Keresés

Részletes keresés

Gyurma30 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1163
Köszi.
Remélem igazad lesz.
Előzmény: KömKel (1162)
KömKel Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1162
Családi háznál ezt lehetetlen lenne betartatni, és nem is vonatkozik rá.

Elég a FEMÜ, a műszaki ellenőrök hülyét is kapnának ilyen kis feladatoktól :)
Előzmény: Gyurma30 (1161)
Gyurma30 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1161
Köszi.
Eddig én is így tudtam, de:

"2008. január 1-jétől hatályos - és 2008. szeptember 1-jétől kiegészített - szabály szerint kötelező építési műszaki ellenőrt megbízni, ha építési engedélyhez kötött építési tevékenységet végeznek, és feltéve, hogy

a) az építőipari kivitelezési tevékenységet több vállalkozó kivitelező végzi,

b) az építési beruházás a Közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik,"

stb.

Most akkor kell vagy nem?
Előzmény: KömKel (1160)
KömKel Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1160
Családi háznál elég a FEMÜ, nincs szükség másra.

Az épitkezés megkezdését be kell jelenteni, ahhoz elméletileg adtak egy nyomtatványt, azt töltsétek ki, oda kell a FEMÜ aláirása, jogosultsága.

Ez a normál menet, családi háznál. Elvileg banki hitelnél kérhetnek ennél többet, de nem hallottam még ilyesmit.
Előzmény: Gyurma30 (1159)
Gyurma30 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1159
Sziasztok!

Megkaptuk jópár hónapos csúszással az építési engedélyt. Lassan nekiállnánk az önerős kivitelezésnek. Így, hogy nincs generálkivitelező, a jogszabály szerint meg kell bíznom FEMÜ-t és műszaki ellenőrt is? A FEMÜ az oké, de a műszaki ellenőr mi a francot fog ellenőrizni?
Aki mostanában építkezik önerősen ez igazán megsúghatná, hogy Ő hogyan csinálja.
Előre is köszi.
KömKel Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1158
A beépitési százalékon belül elvileg lehet, csak általában egy tömbben, de ezt a beépitési szabályok mondják meg igazából.

Trükkösen kell elnevezni max a helyiségeket, és akkor nem köthetnek bele.

A faházra pedig kell engedély, anélkül birság+ugyanugy terv kell, csak akkor már fennmaradási.
Előzmény: zmrzlina23 (1157)
zmrzlina23 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1157
Köszönöm a válaszokat.

Hadd feszegessek még egy kérdést.
Egy telken lehet több épületet (nyaralófélét) engedélyeztetni? Láttam telket kulipintyóval. Gondoltam, hogy ha megveszem, kihasználnám egy darabig a kalyibát, de idővel egy normális épületet építenék rá. A kettő összterülete nem haladná meg az engedélyezett beépíthetőséget.

Ja, egy megválaszolatlan kérdésem:
Kis, könnyűszerkezetes épületet (földszintes faházat) is csak építész által készített terv alapján lehet engedélyeztetni?
_lala_ Creative Commons License 2010.03.11 0 0 1156
akárhányszor lehet hosszabbítani. amíg a legfrissebb építési szabályokkal nem ellentétes az eredeti terv, addig ez a külön tervdokumentáció nélkül megy (csak egy szimpla kérelmet kell beadni). utána viszont módosított terveket kell készíttetni, és új tervként jóváhagyatni.
Előzmény: bpityu (1155)
bpityu Creative Commons License 2010.03.11 0 0 1155
4 évet mondtam tegnap nekem.
egyébként egyszer lehet hosszabbittatni,némi eljárási dij ellenében.
Előzmény: KömKel (1152)
KömKel Creative Commons License 2010.03.11 0 0 1154
Sajnos hivatalosan tényleg nem tudsz odaépiteni semmit.

Felújitás cimén talán meg lehet kockáztatni a fészer átépitését, de ha nagyobbra csinálod, vagy másmilyenre, bármelyik szomszéd felnyomhat és lebontatják veled.

Nézd meg a hivatalos térképmásolaton mi és mekkora épület van oda feltüntetve, azzal lehet talán trükközni.
Ha a térképmásolaton fel van oda tüntetve egy épület, akkor arra hivatkozva tegyetek bejelentést az épügynél, hogy fel szeretnétek újitani. Igy kiküszöbölhető a későbbi feljelentgetősdi. (elvileg egyébként ugyanakkora épületet épithetsz a helyére...)
Előzmény: csokis3 (1150)
-carcass- Creative Commons License 2010.03.11 0 0 1153
Tudnál jobb képet tenni?
Előzmény: csokis3 (1150)
KömKel Creative Commons License 2010.03.11 0 0 1152
Szia,

Az épitési engedély 2 évig érvényes. Ha elkezdtétek az épitkezést, 5 év alatt be kell fejezni.
Persze vannak kiskapuk, mondjuk a 4. évben kell kérni egy tervmódositást, és nyertetek megint időt :)
Előzmény: Mihaly9 (1151)
Mihaly9 Creative Commons License 2010.03.11 0 0 1151

Sziasztok!

Használatba vételi engedéllyel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Csak egy tetőtér beépítésről van szó, aminek kapcsán a tetőt megbontottuk, két oldalt kiugrót építettünk. A tér le van zárva, nyílászárók benn vannak. A pénzem elfogyott, és a kölcsön törlesztése miatt évekig reményem sincs, hogy teljesen be tudom fejezeni.

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a helyzet? Így félkészen a használatba vételi engedélyt nem adják meg. Tulajdonképpen nem baj, (esetleg adózás szempontjából is jobb lehet, ha egyszer mégiscsak lesz vagyonadó) az alsó szinten lakunk, a tetőtér tulajdonképpen csak padlásként funkcionál. Megbüntethetnek minket azért, mert nem kérünk használatba vételi engedélyt?

Ha egyszer pld 10 év múlva mégis befejezem a tetőteret, akkor is meg lehet majd kérni a használatba vételei engedélyt?

csokis3 Creative Commons License 2010.03.11 0 0 1150
Sziasztok

A telkünk környezete így néz ki:

A miénk a 934/5 hrsz, rajta a házzal. A telken melléképületet szeretnénk építeni, a kerti szerszámok, kerékpárok tárolására, a rajzolt helyen 50 m2-nél kisebb területen. Az önkormányzatnál azt mondták, oda nem lehet mert az hátsó építési vonal és onnan 6 métert el kell hagyni.
Az én esetemben akkor két hátsó építési határvonal van? A 933 hrsz egyébként rendezetlen állapotú, most a 932/1 és 932/2 tulajdonosai használják, de ők nem a szomszédaim a földhivatal szerint, valószínű valami örökség nem ment végig valamikor nagyon régen.
Hogyan lehetne mégis elérni, hogy a jelzett helyre építhessek melléképületet?
Azon a helyen van egyébként egy fából készült fészer, esetleg azt felújítás címén lebontani és újra építeni?

Csokis
_lala_ Creative Commons License 2010.03.06 0 0 1149
ha vesz az ember egy kiserdőt (erdő művelésű mezőgazdasági terület), kaphat-e engedélyt ott egy (erdész)ház építésére?

lehet.

vannak országos szintű előírások, azoknak mindenképpen meg kell felelni, ez alapján erdőterületre kb. erdészház az egyetlen, amit engedélyeztetni lehet, amely emberi lakhatásra alkalmas épület.

de ezen felül a helyi önkormányzat is tehet előírásokat, azaz szigoríthatja, finomíthatja a dolgot. mindenképpen érdemes a helyi önkormányzat építési osztályán érdeklődni, hogy mik a helyi előírások.

arra simán számítsatok, hogy "kis" erdőbe nem szoktak semmit engdélyezni, mert van min. telekméret, amely alatt nincs semmiféle építés (3000-5000 nm körül lehet a minimum).
Előzmény: zmrzlina23 (1144)
gombfoci Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1148
ja, és szeretem a fagyit! :-O
gombfoci Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1147
meg kell kérdezni a helyi önkormányzat építéshatósági osztályát, hogy milyen besorolása van a területnek. A helyi építsi szabályzatban benne van, hogy lehet-e illetve mit lehet (lakóház, gazdasági épület, pince etc.) oda építeni.
Aztán van az erdőfelügyelet is, őket, mint másik szakhatóság szintén meg lehet kérdezni.

A mi példánk - zártkert, külterület:
- lakóház építhető: minimális teleknagyság: 3000nm, 3%-os beépíthetőség. A beépítendő területet (udvar, ház, különálló pince) ki kellvonni a mg.-i művelés alól. Ezt a Földhivatalban kell intézni, 15ezer ft. Ha ez a terület többre sikeredik, mint 400 nm, akkor talajtani szakvélemény kell (kb 50ezer ft), amit az illetékes hivatal (Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal) "megszakért". Az eljárás lényege a "humuszmentés". Ezzel a "szakhivatali határozattal" a Földhivatal kiadja a mg.-i művelésből való kivonásra az engedélyt. Ezek után a kivonandó terület AK (aranykorona) értékét kell megfizetni - na ez a nagyon sok - a kivonandó terület minőségétől függően.
Ezen Földhivatali határozat része az építéshatósági eljárásnak is.
Azt tudni érdemes még, hogy mivel ezekre a szakhatóságokra a KET (Közig törvény) vonatkozik, így az ügyintézési határidő 22 munkanap/hatóság, amit megakaszthat a hiánypótlási eljárás... Tehát 3 szakhatóság már kapásból fél éves eljárási időt jelent. Szerencsére ezekben a hivatalokban is emberek ülnek, meg lehet velük beszélni, hogy hogyan lehet viszonylagosan párhuzamosan futtatni az eljárásokat...
Ja, nálunk majd még jön egy Örökségvédelmi Hivatal is, mert régészeti területnek számítunk...
- ha csak gazdasági épületet akarnánk, akkor nem kellene ennyi cécó...

Szóval irány be az Önkormányzathoz és az erdő szakfelügyeletét, az Erdészetet is érdemes megkérdezni...

Sok sikert, az idő és a pénz legyen veled! :-)

gf
Eddy N Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1146

Valószínűleg mert senki nem tudja a választ.

Mi is mg-i területen építettünk, elég változóak az előírások. A legtöbb sikerrel úgy jársz, ha bemész a helyi illetékes önkormányzathoz az építési hivatalba, és megérdeklődöd. (akár pontos hrsz. alapján)

Üdv: E.

Előzmény: zmrzlina23 (1145)
zmrzlina23 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1145
Hát, nem szédülök bele a fórum pörgésébe ... :(
zmrzlina23 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1144
Sziasztok,

ha vesz az ember egy kiserdőt (erdő művelésű mezőgazdasági terület), kaphat-e engedélyt ott egy (erdész)ház építésére?

Más:
Kis, könnyűszerkezetes épületet (földszintes faházat) is csak építész által készített terv alapján lehet engedélyeztetni?
Kiss45 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 1143

Kombi-cirkós kazán lesz (ha lesz). Annak csak egy cső kell, amit "kidug" az ember a tetőn.

A hőszigeteléssel kapcsolatban annyit pontosítanék, hogy a tetőteret szigetelni kell, azt elfogadom. De a tervező beleírta a tervbe, hogy az egész házat szigelni fogjuk. Ami már nagyobb tétel. Sajnos már készen vannak a tervek, kinyomtatva, spirálozva, kifizetve.

Beadás előtt azonban megkérdeztem helyileg illetések önkormányzati ügyintézőt a használatba vételi engedéllyel kapcsolatban. Ő azt mondta, hogy semmit nem szabad eltérni a tervben foglaltaktól. Azt is mondta, hogy csak akor kapjuk meg a használatba vételi engedély, ha minden teljesen készen van. (Tehát nem mondhatom azt, hogy majd később fog elkészülni a fürdőszoba, a belső falak.) Ezért be sem adtam a terveket.

Másnap telefonon érdeklődtem az önkormányzatnál. Direkt egy másik ügyintézővel beszéltem. Az teljesen normális volt, azt mondta, hogy rugalmasak, meg fogjuk kapni az engedélyt.

Most akkor felmerül a kérdés, hogy a használatba vételi engedélyt vajon ki fogja elbírálni? Az az ügyintéző, akivel először beszéltem (akihez be kell adni az építési engedély kérelmet), vagy ezzel már mások foglalkoznak? Az önkormányzatnál ilyen információt nem adnak ki, nehogy megpróbáljak megvesztegetni valakit. Én semmi ilyet nem akarok, de mégis tudnom kellene, hogy mit csináljak. Beadjam így a tervet, vagy módosíttassam a tervet a tervezővel még most. Az a baj, hogy már kifizettem a tervezőt.

Előzmény: _lala_ (1142)
_lala_ Creative Commons License 2010.02.17 0 0 1142
1. az nem engedélyköteles változtatás, hogy hova és milyen kazán kerül, ahogy az sem, hogy miről fog menni a terület fűtése - tehát be lehet adni akárhogy, mert ez menet közben változtatható
2. viszont valami fűtési lehetőségnek kell lennie (a terven is és a valóságban is), az nem mondás, hogy egyelőre nem akartok ott télen lenni, ezért befűteni sem szeretnétek, de azért használatbavételit szeretnétek
3. a kazánt oda rakjátok, ahova akarjátok, szerintem egy sima fémkeretre is lehet rakni, de ezt nyilván a gyártó mondja meg. az inkább gond lehet, hogy a kéményt hova rakjátok, ha épített kéményt szeretnétek (az önálló tartószerkezeti elem, alatta csak az alap meg tartószerkezet lehet)
4. ez a válaszfalasdi, ez baromság. én nem rajzolnék be semmit, ha nem akarok válaszfalakat építeni - igaz, hogy az sem engedélyköteles változtatás, tehát menet közben variálható, de akkor is fölösleges rajzolgatás
5. ha épített kéményt szeretnél, akkor az szerepeljen a terven (még ha nem is lesz bekötve semmi), mert az engedélyköteles, viszont ez esetben meg is kell építeni + egy halom kiadás
6. ha a kialakítandó területre lakóterületet terveztek, akkor azt a jelenlegi szabályok szerinti hőszigeteléssel kell kialakítani (a tervben is, és a valóságban is) - ez alól az lehet a kibúvó, hogy nem lakóterületként kéne megjelölni; ez viszont azzal jár, hogy a funkciója később sem lesz lakóterület, és ennek a későbbi megváltoztatása viszont engedélyköteles
7. általában, ha nem lakófunkciót terveztek oda, azzal egy csomó megkötés alól ki lehet most bújni - persze így valóban nem lesz lakhatásra alkalmas az a terület
Előzmény: Kiss45 (1141)
Kiss45 Creative Commons License 2010.02.16 0 0 1141
Kedves építési ügyekben járatos fórumozók !

Adjatok tanácsot, mit tegyek!
Szeretném családi házam tetőterét beépíteni. A bővítéshez a tetőt is megbontanánk, ezért mindenképpen kell építési engedélyt kérnünk. Én alapvetően egy egybefüggő, nagy légterű helyiséget szerettem volna, mert egyelőre nem tudom majd a későbbiekben milyen belső kiakalítást szeretnék. Ráadásul kevés pénzem van a beruházáshoz.
Megbíztam egy tervezőt a tervek elkészítésével. Ő mondta, hogy ez így nem túl jó, "illik" falakat is berajzolni a tervbe. A család rábeszélt, hogy legyen fönt egy fürdőszoba. A tervező rébeszélt, hogy legyen fent egy elkülönített hálószoba is. Ha már benne vagyunk a dologban tervezzük bele, hogy a kazán (ami a melegvizet majd előállítja) kerüljön fel a pincéből a tetőtéri fürdőszobába. Én úgy gondoltam, hogy jó, talán egyszer majd ezt is megcsináljuk, legyen betervezve a helye a kazánnak, nehogy ez gond legyen később. A tervező azt mondta, hogy berajzol mindent, de nem kötelező most kiépíteni a belső részt, a használatba vételi engedélyhez csak az kell, hogy a főfalak meglegyenek, a tér be legyen zárva. A belső kialakítással nem foglalkoznak. A terveket meg is kaptam. Nem csak a kazán helye van meg, hanem bele is van írva, hogy meg lesz építve. Ráadásul a kazán az egyik belső falra van rajzolva. Tudomásom szerint ilyesféle kazánt mindenképpen főfalra kell szerelni! (Tehát nem jó helyen van) A tervek alapján beszéltem egy kivitelezővel (előzetes tájékozódásképp). A kéményseprő engedély, a fűtés megtervezése , a víz megtervezése magában több százezres tétel. Új kazán: 400 ezer. A gépészet szerelése 2 millió. És akkor még nem építettem semmit. A falak, burkolatok elkészítésének költségeiről nem is tudok konkrétat. Még nem adtam be a terveket, előzetesen megkédeztem az önkormányzatot, mi kell a használatba vételi engedélyhez, teljesen készen kell-e lennie mindennek, ami a tervben szerepel. Azt a választ kaptam, hogy "félkész" tetőtérre nem adnak használatba vételi engedélyt, mindennek el kell készülnie, ami a terben szerepel. De nekem erre a közeljövőben nem lesz pénzem! Én nem is akartam belső falakat, fördőszobát, kazánt. Majd egyszer talán. Ha úgy alakul. Mi tegyek? Próbáljam meg rávanni a tervezőt, hogy készítse el a tervet újra, az én kérésemnek megfelelően? Nem tudom, erre mennyire lesz hajlandó. Vagy adjam be ezt a tervet, hátha mégis megkapom a használatba vételi engedélyt belső falak, kazán és fürdőszoba nélkül?

Még egy kérdés: Igaz az, hogy ha a tetőteret beépítem, a külső falat kötelező hőszigeteléssel ellátni? Most ezt sem csináltatnám meg. Majd egyszer talán, de a tervben sajnos ez is benne van.
yeti100 Creative Commons License 2010.02.14 0 0 1140
Sziasztok!Medence fedés fa tartó szerkezet,polikarbonát fedés és falak.50 m2kb
2,5 belmagasság.Mi kell hozzá?építési engedély,bejelentés,vagy semmi?
Válaszokat előre is köszönöm.
szemety Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1139

45 m2-es pergolához kell bejelentési kötelezettség?

A pergola a telek határ és a ház között lenne, a ház homlokzatával nem állna kapcsolatban, attól pár cm-re kezdődne.

Az építési szabályzat szerint a ház frontja min 4-re és max 6m-re lehet, esetünkben a ház 6m-r épült. Építhetek a ház és a kerítés közé pergolát? Arra is vonatkozik az építési szabályzat, végül is az csak egy lugas. 

zmrzlina23 Creative Commons License 2010.01.30 0 0 1138
Sziasztok,

Axióma Creative Commons License 2010.01.22 0 0 1137
Ha jol tudom, ma mar 8 nm alatt nincs lakoszoba (fel se).
Megteheti az APEH ennek ellenere, hogy lakoszobanak tekinti az ingatlanado szempontjabol 6 nm felett? Nem azonos jogalapbol kellene kiindulniuk?
_lala_ Creative Commons License 2010.01.08 0 0 1136
Szóval akkor az építési engedélyhez nem kell víziküzmű, csak a használatba vételihez? Ez azért jó hír, mert ha nem megy bele egyik szomszéd sem a szolgalmi jogba, akkor serkentjük a társulást... ;)

Az építési engedélyhez elegendő, ha a szolgáltató nyilatkozik, hogy az építési tervben szereplő épület beköthető a vízhálózatba. Az, hogy ehhez még kell építeni az utcában is valamit, meg kell fizetni is valamit, az már más tészta. A megépült közművezetéket csak a használatbavételinél kell igazolni.
Előzmény: teveful (1135)
teveful Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1135

A vízművel már beszéltem, belemennének a szolgalmi jogos megoldásba, az egyetlen bökkenő, hogy még a szomszéddal nem beszéltem, hogy belemegy-e? Két potenciális szomszéd jöhet szóba, az egyiket nem tudom utólérni, a másikkal sem beszéltem még...

Szóval akkor az építési engedélyhez nem kell víziküzmű, csak a használatba vételihez? Ez azért jó hír, mert ha nem megy bele egyik szomszéd sem a szolgalmi jogba, akkor serkentjük a társulást... ;)

Előzmény: Törp (1132)
Törp Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1134
sztem nem mondtál túl rosszat, nyugodtan kotyogj máskor is :)
Előzmény: Axióma (1133)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!