Kutyalányt hoztak fedeztetni annó Thomashoz. Már nem nagyon akarta magáévá tenni, de jó nevelést kapott, és mint mindegyik fedezőkanomnak, megtanítottam neki is a "hopp" parancsszót. Ahova a tenyeremmel ütöttem, oda ugrott.
Kutyalány állt, én mellette térdeltem, tenyeremmel megveregettem a hátát és "Hopp"...nos Thomas rátelepedett a hátára, de csak nézelődött rajta...próba újra "hopp"...stb. A sokadik kérésemet már elunta - mondván nem tüzel a lányzó - felágaskodott, közben a kutyalány félrelépett, és Thomas egy az egyben ráfogott a vállaimra kínjában. S míg én csendben szitkozódtam este 10-kor az udvaromban alatta, próbálva kimászni 80 kilós öleléséből, a szomszéd néni - akkor még csak 70 évesen - nevetve leszólt a teraszukról esti imáját félbeszakítva, amit éjjeli álomhozásért cselekedett: "Fiam ha nem tudnám mit is akarsz csinálni, hát senki nem mosná le rólad, amit látok"
Mire én: "Anna néni maga csak ne képzelődjön, hanem vagy imádkozzon tovább vagy jöjjön és segítsen"...ő nevetve átballagott és segített, jókat derülve összehoztuk a frigyet.
Anna néni 82 éves, és azóta is jókat nevetünk ezen, ha előkerül :-))))
...szóval ezt most "láttam", ahogy Maci rádtelepszik:)))
Remélem jó a képzelőerőtök... én (70 kg) a kutyával(50kg) a nyakamon csusztam a betonon térden 2 métert. Hát a térdemen a bőr múlt idő......
A garázsunk elött a betonfeljáró enyhén leejt. Én az okos gazdi a garázstól hivtam öt magamhoz, legugolva a leejtő fejé.... ö jött , de megkerült és hátolról rám ugrott miközben én gugoltam. A vége az lett, hogy kutyapárzási módban csusztunk le a száraz betonon, a leejtő aljára....Az első gondolatom az volt , hogy uristen , remélem ezt most senki nem látja , mert igy ebben a pozban kicsit félreérthető. A második, hogy tuti eltört a térdem, de a kutya még mindig azt hitte játszunk....A ruhám tiszta vér lett, amit a kutya lelkesen tisztogatot volna....Nagy nehezen feltápászkodtam, majd bent meghallgattam , hogy nem vagyok normális(páromtól)
Köszönöm a válaszod! Mást nem tudunk csinálna csak egész nap figyeljük :) Ám mikor be van csukva a kennelbe akkor ő ugyanolyan jól érzi ott is magát! Nézelődik folyamatosa, befekszik a házába és onnan nézelődik....Úgyhogy el van! De most az idegesít minket, hogy folyamatosan mérgezik meg a falunkba a kutyusokat és nem tudják hogy kicsoda...:( Hihetetlen milyen emberek vannak!
Ám mikor lesz munkám az lesz az első, hogy első fizetésemből rögtön hozok mellé egy másik fundit!!! De sajnos ez min 2 év:) addig tanulok és megelégszem azzal a szeretettel amit a Boby ad nekem!
Igen, jól sejted, tüzelnek a kutyusok. Az enyém is, aminek most nem örülök, mert nem vihetjük sétálni,...
Nekem pont ezért nem kell fiú kutyus,mert ha menni akar, menni is fog, pláne ha 60 kg körüli, nincs akadály. Talán egy atombiztos kennel. Bár láttam már olyan fundit is, aki úgy lépdesett átt a vashálókerítésen, mintha létrán közlekedne. Lásd: Dadlyt, aki létrázik!
Én, ha nem vagyok otthon, ill. éjszakára biztos, hogy vashálóval elkerített kennelbe tenném (fájó szívvel). Nappal övé lenne az udvar. Azt mondják az okosok, ha egy kutya rákap a csavargásra, arról nem lehet leszoktatni. Vigyázz rá!!!
Szerintem, ha váltja a fogait adj neki mindennap nagy lapos főtt csontot, amivel sokáig elbíbelődhet. Fontos, h sokat rágjon.
"alsó szemfoga felsérti a szájpadlását"- én megnézném, a harapását, hogy jól záródnak-e az alsó-felső metsző fogak. Ha valmelyik előbbrébb van, az nem túl jó, de még sokat változhat.
Ha a szemhéja befelé fordul, és a szempillák irritálják a szemét, azon kamillatea nem segít, csak a műtét. Kifelé kell fordítani. Ha tényleg ez a gondja. A szemcseppet két-három óránként kell csepegtetni, a szemkenőcs hatékonyabb, azt elég naponta 2x használni. De ha az okot nem szünteted meg, akkor semmilyen kezelés nem segít:(
Nekem is kb. 4,5 hónapos a kicsikém. A legjobb helyet találtad meg. Itt biztos segítséget kapsz! Én nem tudok tanácsot adni, majd jönnek a profik, ők biztosan segítenek.
Nekem 9-10 hetesen volt hogy könnyezett a szeme + csipásodott is. Kaptunk rá kenőcsöt és akkor váltottam tápot is. Nekem mondjuk elég sok zűr volt az elején mikor elhoztuk a tenyésztőtől.
De itt megkaptam minden tanácsot, hogyan legyen egészséges kismackóm.
Kedves Macipofa!
Szemeim előtt látom a képet, amit leírtál. Ezért szeretném én is nevelni a kutyusomat, hogy nagykorára ne legyen ilyen.
Nálunk is hasonló egy fésülés. Mephi izeg, mozog, mocorog feláll, kerül, kapkod stb. A polip szindróma már nekem is eszembe jutott. Nagyon kevés két kéz egy kutyához. Az egy dolog, hogy esetleg engem próbál lebirkózni, de én inkább a 3 éves kislányomat féltem. Ezért nem tudom, hogy játszak vele, nehogy valami hülyeségre rászokassam.
Örülök, hogy nem vagyok egyedül…
Fésülés közben is orrkoppintás meg bundaráncigálás? Vagy inkább finoman és kedvesen. Tegnap nekiestem a szőrének, hát a hasa alja meg a hátsó lábai elég ramatyul néztek ki. Fésülés közben kapott jutalomfalatkákat, ha szépen feküld. A minap vittem sétálni és belement az összes tócsába amit talált. Egy kicsit húztam a szőrét az biztos. Nem tudom ezzel a kefével megsérteni a bőrét? Nem igazán mertem nagyon rányomni. Először próbáltam a tetejét fésülni és a végén visszafele mélyebben. Én sajnos nem tudom asztalra felrakni, ezért marad a föld.
Tudom, hogy írtad már, hogy nekem kell eldöntenem mit engedek neki, de néha úgy nekiállnék dögönyözni, szaladgálni, meg birkózni vele, csak félek ha erre rákapatom akkor később ő fogja velem ezt csinálni. Nehezebb lesz, mint én ha minden igaz.
Sziasztok.Én új vagyok még ezen az oldalon!A segitségeteket szeretném kérni.
Van egy édes kis fundink.Jelenleg öt hónapos.Szépen fejlődik, csak kb.1 hónapja elkezdett könnyezni az egyik szeme.Állatorvostól állatorvosig vittem de semmi javulás.Mostmár a másik szeme is könnyezik.Valaki találkozott már ezzel a problémával?????Az egyik orvos azt mondta,hogy beleér a szempillája a szemébe és ezért könnyezik,kamillateát javasolt rá.Persze semmi javulás nem volt!A másik szemcseppet javasolt.Semmi javulás!???Mi lehet a baja?Csak könnyezik,semmi váladék!
A másik probléma most váltja a fogait és az alsó szemfoga felsérti a szájpadlását.Erre mi a megoldás???
Légyszi segitsetek mert teljesen magam alatt vagyok,hogy nem tudok rajta segíteni.Köszönöm.
Jaj, jaj, rosz példát tudok. Dad mióta nálam, csak szép bundival jöhet sétálni. 5 hónap alatt sem sikerült leszoktatnom, a birkozásról, a fésülésnél. Van, hogy birja és simán megy, de van hogy ö fekszik, én meg rajta ülök, ilyenkor lenne jó polipnak lenni. Mostanába rászokott, hogy huzza a ruhámat , hogy játszunk, van hogy ugy kapel, hogy megcsip a fogával. Multkor voltam vérvételen, és tök ciki volt , mert kék-zöld foltokkal volt az alkarom tele.... Kérdezték: elestem? NEm csak van egy kamasz medvém....
Ezért írtam, hogy döntsd el mit akarsz. És, ha meg van...következetesen arra nevelni. Nekem ezért fontos az "áll-marad-lábad..stb" parancsszó!! Ez a kislányka már éppen ezt tanulja a képeken! Napi 10 perc meló - nem játék - és tudja is egy okos fundi! És azt is hamar megtanulja mikor van játék és mikor van meló. Fésülni az asztalon lehet, de itt egyik képen pl. a hasát fésültem ki úgy, hogy megemeltem az elejét. Az asztalon elengedhetetlen, hogy tudja mi az, hogy áll és marad:))
Megvan a kefe, nagyon jó! Most jöttem rá, hogy az eddigi mennyire .... volt. Tudom, hogy folyton kérdezek, de nekem mindig azt mondták, hogy "kérdezni, tanulni nem szégyen". Hogy lehet, egy 4 hónapos izgő-mozgó fundit megfésülni? Jó azért sikerült, de a teljesség igénye nélkül. A profik hogyan csinálják?
A kézrágcsi, kabáthuzigálás a múlté. Ugrálás még néha van, de nem vészes. Teljesen leszokott róla. Most viszont van egy újabb "problémám". Nagyon szeret játszani... A kocsi körül, mint a golyó rohangál. Ilyenkor elszabadul a pokol. Nagyon nehéz ilyenkor leállítani. Fékezzem vagy hagyjam hagy rohangálja ki magát. Csak megint belegondolva, hogy mekkora lesz.. Ugrál, mint egy kecske, vakog. Néha odakap a játék hevébe, de ha erőteljesen rászólok egyből megnyugszik. Jó lenne egy pár jó és rossz példa a neveléssel kapcsolatban.
Tegnap elég sokat olvastam a régi hozzászólásokat és rájöttem, hogy ideje elkezdeni nevelni a kutyusomat, mert ez az út tényleg nem vezet sehova…
Hihetetlen, hogy egy fundi milyen tanulékony, értelmes, intelligens…
Délután szokás szerint szépítkeztünk. Ahogy elkezdtem fésülni jött a kézrágcsi, kapkodás, meg kabáthuzigatás. Először csak szép szó, aztán erélyesebb hangvétel, majd orrkoppintás. Sokszor odakapkodott a kezemhez, ezért néha bundaráncigálás. Este kimentem játszani vele újra rágcsi, ugrálás stb. szokásos. Jött az orrkoppintás. Mephinek nem tetszett az új rendszer. Tudtomra adta többször is, hogy ez az új szabály neki nem jön be. Hátrált ugatott, morgott közbe csóválta a farkát. Mintha beszélgetne, de tényleg. Ezt eljátszottuk vagy 20x. Aztán odahívtam, mint egy cica dörgölődzött és végül a harapdálást felváltotta a nyalizás. Mire este bementem tiszta kutyanyál voltam. Reggel már elég volt rászólni finoman és elmaradtak a rossz szokások. Sokszor tátja a száját, de mire odaérne a kezemhez vagy a kabátomhoz nyalizás lesz belőle. Hihetetlen milyen okos.
Biztos igazad van, és próbálom leszoktatni, mert nem akarom, hogy nagykorában ez probléma legyen. Tegnap pl. már rákoppitottam jó párszor az orrára. De olyan kis hülye az én kutyám... később rájött, hogy a kabátrágcsiért orrkoppintás jár és odarohant bekapta a kabátomat és mire rávágtam volna az orrára elszaladt. Néha nem is tudok rácsapni, mert odajön rám ugrik és már rohan is... Ja és nem tudta mire vélni a dolgot hátrált és folyamatosan vakogott rám. Úgyhogy nem is tudok néha haragudni rá. Reggel viszont már mint egy cica dörgölődzött a lábamhoz, néha megpróbálta bekapni a kabátomat, de aztán gyorsan elkezdte nyalizni, mintha tudná, hogy mi fog járni ha nem hagyja abba. Nagyon okos, nagyon csibész…
Nagy szép macid van neked is.
Épp tegnap olvasgattam vissza a fórumot…
Olvastam, hogy kisgyerek mellé inkább szuka. Érdekes, hogy amikor kerestem Mephit szinte mindenki azt mondta, hogy fundiba mindegy hogy szuka vagy kan. Az az igazság, hogy én mindig is kan párti voltam. Nem tudom miért, talán mert a kanok erőteljesebbek, tekintélyt parancsolóak.
én arra gondolok, hogy tüzelnek a kutyuskák, mert több kutyát is látni mostanában nálunk az utcákon :) de mi is folyamatosan rajta tarjuk a szemünket és ha ott ólákodik ahol ki szokott menni akkor szólunk neki és jön fel a terszra! Majd 2-3 perc és újra ott van!
De nagyon félünk, hogy elmegy....Ugye nagydarab kutyus így általában mindenki megijed tőle ha kimegy és nem merik megfogni! Pedig szerintem tuti nem bántana senkit!
De mikor még pici volt és elszökött akkor egy kislány játszott vele a buszmegállóba :)
Kedves Kornél88! Akkor hasonló cipőben járunk.Kusztónak már kész erődítménye van,de mindig talál valahol 1 helyet,ahol kiszökik.Már minden ugatására ugrunk,hogy épp mit csinál most,mire készül.Múltkor pl. 1 kb. 20 cm-es résen tolta át magát.Mi sem értjük,hogy miért akar elmenni,mikor mindent megadunk neki.Ha elszökik hiába szólunk neki,mint ha nem is lennénk a világon.
azt szeretném kérdezni, hogy miért akar megszökni a kutyusom? minden nap ki akar lógni a kerítésen, folyamatosan ott mászkál, dugdozza a fejét kifele? Nagyon rossz állapotban van a kerítésünk de eddig nem csinálta ezt a Boby! Utóbbi hetekben többször is meglógott, kerítést foltozgatjuk, erősítjük h ne tudjon kimenni, de sajna mindig megtalálja a gyenge pontját! Azt nem akarjuk, hogy bezárjuk a kennelbe!
Mi tévők legyünk, hogy ne akarjon meglógni?
üdv
Ja és még annyit, Sziszka ha elfogadod a tanácsom akkor szoktatsd le a kutyusod erről a kézfogásról, kabáthúzkodásról, mert nagyobb lesz akkor sem fog leszokni róla! Én is szenvedek vele mikor rájön az 5 perc....u h még időben vagy h leszoktasd!
.... nagyon tetszik ez a kutyusod is. (Most már tényleg irigyellek!)
Kiállításra tényleg nem akarom vinni, csak a szemem gyönyörködtetésére szeretnék én is egy szép macit.
Köszönöm a válaszodat. Megnéztem a fésűket és még ma meg is rendelem.
A kutyanevelésről annyit, hogy én elég „puhaszivű” gazdi vagyok.
Ha azt kellene eldöntenem mit tolerálok, … hát mindent. Tudom, hogy ez bután hangzik, de gyerekként úgy neveltek, hogy soha nem bántsuk a kutyát, csak szeretni és gondoskodni szabad. Ha felugrál én úgy fogom fel, bizos csak örül nekem. Ha összekeni a nadrágomat, hát majd kimosom. Jó azért szoktam nevelni persze. Volt már rá példa, hogy megráztam a gramancát utána meg olyan lelkiismeret furdalásom lett, mert elkullogott és nézett vissza bánatos szemekkel. Alapból meg tényleg jó kutya. Az esetek 80%-ban azonnal reagál, ha rendre utasítom.
Elfogom olvasni amiket már leírtál korábban, mert nagyon érdekel. Szóval nekem nehéz, mert én pont az a típus vagyok aki nem kutyaként kezeli és ez tudom, hogy nem kellene. De azt se akarom, hogyha tényleg olyan óriás lesz akkor meg ne fogadjon szót. Magamra is kapattam egy kicsit (jó nem egy kicsit, nagyon), mert csak velem ilyen a féjemmel, vagy a kislányommal nem. De mikor odakerült hozzánk olyan kicsi volt és esetlen. (Mindíg felvettem az ölembe és úgy simiztem, szerintem azért mászik most is oda, csak már nem olyan kicsi).
Most még kölyökszőre van, ezt elég alaposan átfésülni hetente.
Kiállításra gondolom nem akarod vinni, ha gubancos akkor nekiállsz és kirázod a bundáját:)) Napi átsimogatás nem elég, inkább 2-3 hetente alaposan kefével menj át rajta, de ne a szőre tetejét simogasd, hanem mindig visszafelé indulva, a szőrt felhajtva a tövétől alaposan fésüld át. A CoatKinggel meg a nyakán és fülei mögött rövid és gyors mozdulatokkal szedd meg a szőrt, ez leszedi a gubancokat is...ha akarod formázhatod is vele:)) Ha úgy érzed a kezed már nincs a helyén, zsibbad...stb., na akkor még az elején vagy ennek a melónak:))))))) Mikor már fáj is, akkor lassan kicsomagoltad a blökidet...
...vágyképeim között mindig feldereng egy-egy nagy maci fésülése közben a legerősebb nyírógép...és elképzelem, ahogy kopaszra nyírt ráncosorúim szambáznak körülöttem...:)))))))
Kefék itt megtalálod a képeket. Neked a nagy tükrös olasz kefe kell...és egy Coat King 12 pengés. Vagy a king helyett egy hasonló esetleg olcsóbb árban.
Baby lányom ma a hóban...trimmeletlen, csak úgy háziruciban:)
Én még ezt nem hallottam, hogy fundit trimmelni kell, biztos hogy vannak olyan részei, ahol jobban megszedik a szőrt, de nem az a tipikusan trimmelős fajta... Kefével lehet a mindennapos szőrápolást végezni, egyenes fém fésűvel ki tudod jobban bontogatni a lábán a szőrt. Keresek neked képeket. Egyébként egyre több kozmetikus ért a fundi bundaápoláshoz, szerintem nyugodtan néz körül a környéketeken, mert a fésűválasztásban biztos tud majd segíteni.
Azt te kell eldöntsd, hogy mi az amit tolerálsz és mi az amit nem:)
Én már 4-5 hetesen nem tolerálom a felugrálást...egyszerűen tilos. Soha és semmi körülmény között nem ugorhat fel a lábamra a baba. Van amelyik egy hangosabb szóra megérti és van aki csak a grabancrázástól:)) A te fiad ezek szerint az utóbbi.
Kezet fogni szabad nálam de harapni tilos! Ha rágcsálni kezd a kölyök akkor kap a nózijára...sokat írtam erről itt...ha erőszakosan harap akkor szemből orron legyintem...addig és annyira míg megérti:))
Jó a kutyasuli nekik! Bár mindenkinek más parancs a fontos, nekem pl. a "marad-áll-lábad" stb, én nem szeretem az ül-fekszik parancsokat, mert nem használom.
Klikkelj a nicknevemre...utána a hozzászólásaimra és olvass vissza:)) Sok-sok tanács van itt leírva!