Végre 99%-os készültségű lett a pálinkafőzde vezérlését végző fejlesztésem, ezzel dicsekedve feltöltök néhány fényképet róla.
Valójában két probléma merült fel ami a stabil működést akadályozza.
A hűtőtörnyoknak a hűtését egy Mega lapka végzi, a két torony hűtővíz hőmérsékletét figyeli, ha eléri a beállított hőmérsékletet egy relé behúz, ami egy mágnesszelepet nyit, így a hűtővizet cseréli a tornyokban. Ha a megadott érték alá hűlt, akkor relé kikapcsol, mágnesszelep zár. Ezen kívül még egy NRF24L01-es jeladón továbbítja a mért értékeket, és a relé állapotokat, majd egy PC-n Labview csinálja a megjelenítést.
Első probléma: nem stabil a működés van, hogy egy nap egyszer-kétszer, de van hogy napokig nem, de egyszerűen leáll a számolás, a belső Wdt nem segít. Ez legtöbbször a relé kapcsolása után történik. Külön tápon van a relé és a lapka, a relé 7,5V-os kapcsolóüzemű univerzális tápegyég, a relé egy 5V-os telefontöltőről üzemel, a (kicsi olcsó kínai optokapus reléegységgel). Szerintem egy küső Wdt-áramkör biztos megoldást jelentene, tudom ágyúval verébre, de már nincs más ötletem. Nem találtam sehol leírást, hogy hogyan kell ezt megoldani külsőleg.
A másik probléma egy másik részegységet érint, aminél már sokat segítettetek. Itt egy Mega lapka mér 6 különböző hőmérsékletet két külön üstnél egy-egy füstöt, egy-egy a folyadékot, és egy-egy a sisakok belső hőmérsékletét. Egy relé soron keresztül hőmérsékletekre kapcsoltatom fel az adott egységek 12V-os világítását, és az egyik üstnél PID vezérléssel egy 0-90 fok között egy Nema17-es léptetőmotorral a megadott füstgázhőmérsékleten tartom a főzőüst teljesítményét. Az adatok megjelennek egy Nextion HMI-n, és a cél hőmérsékletet is itt lehet beállítani. Újdonság, hogy mióta adatstruktúrát alkalmazok, időnként "befagy" a kijelző, ott nem jelenít meg új adatot, és nem is lépteti le azt a motor, viszont a struktúrát helyes, új értékekkel tölti fel, mivel az előzőhöz hasonlóan itt is egy NRF24L01-es küldi a mért értékeket, és jelenítem meg egy TV-n ahol a kapott értékek változnak. Lehet, hogy itt memória túlcsordulás lép fel? Ezt hogyan tudnám ellenőrizni?
További hibám még, hogy a léptető motor 0-90 fok között jár, ami sokáig pontos, mivel mindig csak az adott kivezérlés eléréséhez szükséges számút lépi, de mégis van mikor "eltéved" 0-jelnél nincs lezárva, 90-nél nincs teljesen nyitva, esetleg túlnyit. Sajnos nem sikerült elkapnom még, hogy hol mehetett el a dolog, szögmérést nem tudok csinálni, és próbáltam volna egy mikrokapcsolót beépíteni, hogy ha a kivezérlés 0, akkor addig léptesse a motort, míg a végálláskapcsoló be nincs kapcsolva. ( ha nyomvatartottam a kapcsolót az hol magas, hol alacsony állapotot mutatott) Most olvasgattam utána, hogy lehet rossz logikai állapotból közelítettem meg, adtam a kapcsolóra +5V-ot, a kapcsolt szálat pedig egy digitális lábon olvastam ki, ha az magas volt akkor be volt kapcsolva, ha alacsony akkor nem. Fordítva kellett volna? Egyáltalán van értelme úgy? Miért téveszti el a jelet ha folyton be volt kapcsolva?
Hazánkban is 1000 ft alatt van egy villanyász boltban.
Ez kész, logikai jel leszedhető belőle egy forrasztással. Ha alkotni akarsz akkor ugyanezt megcsinálod egy valamilyen tranzisztor tokozású kétállapotú kimenetű hall elemmel (SSxx, Sxx környéke jut hirtelen eszembe típusra, de rengeteg van), vagy egy analóg hall+komparátoros megoldással, utána szűrve meg amit akarsz azt csinálhatsz vele.
ha a fogyasztó árama nem változik sokat, azaz szűk tartományban van, akkor lehet rá méretezni. ha nem bonthatod meg, akkor mágnesesen kell érzékelj.
a) C alakú magon átvezeted, a résbe teszel egy hallt. nem vezethet át a dupla kábelt, csak az egyik mehet át ugye. ha rá is tudsz tekerni pár menetet, mégjobb.
b) egy reed csőre tekersz pár menetet, ezzel tuti kell kísérletezni, nem tuti hogy műkszik váltóval.
c) áramváltó. ez egy trafó, aminek a primere a magon átdugott vezeték, a szekundere meg egy sokmenetes tekercs, ami egy ellenállással le van zárva. menetszámarányosan kisebb áram folyk a szekunderen, amit az ellenálláson feszként mérsz. ebből van aminek a magja egyszerűen bontható.
Adott egy 230 V 50 Hz váltóáramú rendszer, aminek egy eleme kb. 1-1,5 A fogyasztással van kapcsolvatva. Minden kötés sima, sodort erű kábel, külön (a fázisok és a nullák, illetve ahol van, a földelés külön van, illetve szétszedhető).
A cél az lenne, hogy a kapcsolásokat (pontosabban elsősorban a bekapcsolást) érzékelni lehessen anélkül, hogy a most meglévő rendszert (csatlakozások stb.) bármilyen szinten megbotanánk. A korábban linkelt árammérő szuper lenne a célra, ha nem kellene hozzá bontani (kell).
Van egy olyan is hogy Nyák Iroda Bt. Ők nem gyártanak hanem gyártatnak. Azt nem tudom jelenleg kivel, régen magyar gyártókkal csináltatták, lehet ez változott. Mert megnézve az árait, olcsóbbak mint akikkel régebben gyártattak. Aztán fene tudja.
De csak félig igaz, mert széria függő. Van hazánkban is üzeme, de a nagy szériákat meg kint gyártják. Legalábbis ha jól rémlik. Régebben utánamentem de már nem emléxem......
valaki mesélt nekem valami magyar cégről, aki feléd teljesen nyákgyártónak látszik, de a cucc kínában készül el. viszont neked nem kell ezzel foglalkozni, nekik megvan a bejáratott kínai partnerük, tartják a határidőket, stb.
A kicikínai beszerzés az időfaktor és a kiszámíthatatlan végeredmény miatt nem játszik, bármennyire is olcsó. Legújabbkori tapasztalataim alapján nagyobb időráfordítást jelent egy kétes helyzetből való kimászás, semmint értelme lenne ennyire a low-budget-re menni.
Ha a költség nagy úr és nagyon olcsón kell nem sürgősen, ezt már megéri csájnában gyártatni.
Ha preferálod a hazai gyártót - munkaerő megrendelés - akkor most hirtelen nem is tudom melyiket mondjam, van jópár és örök vita van, melyik miért jó vagy nem jó :-)
Kérdésem, hogy kis szériás (30-50 darab) két oldalas, furatgalvános, forrvédő lakkos nyák gyártással kapcsolatban kinek és hol vannak pozitív tapasztalatai?
Segítséget szeretnék kérni arduino programozásban. Mega-ethernet és nano-wifi párosokat szeretnék használni a Blynk app-al. Egyszerű alapokat létre tudok hozni, de ezt nem: szeretném a Blynk app "LED" widgetjeit használni visszajelzésként. Ha két "LED" widgetet programozok fel, akkor el tudtam érni, hogy ha a "V2" virtuális bemenethez és, a "V3" virtuális bemenethez tartozó is indikáljon, de csak úgy, hogy egymást oltják ki. Háromnál össze vissza jeleztek. Én azt szeretném elérni, hogy a "LED" widgetek (5db digitális bemenethez hozzárendelt: D3-V3, D4-V4, D5-V5, D6-V6, D7-V7. virtuális bemenet) függetlenek legyenek egymástól, és ezt a Blynk appon megjelenítse. Amikor Blynk app nélkül programozok kicsit egyértelműbbek a sorok. 1,5 hónap tapasztalattal kérem segítségeteket, mivel én csak hobby szinten szeretnék ezzel foglalkozni-egyelőre.
A hozászólásaid (és azokra a profi válaszok), illetve a linkjeid eddig nagyon jó ötleteket adtak a saját projektem megvalósításához. Lassan formálódik az akvárium vezérlőm nekem is. Nem kopizni, hanem tanulni szeretnék a projektedből, ezért el szeretném kérni a HMI illetve az ino fájlaidat (gondolom nem kereskedelmi forgalomba szántad, bár akkor sem élnék vissza vele). A sok hőmérős mérésekkel végzett adatátlagolás és min-max eldobás nagyon jónak tűnik, de sajnos az itt leírtak alapján még nem értem a működését, példád alapján viszont valószinüleg végig tudnám követni.
Szóval ha nem túl nagy kérés, légyszi küld mel nekem egybecsomizva: nagyharcos@freemail.hu