Keresés

Részletes keresés

iknalap Creative Commons License 2022.10.16 0 0 20587

Mindkét lehetőség roppant megnyugtató... Azért köszönöm. Ezúton kérek elnézést, nem akartam senkit megtéveszteni.

Előzmény: van_Persil (20586)
van_Persil Creative Commons License 2022.10.16 -16 0 20586

Ha ez oltás, akkor adtál a sz.rnak egy pofont, mert túl mélyre ültetted. De nekem nem tünik oltásnak.

Előzmény: iknalap (20581)
iknalap Creative Commons License 2022.10.16 0 0 20585

Szőlő szerintem még nincs. Gyanítom még sehol nem kezdték kiemelni, néhol még rajta a lomb.

Előzmény: iknalap (20584)
iknalap Creative Commons License 2022.10.16 0 0 20584

A szlovák oldalról rendeltem, de hibátlanul megjött a forintos számla és az áru is. Azért ez az oltás kérdés nyugtalanít. Lehet, hogy nem az? Nálam sokkal hozzáértőbbek látják a képeket, remélem pontot tesznek erre a kérdésre.

Előzmény: cliffgreen (20583)
cliffgreen Creative Commons License 2022.10.16 0 0 20583

Tényleg oltás.

Te a szlovák vagy a magyar oldalról rendeltél?

Azt hittem, ugyanaz a termékválasztéknak, de pl. fehér szőlőből 47-féle van a .sk-n, míg csak 17-féle a .hu-n. Lehet, csak ennyit tudtak még lefordítani…

A slovplant azt írja, már nincs szőlő - ez nem világos -már vagy még?

Előzmény: iknalap (20582)
iknalap Creative Commons License 2022.10.16 0 1 20582
Előzmény: Maci_P (20579)
iknalap Creative Commons License 2022.10.16 0 1 20581

Előzmény: iknalap (20580)
iknalap Creative Commons License 2022.10.16 0 0 20580

Az onnan vásárolt szőlőm töve így néz ki. Szerintem ez oltás.

Előzmény: Maci_P (20579)
Maci_P Creative Commons License 2022.10.16 0 0 20579

Te a képen látod az oltást? Mert én nem. Vagy oltványt küldenek, kép meg csak illusztráció?

Előzmény: iknalap (20578)
iknalap Creative Commons License 2022.10.16 0 2 20578

Oltványok. Ami furcsa bennük, hogy az alany nem 3 szemes, hanem csak 2. Sajnos a fajtaazonosságról még nem tudok nyilatkozni, idén ültettem. Nem vagyok benne biztos,  de szerintem a slovplant és a fragaria gyakorlatilag azonos árut hirdet.

Előzmény: cliffgreen (20575)
Maci_P Creative Commons License 2022.10.16 0 2 20577

Azért az olyan helyet, ahol az interspecifikus hibridet "Vitis vinifera" besorolással illetik, én óvatosan kezelném...    Egyébként ezek egyszerű sajátgyökeres daraboknak tűnnek.

laca5 Creative Commons License 2022.10.16 0 3 20576

Szia! Nem nagyon látszik a képeken. Lehet az is. Írj rájuk, kérdezz rá.

Itt is körülnézhetsz:

http://szolooltvany.extra.hu/index2.php?frame=main

cliffgreen Creative Commons License 2022.10.16 0 0 20575

Köszönöm!

Még annyi kérdés: a Fragaria.huhonlapon nem szerepel sehol az olvány szó, a szlovák leírásokat is megnéztem goolge fordítóval. Fénykép alapján dugvány lehet?

https://www.fragaria.hu/product/hu/bortermo-szolo-nizina-vitis-vinifera-kont-1-l

Előzmény: iknalap (20566)
van_Persil Creative Commons License 2022.10.15 -16 2 20574

Csak I-es kategóriájú szerek (folpet hatóanyag) vannak ellene, amik csemegeszölöben nem használhatóak, de ezek is csak megelözésre jók, amikor beüt a baj, már nem.

a foltosszárnyú ráadásul csak az érett bogyókat keresi, így csak az olyan szerekkel lehet védekezni ellene, mint a karate Zeon, de azt is évente csak összesen kétszer (molyok ellen is használható), érésben csak egyszer.

Előzmény: cliffgreen (20571)
van_Persil Creative Commons License 2022.10.15 -16 1 20573

Lfszt. úgy vizsgálták a szölön való kártételét, hogy egy nagy zacskóba beraktak egy csomó szölöbogyót meg egy muslicát, és nézték, hogy belepetéz-e. Majd megállapították, hogy gyak. nem petéz bele. Az ilyen kisérleteknek semmi értelmük nincs, mert semmi közük a valósághoz. mint mondtam, elsösorban a piros, a hússzínü és az aszúsodott szemeket keresi, ahogy a málnát, szedret, meggyet is, általában mind pirosas, sötétebb bogyójú.

Ök maguk nem is okoznak nagy kárt, viszont a nyomukban jön a fakórothadás, na, az már nagy kárt tud okozni.

Előzmény: cliffgreen (20569)
laca5 Creative Commons License 2022.10.15 0 1 20572

Foltosszárnyú muslinca ellen érdemes védekezni mert jelen van. Rovarölökkel lehet féken tartani. De ismétlem, mióta a fürtök hálóban vannak azóta nálam nem okozott kárt. Tehát lehet hogy elégséges a fürtök hálózása is, ami a többi rovar ellen amúgyis kell.

Előzmény: cliffgreen (20571)
cliffgreen Creative Commons License 2022.10.15 0 0 20571

Az nem jó hír - legalábbis eddig úgy tapasztaltam más gyümölcsöknél, hogy gombás fertőzések ellen könnyebb védekezni / megelőzni, mint a rovarok ellen. 

Viszont a fakórothadás is elég sunyi, itt épp azt írják, " A panaszosok, akiknek a szõlõjében, vagy a beküldött mintáikon a fakórothadás kórokozóját kimutattuk, általában kiskerttulajdonosok, rezisztens szõlõfajtákat termesztenek és biokertészek."

"Az interspecifikus fajták általában csökkentett számú permetezéssel, csak réz és kén felhasználásával is sikeresen termeszthetõk. Az évek során azonban felszaporodtak a Coniella diplodiella fertõzõ konídiumai, és a kórokozó számára kedvezõ idõjárás esetén a fakó rothadás meglepetésszerû járványt okozhat. Ennek magyarázata, hogy a Coniella diplodiella egyaránt fertõzi az európai és az amerikai Vitis fajokat."

Ez nem hangzik jól - szükséges akkor ez ellen is permetezni?

https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2007/06-07/kerteszet/a-szolo-koniellas-fakorothadasa

Előzmény: laca5 (20570)
laca5 Creative Commons License 2022.10.15 0 1 20570

Muslinca van előbb. Egyértelmű. A fakórothadásnál meg az van leírva, hogy csak sérüléseket fertőz. Hiába írják az idézett szövegben hogy "elsősorban" meg "jellemzően" sajnos a valóságban nem így van. A Moldova héja erős, más baja még 2 hete nem volt. 

Előzmény: cliffgreen (20569)
cliffgreen Creative Commons License 2022.10.15 0 0 20569

Melyik van előbb? A muslica vagy a fakórothadás?

"A pettyesszárnyú muslica rendkívül polifág, számtalan termesztett és vadon termő gyümölcsfajon képes kifejlődni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek többségében csak a sérült, romlásnak indult gyümölcsök másodlagos károsítója. Egészséges gyümölcsökön jelentős elsődleges kártételét elsősorban puhább héjú bogyósokon és csonthéjasokon tapasztalták (szamóca, málna, szeder, áfonya, cseresznye, meggy, szilva, kajszi, őszibarack, bodza). A szőlőre való veszélyességének a megítélése nem egyértelmű. Gyakran a repedt, romlásnak indult szemeket károsítja, de egyes vékonyhéjú fajtáknál képes az egészséges szemek felsértésére is. Érdemes megemlíteni, hogy sok esetben a pettyesszárnyú muslicák tömegesen foghatók a gyümölcsültetvényekben anélkül, hogy a termésben jelentősebb kárt okoznának."

https://agroforum.hu/szakcikkek/novenyvedelem-szakcikkek/invazios-kartevok-a-pettyesszarnyu-muslica/

Előzmény: laca5 (20567)
zoli1437 Creative Commons License 2022.10.15 0 1 20568

Mondja valaki, hogy a Moldova nem jó fajta, ilyen érdeklődés mellett.

laca5 Creative Commons License 2022.10.15 0 1 20567

Le a kalappal, ezt nagyon benéztem. Mentségemre legyen mondva, hogy 4-5 éve láttam már foltosszárnyú kártételt fakó rothadás végeredménnyel, de azóta ez észrevehető szint alatt marad köszönhetően valószínűleg annak, hogy a fürtök egy-két fajta kivételével zsákolva vannak. A Moldova nincs zsákolva. 

Tegnap sok folyós bogyót ledobáltam, de még ma is találtam. Több bogyó is repedtnek látszik első pillantásra de jobban megnézve ezek nem OLYAN repedések hanem már a rothadás nyitja fel. A bizonyíték a foltosszárnyúra az az, hogy vannak egész bogyók is amiknek az alja v. oldala egy foltban löttyedt, puha. Mint a kukacos cseresznye.

Előzmény: van_Persil (20563)
iknalap Creative Commons License 2022.10.15 0 2 20566

A felsorolt fajták nagy részét nem fogod megtalálni magyarhonban. Javaslom a lengyel, szlovák oldalak felkeresését, ha oltványt akarsz venni. Lehetőségek (gugli a barátod :-)) vinnica eden, fragaria.sk, slovplant. Ezek megbízhatóak, de ha visszakeresel a fórumban találni fogsz mást is. Ha elakadsz, itt lesz aki segít, én legalább is ezt láttam eddig.

Előzmény: cliffgreen (20565)
cliffgreen Creative Commons License 2022.10.15 0 0 20565

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat. Most már adott egy szép fajtacsokor, csak válogatni kell.

Ahogy elnézem,  kertészeti árudákban tulajdonképpen hagyományos fajtákat lehet kapni, igaz majd november elején érkezenek az oltványok. Megkérdeztem, ukrán és orosz fajtákat nem tudnak beszerezni

https://www.baratikert.hu/novenyeink/arvacska/

Valekot és Tigint nem dob fel a google, Nizinát gyökérnemesként látok, a DMKert szerint dugványozással is szaporítható...

Ezt visszaolvasva a fórumban, én sem pártolom, tehát átoltásra lehetne megvenni. Érdekes módon még az Othellót is oltványként vettem anno...

Oltásban semennyire nem vagyok járatos, amit hirtelen ki tudtam szűrni a fórumból, új tőkék telepítésénél érdemes alanyfajtát ültetni, és majd azt átoltani. Több fajta is szóba került, még nem látom, merre érdemes elindulni.

Köszönöm!

Előzmény: laca5 (20552)
Tokee Creative Commons License 2022.10.15 0 0 20564

Kedves tomir74!

Köszönöm a válaszod! e-mailben kereslek! 

Előzmény: tomir74 (20562)
van_Persil Creative Commons License 2022.10.15 -16 0 20563

Nálam nem szokott. A piros fajtáimon ha van is fakórothadás (a piros folyós lé nálad is azt jelenti, hogy ott a fakórothadás), az a foltosszárnyú muslica miatt van.

Előzmény: laca5 (20559)
tomir74 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 20562

Igaz, nem tőlem kérdezted, de nekem is van Bogema, egy sajátgyökerű és egy oltott.

Idén termett előszőr, de talán a legfinomabb szőlő, amit eddig ettem, nagyon elégedett vagyok vele.

Eddigi tapasztalat alapján a betegségekre nem érzékeny.

Érési időben sok esőt kapott, kissé repedt.

Előzmény: Tokee (20556)
tomir74 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 20561

Nálam is reped a moldova, főleg az, amelyik az eresz mellett több vizet kapott.

A többin elhanyagolható a repedés, de ott is van.

Maci_P Creative Commons License 2022.10.14 0 0 20560

Nálam nem reped, pedig az őszi eső az aszály után nagyon sok fajtámat repedésre bírta.

laca5 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 20559

Határozott repedés látszik rajta. Az volt az első ami feltünt, utána megforgattam és piros folyós leves lett a kezem. De holnap le fogom újra ellenőrizni. 

Amúgy a csemegeszőlők.hu-n feltett képen (Feri saját képe) is látszik egy-két sérült bogyó, sőt, egy harmadikon mintha repedés is látszódna. Kulicz Laci képei ugyanott annyira érdekesen hiányosnak látszanak hogy szerintem azok már ki vannak kozmetikázva (ollózva).

Ettől még nem egy rossz fajta, csak azért jeleztem, hogy ha valakinek esetleg fajtaazonossági kétségei lennének mikor látja a repedt bogyókat...

Amúgy másnál tényleg egyáltalán nem reped?

Előzmény: van_Persil (20558)
van_Persil Creative Commons License 2022.10.14 -16 0 20558

Biztos, hogy reped és nem az van, hogy a foltosszárnyú muslica támadta meg?

Előzmény: laca5 (20557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!