" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Tavalyi asimina oltásaim. Febr. 13-án szedett vessző, hűtőben tárolva., oltás március 23-án. Az első képen egy magonc, a másodikon egy nagyobb fa ágaiba rakott oltás, már lombhullás után. Az itt látható egyik ágon már az idén volt virág. amely meg is kötött, növekednek rajta a termések. A magonc nagy fa többi részén számtalan virág volt , de egy sem kötött. Egyébként ez volt a 3. év, hogy virágot hozott.
A kapott oltóvesszők Davis vagy Wells volt, nem tudta megmondani akitől kaptam, hogy melyik maradt meg neki a kettő közül.
Azt hiszem, hogy a fajta meghatározások így nagyon nehezek, kellenének egy minden bélyegre kiterjedő standard leírások.
Ha ez itt a videón Sunflower, a levélek elég kicsik tehát lehet, mert nálam is feltűnően kicsik a levelek. Az a gondolat foglalkoztat, hogy milyen hatással van az árnyékolás a gyümölcs megtartó képességre? Jövő tavasszal bambusz karókra kifeszítek egy rasel hálót és részleges árnyékolást érek el. Könnyen lehet, hogy az erős napsugárzás miatt potyog le a gyümölcsök majdnem 100%-a. Ez csak feltételezés, de egy próbát megér. Talán a Sunflower érzékeny erre, mivel eredeti előhelyen erdők szélen vagy éppen tisztásokon díszlik az Asimina, ahol nem napfürdőzik egésznap.
Még az is elképzelhető, hogy nem Sunflwer oltványt kaptunk, de miért egy gyenge termőképességű oltvánnyal örvendeztettek meg bennünket? Ellenőrizni a csekély elterjedés miatt alig van lehetőségünk. Jó lenne, ha valaki Andrej Danektől beszerzett Sunflower oltványról megosztána tapasztalatait. Levél méret és gyümölcs termés mennyisége illetve a termőre fordulás tapasztalatai segíthet a kétségek eloszlatásában vagy éppen megerősítésében. Asimina sok fajta oltással szaporítható, de T-szemzéssel nem. Chip-szemzés viszont elterjedt, de általában tavasszal szokták alkalmazni
Rosszul emlékeztem, nem a második legjobban termő, de azért nem is a legrosszabb. Szerintem nekünk nem SF van, hanem Taytwo... :))))))))) 390es magassággal 1 kilos termésátlaggal teljesen elképzelhető hogy tényleg az. :) Ez a lehetőség végülis meg is magyarázná miért terem gyengén mindenkinek. Ha simán csak magoncok lennének biztos lenne valamelyikünknek egy jobban termő egyede is.
Mindenesetre nálam az utolsó esélyüket is eljátszották. Úgyhogy befogom még idén szemezni őket. Valakinek van tapasztalata, hogy a pawot mikor a legjobb?
Dmitrij én nem szeretnélek megbántani, de nézegettem a kis fámat és úgy gondolom, ez olyan kicsi még hogy egyenlőre nem szeretnék vesszőt vágni róla. Esetleg ha lesz már bőségesebb termése.
A fajták íze nagyon hasonló a fajták jelentősége az eltérő érésidő miatt jelentős. Több fajtát ettem már, de a Mango fajta íze annyira intenzív, hogy az már túlságosan is aromás. Eltudom képzelni, hogy kiváló fagylalt készíthető a felhasználásával, mert 2-3 gyümölcs 30 liter fagylalthoz is elegendő. Mango is Asiminára jellemző ízű, de nekem egy íz bomba.
Sőt, volt egy ami kihajtott, de egy madár vagy a drágalátos kutyuskám letörte a hajtásokat. Most rejtett rügyből hajt újra 3-4 helyen is. Nem is igazán értem miért kérnek érte ennyi pénzt. Datolyaszilvánál érthető, főleg virginiana alanyon, mert sokára nő meg alany is és nehezen is ered ... de pawnál 2 éves alany simán oltható már és 99%ban ered.
A világ legegyszerűbb dolga pawot oltani. Az idén kb 30 oltást csináltam, mindegyik megindult! Nagyon nehezen azok is amik majdnem élettelen vesszőkkel lettek oltva, gyakorlatilag nem volt rajtuk épp rügy és nem egynek volt már olyan része ami korhadt.. Viszont a friss március elején szedett vesszőkkel oltott primák már 5-6 centis hajtásnál tartanak. Ha nem laknál olyan messze simán oltanék, de így csak azt tudom megígérni, hogy megtanítalak rá és küldök oltóvesszőt. Legfeljebb ha pont arra járnék akkor persze megcsinálom neked!
Gyula! Azt a lehetőséget azért hagyjuk meg, hogy lehet nem is Wells-ed van, hanem vagy prima vagy az ugye részben önporzó és ténylegesen fajtaazonos sunflowered. :) Mert hogyha még lenne mellette másik fa, azt mondom jó! Na de teljesen egyedül teremjen? Az a paw teljes szakirodalmával mondana ellent. Mindenesetre alig várom, hogy elérjék a termőkort a saját oltásaim... borzasztó nézni a teljesen üres fákat. Ma a nagyobbik megint ledobált 2 csokrot és már csak kettő van, de az is gyanús h dobva lesz. Pedig esőt kapott mostanában nagyon sokat, előtte is locsoltam rendszeresen. Fogalmam sincs mi a bajuk.
Tőled Judit pedig kérni fogok oltóvesszőt! Elég volt a pawtalanságból. :(
Köszönöm a te tapasztalataidat is. Tőled is tanultam.
Sok szép, és finom termést kívánok!
Lehet, nálam az Owerleese viselkedik hasonlóképpen mint a tied.
Tavaly az első virágai ki sem nyíltak, úgy potyogtak le. Idén hihetetlen hogy 26-28 termés megmarad. Szerintem már nem hullik le, nagyon nőnek. Nálam viszont a termés ellenére idén is mint minden évben egyre nagyobbat nő a fa. Rengeteg új kis ágat is hozott. Ha elkelne a házam, biztos megsiratnám a kis kertemet. Ha másik kertben elkezdek telepíteni, lehet meg sem érem a termést. :( Nagyon rohadt dolog megöregedni!!
Emlékszem, láttam néhány éve Zotya papa konténeres Paw-ját. Azt hiszem szó volt arról is hogy nem volt más Paw banánja, és mégis kötött, tehát önporzó.
Idén meglátom milyen íze lesz az Owerleese-nek, és annak függvényében eldöntöm szerezzek-e be Primát. Ugyanis ha finomat terem mindkét fám, akkor egymagamra bőven eleget is teremnek. Lehet, csak akkor szerzek be újabb növényt, ha költözök. Köszönöm.
Akár termést is nevelhet! Zotyapapának volt régen egy kísérlete, akkor cserépben kinevelte első termésig. Bár lehet nem árt neki egy nagyobb, 20 literes.
János: Nekem pont az a gyanúm, hogy a túlzott növekedés/nitrogén szint miatt nem köt. 120 centisként vettem 5 éve. Úgyhogy szerintem elég erőteljesen nő pawhoz képest.
beetee: Mi Jánossal a Tündérkertje kertészettől vettük, lehet rákérdek majd, hátha tudják még honnan szerezték. Az improvited tudtommal magonc, tehát még furábbá teszi a dolgot, hogy mindenkinek gyengén termő sunflowerje van, mert ha magonc is lenne, több termésnek kéne rajta legyen... ha nem is mindenkinél. Nagyon fura, hogy ennyire egyformák. :) Vajon mivel olthatták be?
Leander2016: Én is csak az Üzbég fajtát tudom javasolni! Nálam is túlélte a -19.5et, nagyon minimális fagykárral! Tegnap raktam fel róla képet.
Nem kicsit feltűnő, hogy a magonc Asiminám hajtásai intenzív növekedésben a vannak. A levelei hatalmasak némelyik több mint 30 centiméter. Ezzel szemben a Sunflower levelei kicsik és a legtöbb hajtás jelenleg nincsen növekedésben. Pedig a Sunflower kapott szerves trágyat ősszel és NPK műtrágyát tavasszal. A magonc csak NPK műtrágyát kapott.
Sunflower napos helyen van, de a magonc a nap egy szakaszában részlegesen árnyékban. Nem tudom mennyit számít a teljes nap vagy részleges árnyékolás idősebb fák esetén (180 cm felett)? Nálad most növekedésben van e a Sunflower?
Előkeresem majd azt a bizonyos tanulmányt, de elég nagy ültetvényről van szó. Úgyhogy inkább gondolnék arra, hogy mi kaptunk valami teljesen másat, mintsem az összes Sunflower ilyen későn fordulna termőre. Az egzotikusdisznövényekes, nem rég linkelt videón is bőven van az enyémmel azonos méretű SF fákon. Próbáltam primával porozni, de az sem segített. Most ráoltottam Wells-t az egyikre, de jövőre még több ágát oltom majd be, több fajtával is, nagyon szomorú lennék ha mindkettő csak díszfa lenne, termés nélkül. Az a datolyaszilva csak egy ágacska lenne egy bokros nevelésű Costatáról. Sajnos úgy gondoltam ez az ág már bírni fogja kötözés nélkül....nem bírta. Egyébként teljesen alkalmatlan a dszilva a bokros formára, csak régen láttam egy izraeli videót ahol bokros fákból volt az ültetvény.... Nem tudom hogy csinálják, biztos nem esik náluk az eső és nem fúj a szél. :)))
dg46: írok!
Judit: Ősszel lesz majd eladó belőle, mérsékeltebb áron mint amit most elkérnek érte a mélyen tisztelt úriemberek.
A nagyobb Asiminák már szerintem elérték nálad a termő korúak méretét. Miért nincsen vagy alig termés? Nekem nincsenek ötleteim. A datolyaszilvát kezdem kiismerni, ha nincsen csapadék, akkor a mérsékelt öntözés átsegíti a fákat a szarazabb időszakokon és nem szórja le a fa a teljes termést. Ennyire egyszerű, de az Asimina számomra rejtély. Talán mégsem igaz, hogy a Sunflower legbiztosabban termő fajta a Prima mellett. Judit Owerleese Asiminája tele van terméssel, de a Sunflower rosszul teljesít ugyanott. Szépek a növényeid jó kivi termés várható. Mi történt a datolyaszilvával? Fiatal fákat érdemes karóhoz kötözni, mert könnyen kitőri a fiatal fákat a szél.