Keresés

Részletes keresés

construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1964

Én a fizika széles körben igazolt eredményeit magyarázom.

Te pedig a saját széles körben cáfolt elméletedet, amit egyedül a saját egyetlen elfuserál kísérleteddel igyekszel alátámasztani.

Előzmény: szaszg+++ (1963)
szaszg+++ Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1963

"Ez nem egy mesemondó verseny,..."

Akkor miért csinálod?

Előzmény: construct (1950)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1962

A lokális ás a távoli koordináták összehasonlításáról volt szó.

Az órák mindenhol a lokális sajátidőt mérik. A méterrudak pedig a lokális sajáthosszat.

A távoli időt és a távoli hosszat semmiféle órák se mérik.

Előzmény: Törölt nick (1960)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1961

"vehetjük"

Te már egy egyszerű magyar mondat szerkezetét se érted?

A benne lévő állítás igazsága ténykérdés, nem pedig "vehetjük".

Előzmény: thoughts (1959)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1960

A lokális idők nem is hasonlíthatók össze. Például vegyük ma valahol a lokális időkoordinátát, és ugyanannak a pontnak a múltjában, mondjuk az infláció idején érvényes időkoordinátáját, ezek közel merőlegesek egymásra.

Nem követem naponta a diskurzusotokat. (Mert eléggé dis-)

De ez a merőleges idő az eseményhorizontra emlékeztet. Amikor a zsebórákból nem lesznek méterrudak (mondjul termodinamikailag ez az egyszerűbb lehetetlen), és a méterrudakból sem lesznek kakukkos órák. De az idő múlását akkor ugyebár odaát úgy látjuk, mintha mozogni látszana a szekér, bár csak az idő haladt?

Zsebóra transzformáció: zsebóra, zsebóra, zsebórák, zsebrák. ;)

Előzmény: construct (1958)
thoughts Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1959

'Például vegyük ma valahol a lokális időkoordinátát, és ugyanannak a pontnak a múltjában, mondjuk az infláció idején érvényes időkoordinátáját, ezek közel merőlegesek egymásra.'

vehetjük!

Előzmény: construct (1958)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1958

Láthatóan nem vagy tisztában vele. És a legutóbbi bejegyzésem tartalmával se. Akkor nem írnál ilyesmit, hogy "az a múlt". Ez ennél sokkal bonyolultabb. A lokális idők nem is hasonlíthatók össze. Például vegyük ma valahol a lokális időkoordinátát, és ugyanannak a pontnak a múltjában, mondjuk az infláció idején érvényes időkoordinátáját, ezek közel merőlegesek egymásra.

Előzmény: thoughts (1956)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1957

"van az univerzumunknak egy már nem látható külső határa, az eseményhorizontja, ami elválasztja az „őt” befogadó diszkrét téridőtől."

Ez csak arról szól, hogy beléptél a második gyermekkorodba, s értelmetlen mondatokat eszkábálsz. Mint a kisgyerekek, ha a "külföldi" beszédet imitálják.

Előzmény: szőrinszálán (1952)
thoughts Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1956

'egy attól független abszolút időben képzeled el.'

nem.

tisztában vagyok vele, hogy az a múlt.

de ez az alapkérdésemen nem változtat.

Előzmény: construct (1955)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1955

Rosszul tudod, mert te az egészet egy euklideszi térben, és egy attól független abszolút időben képzeled el.

A valóságban nem létezik ilyesmi. Csak a 3+1 dimenziós téridő. Aminek egy 3 dimenziós térre és egy 1 dimenziós téridőre való szétválasztása csak az adott megfigyelőtől függő relatív módon lehetséges, és az is kizárólag lokálisan. Mert egy megfigyelőtől távoli pont helyi időkoordinátája, már egyáltalán nem is párhuzamos a megfigyelő időkoordinátájával. Ugyanez igaz a helyi térbeli koordinátákra is. Sőt a téridő görbültsége miatt mindezek a változások nem csak a megfigyelő és a távoli pont választásától függenek, hanem a kettő közötti útvonal választásától is.

Előzmény: thoughts (1954)
thoughts Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1954

azt tudom, hogy mi az a "középpont" és mi az, hogy az abból tágulás "széle"!!

Előzmény: construct (1946)
thoughts Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1953

továbbra sem értem, hogy láthatunk ősi galaxisokat mindenfele... /:

szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1952

„Csak tudjuk, hogy a mögül kellett indulniuk. Ha átjutottak volna, akkor a CMB mögött körbe-körbe mindenfelől belülről láthatnánk magunk körül  annak a kezdeti kicsi térrésznek a képét, ami mára a horizontunk méretére tágult. Vagyis a mai világunk indulásának képét.”

Az én halandzsám is arról szólt, hogy van az univerzumunknak egy már nem látható külső határa, az eseményhorizontja, ami elválasztja az „őt” befogadó diszkrét téridőtől. Az univerzum háromdimenziós „terét” teljes egészében az anyag/energia megnyilvánulási formái töltik ki. Az úgynevezett indulási kép, az első filmkocka, időben is az első, amit a fénysebességet meghaladó inflációs tágulás felismerhetetlené szakított szét.

Előzmény: construct (1948)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1951

„az csak egy kicsi ismeretterjesztő kivonata.”

Annak, amit egyesek erősen megkérdőjeleznek, mint pl. szaszg+++ 

Előzmény: construct (1950)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1950

Ez nem egy mesemondó verseny, ahogyan azt te elképzeled.

Én pedig sohasem áltattam magam azzal, hogy új felfedezéseim lennének a kozmológában. Csak igyekeztem megérteni az eddigieket.

Neked láthatóan fogalmad sincs arról, mi az egyetemi tananyag. Amit én leírtam, az csak egy kicsi ismeretterjesztő kivonata.

Már megint egy olyan dologról beszéltél, amikről fogalmad sincs.

Kaku pedig egy felületes celeb.

Előzmény: szőrinszálán (1947)
szaszg+++ Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1949

"Egy kis térrész volt az. De még csak nem is abból robbant egy már korábban körülötte létező térbe. Hanem maga az a kis térrész tágult a mai horizontunk méretére."

Nem ég le a bör a képedröl ilyen szedett-vetett ostobaságokat szajkózni?

Előzmény: construct (1948)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1948

És még azt a keveset se vagy hajlandó figyelembe venni, amit itt is megtanulhattál volna:

Nem egy pontból robbant.

Se "pont", se "-ból"

Egy kis térrész volt az. De még csak nem is abból robbant egy már korábban körülötte létező térbe. Hanem maga az a kis térrész tágult a mai horizontunk méretére. Azok a fénysugarak, amelyek ma mindenfelől hozzánk érkeznek, azok egy ősi világ képét hozzák, minél távolabbról, vagyis minél inkább a mai horizontunk közeléből indultak, annál ősibb világét.

De akkor, amikor indultak, az a horizont még sokkal kisebb sugarú volt. Amikor az ősi galaxisok fénye indult felénk, akkor még csak pár milliárd fényéves, amikor a mögöttük látható háttérsugárzás fénye indult, akkor még csak 380000 fényéves. Az infláció kezdetéről származó fénysugarak indulásakor pedig még csak 10-33 fénymásodperces. De a CMB mögül valójában persze nem érhetnek el hozzánk fénysugarak, mert azonnal elnyelte őket a háttérsugázás plazmája. Csak tudjuk, hogy a mögül kellett indulniuk. Ha átjutottak volna, akkor a CMB mögött körbe-körbe mindenfelől belülről láthatnánk magunk körül  annak a kezdeti kicsi térrésznek a képét, ami mára a horizontunk méretére tágult. Vagyis a mai világunk indulásának képét.

Előzmény: thoughts (1945)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1947

Elolvastam construct írását, nincs benne semmi új „constructció”. Simán felmondja az elvárt egyetemi tananyagot. Michio Kaku sokkal fantáziadúsabb.

Előzmény: thoughts (1942)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1946

Válaszoltam, de nem érted, mert mindeddig nem voltál hajlandó energiát fordítani a tanulásra. Azt ne várd, hogy az ilyen fórumon lehetséges pár mondatos útba igazítások ehhez elegendőek lehetnek.

Milyen képlet nem jön ki? Hiszen egyáltalán nem is ismered az ehhez szükséges differenciálgeometria alapjait se. De önhittségedben azt képzeled, hogy te enélkül is ítéleteket tudsz mondani.

thoughts Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1945

Barátaim!

nem jön ki a képlet úgy, hogy egy kapásból végtelen 3D-s térben 1 pontból robbant volna Ős a Világ!

akkor nem látnánk mindenfele ősi galaxisokat, vagy mutatnánk ki ismét mindenfele a háttérsugárzást!

más esetben valamerre ott kellene lennie az Ősrobbanás pontjának, + az azóta is táguló utánpótlásmentes térnek.

merre keressük, ha mindenfele csak ősi galxisokat találunk?

thoughts Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1944

egyszerűen csak rohadtul idegesít, hogy nekem sehogyse jön össze az egyből végtelen 3D-ben való 1 pontból ősrobbant Univerzummal.

(persze ez az én bajom... /: de segíthetnétek!)

szaszg+++ Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1943

""akkor a tömeg nem görbíti a teret?"

Dehogynem!"

Látod te esztelen, nem tudod mi a tömeg. Nem tudod, hogy a súlyos és a tehetetlen tömeg különbözik!

Előzmény: construct (1940)
thoughts Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1942

ne leszólj, hanem válaszolj!!

(egyébént az irományod néminemű energiagyűjtés után elolvasom, ígérem!)

Előzmény: construct (1925)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1941

Se füle se farka halandzsa.

Előzmény: szőrinszálán (1937)
construct Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1940

"akkor a tömeg nem görbíti a teret?"

Dehogynem!

Csak az univerzumban éppen olyan kritikus sűrűségű az anyag, hogy a téridő térszerű altere görbületlen marad, miközben gyorsulva tágul.

Előzmény: thoughts (1938)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.22 0 0 1939

Amit a tömeg elgörbített, az már téridő. A görbületlen téridőben nincs tömeg, csak fluktuáció, potencia.

Előzmény: thoughts (1938)
thoughts Creative Commons License 2020.05.22 0 0 1938

akkor a tömeg nem görbíti a teret?

Előzmény: szőrinszálán (1937)
szőrinszálán Creative Commons License 2020.05.22 0 0 1937

Az időszerűek, csak egy pontba tartanak, a térszerűek meg a már szétszórt tömegpontokba tartanak, amivel lokálisan elgörbítik a téridőt. Nem a 3D teret, mert az mindenhol egyenes síknak látszik. Az idő egymagában nem tud görbülni csak a térrel együtt dilatálni, vagyis lassulni a tömegpont felé vezető úton. Az időnek van egy kitüntetett pontja ahova tart, a téridőnek meg annyi „célpontja” van, ahány tömegpont létezik. Mivel a 3D terünk nyílt és széttartó, azt csak a téridő tudja összegubancolni számunkra. :))

Előzmény: construct (1934)
thoughts Creative Commons License 2020.05.22 0 0 1936

'Ne is sorold, soroltad már eleget!'

igen.

valamirevaló reakció nélkül.

Előzmény: construct (1935)
construct Creative Commons License 2020.05.22 0 0 1935

Ne is sorold, soroltad már eleget!

Nincs semmiféle ellentmondás, csak te nem vagy képes eltájékozódni a görbült téridőben.

Előzmény: thoughts (1932)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!