Igen, pot így. Gyári volt, aztán a szakadások után így vágtam vagy 4x, míg most már beláttam, hogy nem megy valamiért. Van filmes, laborálós múltam :-)
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni tőletek. Elővettem apám Zorkij C gépét, amelyik legalább 30 éve nem volt elsütve. Ehhez képest nagyon jó állapotban van, és nagy megelégedésemre működik!
Illetve mégsem egészen, és ez a kérdésem. Vettem egy Fomapan negát, de nem továbbítja, inkább a film szakad el. Terhelés nélkül, üresben a filmet befogadó orsó szépen forog, ám a filmet egyszerűen nem viszi. Lehet, hogy kikopott benne valami pöcök, bár ránézésre ez nem látszik?
Emlékeim szerint egy külön, gyári kazettába kellett áttenni a filmet, csak azzal működött megbízhatóan, ilyenem azonban nincs.
Minden ötletért hálás köszönetem, mert nagyon szeretném élesben is kipróbálni!
urak! nincs valakinek eledo 43.5mm-es valamije? pl szuro (v csak gyuru), elotetlencse, napellenzo, cokin adapter, step-up ring, stb. olympus 35-oknek van ilyen elkefelt menete es kene ra valami vedelem (legjobb lenne egy step-up 46mm-re mert arra mar van mindenem).
Annak idején a negát a perforációval együtt világítottam le a papírra közepesen vastag passzpartúval egy házi-amatőr rendezvényre kiállítandó képként. Úgy meszelték el mint a szobafestő a verandát, már az elő-zsűrire sem került be.
A kazettabol kihuzott film meg nem pondorodik*, legfeljebb tekeredne, ha hosszabb szakasz lenne, de harom ponton ki van tamasztva. Nyilvan nem olyan tokeletes a sikbantartasa, mint az Xpannak, viszont lehet a perforaciora is fotozni...
*pondorodes alatt a hussziranyu kagylos hajlast ertem
és a végeredmény a majdnem tökéletes gömbpanoráma lesz, mivel a film széle nincs megtámasztva, így egy pöppet felpöndörödik az ojjjektív irányába-------------:):):):)
Ehhez eleg egy egyszeru ollo, amivel levagod a papirkep szeleit.
A Mamiya, Linhof magazinjaba befer a kisfilmes kazetta, siman ra lehet tekerni a film elejet a felcsevelo orsora es kesz a panoramagep. ( a nagyformatumu objektivek zarsebesseget szoktam igy tesztelni, egy masik filmet beteszek egy pontos Nikonba, es egyutt elohivom oket)
Egy komám az átalakított Psix gépével készített 24x36-ra fotókat, én később terveztem hogy 6x9-re is megoldom valamelyik harmonikással, vagy boxgéppel.
Eset kezembe vettem Flexaretem, és belenézve első pillanatban leesett, hogy álló képet készít, tehát a fekvő formátumhoz kell ez a kütyü. Persze ha vettem volna a fáradtságot, és a pacs 425 által beillesztett angolt értelemzem, hamarabb megtudom, de így legalább magamtól jöttem rá :-))
Az adapter maszkolóját átalakítottam 24x60-asra, úgy használtam egy tekercs erejéig. A tekerésnél kellett bőkezűen bánni a negával, kb tíz lövést készítettem csak, lövésenként jó nagy ráhagyással.
Csak a negát hívattam elő, mert képet nem tudtak volna az Ofotértban készíteni róla. Élmény volt a nagyítás művelete is, kellett variálni a levetítéssel, és a papírral is. Badacsonyi panorámát fotóztam, sajna már nincs meg az anyag.
van ilyen kisfilmes gepre kisfilmes obihoz is. nekem van egy olyan ami egyben tavmero is (asszem voigtlander), persze az nagyobb, de ugyanigy billen is.