Ide várom azok hozzászólásait, akik kizárólag a ballib kormány hibájából rosszabbul élnek, mint négy éve. És itt könyörgök, ne a benzin és gázárakkal gyertek, mert azért abba kevés beleszólása van a magyar vezetésnek, konkrétan importőrök vagyunk ugye. És senki ne hiányolja a betevő plazmatévét és kamerás mobilt. Szóval olyanok írjanak, akiknek csökkent a reáljövedelme, a kormány miatt elvesztette az állását (tehát az állam rúgta ki, nem egy becsődölt vagy Kínába költözött vállalat), kevesebb kaját meg gyógyszert tud venni, ilyesmi. Hadd lássuk csak testközelből, mekkora az Orbán által vizionált nyomor és kétségbeesés!
Azért ezeket az elvont számolgatásokat helyezük a maguk kontextusába. Nekem még rémlik, hogy oviék állították vissza a bokroscsomag álltal kinyírt családtámogatási rendszert. Ez az elv a lényeg. Ne büntessük hanem támogassuk azokat, akik nem csak akarják de képesek is felnevelni a gyerekeiket úgy, hogy aztán azok ne cipőgyári varrónőként fussanak be karrier. Persze tudom, nem a kínain vásárolni 2000Ft-os cipőt luxus, mosogatógépet venni egy 5 személyes háztartásba luxus, bábszinházba járni luxus. Havi sokszázezer adót fizetni kötelezettség. pláne amilyen "közteherviselés" van itt a minimálbéren bejelentett nagymamabéték és az evázó vállalkozók, a zsebbe dolgozó kisiparosok orvosok mittudomén országában.
Tudom, nektek azt szugerálják, hogy a bokroscsomagra is szükség volt, persze ha utánanéznél az ilyen gyurcsány féle most éppen szoci privatizátorzsenik kezén mennyi álltalatok megtermelt érték lett bagóért magántulajdon akkor lehet, hogy az jönne ki, hogy talán mégsem.
No mindegy, fő hogy pártunk és kormányunk rendszeresen és főállásban gondoskodik arról, hogy megszemélyesítse a napi betevő gyűlöletünk tárgyát..
Nézd én sem úgy értettem, hogy most azonnal nyugdíjba mehetnék....sőt.....
de ha Isten is megsegít és lesz egészségem, nem áll be a munkámban vmi óriási törés, akkor igenis képes leszek arra, hogy ne kelljen a nyugdíj miatt aggódnom......
egészen konkrétan eltartom a családom, feleség otthon a 2 picivel
élünk nyaralunk autót cserélünk támogatom a nagyszülőket.....
és keletkezik átlagosan 3-4 M megtakarításunk évente.....
Arany? Persze,csak most az ország ettól a középtől mélyen lefelé tanyázik.Jó a gazdagokról vagdalkozni,neked X gazdag,aki szerinted millirdos vagyona "tőkejövedelméből" él másnak meg más a "gazdag".Majd megkérdem itt a sarkon a kocsma előtt a melóst,szerinte te gazdag vagy-e már.
Vagy a hajléktalant,aki multkor rángógörcsben vetette magát az autóm elé,mert nem adtam neki piára 100forintot,mikor akkora kocsiban ülök,hogy ihajj.Ugyan negyed új szuzukit nem adnának érte,de őt ez mit érdekli,fel sem fogja.
Na ja,erről írtam itt pont ma.Kevesen fogják fel,hogy ez mindigis így lesz,a gyerekeik sorsáról ők egyszemélyben és a társadalom kollektíve dönt,mert a gyerekeink (már ha vannak) sajátmagunk folytatásai,az ország,a magyarság folytatása.
Folyamatosan a jönvőnkről döntünk a jelen által.Már,ha csak ezt felfognánk,ezt az egyetlen apró momentumot,akkor talán nem az lenne a következő mondat(egy teljesen hajmeresztő összefüggésben),hogy ki mit lopott.
Mindeki nyugodt lehet affelől,mire ő nyugdíjba megy,az ő nyugdíjbefizetése sem lesz sehol,ha mégis,és érni is fog valamit már boldog lehet.
A nyugdíjrendszer csődje jelenleg a nyugati civilizációt fenyegető 1es számú veszély,a terror és minden mese,csak a jó 22.utánna a rangsorban.
Aki pedig manapság képes magánúton élethosszig előre bizonyosan gondoskodni magáról,na az nem a középosztály,még csak nem is annak a teteje.
Ő is jöhet hőzöngeni majd,akkor is,mint most(ha megéri) és ugyanúgy dönthet más gyerekeiről (meg a saját ükunokáiról is akár) mint bárki más.
Orbán valóban a gazdagokat támogatta. Ez ostobaság. a munkából élőket támogatta.
A gazdagok nem fizetnek adót(SZJA-t) a tőkejövedelmek adómentesek......
ha én gazdagnak számítok, az nagyon szomorú az országra nézve.....
Ne feledd, ma a minimálbér adómentes. Az alacsony keresetűek jövedelme kapásból nőtt 20%-al. Ha OV maradt volna, akkor a mai minimálbért cca 11000 Ft adó terhelné, tehát 11e ft gyermekek utáni kedvezménnel lennél ott, ahol most 0 ft-al vagy, családi pótlék meg ma is 3e ft körül lenne.Tehát gyermekvállalásra ösztökélt...
mellesleg az nem nevetséges, hogy a csp gyurcsánynak is jár?
az nem támogatja a gazdagokat? mellesleg honnan tudod, ma mennyi lenne a minimálbér és a zadókulcs, ha ovi marad.......
Rezsinél elfogadod a világpiaci ár növekedését (kőolaj több, mint duplája), de mitől gondolod, hogy a hatósági ár megold bármit is. Te meddig építenél féláron?
Az hogy a villanyt átsorolták a 12%-os áfából a 25-ösbe az nem világpiaci kérdés
a hatósági ár letöri a monopol helyzetben lévő szolgáltatók profitéhségét....
Pályamatrica nem nagy költség egy családban. Mellesleg nálunk a teherautóké jóval olcsóbb, mint pl. Ausztriában (ahol egyéb szakaszokra az szgk-ra külön fizetsz). Ha a tehergk. lenne drágább, akkor meg a fuvarozók sírnának.
Ha szerinted Mo-on nem nagy költség havi 4200, akkor Te nem ismered a valóságot....
Építőipart illetően biztos igazad van. Ismerőseim se repesnek a boldogságtól.
Nem tartozom a ritka kivételes emberek közé. Csak azt gondolom, hogy az életminőség nem emelkedik egyenes arányban az anyagiakkal. Biztosan jó lenne nekem is pár ezerrel több, de nem biztos, hogy ettől jobban érezném magam a világban. Bizony vannak szegény nyugdijasok is, de nem is gondolnátok, talán ők sem tudják eléggé, milyen sok helyről kaphatnak segítséget. Én is azért dolgozom, hogy minél szélesebb körben elérhetők legyenek számukra ezek a lehetőségek. Természetesen társadalmi munkában teszem, egyre több eredménnyel, s boldog vagyok, hogy még megtehetem.
Ha most született két gyerneked, akkor még pár évig rosszabbul fogsz élni. Mi idősebbek is átéltük ezt. Persze a picik adta örömök bőven kárpótolnak az anyagi nehézségekért.
Orbán valóban a gazdagokat támogatta. Ne feledd, ma a minimálbér adómentes. Az alacsony keresetűek jövedelme kapásból nőtt 20%-al. Ha OV maradt volna, akkor a mai minimálbért cca 11000 Ft adó terhelné, tehát 11e ft gyermekek utáni kedvezménnel lennél ott, ahol most 0 ft-al vagy, családi pótlék meg ma is 3e ft körül lenne.
Rezsinél elfogadod a világpiaci ár növekedését (kőolaj több, mint duplája), de mitől gondolod, hogy a hatósági ár megold bármit is. Te meddig építenél féláron?
Pályamatrica nem nagy költség egy családban. Mellesleg nálunk a teherautóké jóval olcsóbb, mint pl. Ausztriában (ahol egyéb szakaszokra az szgk-ra külön fizetsz). Ha a tehergk. lenne drágább, akkor meg a fuvarozók sírnának.
Építőipart illetően biztos igazad van. Ismerőseim se repesnek a boldogságtól.
Összességében boldog vagyok. Amire szükségem van, a rendelkezésemre áll. A testi örömökön kívül a munkám is (általában) sikerélményt nyújt.
Csíkszentmihályinak van egy könyve (És addig éltek, amíg meg nem haltak). A lényege, hogy akkor érzed magad a legjobban ("áramlat"), amikor a feladataid és a képességeid szintje egyaránt magas. Ha valamelyik nincs a csúcson, akkor jön a közöny, az unalom, a szorongás.
Feltehetően a ritka kivételes emberek közé tartozhatsz ezzel.Sokan mit nem adnának csak párezerrel magasabb nyugdíjért..mit nem? Szinte bármit..csakhát ez itt már nem rajtuk múlik.Aki még tud,elmegy nyugdíj mellett dolgozni..aki már nem,az mások jóindulatára van utalva.
Ha a családja segít,rájuk..ha nem,már csak a politikusokban vagy a megváltó halál közeledtében bízhatnak.
Tényleg kezd úgytünni a topic közönsége alkalmatlan arra,hogy megitélje,az átlagmagyar hogyan él most.
És nem a matematikai átlag,akit a százmilliós manager célprémiumok és a munkanélküli járulék átlagából képeztünk.
Te tényleg a középosztály teteje lehetsz.Persze,hisz ők a klasszikus ov drukkerek.Ők megtehetik,hogy ne tegyenek meg mindent.
Akinek az aluljáró és a 20nm közt kel legyensúlyozni,az már más helyzet,ott tényleg mindent megtesz az ember,nincsenek döntések,csak lehetőségek és kényszerek.
Valahogy mindig távol állt tőlem, hogy másokat tegyek felelőssé saját életemért. Én is élhetnék jobban, biztosan. De a jó életminőségnek a pénz csak egyik, s nem is a legfontosabb faktora. Talán azért beszélek így, mert öreg vagyok már, s úgy gondolom, a pénz az, amit a legkönnyebb szerezni. Mindenesetre nagyon sok boldogtalan gazdag emberről tudok, s nyilván tudsz Te is. Ha nekem OV 14. havi nyugdijt ígér, csak elmosolyodom.
Ittrepül a kiskakukk,amitől jobban élnek a nyugdíjasok és a tanárok,a kórházi takarítónők,és persze az egész vízfejű közigazgatási majomhálózat,azt valahonnan el kell venni,be kell szedni.Semiből nem lesz valami,a gazdaság valós teljesítménye nem azt mutatja,hogy hude itt aztán megtermeltük mi az értéket,a cégek éves beszámolói sem (levonva néhány multit és igazi nagyot+nyúlóágazatot) az ország dicsőségét szajkózzák.Ez a rohadt bolt ebben,minden 4évben minnél szélesebb tömegnek minnél kisebb kockacukorral valahogy meg kell venni a szavazatát,aztán,hogy ezt mi a bánatból gazdálkodjuk ki és hogyan,az kit érdekel.
A soktól azért kell félni, mert fölösleges munkát jelent. Ha nem tudod eladni (elcserélni arra, amire még szükséged van), akkor miért dolgoztál? Ha minden reggel beállsz térdig a hideg vízbe a fürdőkádadban, és estig 20 kilós súlyokat emelgetsz, akkor sokat dolgoztál, de miért?
A hatvanas évek óta nyilvánvaló, hogy a termelékenység növekedése miatt az anyagi javak megtermeléséhez sokkal kevesebb ember kell, az elfogyasztásukhoz pedig minél több. Szinte az összes utópia-antiutópia erről szólt. Én még olvastam a szovjet sci-fiket, ahol a kötelező munkaidő napi 2 óra, és a verseny azért folyik, hogy ki tud kedvére való társadalmi munkához jutni. Abban a társadalomban viszont elosztás van!
most öt percig sajnállak... aztán meg azt gondolom,hogy ha neked a gyerekek után járó kedvezmény jobb volt akkor nem vagy olyan szegény ,hogy a számlákat kellene nézned...
Sokféle ez a világ, akárhonnan nézed más képet mutathat. Nem mindegy, hogy mi akik mondjuk egymással szemben állva 2 ellentétes oldalát látjuk hogyan próbáljuk elmagyarázni a látványt.. Többek között az a baj ebben az országban, hogy minden "politikai erő" arra játszik, hogy ne is akarjunk átkiabálni egymásnak. Valaki mond egy "rohadt komcsit", mások visszab@sznak egy orbánfűrert és kb ott is vagyunk ahová a politikusok szántak minket.
Zseniális,mr Japánszakértő,most aztán bebuktam,beégtem,nem vágom Heiant és a Mandala képeket,tehát kussolhatok.Mert ugye a történelem a társadalom tudománya,tehát aki tételesen bemagolta,az már politikai szakértő is egyben,minimum,hogy előad és nyilatkozik,és a bárgyú tömeg áhítattal hallgatja amint előadja nagyszerű kinyilatkoztatásait.
Tehát hajrá,nyilatkozzál,én hallagtok.Várom a kinyilatkoztatást,"jobban élünk mint valaha,sorsunk szüzmária kezébe tétetett,fényes jövő,pénz,dicsőség"...nemdebár?!
Kedves Mester! Bocs, hogy csak most válaszolok, eddig híreket olvastam, meg levelezgettem. Hogyan lehet 13. havi nyugdijból szám. gépet venni? Hát úgy, hogy használt gép, de nekem megfelel. Egy hozzáértő szakember nagyon szépen feltöltötte mindenfélével. Másik megjegyzés is volt: majd a nyugdijasok internetre költenek, ha-ha. Hát költenek, nem is gondoljátok, mennyien. Így kitárul a világ, szinte megfiatalodunk,"szkájpolunk", sőt már a rongyszőnyegeimet is eladtam a neten. Internetre meg a következőképpen telik: volt ugye vezetékes telefonom /azért ez nem luxus/, volt kábeltévém /ez sem luxus/, és a UPC megkínált egy összevont előfizetési csomaggal, amelyben 24 órás szélessávú internet is van. Így a 3 dologért fizetek havonta átlag 14 ezret. Sokat spórolok így: nem kell vennem újságot, nem kell buszoznom az OTP-be, nem költök levélbélyegre, olcsón veszek a neten antikvár könyvet stb. Én sokkal, de sokkal jobban élek, mert számomra a pénz nem egyenlő az életminőséggel. Jobban élek, mert megjavították az utat, felújítják a főteret, a szomszédasszony meggyógyult, s talán még ezt a hosszú hsz-t is elolvassa valaki.
Sebaj,ez már csak ilyen sértegetősdi.Sértegessétek egymást,én meg mindkét csapaton röhögök.Az nem lesz úgy jó?
Tudod különösen kellemes a Polidilit még olvasni is,abban a tudatban,hogy jelenleg nincs ebben az országban hiteles politikai erő.(de politikus sem nagyon)
Vajon kint az utcán hányan lelkesednénak,ha konkrétan közvéleménykutatást tartanál,hogy hurrá,igen,csakígytovább mostaniak? Vagy hány ezer embert tudnál a többmilliós budapestről mozgósítani,hogy gyertek hidat zárni megint,mert most nekünk van igazunk?
Itt persze fanatikusok tépik egymást,süketen és vakon a hétköznapi problémákra.
Majd megkérdek itt néhány melóst a kerületben a kocsmák előtt,ők hogyan látják,jobban élnek most?
Megkérdek néhány maszekot,kevesebb-e az adó,az apeh baxtatás,az adminisztráció,jobban megy-e a cég?
Megkérdem a hatalmas szürke tömeget,(szó szerint) akik minimálbérre bejelentve (vagy arra sem) szürke robotok valahol,3ft+2 fillérért,nem kevesen közülük diplomával,ők vajon mit gondolnak az országról?
Szóvivő leszek,oké? Aztán majd jövök és leírom mit gondol most a közéletről a közértes,a kőműves,a gázos,meg a kereskedő.
1. Azért kezd a topik stilusa hasonlítani a politikai kampányéra mert róluk beszélünk?
Na nem baj, ki kell adni a gőzt.
2. Azért én bevallom, kevesebb könyvet veszek. Igaz, mostanában inkább a netről szedek olvasnivalót. És nem biztos, hogy mindent meg tudnék most is venni, amit letöltök. Nekem mostanában még az antikvárium is drága. Inkább csak ajándékba veszek könyveket Na jó, a tanfolyáshoz kellenek a tankönyvek, de az más, tanulni mindig kell. De szépirodalmat, ilyesmit már nem tudok venni.