t f 1 mester a boros topikban felvetett egy érdekes kérdést amit ebben a topikban lenne érdemes megbeszélni.
Szóval mennyibe is kerül egy palack jó minőségű bor előállítása egy alapvetően kézi munkával megművelt kisebb birtokon.
Mondjuk kiindulási alapnak vegyünk egy 5 hektáros területet. Vegyük számba milyen költségek vannak.
- ingatlanvásárlás (egyszeri kiadás) - ültetvényezés (visszatérő kiadás) - borászati eszközök - mezőgazdasági gépek (kistraktor, permetező, etc) - éves munka - palackozás - szállítás - engedélyeztetés
Szóval mik azok a tételek amik elvileg megjelennek egy palack bor árában? Mekkor az az összeg ami alatt ireális gazdaságosan előállítani jó minőségű bort.
tf1 cimbora, te mit szólnál el olyan számításhoz ahol hektáronklént mondjuk 60 mázsa szőlővel és 70%-os lékinyeréssel (ezek hasból számok)... vagyis az éves kapacitás úgy hektáronként 4200 liter bor ami durván 5600 ezer palack hektáronként
Az alapfelvetés szerint 1000 forintos áron kell a polconlenni a bornak. Ez az ár nettó cirka 833 forintot jelent. Legyünk jó fejek és nyerjen a kereskedő csak 133 forintot palackonként (mondjuk mert családtag vagy haver). Szóval marad 700 forint a gazdának.
A csomagolásra (cimke, dugó, palack, lezáró, doboz etc) ha durván és olcsón számolok akkor 200 forint elmegy (persze lehet ennyiért csak dugót venni).
Vagyis tartunk 500 forintnál 0.75l boronként ami 666 forintos literárat jelent vagyis éves szinten mondjuk. Vagyis 2.8 millió évente hektáronként. Tudnátok-e ebből tisztességesen üzemeltetni egy szőlészetet?
Arányosan azokon a területeken ahol ti hobbiból termeltek kijönne-e ennyiből a dolog úgy, hogy a földet meg kell venni és be kell ültetni és a saját munka értékét is legalább minimálbérrel számoljátok?
Érdekelne mások véleménye, mert a boros topikban rövid gondolkodás után azt írtam, hogy olyan bort termelni ami 1000 forintos áron kerül ki a polcra csak nagyüzemi technológiával és óriási területen inkább gép mint kézi erővel lehet.
A friss mustot 2 literes műa. kólás üvegben azonnal a fagyasztóba tettem.
Kivettem kiengedett a sima hűtőben, közben leüllepedett az alja. A tisztályát leengedtem. Az íze elég jónak tűnik. Hasonlít a bolti szőlőléhez . Azért annyira nem.
Én nagyobb mennyiséget szeretnék eltenni.
Azért gondoltam ezt a topikot mert akik itt erjesztenek, azoknak a párjuk gondoskodik a téli gyerkőc italról.
Egyébként nekem is szépen kotyog az a pár liter.
Kifejezetten saját célra. Én kis pályás sem vagyok, egyszerűen amatőr. Vagy műkedvelő borász.
Steril szűrés (olyan szűrővel, ami kiszűri a gombahifákat is) és utána vagy hidegsteril vagy melegsteril palackozás. Nagyon komoly munka, szerintem házilag nem megy.
Anyu szalicillel tartósít magának, én azt nem bírom meginni.
Tényleg szőlőléről kérdezett a kartárs... kell nekem késő este figyelmetlenül fórumoznom :)
Amúgy nálatok mi a helyzet? Nálunk a juhfak eleje ma jön be a pincébe...annyira nem is rossz mint ahogy azt számítottuk. Most éppen a hárs miatt izgulunk :) mikor mi van soron.
Na de itt szőlőLÉről van szó.... azt meg nem űzzük; mi mindent kierjesztünk:).
DE eléggé sokan - még nagyok is- csinálják ezt, az erjedés megakadályozása nem könnyű dolog. Steril szűrés, erősebb kénezés, fagyasztás, üllepítés pár gyakorlott módszer... váltakozó sikerrel.
Nem fog kilépni a kádból az a vörös cefre? Ha forrni kezd, szerintem ebben az edényben nem fog megférni.
Hirtelen indulattól vezérelve Pinot Noirt ma délután lekaptuk a nejemmel. Aktuális volt, a cukorfokot és az egyéb állapotát is figyelembe véve. Szépen hozott, emellett a 18-at ilyen mennyiség mellett is megcsapta. Megint van indok minden nap a hegyre menni! :-))))
Utolsó idei képek a Zweigeltről, miután erjesztőkádban végezte. Szép, egészséges szőlőt szüreteltünk, jó minőségben. Jó hír, hogy kocsánybénulásos fürt, ami a zweigeltnél eddigi tapasztalataim szerint kisebb-nagyobb mennyiségben mindig előfordult, az idén gyakorlatilag nem volt. :-)))
-Úszófedelesben nem erjesztenék. Mert, ha a szelep eldugul az úszófedél elrepül. A törkölykalap felszorul a fedél alá. A tömítés meg nem igazán szereti, ha napjában többször kiemelik. Egy úszófedeles sokkal hamarabb lehül mint egy ugyanakkora kád, vagy hordó.
-A bogyókat itt már nem is célszerű visszakeverni a borba, hiszen a kellemes aromák már a főerjedés alatt kioldódtak, így jó is, hogy felszorulnak a sár alá. A levegőtől való elzárás fontos, mert az almasavbontó bacik nem igénylik az oxigént, az ecetbacik viszont annál inkább. A hőszigetelést sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a bacik melegkedvelők. Az élesztők bomlása tápanyagot szabadít fel a baciknak és jellegzetes aromát is kölcsönözhet. A seprő felkeverése - ha erre szükség lenne - probléma. De nem lehet minden tökéletes.
Jelenlegi technológiám a mastelló kádas erjesztés.(amit a fényképen láthatsz is.) Ebbe bogyózom, utánna kap 100l-enként 1dkg borként. A törkölyt egy a kádba méretezett műanyag nyomólappal, ami fel van fúrva a lé alá szorítom. (Ezért látod a prés nyomófáit a kádon) A tetején pedig egy fóliával szorosan lekötözöm, hogy a muslincák se férjenek hozzá. (lekopogom idén ezidáig nem sok vizet zavartak). Természetesen a naponkénti 1-2x-i csömöszölés, ahogyan a lehetőség engedi. Általában teljes elforrásig marad a kádon és kóstolás útján állapítom meg mikor préselek.
Eddig ez bevált, de szívesen kipróbálnám Szaki Pali technológiáját is.
Már eleve ebben eljesztenéd, vagy 1 hét után raknád bele?
Én a zweigeltet 1 hét után lepréselem, utána rögtön megy bele a hordóba, majd 1 hónap után lefejtem. A zajos erjedés 1 hete alatt viszont óvom az oxigéntől, amennyire tudom letakarom. A csömöszölés alatt is csak kis felületen nyitott a kád, mindig márhol. Ez a gyakorlat nekem eddig bevált, mert minden évben arany, vagy ezüstérmes bor lett belőle, komoly szakavatott zsűri előtt.
Kérdésem lenne. A leírt sározásos technológiádról beszélgettünk a hegyi szomszédommal, és neki támadt az az ötlete, hogy elvileg a sárral történő lezárást helyettesíteni lehetne egy úszófedeles saválló tartályal. Arról a lefejtés is gyerekjáték, hiszen 1-2 csap azon eredetileg is van. Mi a véleményed az elgondolásról?
A 13. napon kipréseltem az oportót. Nagyon szépen fort el, izlelés alapján elégedett vagyok vele, többi már a hordóban alakul.
Most találtam erre a topic-ra próbálom visszaolvasni,de most a munka dandárjában nagyon lassan haladok;-).
Jó olvasni benneteket bár az az ültetéses csörte nem várt fordulat volt, de kinek a pap kinek a papné.
Magamról annyit munka mellett hobbi szőlész-borász lennék kb 6-7 éve foglakozom a szőlő és bor kérdésével a nagyapám szőlője maradt ránk soha nem gondoltam volna, hogy egyszer efféle tevékenységet fogok végezni szabadidőmben, de úgy látszik a korral okosodik is az ember!
A szőlőt '80 körül telepítette nagyapám akkor úttörőnek számított a gyalog művelésű direkt termő háztájiak között, így fajta összetétel is ezt tükrözi.
A Rizling nálunk is a kényes pontja az " ültetvénynek" 225 tőke, -de nagyszó, hogy "ültetvény" - a szőlő ezen része egy meredek hajlatban van így itt elégsokáig megszorul a pára és köd így gyakran nem kell sokat szedni ezekről a tőkékről az idény viszont jó lett 17-es fokkal szüreteltünk már a hordóban fortyog magában.
A vörös Medina és Zweigelt szintén kádban fürdik úgy még vagy 12 napig!
Nem tekinthetô foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak az a szívességi munkavégzés, amely során a felek megállapodása ugyan meghatározott tevékenység kifejtésére irányul, azonban a munkavégzés ellenértéke nincs meghatározva munkabérben, díjazásban vagy egyéb juttatásban (például építkezés „kalákában”).