Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2007.09.19 0 0 2937
Ha durván akarom számolni akkor a szőlészeti kézimunk a költsége tényleg nagyjából 500k évente, hektáronként.

A borászati technológiának is van fix költsége, de szerintem az, hogy mennyi újfahordót vesz az ember évente az stílus kérdése... jó minőségű bort lehet készíteni újfahordós nélkül is, szóval csak a példánk kedvéért tekintsük az olcsóbbik megoldást.

Az igazi rendező elvben szerintem egyetértünk, hogy a kulcsszavak a tőketerhelés és a léinyerés. Ebben a kérdésben már nyilván jobban szétszóródik a dolog. Mert ugye más fajta máshogy terhelendő. De a lékinyerés az nagyjából fix.

Szerintem az is biztosra vehető, a tőketerhelés korlátozása bizonyos fajtáknál egy mérték után nem ad annyi minőség javulást mint amennyi veszteséget jelent. Összeségében nehéz megmondani, hogy mi is az a palackszám ami a bűvös határt jelenti az egy hektáron megtermelt bor minőségénél. Én úgy érzem, hogy ez a szám valahol a 3-5 ezer palack között mozoghat...de mivel annyi változó van ebben az egyenletben, nyilván ez lehet radikálisan eltérő más és más helyen.

Amúgy egy dolgot még nem számoltunk bele a dologba. Mégpedig a szőlőtelepítést, mert azért annak is van elég agresszív költsége és a szőlészet talán leghosszabb távú befektetése.
Előzmény: pinotnoir777 (2929)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.19 0 0 2936
Most megyek préselni, majd este átszámolom, ha nem leszek fáradt.
Jó téma, érdemes vele foglalkozni
Előzmény: BZoltan (2927)
Derekhegy Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2935
Nekem annak tűnik.
Előzmény: RAMBO (2934)
RAMBO Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2934
Nem chasselas (saszla)? Szerintem az, ha kb. 2-3 hete már érett, vékony héjú, csemegeszőlő ízű.
Előzmény: Jani71 (2933)
Jani71 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2933

Ahhoz mintha kicsit nagyok lennének a bogyók. Plusz annak általában tömöttebb is a fürtje (ennek ellenére sajnos mégsincs tippem):

Előzmény: GLEVENTE (2928)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2932

A szüretelők ellenőrzésével kapcs.;  tudom hogy korábban volt már de ide egyszerűbb kapcsolni; hallotam egy eléggé egyszerű, és triviális megoldást; infó az FM hivatal földügyesétől :).

Bár talán ez csak az 1 ha alatti gazdákra von.; de szivességi földhasználattal minden ott szüretelő levédhető; mindenki szedi a sajátját; te tulajdonos szivességből bérbe (ill. használatba - mert nem kérsz elenszolgáltatást) adtad mindenkinek a földrészletet; ill. sort. Szerződés róla szóban köttetett, de ha nem hiszik írtok egyet. A főzendő kajába valókat közösen hoztátok; a készülő bort együtt dolgozzátok fel...

Előzmény: pinotnoir777 (2930)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2931
Amikor gyors számolásra van szükség akkor a következővel számolok:

négyzetméterenként 0,18-0,2 munkaóra szükséges a szőlő megmunkálásra
nem tom nálatok mennyi a napszámbér de 300 Ft/ óra nem nagy bérnek számít (kézimunka végig)

tehát a bérművelése a hektárnak 10000x0,18x300=540.000 Ft

plusz borászati rész

A palackosnál én is azt mondanám, hogy 150-200 Ft csak a csomag utána jön a belevaló. De gondolj bele egy cabernet pl 100-150 Ft/kg árnál 50% lényerésnél mennyivel emeli a palack bor értékét. Jó van 80Ft/kg szőlőár is 70% lével.

Osztom a véleményed így elsőre de a borászati részt még nem számoltam, szóval jó pénz ha valaki csak úgy kapja!
Előzmény: pinotnoir777 (2929)
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2930

Bocs, három fix dolgot kihagytam az éves költségek közül:

OBI engedélyeztetés: 20e/minta

szállítás: durván 40 ezer/ha

benzinköltség: ??? nekem kb 100.000 lesz jövőre, csak a szőlőbe járás...

Gépekről tud valaki infókat mondani, miben érdemes egy 2-3 hektáros birtokocskának gondolkodni? Állítólag Ausztriából egymillió körül lehet egész jó használt kistraktorokat venni. Persze ehhez jön még egyszer ennyiért felszerelés, ha nem többször ennyiért!

LTZ-k kb mennyibe kerülnek használtan? Tapasztalataitok vannak?

Köszi!

pinotnoir777 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2929

Szia Zoli!

1000 forintos polci árú bor esetében szerintem ÁTLAGESETBEN jó ha 500-550 forintot kap a gazda. 10-15% kereskedői haszonkulcs teljesen irreális ebben az ágazatban. Minimálisan elfogadható parafadugú kb 70+ÁFA, kicsit is szépnek mondható palack 45 Ft+ÁFA, címke, kapszula mondjuk együtt 30+ÁFA.

Szőlőtermelés ÉVES költségei:

Ha saját magad csinálod a gépi művelést: 120 ezer/ha

Bérbe kiadva: 240 ezer/ha

Elfogadható szőlőminőséget kb ilyen munkanapszámmal lehet szerintem elérni, hektáronként, 1 főre:

metszés: 6 nap

lekötözés: 1 nap

kétszeri hajtásválogatás, befűzés: 10 nap

fürtválogatás, levelezés: 4 nap

kétszeri csonkázás (sövényvágó ollóval): 2 nap

kétszeri törzstisztítás: 3 nap

szüret (kisládába, nem dobálva): 12 nap

egyszeri rotálás(sor alatt): 2 nap

egyszeri kaszálás (sor alatt): 2 nap

ez összesen 42 nap, erősen alábecsülve részemről, és az eddigi tapasztalatok alapján kb kétszer hatékonyabban dolgozom, mint egy napszámos.

Temészetesen fajtánként, talajonként ez erősen eltérő szám is lehet...namármost kb öthektáros birtokot alapul véve ha maga csinálja ezt az ember, akkor ez azt jelenti hogy két családtag látástól vakulásig melózik a szőlőben, úgyhogy irreális nem számolni a saját munka költségével. Ráadásul ha nincs más bejelentett munkád akkor adó tb...is lejön még a borért kapott pénzből!

De tegyük fel hogy napszámossal csináltatsz mindent, ekkor egy hektárra kb 150 ezer a kézimunkaköltség.

Szóval ekkor egy hektár megművelése összesen átlagosan 350 ezer Ft

A legtöbb borstílusnál, kézműves pincénél kell hordó is, mi 20% újhordóval számolunk, ez a te alapszámaid alapján 3 új hordót jelent évente hektáronként, ez mondjuk 240 ezer forint hektáronként.

Pincemunkákra, palackozásra is elmegy átlagosan hektáronként 10 munkanap. további 35000 Ft.

Ezt összegezve, hektárra:

szőlő: 350 ezer

"ruha": 1 millió

pincemunka, palackozás: 35 ezer

hordó: 240 ezer

ez kb 1.600.000/ha

Nincsenek benne az adók, és rengeteg minden amortizációja, a kezdeti beruházások megtérülése!!!

bevételed mennyi van 1000 forintos polci árnál? Pont a duplája! Szóval elvileg nem lehetetlen ez így, de tényleg rengeteg a kezdeti beruházás, az adók, járulékok, amortizáció...

És akkor ne felejtsük el hogy nem CSÚCS borból indutunk ki, mert a 60 mázsa/ha 3000-es tőkeszámnál  két kilós tőkénkénti terhelést jelent, 5000-es tőkeszámnál is 1,2 kilót. A lehető legjobb bort az adott területről legalább harmadával kevesebb szőlőmennyiség mellett  lehet szerintem elészíteni.

De ha jön egy jégeső, fagyás, nem érik be kellőképp egy fajta, rohad, akkor ugrik az egész...úgyhogy nem érdemes az összes ültetvénnyel számolni

Mi hosszú távú tervként úgy számoltunk, hogy 2 kilós terhelésű ültetvénynél 1500 Ft körüli polci árnál, 1 kilósnál pedig minimálisan 2500-3000 forintos polci árnál tud a család biztonsággal megélni, hogy egy kevés mindig jusson szerény fejlesztésre is.

Ne feledjük, a legtöbb polcra a legtöbbször egy nagykersekedőn és egy kiskereskedő keresztül át jut a bor, így sok esetben a polcon látott ár kb harmada kerül a borász zsebébe, amiből persze az még adózik is.

ps: semmilyen adalékanyagköltséggel nem számoltam, mert kézműves pincéről volt szó. Persze ként azért kell venni...

Többieknek mi a véleménye, főleg a munkaszükségletről?

GLEVENTE Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2928
Előrebocsátom, nem vagyok szőlész, de "innen nézve" a szlankamenkára emlékeztet.
Előzmény: zsebpiszok0510 (2924)
BZoltan Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2927
t f 1 mester a boros topikban felvetett egy érdekes kérdést amit ebben a topikban lenne érdemes megbeszélni.

Szóval mennyibe is kerül egy palack jó minőségű bor előállítása egy alapvetően kézi munkával megművelt kisebb birtokon.

Mondjuk kiindulási alapnak vegyünk egy 5 hektáros területet. Vegyük számba milyen költségek vannak.

- ingatlanvásárlás (egyszeri kiadás)
- ültetvényezés (visszatérő kiadás)
- borászati eszközök
- mezőgazdasági gépek (kistraktor, permetező, etc)
- éves munka
- palackozás
- szállítás
- engedélyeztetés

Szóval mik azok a tételek amik elvileg megjelennek egy palack bor árában? Mekkor az az összeg ami alatt ireális gazdaságosan előállítani jó minőségű bort.

tf1 cimbora, te mit szólnál el olyan számításhoz ahol hektáronklént mondjuk 60 mázsa szőlővel és 70%-os lékinyeréssel (ezek hasból számok)... vagyis az éves kapacitás úgy hektáronként 4200 liter bor ami durván 5600 ezer palack hektáronként

Az alapfelvetés szerint 1000 forintos áron kell a polconlenni a bornak. Ez az ár nettó cirka 833 forintot jelent. Legyünk jó fejek és nyerjen a kereskedő csak 133 forintot palackonként (mondjuk mert családtag vagy haver). Szóval marad 700 forint a gazdának.

A csomagolásra (cimke, dugó, palack, lezáró, doboz etc) ha durván és olcsón számolok akkor 200 forint elmegy (persze lehet ennyiért csak dugót venni).

Vagyis tartunk 500 forintnál 0.75l boronként ami 666 forintos literárat jelent vagyis éves szinten mondjuk. Vagyis 2.8 millió évente hektáronként. Tudnátok-e ebből tisztességesen üzemeltetni egy szőlészetet?

Arányosan azokon a területeken ahol ti hobbiból termeltek kijönne-e ennyiből a dolog úgy, hogy a földet meg kell venni és be kell ültetni és a saját munka értékét is legalább minimálbérrel számoljátok?

Érdekelne mások véleménye, mert a boros topikban rövid gondolkodás után azt írtam, hogy olyan bort termelni ami 1000 forintos áron kerül ki a polcra csak nagyüzemi technológiával és óriási területen inkább gép mint kézi erővel lehet.
Vork12 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2926

Szia !!

Az első kisérletem így történt. Oké is minden.

A friss mustot 2 literes műa. kólás üvegben azonnal a fagyasztóba tettem.

Kivettem kiengedett a sima hűtőben, közben leüllepedett az alja. A tisztályát leengedtem. Az íze elég jónak tűnik. Hasonlít a bolti szőlőléhez . Azért annyira nem.

Én nagyobb mennyiséget szeretnék eltenni.

Azért gondoltam ezt a topikot mert akik itt erjesztenek, azoknak a párjuk gondoskodik a téli gyerkőc italról.

Egyébként nekem is szépen kotyog az a pár liter.

Kifejezetten saját célra. Én kis pályás sem vagyok, egyszerűen amatőr. Vagy műkedvelő borász.

Előzmény: kata 03 (2922)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2925
kálium szorbát?

borban használatos, megakadályozza az erjedést, borban 7-27 gr /hl csak egy év alatt fogyaszd el mert visszaköszön az illatban, ízben!
Előzmény: Vork12 (2917)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2924
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2923

Ezek milyen fajták?

kata 03 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2922

Szia.

Ha mustra gondoltál,akkor nagyon egyszerü,pár litert eltartosítani.

Beletöltöd müanyagflakonokba és berakod a fagyasztóládába,amikor inni akartok kiveszed,kiolvad és lehet inni.

RAMBO Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2921
Steril szűrés (olyan szűrővel, ami kiszűri a gombahifákat is) és utána vagy hidegsteril vagy melegsteril palackozás. Nagyon komoly munka, szerintem házilag nem megy.

Anyu szalicillel tartósít magának, én azt nem bírom meginni.
BZoltan Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2920
Tényleg szőlőléről kérdezett a kartárs... kell nekem késő este figyelmetlenül fórumoznom :)

Amúgy nálatok mi a helyzet? Nálunk a juhfak eleje ma jön be a pincébe...annyira nem is rossz mint ahogy azt számítottuk. Most éppen a hárs miatt izgulunk :) mikor mi van soron.
Előzmény: Cirfandlia (2919)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2919

Na de itt szőlőLÉről van szó.... azt meg nem űzzük; mi mindent kierjesztünk:).

DE eléggé sokan - még nagyok is- csinálják ezt, az erjedés megakadályozása nem könnyű dolog. Steril szűrés, erősebb kénezés, fagyasztás, üllepítés pár gyakorlott módszer... váltakozó sikerrel. 

Előzmény: BZoltan (2918)
BZoltan Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2918
Néhány éve Cirfandlia olvtárs számolt be arról, hogy hogyan tesznek ők el télire szőlőt. Ha jól emlékszem egész korrekt eredménnyel.
Vork12 Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2917

Üdv mindenkinek.

Szeretnék az eltenni szőlőlét télire az unokáknak. Nem tudom hogyan csináljam. Mivel eddig nem volt rá igény. Szaporodik a család.

Valaki tudna segíteni?              Üdv. mindenkinek.

Ferig Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2916
Megbeszéltem vele, hogy csak lassan forrjon. Köztes állapot, a véglegesben némileg kevesebb cefre van. :-)
Előzmény: Zalancelot (2915)
Zalancelot Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2915
Nem fog kilépni a kádból az a vörös cefre?
Ha forrni kezd, szerintem ebben az edényben nem fog megférni.

Hirtelen indulattól vezérelve Pinot Noirt ma délután lekaptuk a nejemmel.
Aktuális volt, a cukorfokot és az egyéb állapotát is figyelembe véve.
Szépen hozott, emellett a 18-at ilyen mennyiség mellett is megcsapta.
Megint van indok minden nap a hegyre menni!
:-))))
Előzmény: Ferig (2914)
Ferig Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2914

Utolsó idei képek a Zweigeltről, miután erjesztőkádban végezte. Szép, egészséges szőlőt szüreteltünk, jó minőségben. Jó hír, hogy kocsánybénulásos fürt, ami a zweigeltnél eddigi tapasztalataim szerint kisebb-nagyobb mennyiségben mindig előfordult, az idén gyakorlatilag nem volt. :-)))

pittman Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2913

És fehéret?

Üdv

p

Előzmény: lalá (2908)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2912
A leírásod jó, a szomszédom alkalmazza, ha nincs ideje csömöszölni, de ha elfort akkor nincs mese le kell venni a kádról!
Előzmény: Zalancelot (2906)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2911
elméletileg működik a dolog csak az erjesztés legyen levegőn (fedél nélkül), a végén pedig lezárhatod, tökkéletes lehet. jó gondolatnak vélem.
Előzmény: Zalancelot (2904)
szaki_pali Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2910
nem, mert a szinnel nincs bajom, az van rendesen.
Előzmény: Ferig (2903)
Derekhegy Creative Commons License 2007.09.15 0 0 2909
Túl a fehér nagyszüreten... Meg a zweigelten (de az kevés kb 200liter).
15 jómunkásemberrel.

(alulról veri a 18at,de ez most itt nem is mérvadó,a beszámolómban (amihez nem készítettem sajna képeket),majd kifejtem miért is nem)

Sajog a hátam,mert a pince mellett a puttonyosember lélekölő munkáját is végeztem időnként.

Szaki Pali:
Köszi a részletes beszámolót a sározásról. Alkalomadtán majd biztos lesz kérdésem ezzel kapcsolatban.
lalá Creative Commons License 2007.09.14 0 0 2908
-Úszófedelesben nem erjesztenék. Mert, ha a szelep eldugul az úszófedél elrepül. A törkölykalap felszorul a fedél alá. A tömítés meg nem igazán szereti, ha napjában többször kiemelik. Egy úszófedeles sokkal hamarabb lehül mint egy ugyanakkora kád, vagy hordó.
Előzmény: Zalancelot (2906)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!