Szia Zoli!
1000 forintos polci árú bor esetében szerintem ÁTLAGESETBEN jó ha 500-550 forintot kap a gazda. 10-15% kereskedői haszonkulcs teljesen irreális ebben az ágazatban. Minimálisan elfogadható parafadugú kb 70+ÁFA, kicsit is szépnek mondható palack 45 Ft+ÁFA, címke, kapszula mondjuk együtt 30+ÁFA.
Szőlőtermelés ÉVES költségei:
Ha saját magad csinálod a gépi művelést: 120 ezer/ha
Bérbe kiadva: 240 ezer/ha
Elfogadható szőlőminőséget kb ilyen munkanapszámmal lehet szerintem elérni, hektáronként, 1 főre:
metszés: 6 nap
lekötözés: 1 nap
kétszeri hajtásválogatás, befűzés: 10 nap
fürtválogatás, levelezés: 4 nap
kétszeri csonkázás (sövényvágó ollóval): 2 nap
kétszeri törzstisztítás: 3 nap
szüret (kisládába, nem dobálva): 12 nap
egyszeri rotálás(sor alatt): 2 nap
egyszeri kaszálás (sor alatt): 2 nap
ez összesen 42 nap, erősen alábecsülve részemről, és az eddigi tapasztalatok alapján kb kétszer hatékonyabban dolgozom, mint egy napszámos.
Temészetesen fajtánként, talajonként ez erősen eltérő szám is lehet...namármost kb öthektáros birtokot alapul véve ha maga csinálja ezt az ember, akkor ez azt jelenti hogy két családtag látástól vakulásig melózik a szőlőben, úgyhogy irreális nem számolni a saját munka költségével. Ráadásul ha nincs más bejelentett munkád akkor adó tb...is lejön még a borért kapott pénzből!
De tegyük fel hogy napszámossal csináltatsz mindent, ekkor egy hektárra kb 150 ezer a kézimunkaköltség.
Szóval ekkor egy hektár megművelése összesen átlagosan 350 ezer Ft
A legtöbb borstílusnál, kézműves pincénél kell hordó is, mi 20% újhordóval számolunk, ez a te alapszámaid alapján 3 új hordót jelent évente hektáronként, ez mondjuk 240 ezer forint hektáronként.
Pincemunkákra, palackozásra is elmegy átlagosan hektáronként 10 munkanap. további 35000 Ft.
Ezt összegezve, hektárra:
szőlő: 350 ezer
"ruha": 1 millió
pincemunka, palackozás: 35 ezer
hordó: 240 ezer
ez kb 1.600.000/ha
Nincsenek benne az adók, és rengeteg minden amortizációja, a kezdeti beruházások megtérülése!!!
bevételed mennyi van 1000 forintos polci árnál? Pont a duplája! Szóval elvileg nem lehetetlen ez így, de tényleg rengeteg a kezdeti beruházás, az adók, járulékok, amortizáció...
És akkor ne felejtsük el hogy nem CSÚCS borból indutunk ki, mert a 60 mázsa/ha 3000-es tőkeszámnál két kilós tőkénkénti terhelést jelent, 5000-es tőkeszámnál is 1,2 kilót. A lehető legjobb bort az adott területről legalább harmadával kevesebb szőlőmennyiség mellett lehet szerintem elészíteni.
De ha jön egy jégeső, fagyás, nem érik be kellőképp egy fajta, rohad, akkor ugrik az egész...úgyhogy nem érdemes az összes ültetvénnyel számolni
Mi hosszú távú tervként úgy számoltunk, hogy 2 kilós terhelésű ültetvénynél 1500 Ft körüli polci árnál, 1 kilósnál pedig minimálisan 2500-3000 forintos polci árnál tud a család biztonsággal megélni, hogy egy kevés mindig jusson szerény fejlesztésre is.
Ne feledjük, a legtöbb polcra a legtöbbször egy nagykersekedőn és egy kiskereskedő keresztül át jut a bor, így sok esetben a polcon látott ár kb harmada kerül a borász zsebébe, amiből persze az még adózik is.
ps: semmilyen adalékanyagköltséggel nem számoltam, mert kézműves pincéről volt szó. Persze ként azért kell venni...
Többieknek mi a véleménye, főleg a munkaszükségletről?