Keresés

Részletes keresés

gomba2008 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270114

Ott a kamélia a mai fotók között, éppen virágzik. Savanyú komposztos ládában van elszállásolva. A láda mérete 80*120*80 centi. Vagyis nem cipősdoboz. 

Ebbe a csócsálóhengeres történetbe magam is beleffutottam pár éve. Pedig előre érdeklődtem itt a fórumon is, a youtobe videókat is megnéztem, mégis rossz vásár lett. Semmire nem való. Halkan zümmögve nem csinál semmit, csak velem eteti meg az ideget. Tanulópénz volt. Megszabadultam tőle féláron. Ne vegyétek ezeket a bolti xarokat, ez csak egy játékszer. Lehet, a késes kicsit többet ér, de ide nekem az is nulla. Aminek csak pár centis lyukon lehet beadagolni az egyenes gallyat, az csak arra való, hogy az ember betoljon egy befőttes üveg vérnyomás csökkentőt az arcába egy óra alatt. 

Az kell, aminek az etetőnyílása egy hatalmas tölcsér, és feltétlenül késes legyen. Én rábukkantam egy Cramer  Compost Masterre, 3500 Wattos, ezer éves rozoga jószág, már semmiféle biztonsági funkciója nincs, ki kellett belőle iktatni szinte mindent, de ledarálja a betörőt is szükség szerint. Használtan, fillérekért vettem, az új ára horror. De azóta a lányomank is vettem egy hasonlót. Szintén használtat, de jó állapotban van, az valami 70 ezer volt. Itt az önkormi nem csinál ilyet, vagy csak nem tudok róla...nem tudom. Nincs már parasztember sehol, csak a sok falun élő városi életmódot folytató i...zééé.., aki elviteti a zöldhulladékot, nehogy már a fák alatt  maradjon a levél, mert hogy néz az ki? Azután tavasszal elmegy a gazdaboltba műtrágyát venni....ehhh....nem húzom fel magam, meg nem is érdekel. Azt csinál mindenki, amit akar. "Ű dóga!"

Soha nem szedtem fel a falevelet, még csak a fűnyírót sem tolom rajta végig. Ott a helye! Ahogy Gyulai Iván fogalmazott, a diófa levél a diófa tulajdona. Pont. 

De Attila a megmondhatója, hogy az emberek többsége ettől még messze van. Legyen szép ződ gyep, meg tuja körben, és ez a szép kert. De patika legyen ám, sehol egy falevél! 

Na ez nem az én világom. A falevél éppúgy eltűnik következő nyárra, mint a mulcs. Bekerül a talajba, és ott a helye. Nem viszi el a szél! Még itt sem, pedig ha valahol tombolni tud az északi szél, az itt van. De ősszel a falevél is nedves, nedves az egész kert. 

Előzmény: taormina001 (270110)
sza_attila Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270113

De látom, öreg már, mert nagyítóval olvas :) 

Előzmény: taormina001 (270112)
taormina001 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270112

Mást is néz. Müértö közönség:

Előzmény: taormina001 (270107)
taormina001 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270111

és a karton alul az mire való? A padlás tele volt vele, de amikor a szomszéd elköltözött, végre mexabadultam az egész gyüjteménytöl.

Előzmény: gomba2008 (270102)
taormina001 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270110

Zöldhulladékot sajnos nem tudok darálni; sose is tudtam. A darálót eladtam, mert nagyon igényes volt; csak megfelelö minöségü, nagyságú és állapotú anyagot evett meg. De zöld anyagot az nem is tudott volna, mert nem ilyen sivító mindenevö vágókés volt benne, hanem ilyen lassan örlö zúzóhenger. (Vagy inkább csócsálóhenger.) Aztán néhány éve az önkormányzat bevezette az évente ismétlödö térítésmentes darálást, ami nekem fönyereménynek bizonyult. (csak sajnos nagyon késön jönnek; csak majusban.) Most már ott tartok, hogy minthogy nekem magamnak ezúttal nem keletkezett egyáltalán hulladék, (a teljes metszés belekerült a megújított magaságyásba) meg fogom kérni öket, hogy nyugodtan borítsanak egy egész kocsival a ház elé. A legtöbb ember ugyanis elviteti.
A probléma majd összel lesz, amikor rengeteg zöldhulladék keletkezik majd. Valaki írta, hogy fünyíróval neki lehet rontani, de én még nem próbáltam.

Komolyan kaméliát tartasz? kiültetve?

Előzmény: gomba2008 (270104)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270109

4-5 saját macskám szokott lenni, mióta a kutyáim elhagytak. Féltem, hogy lesz még 40-50 is, tehát pótoltam az eltávozottakat. Azóta a macskák a fóliában pocolnak szinte mind! A laksába addig hordták be az egeret, amíg bejárhattak. Ezt beszüntettem, nem jönnek be! Elvileg, mert a gyerekemnek ezt elég nehéz megmagyarázni...

Rengeteg madaram van a kertben! A gyerekem fotós, direkt ráállt a madárfotózásra, ha itthon van. Azóta csak tátom a számat, hogy mennyire széles a skála, mennyi féle kis szárnyas bogarász lakik itt. Mondom, minimum ÖT macska lakik itt egyszerre. Na jó, most csak négy, egy elpusztult sajnos. Természetes kiválasztódás...amelyik madár életre való, az élni fog, és szaporodni. 

Előzmény: taormina001 (270107)
taormina001 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270108

Ezt a bakhátat sose értettem, hogy mire való.

taormina001 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270107

Macskát én is használok, miáltal a kertben évek óta alig vannak hasznos madarak, az egerek pedig bekerülnek a házba, a Nagyi szórakoztatására. Selejtes, ostoba jószág! Házörzés helyett a tv-ben nézi magát.

Előzmény: gomba2008 (270104)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270106

Strandpapucsban járkálok, télen-nyáron. Max. ha sár van gumicsizmában. Ez egy picike veteményes, ha megnézed, középen hagyok egy kis helyet járni, onnan kézzel elérek mindent. 

Nem jön fel a vastag mulcs alól szerintem, nem is próbálom. Félrekotrom, elültetem, amikor kikelt, megnőtt, visszatakarom. 

Most a fóliában ez a "visszatakarás" jön, mert a tavalyi mulcs eltűnt...elvitték a giliszták. Kézzel húztam egy vékony vályút, beleszórtam, betakartam, belocsoltam, és ideje volna mostmár lemulcsolni újra. De hátramozdítóim vannak, és esik ez a takony eső megint. Majd bezzeg nyáron nem esik. 

A virágágyásban ezzel nincs gondom, az évelők kitalálnak a fényre, és ott simán járkálok benne. 

Előzmény: sza_attila (270103)
taormina001 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270105

jó kérdések; engem is foglalkoztatnak; hogyan irányítom, hogy az jöjjön föl, amit akarok, és az maradjon lent, amit nem?

Előzmény: sza_attila (270103)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270104

https://photos.app.goo.gl/a52gWpMHvCKgGUea9

Na itt van pár dokumentum. Mai fotók. A mulcs a fóliában még a tavalyi, alig látszik. Ha ez az undorító takony idő elmegy holnapra, majd most pótolom. Pockok ellen jelenleg macskákat használok...beválni látszik..

Elöl a virágágyásokban változó. Van ahol idén még nem pótoltam, a tavalyi maradéka látszik, de pl. ahol a gengszterek ástak egy csinos kis lyukat, ott látszik, hogy a friss mulcs alatt ott a tavalyi félig elkorhadt is. Még nálunk szinte tél van, nincsenek virágok, de egy hónap, és lesznek! 

A ládák....egy része un. Hügel ágyás, de a kettő, ami a bejárati ajtó előtt van, kifejezetten savanyú komposztot tartalmaz. Tuja, fenyő darálék. Áfonya és kamélia lakik benne, láthatóan jól érzik magukat. A kis fekete virágszál is jól érzi magát sajnos benne, de hát ez van, ha az ember papucsállatkákat hoz a házhoz. 

A Hügel kultúrás ládában is borsó van, és hónapos retek. A csirkedrót a tetejére a macskák miatt kellett. Szerettek ott fetrengeni, mert a ház déli, szélvédett oldalán van. Most a fóliában fetrengenek, és ez nekem is megfelel. 

Nincs ezzel sok munka, semmivel sem több, mint a komposztálással. Tkp. ez is egy módja a komposztálásnak....a lehető legegyszerűbb módja..."ott rohadjon meg, ahol van" ! :o)) A munka addig van, amíg nincs ledarálva a zöldhulladék. 

De elkérem a szomszédtól is. Mindent! Szerencsémre ő rendmániás, nagyon precizen felgereblyézi az udvart minden ősszel. :o)) 7 zsák falevelet szereztem tőle idén! És kapom a levágott füvet is. 

Előzmény: taormina001 (270101)
sza_attila Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270103

A 40-60 centi mulcs alól elhiszem, hogy nem jön föl a gaz. Feljön viszont az, amit akarunk, hogy feljöjjön? Hogyan jársz a kertben? Hótaposóval? 

100m2-en ez 4-6m3 anyag. Mekkora terület van így lefedve? 

gomba2008 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270102

Én is nagyon ürölök Neked! Rég "beszéltünk". :o)

16 éve indítottam ezt a kertet, és azzal kezdtem, hogy semmiféle zöld hulladékot nem dobtam ki. Pontosabbanm egy kivétel van, ami szúr! Az akác, és a rózsa. Ezt elvitetem. Ennyi.

Eleinte nem volt semmim. Ezt a szó szoros értelmében kell érteni. Városlakó voltam, falu szélére építkeztem, pénz nélkül. Ugye nem kell mondanom senkinek, hogy miért nem volt még egy fűnyíróm sem, de még kerítésem sem! Lett kerítésnek turkesztáni szil, mert az valóban egyetlen szezon alatt sövény lett. Imádom. De a hátránya ugyanaz, ami az előnye. Rengeteg gally! Az első években elégettem, és a hamut szórtam a földre. Aztán rátaláltam álmaim ágdarálójára egy vásárban. Azóta aprítom. Ez piszok nagy munka, de mindig utáltam elégetni, és ezt kiváltotta a darálás. Ráadásul lesz belőle olyan vastag mulcs, ami már kiváltja a gyomlálást. Évente egyszer van sövény nyírás, és a levágott gally ledarálása. Kb. 3 hete meló, de végezhető akár télen is. A virágos ágyásokkal ennyit foglalkozok, meg amikor már túlburjánzik a növényzet, kicsit ritkítok. Nem agzolok, a gaznak esélye sincs kinőni. 

A veteményes nálam tényleg csak pár lépés. Annak is a fele a fólia. Semmiféle trágyám nincs. Évente egyszer rendelek egy zsák szerves, granulált marhatrágyát, de ha nincs, akkor nincs. Ez sem törvény. Használom, ami van! Van a kutyatápos kartondoboz, amit megszabadítok a celluxtól. Van rengeteg darálék, mert nem csak a sövény adja a mulcsot, hanem minden levágott növényi rész, ami ebben a kertben van bőven. Csak a sziklakert kicsomagolása után ott van kb. 2 köbméter darálni való.  A díszfüvek, a meténg, a vadszőlő, a kúszó loncgélék, nem lehet mindent felsorolni. Rengeteg! 

A módszer a kezdésnél a következő. Kartonpapír a nedves, meleg talajra. Nem kell alatta kigyomlálni, nem kell csinálni semmit! Sőt...a kartonpapír akár el is maradhat, de azt tapasztaltam, hogy sokkal jobb, ha van.. A gyom nehezebben jön föl alóla. Szóval a papírra minimum 40-60 centi vastagon mindenféle növényi darálék, amit  a komposztra szoktunk tenni. Oszt csókolom....ennyi...Ott helyben majd komposztálódik amikor akar. Nyilván, már az első évben is ültetni akar az ember. Félrekotrom a mulcsot, és odaültetem a palántát ahová eddig, csak mostmár takarva lesz körülötte a talaj. 

Amitől féltem, és nem kellett volna, az a hangya, és a csiga. Nálam ipari mennyiségben van csiga, és sajnos már a spanyol is megjelent. Magam sem értem, de ezekkel nem sok gondom volt. A csigák ellen kiszórtam azt a kék port, ami nem a mérgező fagyálló, hanem rendeltem valami BIO készítménynek nevezett izét. Nóra is jóváhagyta, tehát megrendeltem. Működött. Hogy a hangyák miért nem építettek égig érő bolyt a mulcsba, nem tudom. De nem tették. A pocok viszont tarolt. Két év majdnem teljes kudarc. De a talaj laza, tápanyagdús, semmiféle munkát nem igényel, és idén talán....talán.... koppkopp.....termés is lesz. Mindenesetre minden kikelt, és szépen fejlődik. Az apró magvakat, mitn pl. a saláta, retek, nem a mulcsba szórom, hanem alá. Félrehúzom, ha még van mit, és nem dolgozták be a girnyók, és odaszórom ahogy eddig is. Amikor kikel a cucc, mint most, és már elég nagy lesz, ráhordom a mulcsot. És most megpróbálok nem locsolni. Meglátom. Ja, és a tavalyi széna/szalma bálák amiket hozattam, már szétkorhadtak, úgyhogy azokat fogom behordani a fóliába mulcsnak. 

Egy "rendes" kertet, ami az enyém sose volt, úgy kezdenék el, hogy soronként. Ami eddig a "borozda" volt, az meghordanám mulccsal, és ültetnék a bakhátra, ahogy eddig. A következő évben csere. Nekem ez így logikus. 

Előzmény: taormina001 (270101)
taormina001 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 270101

ja, de örülök, hogy (ismét) rád találtam! Én az elsö tapasztalatokat gyüjtöm ezzel a módszerrel és tele vagyok kétségekkel, több okból is. Föként azért, mert a módszert teljes epikai terjedelmében nem tudom alkalmazni, mert egy csomó anyag, leginkább az állati trágya hiányzik hozzá és nem is fogok egyhamar hozzájutni. Meg azért is, mert akik fennhéjázva hirdetik, vagy sose próbálták, vagy egész más körülmények között gazdálkodnak. Nekem is hasonló földem van, mint neked, és azt már biztosan látom, hogy ha az ásást mespórolom is, összességében lényegesen több munka lesz vele mint nélküle volt. Föleg a folyamatos anyagutánpótlást lesz nehéz biztosítani, bár most már ott tartok, hogy a kertet hulladék gyakorlatilag nem hagyja el.

Előzmény: gomba2008 (270091)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.09 0 0 270100

Ezt nem tudtam.

Következő próbálkozáskor majd belocsolom. De az már csak leghamarabb ősszel-vagy jövő tavasszal lesz.

Előzmény: gomba2008 (270094)
Didergő Király Creative Commons License 2023.04.09 0 0 270099

attila, emlékszel, mondtam, hogy az egyik gömbkőrisem ültetőgödrét ki akarom szélesíteni, mert tavaly sajnos keveset vágtam le az azt minden irányból körülvevő aszfaltból. a garázsfeljáró megy mellette az egyik oldalon, onnét levágok még 20 centit, feltöröm a kb. 30 centi vastag betont, és arra gondoltam, hogy mielőtt feltölteném a lyukat földdel, kicsit mélyebbre ások és ledugok egy draincsövet. még 1 m2-es sincs az ültetőgödör, azon túl meg minden irányban izzik a fa körül aszfalt, ami tolja neki a meleget, a víz viszont nagyon kicsi felületen folyik köré. 

jó megoldás lenne szerinted a draincső? kb 30-50 centire lenne a fa törzsétől, oda tenném le, ahonnét kijön a beton, nem közelebb, mert félek, hogy ha elkezdenék ásni körülötte, akkor megsérteném a gyökeret. nem tudom, hogy hol járhat a gyökere, tavaly tavasszal ültettem a fát. ha érdemes megcsinálni, akkor pontosan hogy kéne? milyen mélyre kell tenni? a cső végét ki kell lyuggatni? valami szűrő kell felülre, hogy ne tömődjön el? van erre valami spéci cső? köszi.

gomba2008 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270098

Ha rosszul tudom, majd valaki kijavít....de szerintem 14 napig elállhatok a vásárlástól...mert csak...és visszavihetem, ha nem tetszik. 

Előzmény: CBNora (270072)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270097

Nnnna....végre valaki ép elmével gondolkodik...

Előzmény: Didergő Király (270070)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270096

Tavaly április közepén még tél volt. Idén jobb a helyzet. Itt nem fagyott a napokban. Éppencsak pluszban volt, de kivételesen nem fagyott le a magnólia virága sem. Ilyen eddig még sose volt. A szilva nem virágzik még, a körte sem, és a hideg lassan megy. 

Előzmény: lychnis (270064)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270095

Jó kis pálinkafa! Tavaly is főzettünk belőle. Madjnem 400 pénzért vettük Telkibányán a barackot, de a pálesz űűűűberkirály lett! 3-4 évente sikerül olyan termés, hogy még épp megfizethető áron meg tudjuk venni. 

Előzmény: milrose (270063)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270094

Én is azt hittem, hogy itt mindent visz a szél. Mint első körben a fóliát. :o) De nem! Ami át van ázva, azt nem kapja fel a szél. Szóval....kiszór, belocsol....

És ha már szél....északi oldalon van a kert. A három napos tomboló szelek arról jönnek. Nem ment egy év alatt, de megfékeztem...oda ültettem sövénynek szilt, és energiafűzt. A teraszom is északi fekvésű, és nyáron most már határozottan érzem a különbséget. LÁTOM, hogy a kert végében tombol a szél, de mire a teraszhoz ér, már csak kellemes szellő érezhető. Télen persze rosszabb a helyzet, mert nincs lombozat. De télen nem is ücsörgök odakint. :o) 

Előzmény: Törölt nick (270061)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270093

Hááát....én a lusta kertész vagyok. A fűrészport egyszerűen kiszórtam volna a talajra, oszt csókolom. A giliszták majd bedolgozzák. 

A mélymulcs nem munka! Épp ellenkezőleg. Amikor a talaj elég meleg, elég nedves, ráhordok annyit, amennyit csak tudok, és kész. Azt mondja az Iván, hogy októberben érdemes. Nekem a fólia szinte az egész kert, tehát nincs jelentőssége. Akkor csinálom, amikor épp az kerül sorra, és kész. Nem lehet olyan vastagon teríteni, hogy a giliszták egy év alatt ne dolgozzák be. A vakond nem tud vele mit kezdeni, ebben a laza szerkezetben nem lehet alagutat ásni, mert ráomlik a fejére. :o)) A pocok megszívatott, de idén talán már helyreáll a rend. Sajnos a vizisiklóim világgá mentek pár éve, amikor egy durva tél miatt elfogytak a békák. Tehát ragadozó híján elszaporodtak a pockok. Remélem Józsi úr megoldotta. De még nem szüreteltem, nyugtával a napot...

Előzmény: Törölt nick (270053)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270092

Meg a kapát is, meg azt is, aki a vasat a fával összeházasította! :DDD 

Pedig ásni szeretek, de nem teszem már harmadik éve. 

Előzmény: szicsu1007 (270051)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270091

Két éve egy szem borsóm nem volt, mert a szalma és társai eléggé bulis hely volt a pocoknak. Valami csíkos hátú milliókat érő egérnép szaporodott el nagyon. Szóval az első két év, egy kudarc volt. Idén vetettem kb. tízszer annyi borsót, mint a normális lenne. Gondoltam, mindent csak nem találnak meg a pockok sem! Murphy....mind kikelt! :o) Lehet, ebben van szerepe Józsi úrnak is, aki termetes kandúr lévén nem szereti nagyon a konkurenciát, úgyhogy kiköltözött a fóliába. És konkrétan lexarja a csíkos egér eszmei értékét. 

Szóval...igaza lehet Ivánnak. Nem adtam fel, és most talán beáll a rend. A természet teszi a dolgát, én meg nem szólok bele. 

Nevetségesen picike veteményesem van. A vetésforgó kivitelezhetetlen, ha nincs hová forogni. Tehát a talajnak kell forogni. Ez a mélymulcs. Ledarálok minden zöldhulladékot. A sövény rengeteget ad. Hozattam tavaly szalma és szénabálákat is, most már semmi msára nem valók, csak mulcsnak. A borsó, a retek, a saláta ki ven kelve. Ha az időjárás is velem lesz, behordom a cuccot mulcsnak. És nem kapálok, nem gyomlálok. Ezt eddig sem tettem, de eddig csak vékonyan mulcsoltam. 

A másik....itt kötött agyagos talaj van, ásó nélkül semmit nem lehetett kiszedni a földből. Tegnap kiszaladtam zöldfokhagymáért. Csak úgy kézzel kihúztam....aki nem találkozott még ezzel a talajjal, az nem is érti, mitől vagyok így elájulva..:o) 

Előzmény: taormina001 (270052)
gomba2008 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270090

Szia Milrose!!

Hogy vagytok? Cicákok megvannak még? 

Végre én is újra kutyaugatást hallok kintről....istenem mennyire hiányzott már! 

https://photos.app.goo.gl/6G2R7wLgsvMzuxjN7

Előzmény: milrose (270088)
Magdi60 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 270089

Azért ez rettenetes, a kismadarak már költenek. 

Előzmény: milrose (270088)
milrose Creative Commons License 2023.04.07 0 0 270088

Találtam egy albumot a gépemet, amelyet 2021.04.06-án töltöttem fel. Érdekes...

Úgy tűnik, itt mindig ezen a napon kezdődik a tél:)

CBNora Creative Commons License 2023.04.07 0 0 270087

Sok évig használtam azokat a kis műanyag kézi darálókat, csak hát a végtelenségig nem bírták.

Tapadókorongosat nem szeretnék, asztalhoz csavarozhatót se. Olyan a húsdarálónk, folyton elcsúszkál a legömbölyített élű konyhapulton.

Majd keresek megint egy olyasmi kézit, mint amik eltörtek. Csak sajtot akarok reszelni vele és diót darálni. Nagyobb adag zöldség lereszeléséhez van gépem, az viszi a keményebb zöldségeket is. De diót nem darál.

Előzmény: Didergő Király (270086)
Didergő Király Creative Commons License 2023.04.07 0 0 270086

nem hinném, hogy ezektől a műanyag darálóktól sokat lehetne várni. muterom mániája az ilyen. múltkor vett valami tapadókorongos műanyag krumplireszelőt. képtelenség volt lereszelni vele egy darab krumplit, inogott, elengedte a tapadókorong, amúgy is egy műanyag fos volt, rendesen megtekertem volna, eltört volna a fogantyúja. 5 perc után mondtam neki, hogy bele lehet dobni a szelektívbe.

Előzmény: CBNora (270080)
Didergő Király Creative Commons License 2023.04.07 0 0 270085

igen, a ruhát vissza lehet vinni, ha nem méret. én is sok ruhát veszek az aldiban. túragatya, alsógatya, póló stb. pólót vittem már vissza én is.

Előzmény: beetee (270077)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!