén marad.
A törköly vagy kifözdében végzi vagy a sorok közt. Attól függően hogy mennyi pálinka kell az ágyas hordóba (tudjátok tormás, mazsolás).
Egy kis illusztráció a reggelihez. Még nem kell beszarni, mondta a papagály: Ennyire viselte meg a szőlőket a heteseső: Az elsők olaszrizlingek.
(valaki azt állította nem terem eleget?)
A második képen is inkább beszáradt szemek vannak mint friss rothadás, ettől még tarthatja magát, ha a teremtő is úgy akarja.
A harmadik Pinot. Leginkább ez kivánkozna le, de most már megvárja a kékfrankost és a Merlotot.
Ma is gőzerővel szüreteltek a hegyben, egyszerüen röhej, hogy szeptember elején alig van már fenn szőlő. 15-16-os mustokat mondanak a gazdák, hát nem tudom megéri-e.
Sajnos ma is volt egy kevés eső, sok vizet nem zavart, de arra elég volt, hogy a tervezett permetezést meghiúsítsa, talán holnap, ha időben végzünk a szedéssel.
Még néhány apró részletre kiváncsi volnék. Milyen erjesztőkádat használsz? fa? műanyag? Felfelé szükülő/növekvő keresztmetszetűt? A zajos eredés alatt nyitott a kád, vagy fedett? Kb. hányadik napon kerül fel a sár és általában hány napig tartod a lét a bogyón, mielőtt kripréseled? Mit kezdesz a "seprővel", hordóba kerül, préseled, kidobod?
Ez rendben való lenne csakhogy a folpet hatóanyag "kalóriája" 30 nap után elfogy. Jártam már én is úgy hogy az időjárás miatt kénytelen voltam a szüretet kitolni. De azt vettem észre, és fel is jegyeztem magamnak, hogy max 2 hétig még a szőlő magában bírja a támadásokat, de utána biztosan a rothadás győz. Ezért be kell avatkozni. A cabernetre én is úgy számolok, hogy annak októberi szüretet figyelembe véve nem lehet a permetezésével aug. közepén leállni. A blau, szeptember közepén - eddig max 25.-e után még sose - került sor a szüretére.
Magam is gondoltam kéthetes várakozási idejű -sőt alkalmaztam is- szer bevetéséről. Ez pontosan 2001 évben volt és Ronilánt jelentett.
A szőlőd (olasz) szép, abból jó borod lehet, csak szerintem keveset terem. Bár nekünk annó biztos olyan klónunk volt mely ennél láthatóan kisebb volt (abból indultam ki). Ott- hon 20évig fehérrel foglallkoztam (bánáti olasz tramini), csak amióta elkerültem lettem vörösboros.