Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2007.09.14 0 0 2907
-A bogyókat itt már nem is célszerű visszakeverni a borba, hiszen a kellemes aromák már a főerjedés alatt kioldódtak, így jó is, hogy felszorulnak a sár alá. A levegőtől való elzárás fontos, mert az almasavbontó bacik nem igénylik az oxigént, az ecetbacik viszont annál inkább. A hőszigetelést sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a bacik melegkedvelők. Az élesztők bomlása tápanyagot szabadít fel a baciknak és jellegzetes aromát is kölcsönözhet. A seprő felkeverése - ha erre szükség lenne - probléma. De nem lehet minden tökéletes.
Előzmény: Ferig (2880)
Zalancelot Creative Commons License 2007.09.14 0 0 2906
Akár.

Jelenlegi technológiám a mastelló kádas erjesztés.(amit a fényképen láthatsz is.)
Ebbe bogyózom, utánna kap 100l-enként 1dkg borként.
A törkölyt egy a kádba méretezett műanyag nyomólappal, ami fel van fúrva a lé alá szorítom. (Ezért látod a prés nyomófáit a kádon)
A tetején pedig egy fóliával szorosan lekötözöm, hogy a muslincák se férjenek hozzá. (lekopogom idén ezidáig nem sok vizet zavartak).
Természetesen a naponkénti 1-2x-i csömöszölés, ahogyan a lehetőség engedi.
Általában teljes elforrásig marad a kádon és kóstolás útján állapítom meg mikor préselek.

Eddig ez bevált, de szívesen kipróbálnám Szaki Pali technológiáját is.
Előzmény: Ferig (2905)
Ferig Creative Commons License 2007.09.14 0 0 2905

Már eleve ebben eljesztenéd, vagy 1 hét után raknád bele?

Én a zweigeltet 1 hét után lepréselem, utána rögtön megy bele a hordóba, majd 1 hónap után lefejtem. A zajos erjedés 1 hete alatt viszont óvom az oxigéntől, amennyire tudom letakarom. A csömöszölés alatt is csak kis felületen nyitott a kád, mindig márhol.  Ez a gyakorlat nekem eddig bevált, mert minden évben arany, vagy ezüstérmes bor lett belőle, komoly szakavatott zsűri előtt.

Előzmény: Zalancelot (2904)
Zalancelot Creative Commons License 2007.09.14 0 0 2904
Kérdésem lenne.
A leírt sározásos technológiádról beszélgettünk a hegyi szomszédommal, és neki támadt az az ötlete, hogy elvileg a sárral történő lezárást helyettesíteni lehetne egy úszófedeles saválló tartályal. Arról a lefejtés is gyerekjáték, hiszen 1-2 csap azon eredetileg is van.
Mi a véleményed az elgondolásról?

A 13. napon kipréseltem az oportót.
Nagyon szépen fort el, izlelés alapján elégedett vagyok vele, többi már a hordóban alakul.
Előzmény: szaki_pali (2899)
Ferig Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2903
Pektinbontót szoktál-e beletenni és mikor?
Előzmény: szaki_pali (2899)
Ferig Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2902

Az illegális/legális foglalkoztatás témájához kapcsolódva ajánlom figyelmetekbe:

www.complex.hu/show_file.php?f=19_munkaugyi_ell.pdf

10. oldal,  cím: A legális foglalkoztatás alapjai a munkaügyben.

2007. júniusi, tehát friss.

Én is most fogom tanulmányozni, mert a hétvégén szüretelünk.

greenlak Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2901

Sziasztok!

Most találtam erre a topic-ra próbálom visszaolvasni,de most a munka dandárjában nagyon lassan haladok;-).

Jó olvasni benneteket bár az az ültetéses csörte nem várt fordulat volt, de kinek a pap kinek a papné.

Magamról annyit munka mellett hobbi szőlész-borász lennék kb 6-7 éve foglakozom a szőlő és bor kérdésével a nagyapám szőlője maradt ránk soha nem gondoltam volna, hogy egyszer efféle tevékenységet fogok végezni szabadidőmben, de úgy látszik a korral okosodik is az ember!

A szőlőt '80 körül telepítette  nagyapám akkor úttörőnek számított a gyalog művelésű direkt termő háztájiak között, így fajta összetétel is ezt tükrözi.

A Rizling nálunk is a kényes pontja az " ültetvénynek" 225 tőke, -de nagyszó, hogy "ültetvény" - a szőlő ezen része egy meredek hajlatban van így itt elégsokáig megszorul a pára és köd így gyakran nem kell sokat szedni ezekről a tőkékről az idény viszont jó lett 17-es fokkal szüreteltünk már a hordóban fortyog magában.

A vörös Medina és Zweigelt szintén kádban fürdik úgy még vagy 12 napig!

Bocs ha hosszú voltam.

G.lak

Érett Gyümölcs Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2900

Én most hirtelenjében ezt találtam, de ez 2000-es. azóta megváltoztathatták. :-(

http://www.munkaugy.hu/media/pdf/2000/jan.pdf

30. oldal

Nem tekinthetô foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak
az a szívességi munkavégzés, amely során
a felek megállapodása ugyan meghatározott tevékenység
kifejtésére irányul, azonban a munkavégzés
ellenértéke nincs meghatározva munkabérben, díjazásban
vagy egyéb juttatásban (például építkezés
„kalákában”).

Előzmény: Törölt nick (2893)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2899
most mék csömöszölni!
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2898
1997. évi LXXIV. törvény
az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről

A fenti törvény foglakozik vele. Arról egyelőre nem láttam utalást, hogy ki nem alkalmi munkavállaló. lehet, hogy kimaradt a dologból. Azt monja viszont, hogy akkor kell járulékokat fizetni ha te pénz kapsz érte. Az geyeneságbeli rokont mondja veled egy sorban álló munkáltatónak. Tehát megfordítva a dolgot jelentheti azt, hogy neki veled együtt nem kell járulékot fizetni.

Még idő rövidségére tekintettel nem volt időm végignézni a dolgot , majd ha találok valamit akkor visszatérek rá.
Előzmény: pinotnoir777 (2891)
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2897
Ha nem bolondultam vona bele Gyöngyöspatába és az ottani szőlőkbe, már régen elhúztam volna ebből az abszurd országból, nagyon sok területen direkt kontraszelekció zajlik, na ennyi. A gazdasági következményeken kívül az a legrosszabb, hogy a szüretnek, ennek a gyönyörű ünnepnek a jókedvét, varázsát keserítik ezzel meg.
Előzmény: szaki_pali (2895)
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2896

Sajnos ez az idézet az újságírótól származik, jó pédája az állam működésére:

Kerestem a jogszabályt, hogy idézni tudjam, hogy is szól pontosan a szívességi alapon történő segítségnyújtás – ha van ilyen.

Aztán feladtam a keresgélést és felhívtam a szegedi Regionális Munkaügyi központ jogászát, aki elmondta, hogy a magyar jogalkotásban nem ismert fogalom az ingyen munka, tehát nem létezik szívességi alapon történő segítség. Elmesélt egy konkrét esetet is: építkezésen büntették meg a tulajt, mert a szomszédok segítettek az alapozásnál.

Aztán felhívtam a munkaügyi felügyelőséget Kecskeméten, gondolván, hogy mint ellenőrző szerv tudják, milyen szempontok szerint vizsgálódnak. A jogszabályról sem tudott az egyébként készséges hölgy és belátta, hogy ez egy nagyon „hülye” helyzet, de elmondása szerint is csak az egyenes ági rokon segíthet könyvecske nélkül.

A többi segítőnek pedig vagy elhiszi a munkaügyi felügyelő, hogy semmit sem kap a munkájáért vagy nem. Tájékoztatással azonban nem foglalkoznak, csak bejelentésekkel! Így az ügyintéző a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz irányított, ahol éppen négyszer adtam elő ki vagyok és mit szeretnék, de mindig tovább passzoltak.

Az utolsó telefonszám viszont lapzártáig elérhetetlen volt.

Összegezve tehát: az illetékesek többsége az egyenes ági rokonokat jelölte csak meg legális segítőkként (vagyis nekik nem kell kiskönyv).

Jogszabályra, amelyik a szívességi segítségnyújtásra vonatkozna, nem sikerült bukkannunk. Tehát a gazdák alapvető feladata: sorban állni a kiskönyvekért, bélyegekért és felkészíteni a szüretelőket, pontosan mit kell mondani, hogyan kell viselkedni.

A szomszéd bácsi szerint még a rettegett Rákosi rendszerben sem volt ilyen.

Utolsó mondat kiemelése tőlem. Szóval akkor ha le akr jöbbi szüretelni az unokatesóm, akkor előtte kérjem meg, hogy keresse meg és menjen el a terültetileg illetékes munkaügyi központba és váltsa kia kis rohadt könyvüket és utána én menjek el egy másik ilyen központba és vegyek bélyegeket. Ráadásul az a durva, hogy tényleg sok helyen elfogytak ezek a könyvek meg bélyegek a hivatalokból. Na , akkor mondja meg a paraszt a szőlő fölvásárlójának, hogy várjon már, úgy egy-két hetet, talán akkor lesz könyv és akkor indulhat a szüret...Ja hogy rohadás meg seregélyek meg tolvajok meg tecnológia? Á, az nem érdekes, fő a könyvecske!

szaki_pali Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2895
a vasvellát régen használtam már de, ha itt előfordulna akkor bizony lehet, hogy előkerülne az adott esetben.

nálam több mint tíz éve a barátok szedik a szőlőt. nehogymá' ne főzhessek nekik egy pörit a munkájuk fejében. ez akkora baromság mint az volt amikor megkináltam a havert aztán be kellett írni hogy 1 dl fogyás (eladásból) és befizetni utána az adót.

Aki kitalálta, azzal tudnék valamit kezdeni, az biztos!

bár szerintem inkább a feketemunkára száltak rá, azt hajkurásszák ezerrel, de ahogy írod az egy kicsit túlzás!
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2894
Még a legjobb esetben is, ha ez tényleg így lenne, akkor is járjon bíróságra az ember és ezen stresszeljen? Ha tőled ellopnak x tonna szőlőt akkor viszont mehetsz akár Brüsszelig is akkor se látsz semmit viszont...
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2893
//"A törvénynek viszont van egy lényeges kitétele, amiről szinte tudatosan hallgatnak az illetékesek.
- A kölcsönös szívességi alapon történő segítségnyújtásra gondolsz, ami valóban lehetővé teszi, hogy ne kelljen kiskönyvekért sorba állni a családtagok részére és valóban benne van a törvényben. Arról van szó, hogy csak akkor van a gazdának közteherviselési kötelezettsége, ha ellenszolgáltatást ad a munkáért.

Tehát ha megy az ellenőr, akkor egyszerűen azt kell mondani, hogy bizony önként, minden hívás nélkül jött segíteni a családnak - a sógor, koma, a vő vagy a menyecske - és az égvilágon semmilyen ellenszolgáltatást nem kap ezért. Sem pénzt, sem étkezést, sőt még vissza sem kell segíteni, ugyanis ez már nem fér bele a jóhiszeműségbe. (Eddig) Ezt a munkaügyi ellenőrnek el kell fogadni és ha mégsem tenné, nincs az a bíróság, amelyik ne a gazdának adna igazat ebben az esetben."//

Ezt Font Sándor mondta, tegnap olvastam, éppen ideillik
Forrás:
http://www.regionaplo.hu/motor/php/index.php?f=13&c=2173&o=0&t=1&portal=kk&lang=1

Melyik ez a törvény?
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2892
Nem akartam ezzel együtt írni: Rosti, sok örömöt és boldogságot a családnak, és persze jó egészséget!
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2891

Bocs mindenkitől, egy nem túl szívderítő témát fogok felhozni, részben, hogy mindenkit figyelmeztessek is. Gyöngyös környékén az eddigieknél sokkal nagyobb az aktivitása a szüreti kommandóknak, helikopter is van minden esetben. Ha elkapnak egy nem bejelentett munkást, akkor 100.000 büntetést kap a gazda és 50.000-t a munkás. Úgy tudom, az említett összeget 1-2 héten belül keményen be is vasalják. Ami durvább: csak az egyenesági rokonod szedhet legálisan ingyen, papírok nélkül a szőlődben, tehát már az unokatesód, nagybátyád vagy sógorodvagy barátnőd is adócsaló bűnözőnek számít (és te is), ha jön a szüretre.

Észveszejtő, hogy szüretkor, ami egy örömteli ünnep lenne, lesni kell az eget, hogy jön-e a helikopter. Én speciel szívesen ki is fizetném a napi x100 forintot a barátaim után, hogy rendesen, nyugalomban szüretelhessünk, de most egy pár órás munka miatt küldjem el őket valami munkaügyi hivatalba hogy kiváltsák a mittumdoménmilyen kiskönyvet ami kellene a kommandósoknak? Tragédia az egész. Egyik szomszédom azt hitte, tolvajbandát fogott egy szőlőben, aztán kiderült, hogy azért szedték lapulva, bújkáva a szőlőt, mert az apeh-kommandótól féltek. 

Egészen halkan azt is megjegyzem, hogy tudtommal helikoptert gyilkosok ellen sem vetnek be ebben az országban. Arról se beszéljünk, hogy az egyre nagyobb mértéket öltő mezőgazdasági bűnözőkkel szemben (tolvajok, rablók) gyakorlatilag semmit sem tesz az állam. De te, a paraszt, bűnöző adócsaló vagy akit helikopterrel üldöznek, mert pl a barátaid segítenek neked szüretelni.

Mi lesz ennek a következménye? Még kétszer ennyi szőlőt fognak kivágni az emberek, pedig pl tavaly is Nagyréde határának felére adtak be kivágási kérelmet! Hiába, 2011-től jönnek a külföldi földbirtokosok és a honi latifundisták, kell nekik tisztítani a terepet!

Még egy apróság: feltűnő az összefüggés, hogy ott szaporodnak meg a szüreti kommandósok akciói, ahol van a közelben szüreti kombájn. Tavaly Szücsiben és Patán még nem volt ilyen gép, ellenőrzés sem. Idén már működik Szücsiben egy gép, jött is az ellenőrzés, Patára is. A patai hegyközségben is ki van téve a kombájn hirdetése...80 rugóért szüretelnek egy hektárt. A szücsi szedőasszonyok el sem mernek menni Patára sem dolgozni, mert szerintük követnék őket a kommandósok, nyilván a gépes érdekéből.

Mi lesz ennek a vége? Még lejjebb visszük majd a tehelést és ha leköltözünk, ketten a feleségemmel fogunk szüretelni. Barátoknak, rokonoknak sajnos megmondom, hogy nem szabad jönniük szüretelni, de még bográcsozni sem jöhetnek, mert a szemét paraszt az biztosan hazudik és igazából ők illegális munkavállalók, hiába csak a tűz körül ülnek!

vidámabb téma: múlt hétfőn szedtünk 50 kiló (100 átoltott tőke termése) pinot noirt, 20 mustfokkal (szépen erjed az előszobában), a kékfrankos pedig múlt hétvégén érte el szintén a 20-at, de fenolosan még fejlődhet, 2-3 hétig szeretném még tartani.

trauben Creative Commons License 2007.09.12 0 0 2890

Köszönöm!

Igazából azért érdekelne adolog, mert szilvám, kajszim nem termett értékelhető

mennyiségben. De hát pájinka az csak kell valamiből. Így a törköly hasznosítására gondoltam.

Minden évben szoktam lezsírozni egy pár palack ágyast is. Ezért fogott meg a dolog.

Meg kicsit furán hangzik a torma a pálinkával, de biztos jó... Kipróbálom...

Atis44 Creative Commons License 2007.09.12 0 0 2889
Engem érdekelne, hogy fog kinézni a szőlőd szüret előtt októberben, mert a furmint is késői szüretelésű és én is aug. közepén abba szoktam hagyni a permetezést,de ilyen csapadékos időben elégé kezd rohadnin, aszú meg már nem lesz belőle. Ha sikeres volt a védekezés akkor jövöre én is kipróbálom.
Előzmény: Ferig (2869)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.11 0 0 2888
Kössz hogy kisegítettél, még nem megy a fórumozás minden csínja- bínja!
Előzmény: RAMBO (2887)
RAMBO Creative Commons License 2007.09.11 0 0 2887
Erről van szó
Előzmény: szaki_pali (1898)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.11 0 0 2886
a recept a korábbi hozzászólásomban megtalálható

jelenleg a 33-k oldalon a 1898 sorszámú hozzászólásról beszélek képpel együtt. Ezen kívül miben segíthetek? írj bátran! kostoláshoz ide kell jönnöd!
Előzmény: szaki_pali (2885)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.11 0 0 2885
lehet!

mit szeretnél tudni róla?
Előzmény: trauben (2884)
trauben Creative Commons License 2007.09.11 0 0 2884

Sziasztok!

Szaki Palihoz lenne egy kérdésem...

A tormás ágyas pálinkáról lehetne többet tudni?

Köszi...

szaki_pali Creative Commons License 2007.09.11 0 0 2883
Karbid ágyú

kereplő

műsas (bár erről nincs tapasztalatom)
Előzmény: Atis44 (2882)
Atis44 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 2882
Sziasztok!

Érdeklődnék ti mit használtok seregélyek ellen.
Valami jó módszert szívesen hallanák (persze ami nem túl drága).

Köszi
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.10 0 0 2881
Azon kívül hogy tiszta bort nyersz , egy fejtéssel kevesebb, egy lényeges dolog is lejátszódik a borban. Mégpediglen az almasavbontás folyamata. Ez anélkül is végbemegy hogy te beavatkoznál. Hát ezért is megéri.
Előzmény: Ferig (2880)
Ferig Creative Commons License 2007.09.10 0 0 2880
Még egy kicsit értetlenkedek, aztán befejezem. Teszem ezt pusztán azért, hogy jobban megértsem a koncepciód.  Őszintén szólva egy kicsit meglepett, hogy a kiforrás után akár még egy hónapig is rajta hagyod a bogyókat a  boron. Természetesen értem, hogy miért szükséges "hermetikusan" lefedni, de mi a remélt célja az 1 hónapos további bogyón való érlelésnek.  Ezt már nem tudod mozgatni, nem tudod kevergetni.  Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban?
Előzmény: szaki_pali (2876)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.10 0 0 2879
a gyümölcslevet elfelejtettem idézőjelbe rakni, mert így lett volna érthető! :-)
Előzmény: Zalancelot (2878)
Zalancelot Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2878
A kád tetejéről merítettem, de nem annyira gyümölcslé már, mint a kiforrás végén lévő ütős murci.
Előzmény: szaki_pali (2877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!