Keresés

Részletes keresés

Gzuci Creative Commons License 2011.05.24 0 0 2086

Ezen az oldalon látható hogy amikor szellőztetek akkorbizony elég magas a páratartalom:-(

http://adatok.geo.u-szeged.hu/relativ-nedvesseg.php

Gzuci Creative Commons License 2011.05.24 0 0 2085

Gyakorlatilag napközben mikor kint 50% körül van a légnedvesség és 28 C fok van be vannak csukva az ablakok redőny lehúzva. Igaz nem is vagyunk otthon. Csak akkor nyitom ki az ablakokat amikor már 22 fok alá megy a kinti hőmérséklet de ekkor már a RPT 70 % fölött van  hivatalos meterológiai adatokat néztem.  Tegnap éjszaka is nyitva voltak az ablakok téduán 6 kor már 72% ot írtak éjszaka meg 90 fölé is föl ment.

Napok óta 70% körül van bent is.  Nyilván csökkenne ha 26 fok lenne bent de ezt nem szeretném. Most 21-21,5 C van bent.

Előzmény: M63FUN (2084)
M63FUN Creative Commons License 2011.05.23 0 0 2084

egy gyors kérdés még:  elvileg azt mondod tuti hogy kapillárisan nem szivárog fel a talajból hozzád víz? (sem a falakon sem a padlón keresztül) de honnét van akkor ekkora pára? értem én hogy nincs a padlóban szigetelés de gondolom a lábazat le van rendesen szigetelve, akkor meg páratartalom tekintetében tökmind1 a padlószigetelés megléte vagy hiánya.

Előzmény: Gzuci (2080)
M63FUN Creative Commons License 2011.05.23 0 0 2083

nem akarok valami áltudományos baromsággal jönni amit magam sem értek. szóval megfigyelések alapján azt mondják ha nincs meg a nagy hőkülönbség valahogy nem annyira agresszív a penész. de mondok tutit neked ami viszont 100%.  ahhoz hogy penészedés jelenjen meg a háztartásban  72 óra hosszan kell min 70% rpt szintnek lennie. vagyis  mondjuk 5 nap után benézel a legeldugotabb, nem szellőző helyekre és tudod mi a helyzet nálad. ha 5-6 nap nem elég neki megtelepedni (bőven ráhagytál akkor már időt) akkor télig nem fog. (persze ha nem változik drasztikusan a páratartalamad felfelé)

Előzmény: Gzuci (2082)
Gzuci Creative Commons License 2011.05.23 0 0 2082

Hiába van 70% körül a páratartalom huzamosabb ideig nem alakul ki a penész? Télen nem volt ennyi.

Előzmény: M63FUN (2081)
M63FUN Creative Commons License 2011.05.21 0 0 2081

akkor összefoglalva: a hőszigetelésed csodásan sikerült, és nem nedvesedés miatt van ilyen magas rpt a házban. akkor meg kb sz**d le hogy most ennyi a páratartalom, ilyenkor nincs penész. a venti pedig abban segít hogy jobban cserélődik a levegő és felmelegszik a ház hamarabb. persze nyáron meg jobb lenne ha hűvös maradna. én nem foglalkoznék a nyári "magas" rpt-al.

Előzmény: Gzuci (2080)
Gzuci Creative Commons License 2011.05.20 0 0 2080

Nem vályog, téglaház, most lett hőszigetelve és a napsütés alig változtat a benti hőmérsékleten, a padlóban viszont nincs szigetelés az 17-18 fokos.

A neten is 20C 68% páratartalmat írnak gyakorlatilag bent is ez van. Délután 31C 45 % ot mértem kint de ha ezt 10C al lehűtöm akkor kb ott leszek mint eddíg. És így a ventilátor sem sokat változtat. 

Előzmény: M63FUN (2079)
M63FUN Creative Commons License 2011.05.20 0 0 2079

biztos nálam okosabbak ki tudják ezt számolnim, én a hűtőgéppel variálnék ezügyben ott méréssel be lehet saccolni.

kérdésem a következő: esetleg vályogházban laksz? nálam most éppen (bp kertváros) 39 % rpt van és 25 C fok.  

egyébként csodákat tesz egy nagyméretű ventillátor a szellőztetésnél. 

Előzmény: Gzuci (2078)
Gzuci Creative Commons License 2011.05.20 0 0 2078

Sziasztok!

Tegnap délután a kinti levegőt 28C 48% páratartalomúnak mértem. Ezzel szellőztetem a 20 C hőmérsékletű házat, aminek a padlónál a sarkokban 17-18C van.  Ha 10 fokot hűtök a 48% os levegőn mennyit nő emelkedik a páratartalma?

Bent 68-70% ot mérek és nemigen megy lejebb. 

Gzuci Creative Commons License 2011.05.17 0 0 2077

Sziasztok!

Az ilyen időben elég nehéz a páratartalmat levinni mikor kint is 80-90% és már fűtés sincs a házban. Ilyenkor a szelőztetés csak ront a helyzeten nem?

M63FUN Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2076

hát ez elég sanszosan hangzik ! manapság vicces amit "építkezés" címszóval előadnak. csak lesek hogy 4-5 szintes társasház gödörásástól  6 hónap múlva költözhető. biztos nem segít hogy az időt így lerövidítik. a víz meg erről mit sem tud.

Előzmény: cszoli (2075)
cszoli Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2075

Ezen kívül ha szigetelve is volt, ha tavaly készült el a ház és plafonik van csempézve, sanszos, hogy az építési nedvesség nem tudott még eltávozni. Kifele a szigetelés miatt nem tud menni, befele a csempe zárja le. Ezért felfele megy, míg a plafonnál ki nem ér.

Előzmény: keleti123 (2071)
cszoli Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2074

A födém koszorúja van szigetelve? Általában a homlokzatot ez zárja le, a mellvédet erre építették rá. Ha nincs szigetelve a koszorú, akkor a vasbeton födém "behúzza" a hideget, azaz pont abban a sarokban hidegebb is lesz a fal, plusz a sarok miatt a levegő is korlátozottan kering. Ezért penészedik ott valószínűleg.

M63FUN Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2072

hát igazából ötletem sincs azért sem válaszoltam sokáig. egyszerű parasztlogika mentén megosztanám veled mire jutottam 

aztán eldöntöd jó neked valamire avagy sem. a feldiffundál elvben lehetséges, de mi oka lenne egy betonkoszorún (gondolom az van) átküzdenie magát miközben a lakás többi része felé szabad az út. vagyis gondolom szellőztetni szoktál normálisan (ismerek olyat aki télen nm szellőztet mert kimegy a meleg, persze penésztenger a kéglije) tehát akkor nincs elég ideje szenvedni a párának ezzel. másrészt akkor ott penésznek is kellett volna télen lennie. szóval ez nem sanszos de létezik párazáró festék (kicsit drágább csak mint az arany) bár szerintem nem ez lesz a gondod. gondolom csak elszineződött de nem nedves a fal. és ugye az ember naponta fürdik zuhanyzik vagyis akkor állandóan nedvesnek kellett volna lennie ->penész

esetleg ez a mellvéd hátulról nem kaphatott vizet? mondjuk a havat befújta egyszer a szél, elolvadt azóta sem semmi de elszineződés már van. és valahol ott keresném az okot.  de mint írtam ez csak tipp, vagyis semmi konkrét 5letem nincs

keleti123 Creative Commons License 2011.04.29 0 0 2071

Elég érdekes jelenséggel állok szemben, de valószínű csak nekem az. Segítséget kérnék a megfejtéséhez.

a fürdőszobám fölött a padláson ahomlokzat folytatásaként nég van egy kis mellvéd. Ezen lettem figyelmes pár hónapja először vizesedésre, most már fehér kicsapodásra. Tevaly lett kész a ház. A falban azon a részen semmi nincs.A palás nem ázik be. A fal a mennyezetig le van burkolva. A födém 20 cm beton. Létezik, hogy a plafon és fal találkozásánál feldiffundál a pára és ez okozza. Ha igen, milyen megoldás van, ha nem mégis mi lehet az oka?

cszoli Creative Commons License 2011.04.24 0 0 2070

Tehát a fürdőszoba levegője kicserélődik, viszont a lakószobákba "nem jön be" a levegő, merthogy "nincs hol kimennie"?

Fordítva, a lakószobákból nincs mi kiszívja a levegőt. Hogy van-e honnan bejönni, az attól függ, oda raksz-e szellőzőt. De ez a bejövő irány, el is kell szívni valahonnan. Ezek lennének a nedves helyiségek, a konyha, WC és fürdő. Ugye fordítva nem lenne igazán jó, mondjuk a nappalin keresztül kiszellőztetni a WC-t...

Nem véletlenül kell így tervezni a szellőzést. És igen, valójában a nyomáskülönbségek okozzák a szellőzést, amelynek forrása a szél, a kéményhatás és a kényszerkeringetés (ventillátorok)

Előzmény: pavarotti (2065)
cszoli Creative Commons License 2011.04.24 0 0 2069

A témához többet nem tudok hozzátenni, max a saját tapasztalatomat. 

Nálam a WC-fürdő tengelyben volt egy gravitációs szellőzőakna. Plusz nyílt égésterű kazán, ami minden egyéb tulajdonsága mellett, ha működik, a füstgázzal együtt szívja a levegőt, mint egy ventillátor.

A nappaliba és a hálóba betettem két higroszabályzású szellőzőt, a konyhába egy sima mechanikusan szabályozhatót. Bár azt hiszem, hivatalosan nem szabadna, de mindegyik elzárható.

A szobákban soha nem éreztem se huzatot, se hideget. A konyhában valamiért mindig érezhető volt, ha több, mint résnyire nyitottam ki a szellőzőt.

Ezeken kívül a lépcsőházon át a bejárati ajtó alatt is jött be a lég.

Volt még egy kültérbe elszívó konyhai páraelszívő (ami szigorúan tilos a nyílt égésterű kazán mellett...)

Gyakorlatilag soha nem kellett szellőztetni, komplett telek teltek el ablaknyitás nélkül, mindig normális volt a páratartalom/száraz volt a levegő, akár ruha száradt, akár nagy főzés volt. Nyúár ugyanez, bár akkor se a szellőztetés, se a pára nem téma igazán.

Előzmény: pavarotti (2067)
M63FUN Creative Commons License 2011.04.24 0 0 2068

én csak mint "elégedett felhasználó" tudok okoskodni, véleményem szigorúan magánvélemény.

én 2 dologban látom a problémádat: egyrészt az alakja úgy lett tervezve hogy befelé kisebb ellenállása

van mint kifelé.(alakjából adódóan) ez persze sztem nem jelenti azt hogy nem engedne ki levegőt csak nem hiszem hogy 

megfelelő hatékonysággal. vagyis a kapacitása kifelé hát finoman szólva kétséges.

másrészt akkor szellőzik jól át a lakás ha a "szívó" oldalon mindig jóval nagyobb kapacitás áll rendelkezésre

(ez mint írtam lehet ablak, kémény, szellőző, ventilátor bármi egyéb) így simán kiszívja olyan helyekről is a fáradt levegőt ahol

nincs légbeeresztő. persze lehet próbálkozni hogy a "szívó" oldalra jóval több légbeersztőt teszel, de igazából töredék árból megvan pl egy ventilátor ami tutira jó. vagyis én nem kockáztatnék. 

nálam pl a fürdőben nincs szellőzés (zárt kémény van) mégis 5 perc alatt normalizálódik a páratartalom zuhanyzás után. a nem lezárható ae***o alakját és működését tekintve ugyanaz mint a sima csak nem zár le egészen. itt SZERINTEM ez annyira sokat nem segítene a problémán. és hát még egy probléma: a légbeersztő oda kell ahol a páratartalom

valami miatt jobban növekszik (pl nappaliban van a család) viszont ott hiába nyit a légbeeresztő ha a lakás túlfelén még nem ment fel a páratartalom addig nincs szellőzés. mire ott is rendesen felmegy addigra viszont már nagyon felmegy ott ahol a páraterhelés éri a lakást. szóval szigorúan magánvéleményként én a "szívó" oldalt máshogy oldanám meg. személy szerint én az egyik legjobb ötletemnek tartom hogy 1 éve kifúrtam a falat 3 helyen. azóta nincs gondom penésszel párával dohos levegővel. fűtésszámlán érzékelhető változás nincs. hőérzetben sincs. csak akkor ha egészen közel lépek a beeresztőhöz, akkor érzem hogy "húz" be a hideg. de persze nem kell 30 centire állni a szerkezettől.......

Előzmény: pavarotti (2067)
pavarotti Creative Commons License 2011.04.23 0 0 2067

(majdnem) mindent értek..

" azonban az ae...o levegő kiengedésére nem igazán alkalmas"

pont ez érdekelne, hogy e mögött milyen fizika van? Miért? Csak annyi, hogy csak akkor nyílik, ha bent nagy páratartalom van? Segíthet ezen, ha "gázos" (tehát emelt minimum nyitott kapacitású) az adott szellőző?

Választ előre is köszi bárkitől, aztán nem értetlenkedek tovább:)

Előzmény: M63FUN (2066)
M63FUN Creative Commons License 2011.04.23 0 0 2066

egy nagyon egyszerű dologban kell gondolkodnod. a légbeeresztők beengedik a levegőt és ha van nyomáskülönbség a ház 

homlokzatán akkor a másik irányban tud távozni a levegő . vagyis átszellőzik. nálam a wc-ben van egy kisablak, ő szellőzteti át a lakást.( a két szobában meg ae...o van) a konyhai páraérzékelős venti egész télen egyszer kapcsolt be (főzéstől eltekintve) néztem is hogy ez meg mi. vagyis csak ezt az útvonalat kell megtalálnod, azonban az ae...o levegő kiengedésére nem igazán alkalmas. jobban jársz egy kisablak, kémény, vagy ventillátor beszerelésével. ventillátorban van zsalus is, vagyis ha nem megy lezárja a levegő útját. én pl direkt tettem a konyhába, mert ha ott 1 fokkal esetleg hidegebb is lesz nem számít, de egy szobánál azért nem mind1 (igazából nem érzek hőmérséklet különbséget, pedig sima gagyi ventim van, nem zsalus)

egyébként saját tapasztalatom hogy nem kell mindenhová légbeeresztő, elég ha egy beeresztő van és egy "kihúzó" a kellő légmozgást általában tudja biztosítani. persze ez méret lakók száma és ingatlan alakja, tagoltsága miatt változik.  de ugye a jó ebben a rendszerben hogy nem nagy ügy bővíteni ha szükséges. (nálam is a kisszobai légbeeresztő felesleges volt, persze inkább ez mint a tavalyi penész......)

Előzmény: pavarotti (2065)
pavarotti Creative Commons License 2011.04.22 0 0 2065

Köszi a választ!

"Ha a fürdőbe is teszel szellőzőt, azzal a levegő a könnyebbik utat fogja választani és a lakószobák szellőzetlenek maradnak. Ezért írták, amit írtak, hogy rövidrezáródik a szellőzés."

Tehát a fürdőszoba levegője kicserélődik, viszont a lakószobákba "nem jön be" a levegő, merthogy "nincs hol kimennie"? "Egymás között" nem tudnak szellőzni? (viszonylag tág választék, három falon is van lakószoba)

Cirkó lent van a pincében, családi ház, tehát közvetlen falra szellőzik (lakószobák D,K és (fent) É tájolásúak, fürdő NY, konyha NY-K (és észak felé tervezve terasz-ajtó). Uralkodó szélirány É-NY.

Ha jelenlegi "rossz" ablakokkal viszonylag jó a lakás szellőzése, akkor nekem valószínűnek tűnik, hogy négy-öt ablakot (wc+fürdő+konyha 2x+egy lakószoba) lecserélve, "légbevezetővel" kiegészítve is jó lesz. ?

Előzmény: cszoli (2064)
cszoli Creative Commons License 2011.04.22 0 0 2064

Alapvetően a szellőztetés szükséges, a légcserével hő is távozik (ill. bejön a hideg), ez része a rendszernek. A párát viszont ki kell szellőztetni mindenképp. Egy penészes, nedves lakással semmit nem érsz, ha jó hőszigetelésű is.

Amit az idézet jelent, az az, hogy a légbevezetők, mint a nevük is mutatja, bevezetik a levegőt, nem ki. Mondjuk ez nem jelenti azt, hogy ki ne menne rajtuk levegő, hiszen az egész egy rés a kül- és a beltér között, jó esetben egy higroszabályzású zsalu közbeiktatásával.

A mai épületek szellőztetése azért problémás, mert rendszerint van egy gravitációs szellőzés (fürdőben, WC-ben belső akna, nyílással), ez hivatott - a nedves, páraképző helyiségekben - az elhasznált levegő elvezetésére. Hogy ez a levegő honnan pótlódik, arra viszont a ma épülő házakban valamiért nem nagyon gondolnak.

Az A..o légbevezetők (biztos van más is, nem reklámozom, csak te említetted) éppen ezt a problémát orvosolják: a lakószobákban bevezetik a levegőt, a nedves helyiségekben meg távozik a párás elhasznált levegő. Így minden helyiségben van légcsere.

Ha a fürdőbe is teszel szellőzőt, azzal a levegő a könnyebbik utat fogja választani és a lakószobák szellőzetlenek maradnak. Ezért írták, amit írtak, hogy rövidrezáródik a szellőzés.

Mindennek ellenére, ha pl. a fürdőben nyílt égésterű kazán van, elég jelentős mennyiségű levegőt kell bevezetni, szóval a fenti helyzet előállhat.

Hát ezt gondold meg...

Előzmény: pavarotti (2063)
pavarotti Creative Commons License 2011.04.22 0 0 2063

kicsit rossz lett a fogalmazás, mert részben egy másik topikban pár napja feltett-ből vágtam össze, azért remélem érthető a dilemma:)

//Tudom, az igényemmel  van a baj: legyen fűtésileg gazdaságos, meg passzív is, meg fal se legyen átfúrva:)

A lényeg, hogy vajon ha mégis felrakok a fürdőbe/konyhába nyílászáróra bevezetőt, akkor csak a szarnak adtam pofont, vagy működhet?

//

Előzmény: pavarotti (2062)
pavarotti Creative Commons License 2011.04.22 0 0 2062

sziasztok!

segítséget, tanácsot kérnék:)  

Idén, esetleg jövőre tervezek külső hőszigetelést (38tégla van kőporos vakolattal, e helyett eddigi kutakodásaim alapján 10 cm grafitos eps-en gondolkodom), előtte több helyen ablakcserét. Gépi szellőztetéstől idegenkedem, valamint két nagyobb, egymás feletti déli fekvésű szobában erkélyajtó+duplaablak viszonylag jó állapotban van (90-es évek eleji nyílászárók, dupla thermo-üveg (2,8k?), persze azért valamennyire szellőzik a "keret"), ezért ezeket nem cserélném.

A fürdőszobában, és a konyhában viszont mindenképp muszáj cserélni (szimplaüveg, rossz állapot), itt azonban nyilvánvalóan szükség lesz ezután "egyéb" szellőztetésre az eddigi ablak-kereten keresztül történő helyett..  

Eddig penész-gond nem volt (2,5 éve), sőt fenti szinten mintha inkább "szárazság" lenne. 

Elsőre rés-szellőzés ugrott be, aminek utánanézve úgy tűnik, kevésbé jó megoldás. Utána jött az Ae..co, amivel viszont a következő a problémám (honlap FAQ)

"Beszerelhetünk légbevezető elemeket a fürdőszobába?"

"Rendszerint nem. Ezek a légbevezetők "rövidre zárnák" a szobák légbevezetését, amelyek így alulszellőztettek lennének és más szobák felé továbbítanák a fürdőszobában termelt párát."

Mit jelent vajon műszakilag, hogy "rövidre zárja" a szoba szellőzését? A légbevezető és légelvezető működési elve különbözik? Létezhet, hogy alapvetően "egyik irányra" optimalizáltak? Léghozamuk jelentősen különbözik? (elvileg bevezetőre 20-60m3/óra, elvezetőre max.100m3/órát írnak). Ha nem, akkor miért "zárja rövidre"?

Máshonnan közelítve: Ha fürdőbe "erős" nyílászárót teszek, akkor mindenképp keresztül kell fúrnom a falat, hogy szellőzzön?  

M63FUN Creative Commons License 2011.04.12 0 0 2060

túl kevés túl kevés............... valóban 40-60% közt van elfogadva. de ha a természet így levitte mit kéne tennem? nem fogok párásítani mert pár órára nagyon lemegy a páratartalom. most éppen 41%  egyébként nem éreztem hogy száraz a levegő

a masina mutatta meg. mivel nem betonban élek így természetes módon van szabályozva a páratartalom. mint korábban írtam télen általában 47-49 % szokott lenni és teregetés után felmegy max 56-58 ra 

Előzmény: Gzuci (2059)
Gzuci Creative Commons License 2011.04.12 0 0 2059

Rendben kipróbálom, ez digitális, a hátulján van egy trimmer állítási lehetőség de az lehet hogy a kültéri hőmérőjével való frekvencia hangoló trimmerje . Az a 33% meg már túl kevés nem? 40 és 60 között kéne lennie.

Előzmény: M63FUN (2058)
M63FUN Creative Commons License 2011.04.11 0 0 2058

én megnézném a kalibrációját. attól hogy lement nem biztos hogy jól mér. tedd bele egy nedves ruhába (nem kell csöpögnie a víztől) és csavard bele

10-15 perc múlva 100%-ot kell mutatnia. ha nem annyit mutat akkor lehet újrakalibrálni (ha hagyományos mérő) ha digitális akkor kérdés megéri e vele foglalkozni........ én megpróbálnám, csak a biztonság kedvéért. per pill nálam is felment 33%-ra a rpt

Előzmény: Gzuci (2057)
Gzuci Creative Commons License 2011.04.11 0 0 2057

Kitettem az ablakon kívülre és lement 44%ra tehát valószínű jól mér. Aztán rákérdeztem a feleségemre és kiderült hogy délelőtt is kiteregetett egy adag ruhát a másik szobába, amiatt lehetett olyan magas. De az tény hogy bent a szobában 50% alá még sosem ment 5 év alatt.   De 70%-tól jelzi hogy nedves a levegő  de mostanában szerencsére ezt sem érte el. 

Előzmény: M63FUN (2056)
M63FUN Creative Commons License 2011.04.11 0 0 2056

mivel kapásból jóslás volt így nem is állítom hogy tuti az a gond, de csatlakozom az előttem szólóhoz, megnézném azt a páramérőt, vajon jól van e kalibrálva......... ha igen akkor viszont nekem továbbra is gyanús lenne a vízszigetelés. nekem is volt ilyen gondom és nem látszott semmi csak a rettentő párásodás...... bízzunk benne hogy csak a műszered rossz, tünetei alapján ez eléggé sanszos!

nálam per pill. 27 % rpt van

Előzmény: Gzuci (2053)
mouser Creative Commons License 2011.04.08 0 0 2054

én kiraknám egy kicsit a szabadba azt a páratartalommérőt.

Előzmény: Gzuci (2053)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!