Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2018.05.27 0 0 43077

Most tanulmányozom a Chip-szemzés technikáját. Azt írják, bármikor végezhető. Hát, akkor most megpróbálom.

Az lenne a kérdésem, hogy a Paw új ágán ahol már megbarnult az ág, ott a szem is érett lehet már?

Az Owerleese-ről vinnék át egy szemet a Sunflower-re.

Előzmény: 123János (43072)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.05.27 0 0 43076

A gránátalma (akár a termő, akár a díszváltozat) mikor virágzik először?

Előzmény: leander2016 (43075)
leander2016 Creative Commons License 2018.05.27 0 0 43075

Köszönöm szépen az infót a fagytűrőbb gránátalmával kapcsolatban. 

Az általatok említett fajtából 5 hete vettem 3 db-ot, kíváncsi leszek rá.

Szépen növöget, bár valamelyik tápelemből hiánytünet mutatkozik.

Ha lesz egy kis időm teszek fel erről képet.

dg46 Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43074

Tavalyi asimina oltásaim. Febr. 13-án szedett vessző, hűtőben tárolva., oltás március 23-án. Az első képen egy magonc, a másodikon egy nagyobb fa ágaiba rakott oltás, már lombhullás után. Az itt látható egyik ágon már az idén volt virág. amely meg is kötött, növekednek rajta a termések. A magonc nagy fa többi részén számtalan virág volt , de egy sem kötött. Egyébként ez volt a 3. év, hogy virágot hozott.

A kapott oltóvesszők Davis vagy Wells volt, nem tudta megmondani akitől kaptam, hogy melyik maradt meg neki a kettő közül.

Azt hiszem, hogy a fajta meghatározások így  nagyon nehezek, kellenének egy minden bélyegre kiterjedő standard leírások.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43071)
123János Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43073

Ha ez itt a videón Sunflower, a levélek elég kicsik tehát lehet, mert nálam is feltűnően kicsik a levelek. Az a gondolat foglalkoztat, hogy milyen hatással van az árnyékolás a gyümölcs megtartó képességre? Jövő tavasszal bambusz karókra kifeszítek egy rasel hálót és részleges árnyékolást érek el. Könnyen lehet, hogy az erős napsugárzás miatt potyog le a gyümölcsök majdnem 100%-a. Ez csak feltételezés, de egy próbát megér. Talán a Sunflower érzékeny erre, mivel eredeti előhelyen erdők szélen vagy éppen tisztásokon díszlik az Asimina, ahol nem napfürdőzik egésznap.

https://www.youtube.com/watch?v=d0-7JWERfBQ

Előzmény: 123János (43072)
123János Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43072

Még az is elképzelhető, hogy nem Sunflwer oltványt kaptunk, de miért egy gyenge termőképességű oltvánnyal örvendeztettek meg bennünket? Ellenőrizni a csekély elterjedés miatt alig van lehetőségünk. Jó lenne, ha valaki Andrej Danektől beszerzett Sunflower oltványról megosztána tapasztalatait. Levél méret és gyümölcs termés mennyisége illetve a termőre fordulás tapasztalatai segíthet a kétségek eloszlatásában vagy éppen megerősítésében. Asimina sok fajta oltással szaporítható, de T-szemzéssel nem. Chip-szemzés viszont elterjedt, de általában tavasszal szokták alkalmazni

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43071)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43071

Szép, de tényleg kicsi fa. Akkor kunyerálok majd mástól, semmi gond! :))))))

Tied is szépek János! 

Csak megkerestem már az említett tanulmányt:

http://www.pawpaw.kysu.edu/PDF/conference/bellini03.pdf

Rosszul emlékeztem, nem a második legjobban termő, de azért nem is a legrosszabb. Szerintem nekünk nem SF van, hanem Taytwo... :))))))))) 390es magassággal 1 kilos termésátlaggal teljesen elképzelhető hogy tényleg az. :) Ez a lehetőség végülis meg is magyarázná miért terem gyengén mindenkinek. Ha simán csak magoncok lennének biztos lenne valamelyikünknek egy jobban termő egyede is.

Mindenesetre nálam az utolsó esélyüket is eljátszották. Úgyhogy befogom még idén szemezni őket. Valakinek van tapasztalata, hogy a pawot mikor a legjobb?

Előzmény: 55judit (43068)
123János Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43070

Nem lennék meglepve, ha a képeken látható magonc Asimina hamarabb hozna nagyobb termést, mint a Sunflower oltványom. 

A nagyobb levelek hossza 32 cm.

Az én gyönyörüségem Costata datolyaszilva tele növekvő gyümölcsökkel. Ez bezzeg nem dobálja a gyümölcsöket úgy mint a Sunflower Asimina.

Előzmény: 123János (43067)
55judit Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43069

Most így néz ki.

Előzmény: 55judit (43068)
55judit Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43068

Dmitrij én nem szeretnélek megbántani, de nézegettem a kis fámat és úgy gondolom, ez olyan kicsi még hogy egyenlőre nem szeretnék vesszőt vágni róla. Esetleg ha lesz már bőségesebb termése.

123János Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43067

A fajták íze nagyon hasonló a fajták jelentősége az eltérő érésidő miatt jelentős. Több fajtát ettem már, de a Mango fajta íze annyira intenzív, hogy az már túlságosan is aromás. Eltudom képzelni, hogy kiváló fagylalt készíthető a felhasználásával, mert 2-3 gyümölcs 30 liter fagylalthoz is elegendő. Mango is Asiminára jellemző ízű, de nekem egy íz bomba.   

Előzmény: 55judit (43058)
55judit Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43066

Te ügyes vagy. Majd tavaszig még meglátjuk mi lesz.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43065)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43065

Sőt, volt egy ami kihajtott, de egy madár vagy a drágalátos kutyuskám letörte a hajtásokat. Most rejtett rügyből hajt újra 3-4 helyen is. Nem is igazán értem miért kérnek érte ennyi pénzt. Datolyaszilvánál érthető, főleg virginiana alanyon, mert sokára nő meg alany is és nehezen is ered ... de pawnál 2 éves alany simán oltható már és 99%ban ered. 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43064)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43064

A világ legegyszerűbb dolga pawot oltani. Az idén kb 30 oltást csináltam, mindegyik megindult! Nagyon nehezen azok is amik majdnem élettelen vesszőkkel lettek oltva, gyakorlatilag nem volt rajtuk épp rügy és nem egynek volt már olyan része ami korhadt.. Viszont a friss március elején szedett vesszőkkel oltott primák már 5-6 centis hajtásnál tartanak. 
Ha nem laknál olyan messze simán oltanék, de így csak azt tudom megígérni, hogy megtanítalak rá és küldök oltóvesszőt. Legfeljebb ha pont arra járnék akkor persze megcsinálom neked! 

Előzmény: 55judit (43063)
55judit Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43063

Felajánlotta nekem Bogarász fórumtársunk hogy olt nekem a Sunflowerbe, de én buta nem kértem. :)

Előzmény: 55judit (43062)
55judit Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43062

Rendben ha eljössz érte, és oltasz az én Sunflowerembe Mangot vagy Primát. :)

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43061)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43061

Gyula! Azt a lehetőséget azért hagyjuk meg, hogy lehet nem is Wells-ed van, hanem vagy prima vagy az ugye részben önporzó és ténylegesen fajtaazonos sunflowered. :) Mert hogyha még lenne mellette másik fa, azt mondom jó! Na de teljesen egyedül teremjen? Az a paw teljes szakirodalmával mondana ellent. 
Mindenesetre alig várom, hogy elérjék a termőkort a saját oltásaim... borzasztó nézni a teljesen üres fákat. Ma a nagyobbik megint ledobált 2 csokrot és már csak kettő van, de az is gyanús h dobva lesz. Pedig esőt kapott mostanában nagyon sokat, előtte is locsoltam rendszeresen. Fogalmam sincs mi a bajuk.

Tőled Judit pedig kérni fogok oltóvesszőt! Elég volt a pawtalanságból. :(

Előzmény: Gyula20 (43059)
55judit Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43060

Köszönöm a te tapasztalataidat is. Tőled is tanultam.

Sok szép, és finom termést kívánok!

Lehet, nálam az Owerleese viselkedik hasonlóképpen mint a tied.

Tavaly az első virágai ki sem nyíltak, úgy potyogtak le. Idén hihetetlen hogy 26-28 termés megmarad. Szerintem már nem hullik le, nagyon nőnek. Nálam viszont a termés ellenére idén is mint minden évben egyre nagyobbat nő a fa. Rengeteg új kis ágat is hozott. Ha elkelne a házam, biztos megsiratnám a kis kertemet. Ha másik kertben elkezdek telepíteni, lehet meg sem érem a termést. :( Nagyon rohadt dolog megöregedni!!

Előzmény: Gyula20 (43059)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43059

Négy éve terem a PAW-om - teljesen "egyedül".

Azt hiszem négy év kísérlet után bátran kijelenthető , hogy

másik fa nélkül is porzódik és terem, ecsetkezelés nélkül is.

Emlékeim szerint valahogy így alakult:

Első termő év  6-7 db.

Második termő év 50-60 db.

Harmadik termő év száz darabon felül volt.

az idei évben s, szépen növekedik vagy 150 db. / lehetséges , hogy több

elég macerás megszámolni /

A növekedés  kb. 1 m-ig lassan nő, utána hirtelen ugrás akár évente egy méter.

Elkezd teremni - megint lassabban nő , talán fél métert.

Eddig így látom a PAW-ok világát.

Ma toldottam meg a PET palackokat , volt egy két éves magonc , aminek 

kétszer volt körbetekeredve a gyökere.

Tanulság - évente hosszabbítani kell.

Előzmény: 55judit (43058)
55judit Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43058

Emlékszem, láttam néhány éve Zotya papa konténeres Paw-ját. Azt hiszem szó volt arról is hogy nem volt más Paw banánja, és mégis kötött, tehát önporzó.

Idén meglátom milyen íze lesz az Owerleese-nek, és annak függvényében eldöntöm szerezzek-e be Primát. Ugyanis ha finomat terem mindkét fám, akkor egymagamra bőven eleget is teremnek. Lehet, csak akkor szerzek be újabb növényt, ha költözök. Köszönöm.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43057)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43057

Akár termést is nevelhet! Zotyapapának volt régen egy kísérlete, akkor cserépben kinevelte első termésig. Bár lehet nem árt neki egy nagyobb, 20 literes.

János: Nekem pont az a gyanúm, hogy a túlzott növekedés/nitrogén szint miatt nem köt. 120 centisként vettem 5 éve. Úgyhogy szerintem elég erőteljesen nő pawhoz képest.

beetee: Mi Jánossal a Tündérkertje kertészettől vettük, lehet rákérdek majd, hátha tudják még honnan szerezték. Az improvited tudtommal magonc, tehát még furábbá teszi a dolgot, hogy mindenkinek gyengén termő sunflowerje van, mert ha magonc is lenne, több termésnek kéne rajta legyen... ha nem is mindenkinél. Nagyon fura, hogy ennyire egyformák. :) Vajon mivel olthatták be?

Leander2016: Én is csak az Üzbég fajtát tudom javasolni! Nálam is túlélte a -19.5et, nagyon minimális fagykárral! Tegnap raktam fel róla képet.

Előzmény: 55judit (43051)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.26 0 0 43056

Szia!Ami nálam elég jól bírta az esetenként -20,-21 fokos hideget az ez a fajta,bár növekedésben nem olyan intenzív mint a többi :http://diszfa.hu/?product=punica-granatum-uzbeg

Előzmény: leander2016 (43055)
leander2016 Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43055

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy  2017-ben a januári brutális hideget volt nektek olyan gránátalma fajta ami nulla vagy kisebb fagykárral megúszta?

Mennyit bírhatnak vajon a legjobb hidegtűrő fajták és melyek ezek név szerint?

Nagyon köszi!

beetee Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43054

Egyébként nekem is gyanús a jó pár éve itt szerveződött szlovákiai forrásból bekerült pawk fajtaazonossága...

Nálam is elmarad az onnan való Sunflower a Bene Laci bácsi féle Improvitedtől.

Előzmény: 123János (43052)
beetee Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43053

Ilyen az 5 literes fóliakonténer:

Az üveg a miheztartás véget... :)

Előzmény: 123János (43052)
123János Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43052

Nem kicsit feltűnő, hogy a magonc Asiminám  hajtásai intenzív növekedésben a vannak. A levelei hatalmasak némelyik több mint 30 centiméter. Ezzel szemben a Sunflower levelei kicsik és a legtöbb hajtás jelenleg nincsen növekedésben. Pedig a Sunflower kapott szerves trágyat ősszel és NPK műtrágyát tavasszal. A magonc csak NPK műtrágyát kapott.

Sunflower napos helyen van, de a magonc a nap egy szakaszában részlegesen árnyékban. Nem tudom mennyit számít a teljes nap vagy részleges árnyékolás idősebb fák esetén (180 cm felett)? Nálad most növekedésben van e a Sunflower?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43050)
55judit Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43051

Szeretnék, de nem tudom elkél-e a házam vagy nem. :) Ültessem, vagy nem.

Szerinted 12 literes vödörben mennyi ideig bírná ki?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43050)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43050

Előkeresem majd azt a bizonyos tanulmányt, de elég nagy ültetvényről van szó. Úgyhogy inkább gondolnék arra, hogy mi kaptunk valami teljesen másat, mintsem az összes  Sunflower ilyen későn fordulna termőre. Az egzotikusdisznövényekes, nem rég linkelt videón is bőven van az enyémmel azonos méretű SF fákon. Próbáltam primával porozni, de az sem segített. Most ráoltottam Wells-t az egyikre, de jövőre még több ágát oltom majd be, több fajtával is, nagyon szomorú lennék ha mindkettő csak díszfa lenne, termés nélkül. 
Az a datolyaszilva csak egy ágacska lenne egy bokros nevelésű Costatáról. Sajnos úgy gondoltam ez az ág már bírni fogja kötözés nélkül....nem bírta. Egyébként teljesen alkalmatlan a dszilva a bokros formára, csak régen láttam egy izraeli videót ahol bokros fákból volt az ültetvény.... Nem tudom hogy csinálják, biztos nem esik náluk az eső és nem fúj a szél. :)))

dg46: írok!

Judit: Ősszel lesz majd eladó belőle, mérsékeltebb áron mint amit most elkérnek érte a mélyen tisztelt úriemberek. 

Előzmény: 123János (43049)
123János Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43049

A nagyobb Asiminák már szerintem elérték nálad a termő korúak méretét. Miért nincsen vagy alig termés? Nekem nincsenek ötleteim. A datolyaszilvát kezdem kiismerni, ha nincsen csapadék, akkor a mérsékelt öntözés átsegíti a fákat a szarazabb időszakokon és nem szórja le a fa a teljes termést. Ennyire egyszerű, de az Asimina számomra rejtély. Talán mégsem igaz, hogy a Sunflower legbiztosabban termő fajta a Prima mellett. Judit Owerleese Asiminája tele van  terméssel, de a Sunflower rosszul teljesít ugyanott. Szépek a növényeid jó kivi termés várható. Mi történt a datolyaszilvával? Fiatal fákat érdemes karóhoz kötözni, mert könnyen kitőri a fiatal fákat a szél.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43045)
dg46 Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43048

Természetesen  ősszel küldök akár sok magot is. Írj egy levelet,hogy felvegyük a kapcsolatot.

Nekem is van sok minden csereanyagom.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43044)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!