Szia!Nyugodtan ültesd szabadföldbe,Az enyém tavaly májusban lett kiültetve(akkor kaptam)Őszre jó nagyra megnőtt.Vastag áltörzset növesztett,úgy,hogy kiszedni teleltetésre már nem vállalkoztam,kint maradt.
Szia,én igazából olcsó műtrágyát szoktam venni. 2 banáncsoportom van,mindkettő kb 2 méter átmerőjű körben hozza a hajtásokat,így ennyi növény tápoldatozása elég drága lenne vmi márkásabb löttyel. Magas kálium,foszfor,nitrogén igényük van,így ezt fontos pótolni. Virágzásindítót felesleges használni,mert ha eljön az ideje,virágzik nélküle is. Ez nekem,és ismerősömnek is 3 éves töveknél történt elöször( irodalomban helyenként 3-6 év olvasható). Kiültetheted már ,mert szép nagy ahogy a képen látom. Akkor nem is kell kókuszföld,elég ha a marhatrágyát általános virágföldel elkevered,,ásol egy nagy gödröt,és annak az aljára ezt a keveréket teszed. Ültesd napos,de szélvédett helyre,bár ha majd 2 méteres levelei lesznek,a legkisebb széltől is rongyolódnak majd ...:-)
Nagyon köszönöm a tanácsot, megfogadom! Veszek kókuszrostot és marhatrágyát is.
Viszont én arra gondoltam, hogy rögtön szabad földbe ültetem majd, nem cserépbe, hadd nőjön. Kicsi még a szabad földhöz? A kertészetben azt mondták, hogy nyugodtan mehet ki.
Szia! Én még nem takartam ki a banánokat, május elején szoktam. Négy banánom van az udvarban, kettőt betakartam ősszel, kettőt nem. Most kiváncsi vagyok, hogy hány vészelte át a telet.
Szia,én laza szerkezetű ,tápanyagban gazdag,enyhén savanyú földet javaslok. Ha pl kókuszrost földet keversz el marhatrágyával (Bricostor-Baumax-Kertészetből beszerezhető),az mind tápanyag,mind szerkezet szempontjából kitünö. A kókuszrost alapú virágföldben az a baromi jó,hogy nagyon jól tartja a nedvességet,nem szárad ki olyan hamar,mégis szellőzik. De mivel a banán nagyon gyorsan nő,hamar felhasználja a talaj tápanyagait, így célszerű hetente tápoldatozni.És az átlagos növényekhez képest nagyobb cserépbe ültesd,mert hatalams gyökérzetet fejleszt.Nekem egy tő,amit lakásba teleltettem,hátha a kertiek kifagynak, 1,5 méter törzsmagasságú volt,és tél végére szétnyomta a gyökerekkel-rizomákkal az 50 literes masszív műanyag tartóját.
Sok sikert. :-)
Apropó,van aki már kitakarta a kerti banánokat? Átvészelték a -20 fokos telet? Az enyémek rendesen visszafagytak,nem hiszem h idén is lesznek 2 méteresek,és gondolom idén virág se várható,de legalább élnek. :-)
Sziasztok! Igyekeztem végignézni a hozzászólásokat, de nem találom, hogy milyen földbe érdemes ültetni - tavasszal - a most vásárolt télálló banánomat.
Én musa basjoo magra vadászok de egyenlőre még nem találtam. Viszont a Musa sikkimensis-re is azt írják: "Musa basjoohoz hasonlóan könnyen átvészelheti a teleinket."
Igaz ez? Van valakinek erre vonatkozóan tapasztalata? Azt látom, hogy mindenki a basjoo-t ülteti kintre.
This is surely the best Butia for a cool climate, having all the attributes necessary to make an excellent landscape palm, and being capable of much faster rates of growth in cooler conditions.
Eza :Butia eriospatha tényleg ennyire fagyálló? Mintha erről itt nem írna senk.
Szia nem szeretnék kötözködnek tűnni,de én találtam egy olcsóbb rendelési lehetőséget!!!Innen már többször rendeltem!!Elég jó arányban kelnek a magjaik! Magok!!